HAL DE ECHITATE – Lui Becali i se refuza dreptul de a-si trata, in afara inchisorii, afectiunea de care sufera, in ciuda riscului de paralizie. De-a lungul timpului, detinuti condamnati pentru fapte mult mai grave la pedepse mult mai mari au iesit din puscarie pe motiv de boala. Tortionarul Tudor Stanica si-a intrerupt pedeapsa de zece ori, invocand ca are cancer in faza terminala. Pe lista "invoitilor" se regasesc si generalii Chitac si Stanculescu
Decizia Tribunalului Constanta de joi, 20 februarie 2014, prin care lui Gigi Becali i-a fost interzis sa se opereze in afara penitenciarului, poate confirma scenariile potrivit carora latifundiarul trebuie tinut cu orice pret in inchisoare si umilit, indiferent de riscuri. Este evident ca afaceristul sufera de o boala extrem de grava, existand riscul sa ramana paralizat, dar cu toate acestea, i se refuza in continuare accesul la tratament. Atitudinea magistratilor este surprinzatoare, avand in vedere ca in trecutul recent au existat cazuri de detinuti celebri,condamnati la ani grei de inchisoare pentru fapte mult mai grave, dar carora li s-a permis totusi sa iasa din inchisoare, chiar de mai multe ori, desi riscurile nu erau la fel de mari ca in cazul lui Becali.
Prin prezentul articol, nu ne pronuntam asupra vinovatiei sau nevinovatiei lui George Becali, ci doar atragem atentia asupra unui abuz. Indiferent de notorietatea sa, orice detinut are dreptul de a se trata si de a face orice pentru ca viata sa sa nu fie pusa in pericol. Ne intrebam insa, daca lui Becali i se intampla astfel de lucruri, ce patesc oare detinutii care nu au posibilitatile omului de afaceri si nici nu au parte de o astfel de mediatizare?
Lumeajustitiei.ro va prezinta in continuare doar trei cazuri cu detinuti "celebri" care au obtinut, fara prea mare bataie de cap, intreruperea pedepselor si permisiunea de a iesi din penitenciar pentru a se putea trata de afectiunile medicale pe care le-au invocat in respectivele cereri.
Tortionarul Tudor Stanica
Condamnat in 2003 la 10 ani de inchisoare, dupa ce a fost gasit vinovat de implicare in moartea violenta, in 1985, a scriitorului disident Gheorghe Ursu, fostul sef al Directiei cercetari penale a Militiei, Tudor Stanica (foto centru), a efectuat doar un an din pedeapsa. Din 2004 si pana in prezent, lui Stanica i-a fost intrerupta pedeapsa de circa zece ori, reusind performanta de a executa doar un an de inchisoare in acest interval. De ani de zile, Stanica sustine ca are cancer in faza terminala, iar magistratii incuviinteaza amanarea pedepsei si eliberarea sa. La ultimul termen, de la sfarsitul lunii ianuarie 2014, procurorul de sedinta a comparat fisele medicale din 2009 cu cele realizate in 2012 si a aratat ca Stanica s-a tratat de cele sase boli din 2009, dar ca sufera de alte opt noi afectiuni, in timp ce avocatul fostului ofiter de militie a justificat noile boli, invocand aparitia unor noi afectiuni din cauza efectelor secundare pe care le-ar avea tratamentul cu citostatice.
Mihai Chitac
Un alt caz celebru care a beneficiat de clementa judecatorilor este cel al fostului general Mihai Chitac (foto stanga), care a fost eliberat de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti de cel putin sase ori. De fiecare data, la baza deciziilor de incuviintare a parasirii penitenciarului au stat rapoarte medico-legale. Pe 29 decembrie 2008, Chitac a iesit din inchisoare pentru o perioada de trei luni, pentru ca sa poata efectua analize medicale in vederea efectuarii a doua operatii pe cord. In mai 2010, a fost eliberat de Curtea Militara de Apel Bucuresti pentru 60 de zile, iar in septembie acelasi an, pentru alte patru luni. Amintim ca Mihai Chitac a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare, in 2008, in dosarul privind evenimentele din timpul Revolutiei de la Timişoara, din decembrie 1989, cand a executat ordinul lui Ceausescu de a trage in manifestanti, gest soldat cu 72 de morti si peste 250 de raniti.
Victor Athanasie Stanculescu
In paralel cu cererile de eliberare formulate de Mihai Chitac, instantele au primit solicitari similare si de la Victor Athanasie Stanculescu (foto dreapta), condamnat si el la 15 ani de inchisoare in acelasi dosar al Revolutiei de la Timisoara. Pe data de 12 mai 2009, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti pronunta o decizie prin care lui Stanculescu ii era intrerupta pedeapsa pentru un an de zile. La baza hotararii de eliberare din Penitenciarul Jilava a fostului general a stat, de asemenea, o expertiza a Institutului National de Medicina Legala, potrivit careia Victor Athanasie Stanculescu sufera de zece boli, dintre care cele mai multe de natura cardiovasculara, dar si de leucemie cronica. Totusi, la 18 septembrie 2009, Stanculescu a fost reincarcerat, dupa ce Curtea Militara de Apel Bucuresti a admis contestatia procurorilor la decizia de eliberare pe motive medicale.
Statul Roman risca sa fie condamnat la CEDO
Pe de alta parte, ceea ce se intampla in cazul lui George Becali poate aduce Romaniei o noua condamnare la CEDO. In mod nefiresc, o instanta refuza punerea in aplicare a unei expertize medicale, conform recomandarilor specialistilor, ingradind dreptul unei persoane de a alege modalitatea cea mai buna de tratament pentru sine.
Magistratii Tribunalului Constanta au considerat oportuna respingerea cererii de intrerupere a pedepsei formulata de avocatii lui Gigi Becali, apreciind ca nu este fundamentanta aceasta solicitare, desi au fost inaintate instantei documente medicale care releva ca latifundiarul are grave probleme de sanatate si necesita urgent o operatie chirurgicala la coloana, in caz contrar, riscand sa ramana paralizat. Hotararea instantei nu doar ca este profund inumana in ceea ce il priveste pe Becali, care in calitate de detinut solicita permisiunea de a beneficia de tratament de specialitate, dar poate aduce si prejudicii majore Statului roman, si nu doar financiare, ci si de imagine.
In cazul in care va da in judecata Statul, George Becali ar castiga garantat la CEDO. Asta intrucat se incalca in mod vadit articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice tortura si stabileste ca "nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedespelor sau tratamentelor inumane ori degradante", dar si articolul 8 care prevede ca nu este permis autoritatilor publice sa incalce dreptul la respectarea vietii private.
In acest caz, este lesne de observat ca in ultima perioada starea de sanatate a lui Becali s-a inrautatit, lucru semnalat de doctori specialisti in doua rapoarte medicale, dar trecut cu vederea de judecatorii Tribunalului Constanta. Ramane de vazut insa ce hotarare vor lua judecatorii Curtii de Apel Constanta care urmeaza sa judece in recurs cererea lui Gigi Becali de intrerupere temporara a pedespei.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# guta
20 February 2014 17:30
-7
# ADEVARUL
20 February 2014 17:47
-3
# unul din lumea cea mare
20 February 2014 17:37
-4
# unu din lumea cea mare
20 February 2014 17:57
+4
# un om mai just ca voi
20 February 2014 17:37
-6
# unul din lumea cea mare
20 February 2014 18:06
-1
# obiectiva
20 February 2014 18:10
+2
# no name!
20 February 2014 18:17
0
# gigi
20 February 2014 18:33
-4
# unul din lumea cea mare
20 February 2014 18:53
+1
# gigi
20 February 2014 21:01
-1
# unul din lumea cea mare
21 February 2014 01:29
0
# AVOCAT TRADITIONAL
20 February 2014 19:08
0
# Avocatul31
20 February 2014 19:19
+3
# gigi
20 February 2014 21:09
-2
# avocat traditional
20 February 2014 19:26
+2
# TITULESCU
21 February 2014 16:23
+4
# santinela
23 February 2014 09:00
0
# obiectiva
23 February 2014 10:34
0