23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HARTUIRE SEXUALA, SANTAJ SI BATAI – DNA l-a trimis in judecata pe fostul director al Penitenciarului Baia Mare: “Ar fi pretins de la doua subordonate, ofiteri de politie, favoruri de natura sexuala... Pe fondul refuzului uneia dintre persoanele vatamate, inculpatul ar fi exercitat acte de violenta asupra acesteia... Ar fi amenintat aceeasi persoana vatamata cu expunerea unor presupuse imagini compromitatoare”

Scris de: L.J. | pdf | print

19 June 2023 12:57
Vizualizari: 3257

Un urias scandal cu hartuiri sexuale, agresiuni si santaj a avut loc la Penitenciarul Baia Mare. Asta se devoaleaza in comunicatul DNA de luni, 19 iunie 2023.


 

Parchetul anticoruptie a dispus trimiterea in judecata a fostului director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Stefan Chis (foto), pentru pretinsa comitere a infractiunilor de folosire abuziva a functiei in scop sexual, ultraj, purtare abuziva si santaj. Concret, fostul director al penitenciarului este acuzat ca ar fi incercat sa contranga doua subordonate sa intretina relatii sexuale, iar una dintre acestea ar fi fost supusa unor acte de violenta, dupa ce a refuzat sa dea curs propunerilor sefului sau. De asemenea, directorul ar fi amenintat-o pe aceeasi subordonata ca va face publice imagini compromitatoare.

Alaturi de fostul director Horia Stefan Cris, DNA Cluj a dispus trimiterea in judecata si a altor angajati ai Penitenciarului Baia Mare, pentru santaj si marturie mincinoasa.


Prezentam comunicatul DNA:


“In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 996/VIII/3 din 22 noiembrie 2022, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata,

Sub control judiciar, a inculpatului:

CHIS HORIA STEFAN, ofiter de politie, fost director al Penitenciarului Baia Mare, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

-folosire abuziva a functiei in scop sexual (doua fapte),

-ultraj in forma continuata,

-purtare abuziva, in forma continuata,

-santaj (doua fapte, din care una in forma continuata),

In stare de libertate, a inculpatilor:

KOZMA ANGELA CARMEN, ofiter de politie, psiholog la Penitenciarul Baia Mare, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de santaj in forma continuata,
COSTE DORIN MARIUS, CIOCOTISAN ONISIM CONSTANTIN, ARDELEAN ANDREI MIRCEA si TECAR GABRIEL CATALIN, agenti de politie in cadrul Penitenciarului Baia Mare, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

in perioada 2020-2022, in calitate de director al penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chis Horia Stefan ar fi pretins de la doua subordonate, ofiteri de politie, favoruri de natura sexuala, prevalandu-se si profitand de autoritatea pe care ar fi avut-o asupra victimelor, avand in vedere functia pe care acesta o detinea la vremea respectiva.

Pe fondul refuzului uneia dintre persoanele vatamate de a avea o relatie extraprofesionala cu inculpatul Chis Horia Stefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violenta asupra acesteia in urma carora ar fi rezultat leziuni constatate de medicina legala, a caror gravitate a fost apreciata la 6 -7 zile de ingrijiri medicale. Actele de violenta ar fi avut loc chiar in biroul directorului.

Ulterior, in perioada mai – inceputul lunii iunie 2022, pentru a evita eventualele consecinte ale conduitei sale (efectuarea unei anchete disciplinare, destituirea din functie, precum si posibile urmari pentru situatia sa familiala), inculpatul Chis Horia Stefan ar fi constrans-o pe aceeasi persoana vatamata sa nu sesizeze Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), amenintand ca atat victima, cat si penitenciarul vor avea de suferit. In acest demers, inculpatul Chis Horia ar fi fost sustinut si de psihologul penitenciarului Baia Mare, inculpata Kozma Angela Carmen.

In acelasi context, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chis Horia Stefan ar fi amenintat aceeasi persoana vatamata cu expunerea unor presupuse imagini compromitatoare, cu scopul distrugerii credibilitatii acesteia.

Dupa demararea de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a unei anchete interne, avand ca obiect aspectele mentionate mai sus, inculpatul Chis Horia Stefan ar fi amenintat o alta persoana din subordine (cadru medical) cu divulgarea unei fapte imaginare, de natura penala, cu scopul de a o determina pe aceasta sa dea declaratii care sa-l avantajeze pe inculpat.

Fiind audiati in calitate de martor in prezenta cauza, inculpatii Coste Dorin Marius, Ciocotisan Onisim Constantin, Ardelean Andrei Mircea si Tecar Gabriel Catalin, ar fi facut afirmatii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale asupra carora au fost intrebati.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramures cu propunere de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# FOST JUDECATOR date 19 June 2023 14:29 +1

PRESA DENATUREAZA ADEVARUL,LASATI INSTANTA SA STABILEASCA VINOVATIA SI SANCTIUNEA,NU MAI FACETI VOI PRESA VINOVATI MORAL, DENIGRARE PUBLICA, PRESA ESTE ASERVITA CELOR CARE L-AU LUCRAT PE DIRECTOR, FĂRĂ ACEIA PRESA NU CUNOSTEA FAPTELE...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva