15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNUL CITU, SOMAT SA ABORGE INTERDICTIILE – Coalitia pentru Apararea Statului de Drept cere Executivului sa renunte la restrictiile impuse romanilor: “In regim de urgenta, sa convocati sedinta Guvernului Romaniei si sa revocati masurile instituite... Masurile restrang majoritatea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, unele dintre ele prin adaugarea, in mod neconstitutional, de catre Guvern la dispozitiile Legii nr. 55/2020”

Scris de: G.T. | pdf | print

29 March 2021 11:43
Vizualizari: 7643

Guvernul Citu este somat sa renunte la aberantele restrictii impuse romanilor pentru asa-zisa combatere a pandemiei de Covid. Somatia este adresata de Coalitia pentru Apararea Statului de Drept (CASD), condusa de avocata Elena Radu.


 

ONG-ul a anuntat luni, 29 martie 2021, ca a trimis o solicitare premierului Florin Citu (foto dreapta, langa Raed Arafat), prin care cere ca aceasta sa se intruneasca de urgenta si sa abroge restrictiile instituite. Asta intrucat este evident ca ele si-au dovedit ineficacitatea. In plus, aceleasi masuri, arata Coalitia Pentru Apararea Statului de Drept, nu doar ca restrang drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, insa adauaga la lege, ceea ce este profund neconstitutional.


Redam comunicatul Coalitiei pentru Apararea Statului de Drept:


“Coalitia pentru Apararea Statului de Drept a solicitat Guvernului Romaniei revocarea masurilor instituite pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Ca urmare a protestelor care au avut loc in tara, pentru stingerea conflictului nascut intre Guvernul Romaniei si cetateni in urma instituirii unor masuri restrictive de drepturi si libertati fundamentale, nejustificate si neproportionale, care nu si-au dovedit eficienta in combaterea transmiterii virusului Sars-Cov2, precum si pentru respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, Coalitia pentru Apararea Statului de Drept (CASD) a solicitat, la data de 29.03.2021, Guvernului Romaniei convocarea sedintei de Guvern in vederea revocarii masurilor instituite pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

'Aceste masuri restrictive aberante (cum sunt inchiderea magazinelor la ora 18.00, interzicerea circulatiei intr-un anumit interval orar) si-au dovedit ineficacitatea in combaterea pandemiei. Situatia trebuie sa se normalizeze astfel incat persoanele sa-si poata exercita drepturile nestingherit', a spus Elena Radu, presedinte CASD.

Pentru informare atasam in integralitate solicitarea transmisa Guvernului Romaniei:

'Stimate Domnule Prim-Ministru,

Coalitia pentru Apararea Statului de Drept, asociatie fara scop patrimonial, non-guvernamentala, independenta, non-profit si apolitica, infiintata cu scopul de a apara drepturile si libertatile constitutionale ale cetatenilor, precum si ordinea constitutionala si statul de drept in Romania, reprezentata legal de Elena Radu, in calitate de presedinte,

prin prezenta va solicitam ca, in regim de urgenta, sa convocati sedinta Guvernului Romaniei si sa revocati masurile instituite, prin HG nr. 293/2021, modificata prin HG nr. 348/2021, pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Obligatia constitutionala a Guvernului este de a-si exercita atributiile in interesul cetatenilor Romaniei, cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Astfel, potrivit art. 1 din Constitutia Romaniei:

'(3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.

(4) Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale.

(5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.'

De asemenea, potrivit art. 53 din Constitutia Romaniei - Restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati:

'(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.'

Avand in vedere:

- faptul ca incepand cu data de 18 mai 2020 pe intreg teritoriul Romaniei s-a instituit starea de alerta care a fost prelungita in mod sistematic, cu cate 30 zile;

- faptul ca masurile invocate a fi pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 instituite prin HG nr. 293/2021, modificata prin HG nr. 348/2021 au generat numeroase proteste in tara in cursul zilei de 28.03.2021 si in noaptea de 28-29.03.2021;

- faptul ca masurile instituite sub pretextul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 restrang majoritatea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, unele dintre ele prin adaugarea, in mod neconstitutional, de catre Guvern la dispozitiile Legii nr. 55/2020, insa acestea nu si-au dovedit eficacitatea in combaterea transmiterii virusului Sars-cov2;

- faptul ca niciuna dintre masurile instituite nu a fost fundamentata pe date stiintifice care sa justifice necesitatea si proportionalitatea masurilor pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, nefiind aduse la cunostinta publicului astfel de date stiintifice, masurile parand a fi dispuse in mod aleatoriu,

prin prezenta va solicitam ca, in regim de urgenta, sa convocati sedinta Guvernului Romaniei si sa revocati masurilor instituite, prin HG nr. 293/2021, modificata prin HG nr. 348/2021, pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodata, cum niciuna dintre masurile instituite pana in prezent nu si-a dovedit eficienta in combaterea transmiterii virusului Sars-Cov 2, solicitam Guvernului sa nu mai instituie masuri obligatorii care restrang exercitiul drepturilor si libertatilor fundamentale si sa procedeze la emiterea de recomandari catre cetateni, in acest sens.

Mai mult, este imperativ ca Guvernul sa dea dovada de maturitate politica, sa fie atent la reactia pe care o genereaza in randul populatiei masurile si activitatea sa si sa respecte Constitutia, drepturile si libertatile fundamentale in exercitarea mandatului.

Cu stima,

Coalitia pentru Apararea Statului de Drept

Presedinte Elena Radu'”

Comentarii

# coco date 29 March 2021 12:32 -1

Nu mai poate guvernu de solicitarile oricui..Trebuie actiuni in instanta!

# Lorenzo de Medici date 29 March 2021 12:47 +12

Legea nr. 55/2020 este, în ansamblul ei, neconstituțională, pentru că redefinește noțiunea de ”stare de alertă”, necunoscută în Constituție, pentru a se putea, cu eludarea legii fundamentale, declara de către Guvern, ori de câte ori vrea, o veritabilă stare de urgență. Restrângerea de drepturi fundamentale, reglementată de art. 53 din Constituție, are ca situație premisă ori o stare de asediu, care apare în caz de agresiune armată împotriva țării, fie o stare de urgență, care acoperă inclusiv calamitățile naturale-gen pandemii. Textul trebuie în mod necesar corelat cu o stare de asediu/de urgență, pentru că numai aceste stări sunt prevăzute în Constituție și reglementate prin lege organică de Parlament-art. 73, lit. g din Constituție. S-a ajuns, astfel, ca în baza unei legi ordinare să se restrângă drepturi și libertăți prin simple acte administrative-HG, ceea ce reprezintă o dublă încălcare a Constituției. În loc de lege organică, avem,primo,lege ordinară și, secundo, HG. Vai de noi !

# Narcis date 29 March 2021 13:08 +14

Când Eduard Snowden a facut dezvaluiri despre interceptarea/supravegherea po******tiei ”intregii impărății” de catre americani, prin NSA care are birouri in toate țările, ce-au facut popoarele lumii? Nothing! Au hăhăit mai tare pe Facebook, pe whatsapp, instagram, si-au expus in mod voit viata. Iar RO ii pupă in fund, din ce in ce mai des, pe americani. Dar când J. Assange, a dezvaluit prin wikileaks cum se fac politicile economice, santajul practicat de USA, pentru un control absolut asupra tuturor tarilor, ce-au facut popoarele, inclusiv romanii? Au primit NATO in tara lor si le mai dau si bani. Assange riscă o pedeapsa de 175 ani, pentru ce? Pentru popoare lașe? Care acum se revoltă ca nu mai pot sta la cafenele si restaurante toata nopatea? Astea sunt drepturile lor incălcate? Cine ii manipulează? De ce nu ies in strada si familiile celor care au decedat de COVID sau cei care au stat in spital? Pentru ca nu ii organizeaza nimeni!

# Lita date 29 March 2021 14:41 +26

Mai bine cereau demiterea lui KWI, a guwernului si alegeri anticipate.

# maxtor date 29 March 2021 15:51 +1

@Narcis-da,systemul citeste totul de pe fb,etc-ARE CELE MAI TARI SONDAJE DE OPINIE,systemul STIE ca e o planeta de....adormiti.revenind:ce ne-au mai vandut-o pe r.weber ca fiind mama poporului(e de fapt apucata popoului;in L55 a criticat cu succes pretentia la demolarea unor shandramale si mica eroare insurmontabila din mecanismul de control parlamentar,gaurele in apa;in sine prin forma pronuntata pe exceptia admisa depaseste mult scopurile si teoretic invalideaza in totalitate L55,numai ca nu in forma explicita)!

# Mazdul nicolae date 30 March 2021 08:17 -66

Daca Guvernul face asa cum cere pres ONG Elena Radu , anuleaza restrictiile si eu ma imbolnavesc de COVID, si mor, raspunde Elena Radu pentru ucidere din culpa?????

# Lorenzo de Medici date 30 March 2021 10:10 +40

#Mazdul Nicolae. Pe lângă faptul că n-ai înțeles nimic din demersul ONG Elena Radu și pe lângă faptul că am rezerve mari că știi ce-i aia ucidere din cuplă, am o întrebare, nu neapărat retorică, pentru tine: Ești absolut sigur că dacă Guvernul impune restricții în mod irațional, care n-au nici cap, nici coadă logică ori științifică, nu o să te îmbolnăvești de COVID și o să mori ? Eu zic să te gândești de 2 ori până să (ți) răspunzi.

# Alin date 7 April 2021 00:20 +45

Niculaie si Mazdul! Da' daca te imbolnavesti tu de COVID si mori, raspunde Governu'? Mai mult, ai sa fi multumit cand o sa te ingroape ca si pe un caine?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva