5 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNARE CU ACTE SECRETE – In ultimii cinci ani, 147 de Hotarari de Guvern au fost clasificate. Avocatul Adrian Toni Neacsu: “Singurul scop al acestor clasificari absolut abuzive este evitarea discutiilor si scandalurilor de presa. Ca orice hot, si politicienii prefera sa fure pe ascuns, ferit de ochii publicului, adica departe de Monitorul Oficial, unde am vedea toti cu ce se ocupa”

Scris de: G.T. | pdf | print

11 November 2024 12:43
Vizualizari: 2806

Romania este guvernata cu acte trecute la secret. Situatia a fost dezvaluita de reputatul avocat Adrian Toni Neacsu (foto).


 

147 de Hotarari de Guvern (HG) au fost secretizate de premierii Romaniei in ultimii cinci ani. Concret, 20 de HG-uri au fost calasificate in 2020, 21 in 2021, 49 in 2022, 28 in 2023 si 29 in cursul anului 2024. Iar totul se intampla in condiitiile in care singurele hotarari de guvern care nu sunt publicate in Monitorul Oficial ar trebui sa fie doar cele cu caracter militar.

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de duminica, 10 noiembrie 2024, Toni Neacsu subliniaza ca aceasta practica, folosita indiferent de partidele aflate la guvernare si de toti premierii, nu are decat un singur scop: ascunderea modului in care cheltuiti banii publici si directionarea fondurilor catre camaralia politica.


Prezentam dezvaluirea avocatul Adrian Toni Neacsu:


“Asa cum ati vazut in scandalul Palatului Imparatului (aka lohanis), banii romanilor sunt furati prin intermediul unor Hotarari de Guvern cu dedicatie, clasificate in mod arbitrar si deci nepublicate in Monitorul Oficial.

In acest fel populatia Romaniei nu afla in nici un fel despre sumele imense de bani directionate din bugetul public de catre guvernanti catre clientii lor politici si catre zonele lor de influenta. V-am aratat ca potrivit art. 108 alin. 4 din Constitutie singurele hotarari exceptate de la publicare in Monitorul Oficial sunt cele cu caracter militar si ca sanctiunea pentru nepublicarea celorlalte hotarari de Guvern este inexistenta lor juridica, deci imposibilitatea (legala) de a produce vreun efect. Ce nu este publicat pentru aducere la cunostinta catre public nu exista din punct de vedere juridic a spus-o constituantul nostru din 1991 si in mod cert a spus asta pentru a bloca abuzurile si hotiile puterii.

Pentru a se purta cu banii publici arbitrar, exact ca niste grofi intretinuti de noi toti, premierii Romaniei, indiferent de partidul din care provin, in cardasie transpartinica, au descoperit ca pot clasifica anumite Hotarari de Guvern ca si cand ar contine nemaivazute secrete de stat, pentru ca oricum nu ii poate verifica nimeni. Singurul scop al acestor clasificari absolut abuzive este evitarea discutiilor si scandalurilor de presa. Ca orice hot, si politicienii prefera sa fure pe ascuns, ferit de ochii publicului, adica departe de Monitorul Oficial, unde am vedea toti cu ce se ocupa.

In spatele acestei practici sunt interesele comune ale celor aflati la putere de a putea sifona si directiona fondurile publice dupa plac, ascunsi de ochii celor pe care ii considera o gloata si doar o data la 4 ani un corp electoral.

Faptul ca Marcel Ciolacu a declasificat un HG semnat de Nicolae Ciuca este simplu praf in ochi aruncat publicului si e determinat doar de un simplu interes electoral, nicidecum de dorinta de a fi corect. Pentru asta a avut suficient timp inainte, cel putin de la explozia scandalului in presa. Dar nu, Marcel Ciolacu, exact ca Nicolae Ciuca inainte si alti prim-ministri inaintea lor, secretizeaza si el la greu si abuziv Hotarari de Guvern, prea 'sensibile' probabil pentru a fi cunoscute de opinia publica.

Dintr-o simpla verificare a bazei de date a Consiliului Legislativ, institutia care tine evidenta oficiala a legislatiei Romaniei, rezulta ca numai in ultimii 5 ani (2020-2024) un numar urias de 147 de Hotarari de Guvern au fost trecute la secret, dupa cum urmeaza:

-in 2020 un numar de 20 de HG-uri au fost clasificate

-in 2021 un numar de 21 de HG-uri au fost clasificate

-in 2022 nu mai putin de 49 de HG-uri au fost clasificate

-in 2023 un numar de 28 de HG-uri sunt clasificate

-iar in 2024, cel putin pana acum, deja 29 de HG-uri sunt clasificate.

Romanii vor trebui sa afle cate din aceste hotarari de Guvern sunt secrete doar pentru a nu se afla pomenile facute camarilei politice din banii nostri si cate sunt clasificate pentru ca intr-adevar contin informatii de natura militara.

Premierul Nicolae Ciuca a secretizat peste 60 de HG-uri in timpul mandatului sau si daca in toate este vorba despre acelasi argument nejuridic pentru netransparenta ca in cazul vilei presedintelui lohanis (sa nu stie prostii) inseamna ca avem un stat capturat si privatizat de cei care il conduc.

Sa nu va asteptati ca presa de mainstream sa puna intrebari, pentru ca alaturi de politicienii nostri este si ea in campanie electorala si nu ma feresc sa o spun ca tot impotriva noastra, a prostimii”.

Comentarii

# Csaba D date 11 November 2024 13:18 +2

Ei, asta cu clasificarea a dus la încheierea abuzivelor protocoale. ORNISS nu prea verifică ce se clasifică și cum anume.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2024 – Pleaca Enescu de la ICCJ. Superiorii si-au ales sefii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva