21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNULUI ORBAN II PUTE TRANSPARENTA – Executivul PNL vrea sa limiteze accesul la informatiile publice, prin modificarea Legii 544/2001. APADOR – CH acuza: “Prin modificarea dorita de Guvern, institutiile vor putea sa refuze furnizarea de informatii dintre cele mai banale, pe motiv ca nu detin informatia in formatul solicitat de petent” (Proiectul)

Scris de: B.G. | pdf | print

1 September 2020 12:32
Vizualizari: 5880

Guvernul condus de Ludovic Orban (foto centru) vrea sa limiteze accesul la informatiile publice. Asta acuza Organizatia pentru apararea drepturilor omului APADOR – CH, dupa ce a fost pus in dezbatere publica un proiect de modificare a normelor de aplicare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public.
Concret, APADOR avertizeaza ca prin modificarea dorita de Executiv, institutiile publice vor putea sa refuze furnizarea de informatii dintre cele mai banale.
Printre modificarile anuntate se numara si o prevedere potrivit careia institutiile publice nu vor mai fi obligate sa furnizeze informatiile cerute de petent, intr-o forma statistica, sintetizata, ci numai in forma existenta in bazele de date ale institutiei.

Mai exact, la art. 13 din Norme, se introduce alineatul 2, cu urmatorul continut:

 

(2) Informatiile de interes public se furnizeaza in forma in care sunt identificate si detinute de autoritatea sau institutia publica, cu respectarea legislatiei privind prelucrarea datelor cu caracter personal”.

APADOR – CH  arata ca daca aceasta modificare va intra in vigoare, institutiile vor putea sa refuze, spre exemplu, sa precizeze cate cereri de un anumit fel au primit intr-un interval de timp: ”Pe motiv ca nu detin informatia respectiva in formatul solicitat de petent. Adica nu au o statistica exacta a cererilor de acel fel, ci doar cererile la gramada”.

Pentru a preintampina astfel de  cazuri de refuz, APADOR a transmis Guvernului o propunere de completare a articolului 13 din norme, astfel:

"Dupa alin. (2) sa fie introdus un nou alineat, (3), cu urmatorul continut:

(3) In cazul in care autoritatea sau institutia publica nu detine datele statistice solicitate sau in forma solicitata, va comunica solicitantului toate datele brute – fara caracter statistic – pe care le detine in legatura cu obiectul cererii de informatii”.

 

Iata comunicatul APADOR – CH:


Secretariatul General al Guvernului a publicat pe site-ul intitutiei un proiect de modificare a normelor de aplicare a Legii 544/2001, prin care, declarativ, se doreste o imbunatatire a modului in care legea informatiilor publice functioneaza deja, de bine de rau, de aproape 20 de ani.

Printre modificarile anuntate se numara si aceea ca institutiile publice nu vor mai fi obligate sa furnizeze informatiile cerute de petent, intr-o forma statistica, sintetizata, ci numai in forma existenta in bazele de date ale institutiei.

Mai exact, la art. 13 din Norme, se introduce alineatul 2, cu urmatorul continut:

'(2)  Informatiile de interes public se furnizeaza in forma in care sunt identificate si detinute de autoritatea sau institutia publica, cu respectarea legislatiei privind prelucrarea datelor cu caracter personal'.

Este adevarat ca au existat situatii in care autoritatilor/institutiilor publice li s-a cerut, prin invocarea Legii 544/2001, sa creeze situatii statistice deosebit de complexe si impovaratoare. Dar, raspunsul la aceste solicitari abuzive nu este un abuz in sens contrar, care nu ar permite accesul la date statistice/de sinteza foarte simple, pentru simplul motiv ca nu fac parte dintr-o evidenta detinuta de autoritatea/institutia publica.

Concret, prin modificarea dorita de Guvern, institutiile publice vor putea sa refuze furnizarea de informatii dintre cele mai banale – de exemplu cate cereri de un anumit fel au primit intr-un interval de timp – pe motiv ca nu detin informatia respectiva in formatul solicitat de petent. Adica nu au o statistica exacta a cererilor de acel fel, ci doar cererile la gramada.

Or acest refuz ar insemna de fapt o incalcare a articolului 2 din Legea 544/2001, care spune ca institutiile publice sunt obligate sa furnizeze orice informatie care rezulta din activitatea proprie sau care priveste activitatea proprie.

Pentru a preintampina posibilele cazuri de refuz, generate de o interpretare restrictiva a noii modificari, APADOR-CH a transmis Guvernului o propunere de completare a articolului 13 din norme, astfel:

Dupa alin. (2) sa fie introdus un nou alineat, (3), cu urmatorul continut:

'(3) In cazul in care autoritatea sau institutia publica nu detine datele statistice solicitate sau in forma solicitata, va comunica solicitantului toate datele brute – fara caracter statistic – pe care le detine in legatura cu obiectul cererii de informatii'.

Cu alte cuvinte, APADOR-CH propune introducerea in Norme a unei dispozitii care sa prevada ca daca datele statistice/de sinteza solicitate nu se regasesc in evidentele detinute de catre autoritatea/institutia publica respectiva, in locul acestor date statistice sa fie comunicate datele brute (datele elementare, de baza, prin prelucrarea carora se pot realiza situatii statistice) referitoare la informatiile solicitate prin cerere, urmand ca solicitantul sa foloseasca aceste date brute pentru crearea de situatii statistice proprii.

Asteptam cu interes raspunsul Guvernului, exprimandu-ne speranta ca modificarile initiate la normele Legii 544 au la baza intentia de a eficientiza activitatea institutiilor publice, si nu de a le face mai opace, furnizandu-le o baza legala in spatele careia sa-si ascunda activitatea”.

*Cititi aici Proiectul de modificare a normelor de aplicare a Legii 544/2001

Comentarii

# mitica date 3 September 2020 13:23 +1

Probabil vrea sa fure mai mult.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva