24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

GUVERNUL DA BANII PENTRU SALARIILE DIN JUSTITIE – Bugetul ICCJ a fost suplimentat cu 767.000.000 lei: “Suma e destinata achitarii drepturilor de natura salariala stabilite prin titluri executorii in favoarea personalului din ICCJ si din cadrul celorlalte instante judecatoresti, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in 2023”. PICCJ primeste 333.000.000 lei pentru salariile restante in 2023, aflate in transa a cincea de plata. MJ are banii pentru salariatii ANP si INEC

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 December 2023 14:02
Vizualizari: 11915

Guvernul condus de premierul PSD Marcel Ciolacu (foto) a alocat sumele de bani necesare platii drepturilor salariale restante stabilite prin hotarari judecartoresti aferente anului 2023. Executivul a decis luni, 18 decembrie 2023, suplimentarea bugetelor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public si Ministerul Justitiei (vezi facsimil 1).


 

Astfel, ICCJ va primi 767.000.000 lei, echivalentul a circa 150 milione euro. Conform proiectului Hotararii de Guvern, suma este destinata achitarii drepturilor de natura salariala stabilite prin titluri executorii in favoarea personalului din Inalta Curte de Casatie si Justitie si din cadrul celorlalte instante judecatoresti, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in anul 2023, precum si a accesoriilor aferente acestor drepturi.

Ministerul Public a primit 333.000.000 lei, reprezentand aproximativ 66 milioane euro. Cu acesti bani vor fi platite platii drepturile salariale restante in anul 2023, aflate in transa a cincea de plata, pentru personalul Ministerului Public pentru care Procurorul General al Romaniei are calitatea de ordonator principal de credite.

De asemenea, Ministerul Justitiei a primit fondurile necesare pentru acoperirea diferentelor de natura salariala, stabilite in favoarea personalului din Ministerul Justitiei – aparat propriu si institutiile subordonate/aflate in coordonare, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in anul 2023.

 


Prezentam prevederile proiectului de Hotarare de Guvern privind suplimentarea bugetelor ICCI (vezi facsimil 2):


Capitolul I - Dispozitii privind Inalta Curte de Casatie si Justitie


Art. 1 – (1) Se aproba suplimentarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu suma totala de 767.000 mii lei, din care la capitolul 61.01 ”Ordine publica si siguranta nationala, titlul 10 ”Cheltuieli de personal” cu suma de 639.000 mii lei si la titlul 59 ”Alte cheltuieli” cu suma de 128.000 mii lei, reprezentand dobanzi legale moratorii si/sau penalizatoare, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023.

(2) Suma prevazuta la alin. (1) este destinata achitarii drepturilor de natura salariala stabilite prin titluri executorii in favoarea personalului din Inalta Curte de Casatie si Justitie si din cadrul celorlalte instante judecatoresti, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in anul 2023, precum si a accesoriilor aferente acestor drepturi, calculate potrivit legii.

Art. 2 - Ordonatorul principal de credite raspunde de modul de utilizare, in conformitate cu dispozitiile legale, a sumelor prevazute la art. 1.

Art. 3 - Se autorizeaza Ministerul Finantelor sa introduca, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru anul 2023.


Capitolul II - Dispozitii privind Ministerul Public


Art. 4 - (1) Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Public pe anul 2023, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 61.01 ,,Ordine publica si siguranta nationala", titlul 10 „Cheltuieli de personal”, cu suma de 333.000 mii lei credite de angajament si credite bugetare.

(2) Suma prevazuta la alin. (1) este destinata exclusiv platii drepturilor salariale restante in anul 2023, aflate in transa a cincea de plata, pentru personalul Ministerului Public pentru care procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are calitatea de ordonator principal de credite.

Art.5 - Ordonatorul principal de credite, unitatile si structurile de parchet din cadrul Ministerului Public raspund de modul de utilizare, in conformitate cu dispozitiile legale, a sumei prevazute la art. 4.

Art.6 - Se autorizeaza Ministerul Finantelor sa introduca, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului Ministerului Public pe anul 2023.


Capitolul III - Dispozitii privind Ministerul Justitiei


Art.7 – (1) Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei pe anul 2023, la capitolul 61.01 „Ordine publica si siguranta nationala”, titlul 10 „Cheltuieli de personal” cu suma de 27.300 mii lei credite de angajament si credite bugetare si titlul 59 „Alte cheltuieli” cu suma de 8.700 mii lei credite de angajament si credite bugetare, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023.

(2) Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Justitiei pe anul 2023, la capitolul 61.01 „Ordine publica si siguranta nationala”, titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, cu suma de 12.370 mii lei credite de angajament si credite bugetare, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor si Institutul National de Expertize Criminalistice.

(3) Sumele prevazute la alin. (1) si (2) sunt destinate achitarii diferentelor de natura salariala, stabilite in favoarea personalului din Ministerul Justitiei – aparat propriu si institutiile subordonate/aflate in coordonare, pentru care termenele esalonate de plata se implinesc in anul 2023, potrivit art. 39 din Ordonanta de urgenta nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, ale art. 1 alin. (1) lit. e), alin. (2) – (3) din Ordonanta de urgenta nr. 3/2019 privind esalonarea platii drepturilor salariale restante pentru unele categorii de personal din sistemul justitiei, ale art. VI din Ordonanta de urgenta nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative si ale art. VI din Ordonanta de urgenta nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, actualizate cu indicele de inflatie, precum si pentru plata dobanzilor legale moratorii si/sau penalizatoare aferente acestor drepturi, calculate potrivit legii”.

 * Cititi aici Nota de Fundamentare a proiectului Hotararii de Guvern privind suplimentarea bugetelor ICCJ, PICCJ si MJ

Comentarii

# Eu date 18 December 2023 14:18 +37

E o suma infima sa scoată ochii

# Ufff mai Marcele date 18 December 2023 18:01 +523

ca pierdeam rezervarile pentru Elevetii, Alpii francezi si italieni . Asa ceva...nu am mai vazut. Bre, da' te lasasi greu.Urmatoarea transa cand o dai ? Dupa 25 . Intra pe card? ca vom fi plecati in Egipt la Sharm el Sheik . Cum ? Ce ? S mai judecam si noi ceva ? Bre, ca mare pezevenghi si pisicher mai esti. Pai munnca este pt IA , bre. Pt roboti ...

# maxtor date 18 December 2023 20:41 +3

cu 100 de lei pe zi...are dovada,bon de casa!

# Cozia date 18 December 2023 21:06 +334

Fain Guvern..... Sa nu ai bani sa platesti salariile magistratilor....??? Oare Ce urmeaza ? Desfintarea Puterii Judecatoresti ?? Vorba lu Klaus "pas cu pas"

# Iulius-Laurentiu date 19 December 2023 11:50 +1

Oamenii au nevoie să se știe apărați de lege. Legea este cea chemată să-l apere pe cel sărac de posibilele abuzuri ale celui bogat. Există milioane de oameni care își construiesc viața în spiritul respectului față de lege.... uneori chiar si magistrati. În bătăliile pe care le purtăm zilnic ne ciocnim cu toții, bogați și săraci, puternici și slabi. A aduce legile în favoarea celor bogați și puternici ar avea un efect de profundă contaminare socială negativă.... exact ca in speta de fata. România nu mai are speranța că poate fi o democrație.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva