16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HELLVIG A BINECUVANTAT ORDONANTA PRUNA – Exclusiv: iata raspunsul prin care directorul SRI, Eduard Hellvig, si-a dat acordul pentru OUG 6/2016, adoptata de guvernul Ciolos la initiativa ministresei Justitiei, Raluca Pruna, care a transformat SRI in organ de cercetare penala speciala, reinventand Directia a VI-a a Securitatii: “Suntem de acord cu continutul proiectului ordonantei de urgenta a Guvernului supus analizei” (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 September 2018 17:38
Vizualizari: 10739

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate proba care demonstreaza ca OUG 6/2016 (adoptata de guvernul Ciolos la initiativa ministresei Justitiei din acel moment, Raluca Pruna – foto a doua din dreapta, prin care SRI a fost transformat in organ de cercetare penala speciala), inainte de a fi emisa, a primit binecuvantarea Serviciului Roman de Informatii. Iar aceasta binecuvantare a fost data chiar de directorul SRI, Eduard Hellvig (foto dreapta), pe vremea guvernului condus de Dacian Ciolos (foto al treilea din dreapta). Culmea tupeului: asa cum veti putea citi in ultima parte a articolului, in adresa catre Pruna, SRI a invocat exact decizia CCR care l-a scos din dosarele penale: Decizia nr. 51/2016.


Amintim ca la finele lunii august, judecatoarea Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, a dezvaluit pe blogul propriu, cu documente, atat ca proiectul Ordonantei Pruna nu a avut avizul Consiliului Superior al Magistraturii, cat si ca SRI a inaintat un amendament pentru respectivul proiect (detalii AICI, AICI si AICI). Concret, judecatoarea Florica Roman a publicat o adresa a CSM in care i se preciza ca in contextul adoptarii OUG 6/2016, SRI a transmis catre Ministerul Justitiei un "amendament" care a fost insusit de ministresa Justitiei de la acel moment, traducatoarea Raluca Pruna.

Hellvig si-a dat OK-ul pentru Ordonanta

Nimeni nu a vazut insa pana acum "amendamentul" SRI. Totusi, Lumea Justitiei a intrat in posesia amendamentului facut de SRI la OUG 6/2016. Astfel, la solicitarea Lumea Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii ne-a transmis "amendamentul" pe care SRI l-a facut la OUG 6/2016. Este vorba mai exact despre o adresa trimisa in 9 martie 2016 de catre directorul SRI Eduard Hellvig ministresei Raluca Pruna. Uluitor: desi SRI nu are nicio competenta in a aviza proiecte de acte normative, Hellvig i-a transmis Ralucai Pruna proiectul de ordonanta de urgenta, impreuna cu amendamentul SRI. Prin adresa nr. 5271 din 09.03.2016, Eduard Hellvig o instiinta pe Pruna ca SRI este de acord cu continutul proiectului Ordonantei de Urgenta 6/2016, cu precizarea ca "in ceea ce priveste competentele tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor in scopul executarii supravegherii tehnice, acestea sunt limitate numai la metoda speciala de supraveghere sau cercetare prevazuta de art. 138 alin. (1) lit. a) Cod de Procedura Penala referitoare la interceptarea comunicatiilor ori a oricarui tip de comunicare la distanta".

De precizat este ca adresa prin care SRI si-a dat acordul pentru OUG 6/2016 apare ca fiind semnata "cu bara"", deci "pentru" directorul Eduard Hellvig. Ceea ce ar insemna ca altcineva a semnat pentru Hellvig. Oricum, este un aspect fara relevanta. Chiar sa fi fost adresa semnata de altcineva, nimeni din SRI nu isi putea pune semnatura pe un asemenea document in numele lui Eduard Hellvig, fara stiinta acestuia. 

Iata adresa directorului SRI Eduard Hellvig catre ministrul Justitiei Raluca Pruna (vezi facsimil 1):

Catre

Ministerul Justitiei

Doamnei Raluca Alexandra Pruna, Ministrul Justitiei

Stimata Doamna Ministru,

Urmare adresei dumneavoastra nr. 23227/2016, va transmitem anexat proiectul ordonantei de urgenta a Guvernului privind unele masuri privind punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, semnat de directorul Serviciului Roman de Informatii in calitate de avizator, cu urmatorul amendament:

Dispozitiile legale propuse, de reglementare a modalitatii de punere in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, sunt in concordanta cu recomandarile date de Curtea Constitutionala in Decizia nr. 51/2016, indeplinind cerintele de claritate, precizie, previzibilitate si accesibilitate a legii, in materie penala.

Astfel, suntem de acord cu continutul proiectului ordonantei de urgenta a Guvernului supus analizei, cu precizarea ca, in ceea ce priveste competentele tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor in scopul executarii supravegherii tehnice, acestea sunt limitate numai la metoda speciala de supraveghere sau cercetare prevazuta de art. 138 alin. (1) lit. a) Cod de Procedura Penala referitoare la interceptarea comunicatiilor ori a oricarui tip de comunicare la distanta.

Va rog sa primiti, stimata Doamna Ministru, deosebita mea consideratie.

Directorul Serviciului Roman de Informatii

Eduard Hellvig”.


Pruna a informat CSM ca MJ isi insuseste amendamentul SRI

A doua zi, pe 10 martie 2016, ministresa Justitiei a transmis amendamentul facut de SRI catre presedintele CSM din acel moment, judecatorul Mircea Aron. Prin adresa nr. 23227/10.03.2016, Raluca Pruna il informa pe Mircea Aron ca Ministerul Justitiei isi insuseste amendamentul SRI.

Prezentam adresa ministresei Raluca Pruna catre presedintele CSM Mircea Aron (vezi facsimil 2):

Catre: Domnul judecator Mircea ARON,

Presedinte

Consiliul Superior al Magistraturii

Ref: proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri privind punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal

Stimate domnule presedinte,

In completarea corespondentei nr. 23227/09.03.2016 privind proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri privind punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, va transmitem anexat amendamentul formulat de catre Serviciul Roman de Informatii, formulat in contextul avizarii proiectului acestui act normativ si pe care Ministerul Justitiei il insuseste.

Cu stima,

Raluca Alexandra PRUNA

Ministrul Justitiei”


In final, amintim ca in mai 2016, OUG 6/2016 a trecut tacit de Senat. Intre timp, ordonanta continua sa isi produca efectele, neintrand nici pana in acest moment in dezbaterea Camerei Deputatilor pentru a fi respinsa ori modificata din temelii. Iar cel mai grav efect al Ordonantei de Urgenta 6/2016 a fost de departe transformarea SRI in “organ de cercetare penala speciala”, practic aruncand Romania inapoi pe vremea dictaturii comuniste si a Directiei a VI-a de Cercetari Penale a Securitatii.

Comentarii

# Iulian date 17 September 2018 18:00 +10

Hai ca era previzibil ca o 6/2016 este ,,opera” sri, dar numai cei care nu au mirosul dezvoltat nu simt punctele nevralgice ale paradelii institutionalizate! Justitie? Asta nu-i justitie, asta-i Loteria Nationala! Numai 6 sunt ...norocoase, celelalte...ghinion!

# Danciu Danut date 17 September 2018 18:58 +5

Semnatura este a lui Coldea care asemnat pentru Helvig!Cititi ce spune Dragomir !

# gelu date 17 September 2018 19:16 +4

SRI este un grup de crima organizata care se ocupa cu punerea la cale a loviturilor de stat, cu Politia Politica si cu omorarea cetatenilor atunci cand sristii conduc autovehiculele sub influenta bauturilor spirtoase aflati la limita comei alcoolice. Si bineinteles ii aprovizioneaza cu droguri pe cretinii #rezist.

# Gojy date 18 September 2018 04:45 0

Asa este dar ce este ciudat este faptul ca cei care fac legile nu schimba situatia ba mai mult bugetele acestui grup de crima organizata numit SRI,COALITIA NU LE TAIE bugetele decat ii mangaie putin. PSD ALDE ziceau ca rezolva saptamana asta problema PROTOCOALELOR ILEGALE! Sa vedem ce fac.Daca nu rezolva problema justitiei ilegale, a legilor interpretabile si neconstitutionale, sa fie in vigoare pana la sfarsitul sesiunii noile coduri si legile justitiei etc si iar ne trezim ca vine vacanta si ne vorbesc ei de alegeri... treaba e clara. Prosteala pe fata cat cuprinde si nu mai tine. Po******tia care este impotriva abuzurilor si ilegalitatilor din justitie trebuie sa se trezeasca si sa nu mai lase sa fie pacalita la nesfarsit. E clar ca totul e o mascarada,un teatru. Asadar....

# Av. Nicolae Trăistaru date 17 September 2018 19:58 +1

Din păcate, atât pentru sistemul judiciar cât şi pentru "victimele" acestuia, începând cu anul 2007 (data deciziei CEDO) MANDATELE PE SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ s-au dat de ICCJ în baza protocolului, nu în baza legii. SRI a impus un circuit (1. Cererea SRI/DGIPI de emitere a unui mandat de interceptare, 2. Supunerea cererii filtrului Procurorului General, care dădea aviz de legalitate, 3. Trimiterea cererii la Înalta Curte/Dlui Prof Univ Nicolae Popa (chiar dacă nu-şi mai aminteşte (!), unde dosarele nu erau repartizate aleatoriu, ci de către preşedintele ICCJ şi ajungeau la anumiţi judecători care se aflau în înţelegere sectretă cu SRI. Distinsa preşedintă a ICCJ, doamna Cristina Tarcea a declarat presei că "între 2007 şi 2014, mandatele de interceptare pe siguranţă naţională s-au dat de ICCJ în baza protocolului, nu în baza legii". În concluzie, conducătorii sistemului judiciar (MJ, CSM) au fost depăşiţi de realitate, acceptând în mod nelegal ocolirea Parlamentului.

# Cel credicios date 17 September 2018 19:59 +1

Probelma este ca drogurile n-au fost preparate după metoda hexi, s-au servit în stare pura!

# un mizantrop date 18 September 2018 01:18 +1

N-ar fi normal ca actul normativ (ordonanta) adoptat prin incalcarea legii, sa fie nul de drept?! Acum intelegem de ce a fost nevoie de "guvernul meu", SRI castigase alegerile inca din 2014 si programul lor de guvernare intarzia, Ponta cel cu multi stapani dovedindu-se un intrigant, asa ca si-au pus un guvern de incapabili, habarnisti in cea mai mare parte, dar cu cativa "acoperiti" (de fapt rezervisti, vezi Pruna, fosta angajata SIE) in misiune ordonata. In 2016, anul hibernarii Romaniei, serviciile s-au invartosat ca-n America de sud, protocoalele fiind maxima aroganta, ca ei faceau chestiile alea de mult, asa ca si-au tras un soi de act normativ, adica au substituit legile cu protocoale. Cam cum face si Tarcea (tot o securista), care schimba prevederile legii prin vot...Vai de capul si de justitia noastra!

# X date 18 September 2018 07:18 +3

Inca o dovada ca tariceanu e un tradator. La fel ca si legea off-shore si OUG 6 a trecut ca prin branza prin senat. Camera deputatilor nu face nimic pt ca dragnea vrea doar sa ii sperie pe SRI-isti, doar doar o sa li se faca mila de el ca sa l scape de parnaie. PS ALDE aka tudorel doreste marirea schemei dna. tariceanu aka forta din spatele lui il vrea scos din joc pe dragnea.

# romanul date 18 September 2018 09:17 +2

Astia din poza, tradatori ai poporului, oare nu pot fi arestati si judecati pentru tot raul facut? :cry:

# Ardeleanu' date 18 September 2018 09:34 -2

Foarte bina, orice ce tara isi pune la treaba o institutie care poate oferii suportul tehnic pentru adunare de date in vederea anchetei. Daca nu ai nimic de ascuns nu esti cu musca pe caciula, avand in vedere majoritatea oficialilor de stat sunt cu "musca pe caciula"clar ca vrei sa iti faci damblaua in liniste. Ganditi si voi mai simplu, complicati prea tare subiectele acestea in favoarea lui Daddy. De infrastructura si altele? Fonduri europene deturnate de pesedisti? pe cand discutam? Redactia luju, antena3, RTV? aloo? se satura si sustinatorii vostrii de atatea "protocoale" care nu ajuta in nici un fel persoanele corecte ale acestui stat.

# Emy date 18 September 2018 11:10 +1

Hastagistule. Lasa-ne tu cu infrastructura ta, nu incerca sa deviezi de la cel mai important subiect si anume justitia ilegala romaneasca. Iar cu musca pe caciula sunt judecatorii,procurorii si sri-stii care au ruinat tara si care au lucrat ilegal pe protocoale secrete ilegale,corupti, numai dupa spagi le sunt ochii,numai sa le iasa norma de condamnari. Nesimtitule. Cea mai grava problema este justitia,asta trebuie sa aibe prioritate.Justitia ilegala si tradatoare care ne-a defrisat padurile,ne-au inchis uzinele. Se cheltuie miliarde euro pe an cu toti astia care cica fac justitie si sunt prin servicii. Problema grava si ciudata este faptul ca PSD ALDE tot discuta si ne prostesc de 2 ani dar nu fac NIMIC, nu iau masuri,nu schimba situatia, totul e o pacaleala.

# Ardeleanu' date 18 September 2018 14:59 0

Uite ce am gasit: "„Ordonanţa Guvernului este criticabilă, dar am înţeles că a fost o situaţie de urgenţă. SRI, ca şi Parchetul trebuie să aibă în continuare condiţii pentru a-şi îndeplini misiunea. Instituţiile statului trebuie să fie întărite, iar restrângerea libertăţilor să fie permisă doar în baza unui mandat al judecătorului. Drepturile şi libertăţile nu sunt un moft pentru nimeni”, declara, de pildă, pe 15 martie 2016, chiar Liviu Dragnea despre OUG 6/2016." asa ceva????? prostacilor!

# De-a lui Oaie date 18 September 2018 11:13 +1

Oferiiiii, oferi, oferiii, oferiiiiii (pun i- urile după cum mă screm)...încep a azi și gat mâine.....dar io zâc că- s deștept ...placa mi- o învârt alții și tot deștept mă declar...oferiiii, penalii, penalii, trăiască secu, să se uite în ograda mea toooată ziua că io, deșteptu' nepenal, n- aaaaam nimic de ascuns.... sus unii, jos alții, Dragnea, Dragnea, oferiiiiii, penalii, penalii... No, cot- cot- cotcodaaac, de-aci din Ardeal!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva