11 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GREU DE UCIS - ANI il ataca continuu pe noul ministru pentru strategii guvernamentale, Victor Alistar, acuzandu-l de incompatibilitate. Monica Macovei iese si ea la razboiul ”tatelor”! Alistar le da peste nas cu documentul

Scris de: A.A.S. - R.S. | pdf | print

2 May 2012 17:39
Vizualizari: 13439

 

In proaspatul Guvern, Victor Alistar, seful Transparency International Romania pare a fi ”calcaiul lui Ponta”. De cand s-a anuntat noul Guvern, Agentia Nationala de Integritate a atacat continuu pozitia in care acesta a fost ales – ministru pentru strategii guvernamentale, transparenta decizionala si relatia cu societatea civila - sustinand, prin vocea lui Horia Georgescu, noul sef al ANI, ca Alistar are interdictie de a detine o functie sau o demnitate publica pana in luna august 2012, in urma unei decizii a CCR din cadrul conflictului judiciar in care cele doua parti sunt implicate de mai bine de doi ani. Acelasi conflict l-a scos pe Victor Alistar din cursa pentru ocuparea functiei de membru CSM in care fusese votat de catre Parlament in urma cu un an, iar decizia tinea exclusiv de situatia cu CSM-ul. De atunci insa, datele s-au mai schimbat, intrucat procesul a ajuns intr-un alt stadiu. Victor Alistar a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca la aceasta ora exista o sentinta a instantei prin care se arata ca actul ANI nu este unul final, ci exista inca o procedura in plina desfasurare, „act care nu ar trebui sa fie desconsiderat de Agentia Nationala de Integritate”.


Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, in 2 mai 2012, in legatura cu aceasta situatie: "Impreuna cu domnul Alistar si cu juristii nostri o sa studiem inca o data documentele. Din ceea ce dansul are, rezulta ca nu este incompatibil. Daca va exista o problema controversata, evident ca pana luni voi lua o decizie in acest sens. Ca orice jurist, vreau sa ma uit pe toate documentele pentru ca, deocamdata, faptul ca Sever Voinescu de la PDL l-a declarat incompatibil, pentru mine asta nu e un argument. O sa ma uit pe toate documentele. Daca exista elemente de neclaritate, voi face o alta nominalizare", a spus Ponta. "Lui Alistar Teodor Victor i se aplica sanctiunea prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din actul normativ amintit, in sensul decaderii din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani, de la data ramanerii definitive a actului de constatare, respectiv pana la data de 07.08.2012", a tinut sa precizeze ANI.

Moni musca din ”incompatibili”


Monica Macovei, fost ministru al Justitiei intr-o perioada in care sistemul judiciar a fost extrem de bulversat de modificarile legislative survenite in mandatul ei, s-a apucat sa atace pe blogul sau mai multi ministri desemnati in Guvernul Ponta. Primul pe lista, Victor Alistar, despre care scrie: "
Victor Alistar este incompatibil cu ocuparea oricarei functii publice (inclusiv cea de ministru), incompatibilitate constatata de ANI" printr-o decizie definitiva (...) "Aceasta interdictie a operat deja si a fost recunoscuta prin decizia Curtii Constitutionale 54/25.01.2011, prin care V. Alistar a pierdut calitatea de membru al CSM, functie obtinuta ilegal in Senat tot cu sprijinul PSD si PNL" (...) "Aceste informatii sunt publice si Ponta le stia. Inainte de a fi validat de Parlament, asadar, Guvernul Ponta a pornit la drum cu o minciuna si o propunere care incalca legea. Scopul acesteia a fost crearea unui minister inutil si ridicol pentru clientul politic Alistar", sustine Monica Macovei. In opinia sa, "incompatibilul Alistar nu e o ratacire de moment a lui Ponta, ci pare sa defineasca inceputul de mandat al guvernului USL", in conditiile in care "Corina Dumitrescu, sotia pesedistului Cristian Dumitrescu, sef al Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, este intr-o situatie cvasi-identica". "Aleasa de senatorii PSD si PNL ca reprezentant al societatii civile (!) in CSM in 2011, aceasta trebuia sa renunte, conform legii, in termen de 30 de zile la functia de rector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir. Nu a facut-o. Mircea Diaconu, de asemenea, are o decizie, in prima instanta, de incompatibilitate. Indiferent de deciziile finale in cazurile Dumitrescu si Diaconu, situatiile de incompatibilitate de pana acum erau un motiv suficient ca acestia sa nu fie propusi ca ministri", argumenteaza ea. Ceea ce uita Macovei, sau se face ca uita, este faptul ca Parlamentul a tras de timp intr-un stil nemaiintalnit, mizand pe lipsa parlamentarilor Puterii (lipsa de cvorum), motiv pentru care, nefiind validata, Corina Dumitrescu nu avea de ce sa se suspende din functie de rector pentru ca nu stia daca numirea sa va fi validata.

Alistar pune punctul pe i si face proba veritatii!

Satul de acest scandal declansat de conducerea ANI in mass media pe subiectul asa-zisei incompatibilitati pe care ar avea-o si din cauza careia nu ar putea ocupa functia de ministru delegat pentru strategii guvernamentale, Victor Alistar a transmis un punct de vedere clar, privitor la situatia sa, atasand si un document care probeaza cele sustinute in continuare:

In anul 2004 am solicitat Agentiei Nationale a Functionarilor Publici suspendarea din functia publica pe care o ocupam pentru evitarea oricarei situatii de incompatibilitate. Prin decizia presedintelui ANFP, solicitarea a fost aprobata si ulterior prelungita pana in luna februarie 2009, cand au incetat raporturile mele de munca cu ANFP.

Ulterior, Agentia Nationala de Integritate, in iunie 2009 a contestat actul ANFP de suspendare a mea din functia publica, speculand ca in lipsa valabilitatii acestuia as fi fost incompatibil.

Astfel in cadrul actiunii initiate de ANI prin care aceasta a solicitat constatarea nulitatii actului ANFP de suspendare, am solicitat instantei sa constate, potrivit procedurii din art. 4 din Legea contenciosului administrativ, nelegalitatea actului intocmit de ANI.

Instanta a stabilit potrivit dispozitiilor aceluiasi art. 4, ca actul ANI nu este un act administrativ, intrucat nu indeplineste conditiile stabilite de art. 2 lit c) din aceeasi lege, intrucat nu produce efecte prin sine insusi.

Referitor la exceptia de nelegalitate invocata de parat, aceasta urmeaza a fi respinsa pentru urmatoarele considerente:

Actul de constatare al ANI emis sub nr.A/1130/I.I/2009 nu este act administrativ in sensul prevederilor art. nr.2 alin. (1) lit.c) din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, in conformitate cu prevederile articolului de lege mai sus mentionat, actul administrativ este definit ca fiind „actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publica in regim de putere publica, in vederea organizarii executarii legii sau a executarii in concret a legii, care da nastere, modifica sau stinge raporturi juridice”.

Ori, actul de constatare al ANI emis sub nr.A/1130/I.I/2009 nu se circumscrie prevederilor actului amintit, intrucat acesta nu a dat nastere, nu a modificat si nu a stins raporturi juridice neproducand prin el insusi efecte juridice, totodata lipsindu-i o trasatura esentiala a actului administrativ si anume caracterul executoriu.

Actul de constatare in discutie, imbraca trasaturile unui act preparator ce nu constituie act administrativ, ci numai o operatiune materiala, tehnica, care prin ea insasi nu este de natura a da nastere, a modifica sau a stinge un raport juridic, precum actul administrativ propriu-zis.

Astfel cum rezulta din continutul acestuia, (paginile 19-20 din actul de constatare) s-au facut constatari si s-au dispus masuri, a caror realizare putea fi dispusa doar prin act administrativ al conducatorului autoritatii sau institutiei publice, la aprecierea acestuia.”

Hotararea Instantei de contencios s-a pronuntat prin Incheiere separata conform legii si are caracter executoriu, fiind obligatorie pentru autoritatile publice in cauza.

In ceea ce priveste solicitarea ANFP de anulare a actelor administrative de suspendare care inlatura orice incompatibilitate, Curtea de Apel Bucuresti a decis respingerea acestei solicitari, astfel ca actul de constatare al ANI ramane fara obiect, prin mentinerea valabilitatii suspendarii mele din functia publica, si ca atare inexistenta situatiei de incompatibilitate.

Decizia Curtii de Apel privind actul ANI este executorie potrivit dispozitiilor art. 22 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ.

Mentionez ca ambele hotarari au fost pronuntate in cursul anului 2011, dupa ce Curtea Constitutionala a decis neconstitutionalitatea Hotararii Senatului de numire a mea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, invocand insa chestiuni de procedura privitoare la verificarile intreprinse de Senat. De altfel, Curtea Constitutionala nu este competenta sa pronunte hotarari prin care constata si stabileste interdictii de plano de a ocupa o functie publica. Aceste competente (de limitare a dreptulilor si libertatilor cetatenesti cu caracter individual) sunt atributul exclusiv al instantelor de judecata, respectiv al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si al celorlalte instante, conform art. 126 din Constitutia Romaniei. Astfel ca hotararea Curtii Constitutionale nu produce efecte decat in privinta numirii mele ca membru al CSM si nu poate influenta in vreun fel opinia magistratilor de la instantele judecatoresti, fapt demonstrat de altfel de hotararile amintite. Imi exprim pe aceasta cale increderea ca in Romania, stat de drept, hotararile judecatoresti executorii sunt si vor fi respectate de institutiile si autoritatile publice, reprezentand ultimul cuvant in ceea ce priveste adevarul juridic pe care acestea il consfintesc. Iar existenta acestora si aducerea lor la cunostinta publica va pune capat oricaror speculatii cu privire la eventuala mea incompatibilitate. Este obligatia Agentiei Nationale de Integritate sa respecte o hotarare a justitiei care clarifica caracterul juridic si consecintele actelor emise de aceasta, si sa se supuna deciziilor intantelor, precum si sa se abtina de la o conduita abuziva prin nerespectarea acestora”.

* Cititi aici hotararea Curtii de Apel Bucuresti, din 22.06.2011, in urma careia actul ANI, de constatare a incompatibilitatii in cazul Alistar a ramas fara obiect

Comentarii

# sofia.covaci date 2 May 2012 21:51 -1

http://www.petitieonline.ro/petitie/interzicerea_migratiei_politicienilor_din_partide_in_timpul_mandatului_si_reglementarea_concreta_a_raspunderii_pentru_faptele_din_exercitiul_mandatului-p35259052.html Interzicerea migratiei politicienilor din partide in timpul mandatului si reglementarea concreta a raspunderii pentru faptele din exercitiul mandatului 29/04/2012 Categorie: Politica, Proiecte de lege, legislatie. Destinatar: cetatenii Romaniei Interzicerea migratiei politicienilor din partide in timpul mandatului si reglementarea concreta a raspunderii pentru faptele din exercitiul mandatului. In temeiul art.74 din Constitutia Romaniei si Legii nr. 189/1995, republicata, consolidata la zi , privind initiativa legislativa , formulez propunerea legislativa privind interzicerea migratiei interpartide a senatorilor si deputatilor sau membrilor guvernului pe perioada cat partidul acestora de provenienta este la putere si reglementarea in terminis a raspunderii oamenilor politici in activit

# oare ce epolet are pitigoiul ? date 3 May 2012 21:21 0

societ civila = securi civila = sclavi civila .... la noi ca la nimenea

# Ionica date 2 May 2012 21:59 +3

Haideti sa fim seriosi... Respingerea in fond unei exceptii de nelegalitate inseamna ca act este legal. In cazul de fata, instanta nu a pasit in fondul eceptiei de nelegalitate considerand actul emis de catre ANI ca nu este act administrativ. Ceea ce abereaza judecatorul in considerente nu are relevanta in ceea ce priveste efectele hot. judecatoresti .... Daca actul respectiv este unul civil si tu nu l-ai atacat la instanta competenta in termenul legal inseamna ca nu produce efecte? Practic in acest caz s-a incercat o smecherie pentru ca s-a iesit din termenul de atacare in instanta a actului de constatare si au incercat pe calea exceptiei de nelegalitate, fiind cunoscut faptul ca legalitatea unui act administrativ poate fi cercetata oricand.

# DOREL date 3 May 2012 09:38 +2

E clar - clar : zeul - zeilor, leul - leilor s.am.d. (T. Basescu), cu lasitatea care l-a caracterizat o viata, a dat ordin slugilor portocalii sa faca orice ca sa diminueze dezastrul ! De aia se leaga, ca innecatii, de orice pot, visand ca poata-poate o apare de undeva salvarea ! Ei bine, pentru ei salvarea nu mai are de unde sa vina, trebuie sa se ascunda in gaura de sarpe (sau, ma rog, sa fuga in munti ..) ! Si, b): acu', si Ponta e fraier, in locul lui i-as inlocui imediat cu altii, la fel de bine pregatiti da' si mult mai rai (ca, har Domnului, nu de asta duce lipsa USL), si chiar i-as lasa cu ochii-n soare (la urma urmei, Alistar, de exemplu, dupa ce si-ar rezolva definitiv situatia poate fi numit secretar de stat, n-au intrat zilele in sac, dimpotriva) ! Parerea mea ...

# Pt.DOREL,care are probleme cu muntii date 3 May 2012 11:01 -2

Domn'le, ai ceva cu muntii? :D :D :D Ori, te pomenesti ca vrei si tu sa faci o escaladare in Mont Blanc!Vrei sa-l escaladam impreuna?

# DOREL date 3 May 2012 15:55 +3

Mai draga, eu sunt de acord sa-ti dau dreptate atat numai: daca-mi spui unde sa se ascunda astia de la DNA in the day after ! Parerea mea ...

# boobs date 3 May 2012 16:06 +3

In "suptsol" la piccj. ;-)

# sa ne zica CI date 3 May 2012 23:00 +3

Unde credeti ca s-ar ascunde CI?Eu zic -in Insula Misterioasa!

# DOREL date 3 May 2012 23:58 +1

Pai, poate ne spune chiar el ! Parerea mea ...

# razvan date 3 May 2012 07:28 -2

Esti incompatibil, prapaditule. Nu ai atacat Decizia ANI,  prin urmare este definitiva si isi produce efectele. Canta la alta nunta

# turi date 4 May 2012 11:03 -2

:D ia uitaţi ce faţă de ministru!!! Avea dreptate V.I.Popa în Tache Ianke şi Cadîr, e valabil şi azi.

# "smecherul" date 4 May 2012 13:53 +1

cum poti sa califici institutia "exceptiei de nelegalitate" ca fiind o "smecherie"? procedura este una absolut obisnuita intr-un stat de drept.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.10.2024 – Judecatorii CCR anti-Sosoaca, dati in urmarire generala. Ce-o fi cu Milu?

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva