HELLVIG A BINECUVANTAT ORDONANTA PRUNA – Exclusiv: iata raspunsul prin care directorul SRI, Eduard Hellvig, si-a dat acordul pentru OUG 6/2016, adoptata de guvernul Ciolos la initiativa ministresei Justitiei, Raluca Pruna, care a transformat SRI in organ de cercetare penala speciala, reinventand Directia a VI-a a Securitatii: “Suntem de acord cu continutul proiectului ordonantei de urgenta a Guvernului supus analizei” (Documente)
Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate proba care demonstreaza ca OUG 6/2016 (adoptata de guvernul Ciolos la initiativa ministresei Justitiei din acel moment, Raluca Pruna – foto a doua din dreapta –, prin care SRI a fost transformat in organ de cercetare penala speciala), inainte de a fi emisa, a primit binecuvantarea Serviciului Roman de Informatii. Iar aceasta binecuvantare a fost data chiar de directorul SRI, Eduard Hellvig (foto dreapta), pe vremea guvernului condus de Dacian Ciolos (foto al treilea din dreapta). Culmea tupeului: asa cum veti putea citi in ultima parte a articolului, in adresa catre Pruna, SRI a invocat exact decizia CCR care l-a scos din dosarele penale: Decizia nr. 51/2016.
Amintim ca la finele lunii august, judecatoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, a dezvaluit pe blogul propriu, cu documente, atat ca proiectul Ordonantei Pruna nu a avut avizul Consiliului Superior al Magistraturii, cat si ca SRI a inaintat un amendament pentru respectivul proiect (detalii AICI, AICI si AICI). Concret, judecatoarea Florica Roman a publicat o adresa a CSM in care i se preciza ca in contextul adoptarii OUG 6/2016, SRI a transmis catre Ministerul Justitiei un "amendament" care a fost insusit de ministresa Justitiei de la acel moment, traducatoarea Raluca Pruna.
Hellvig si-a dat OK-ul pentru Ordonanta
Nimeni nu a vazut insa pana acum "amendamentul" SRI. Totusi, Lumea Justitiei a intrat in posesia amendamentului facut de SRI la OUG 6/2016. Astfel, la solicitarea Lumea Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii ne-a transmis "amendamentul" pe care SRI l-a facut la OUG 6/2016. Este vorba mai exact despre o adresa trimisa in 9 martie 2016 de catre directorul SRI Eduard Hellvig ministresei Raluca Pruna. Uluitor: desi SRI nu are nicio competenta in a aviza proiecte de acte normative, Hellvig i-a transmis Ralucai Pruna proiectul de ordonanta de urgenta, impreuna cu amendamentul SRI. Prin adresa nr. 5271 din 09.03.2016, Eduard Hellvig o instiinta pe Pruna ca SRI este de acord cu continutul proiectului Ordonantei de Urgenta 6/2016, cu precizarea ca "in ceea ce priveste competentele tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor in scopul executarii supravegherii tehnice, acestea sunt limitate numai la metoda speciala de supraveghere sau cercetare prevazuta de art. 138 alin. (1) lit. a) Cod de Procedura Penala referitoare la interceptarea comunicatiilor ori a oricarui tip de comunicare la distanta".
De precizat este ca adresa prin care SRI si-a dat acordul pentru OUG 6/2016 apare ca fiind semnata "cu bara"", deci "pentru" directorul Eduard Hellvig. Ceea ce ar insemna ca altcineva a semnat pentru Hellvig. Oricum, este un aspect fara relevanta. Chiar sa fi fost adresa semnata de altcineva, nimeni din SRI nu isi putea pune semnatura pe un asemenea document in numele lui Eduard Hellvig, fara stiinta acestuia.
Iata adresa directorului SRI Eduard Hellvig catre ministrul Justitiei Raluca Pruna (vezi facsimil 1):
“Catre
Ministerul Justitiei
– Doamnei Raluca Alexandra Pruna, Ministrul Justitiei –
Stimata Doamna Ministru,
Urmare adresei dumneavoastra nr. 23227/2016, va transmitem anexat proiectul ordonantei de urgenta a Guvernului privind unele masuri privind punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, semnat de directorul Serviciului Roman de Informatii in calitate de avizator, cu urmatorul amendament:
Dispozitiile legale propuse, de reglementare a modalitatii de punere in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, sunt in concordanta cu recomandarile date de Curtea Constitutionala in Decizia nr. 51/2016, indeplinind cerintele de claritate, precizie, previzibilitate si accesibilitate a legii, in materie penala.
Astfel, suntem de acord cu continutul proiectului ordonantei de urgenta a Guvernului supus analizei, cu precizarea ca, in ceea ce priveste competentele tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor in scopul executarii supravegherii tehnice, acestea sunt limitate numai la metoda speciala de supraveghere sau cercetare prevazuta de art. 138 alin. (1) lit. a) Cod de Procedura Penala referitoare la interceptarea comunicatiilor ori a oricarui tip de comunicare la distanta.
Va rog sa primiti, stimata Doamna Ministru, deosebita mea consideratie.
Directorul Serviciului Roman de Informatii
Eduard Hellvig”.
Pruna a informat CSM ca MJ isi insuseste amendamentul SRI
A doua zi, pe 10 martie 2016, ministresa Justitiei a transmis amendamentul facut de SRI catre presedintele CSM din acel moment, judecatorul Mircea Aron. Prin adresa nr. 23227/10.03.2016, Raluca Pruna il informa pe Mircea Aron ca Ministerul Justitiei isi insuseste amendamentul SRI.
Prezentam adresa ministresei Raluca Pruna catre presedintele CSM Mircea Aron (vezi facsimil 2):
“Catre: Domnul judecator Mircea ARON,
Presedinte
Consiliul Superior al Magistraturii
Ref: proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri privind punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal
Stimate domnule presedinte,
In completarea corespondentei nr. 23227/09.03.2016 privind proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri privind punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, va transmitem anexat amendamentul formulat de catre Serviciul Roman de Informatii, formulat in contextul avizarii proiectului acestui act normativ si pe care Ministerul Justitiei il insuseste.
Cu stima,
Raluca Alexandra PRUNA
Ministrul Justitiei”
In final, amintim ca in mai 2016, OUG 6/2016 a trecut tacit de Senat. Intre timp, ordonanta continua sa isi produca efectele, neintrand nici pana in acest moment in dezbaterea Camerei Deputatilor pentru a fi respinsa ori modificata din temelii. Iar cel mai grav efect al Ordonantei de Urgenta 6/2016 a fost de departe transformarea SRI in “organ de cercetare penala speciala”, practic aruncand Romania inapoi pe vremea dictaturii comuniste si a Directiei a VI-a de Cercetari Penale a Securitatii.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Iulian 17 September 2018 18:00 +10
# Danciu Danut 17 September 2018 18:58 +5
# gelu 17 September 2018 19:16 +4
# Gojy 18 September 2018 04:45 0
# Av. Nicolae Trăistaru 17 September 2018 19:58 +1
# Cel credicios 17 September 2018 19:59 +1
# un mizantrop 18 September 2018 01:18 +1
# X 18 September 2018 07:18 +3
# romanul 18 September 2018 09:17 +2
# Ardeleanu' 18 September 2018 09:34 -2
# Emy 18 September 2018 11:10 +1
# Ardeleanu' 18 September 2018 14:59 0
# De-a lui Oaie 18 September 2018 11:13 +1