21 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HELLVIG, SCOATE PROTOCOLUL – Directorul SRI vrea sa ne asigure ca Serviciul a rupt-o cu abuzurile din trecut, dar nu pomeneste nimic despre Protocolul ilegal semnat cu PICCJ, pe care l-a denuntat, dar nu l-a scos la lumina. SRI nu se poate reforma cu dulapurile pline de scheleti: "SRI a incheiat orice legatura cu trecutul nefast de dinainte de '89... SRI este astazi in afara oricarui joc de putere". Hellvig vrea mai repede de la Parlament pachetul de legi pe securitate nationala

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

5 October 2017 13:47
Vizualizari: 5922

Directorul Serviciului Roman de Informatii Eduard Hellvig da asigurari ca insitutia pe care o conduce a rupt orice legatura cu trecutul iar astazi, dupa un efort depus de-a lungul mai multor ani, se afla in afara oricarui joc de putere. Declaratiile lui Hellvig, desi ar trebui sa ofere o speranta cetatenilor tarii, care s-au saturat de abuzurile comise in ultimii ani de institutiile de forta din Romania, nu fac decat sa dezamagesca, si asta pentru ca trecutul la care directorul SRI face referire este cel "de dinainte de '89". Nicio vorba, din pacate, despre trecutul recent cand Serviciul Roman de Informatii s-a aflat intr-un "joc de putere", la care a aderat de buna voie si l-a pus in aplicare mai multi ani de zile, cot la cot cu procurorii. Este vorba despre Protocolul semnat in secret de SRI si PICCJ, care viza formarea unor echipe mixte de lucru in dosarele penale, si care, desi a fost denuntat de actualul director al Serviciului, nu a fost scos la suprafata nici pana in prezent. Apreciem astfel ca se impune urgent ca directorul SRI Eduard Hellvig, daca tot da asigurari ca a rupt-o cu trecutul din anii '80 si ca a reformat institutia, sa prezinte public si continutul Protocolului SRI-PICCJ, pentru a reforma institutia si la nivel de anii 2000.


Prezent joi, 5 octombrie 2017, la inaugurarea programului de master Studii de Securitate Globala din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, directorul SRI Eduard Hellvig (foto) a declarat ca pentru continuare reformarii si consolidarii institutiei, se asteapta "ca si cei din exteriorul Serviciului sa fie responsabili si sa evite atragerea Serviciului in astfel de constructii", afirmand ca "nu putem progresa decat daca ne desfasuram activitatea in afara oricaror imixtiuni si ingerinte".

Eduard Hellvig: "Am solicitat in mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea nationala"

In discursul sau, directorul SRI Eduard Hellvig a vorbit si despre nevoia ca Parlamentul sa urgenteze adoptarea "noului pachet de legi privind securitatea nationala", cunoscute ca Legile Big Brother, "cu scopul de a ne clarifica limitele de competenta si de a le aduce in actualitate".

In acelasi timp, vorbind despre activitatea Parlamentului, Hellvig a tinut sa isi exprime speranta ca actvitatea de control desfasurata de membrii Comisiei de control a SRI sa nu se transforme "intr-un instrument cu miza politica sau mediatica".

In cadrul discursului sau, directorul SRI Eduard Hellvig a anuntat "in premiera" ca a finalizat dosarele din Arhiva SRI si a declansat procedurile in vederea predarii catre CNSAS a documentelor care nu au putut fi predate pana acum si care ar urma sa lamureasca "aspecte importante legate de trecutul controversat".

Prezentam in continuare discursul directorului SRI sustint la inaugurarea programului de master Studii de Securitate Globala din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si publicat pe site-ul Serviciului Roman de Informatii:

"Domnule Rector,

Distinse doamne si stimati domni,

Va multumesc pentru invitatia dumneavoastra si va marturisesc ca ma simt onorat sa particip la deschiderea anului universitar alaturi de studentii uneia dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant universitar din tara. Includerea cursului de masterat pentru Studii de Securitate Globala in programa de invatamant dovedeste capacitatea Universitatii de Vest - de adaptare a curriculei academice la provocarile lumii in care traim. Totodata, reflecta dorinta de a pregati experti capabili sa evalueze corect riscurile cu care ne confruntam. Revenind in prezent, nu va ascund ca demersul de creare a acestui program de studii rezoneaza cu un obiectiv major al Serviciul Roman de Informatii - cresterea culturii de securitate in Romania.

Din aceste considerente, adresez felicitari initiatorilor.

Faptul ca lansam astazi, aici, acest masterat in domeniul studiilor de securitate globala nu este deloc intamplator. Timisoara a avut permanent un rol istoric semnificativ in conectarea noastra la spiritul lumii libere, ca prima poarta romaneasca spre Occident. Timisoara este, mai cu seama in ultimele decenii, un vector de afirmare a identitatii noastre europene. Mediul universitar a jucat un rol esential in acest sens, prin efortul civic de afirmare a valorilor societatii deschise - asa cum sunt ele descrise de Karl Popper si Hannah Arendt. De aceea, salut fara rezerve initierea acestui demers academic - de conectare la studiul problematicii securitatii internationale.

Ne regasim cu totii intr-un context regional si global marcat de o dinamica accelerata si mai putin predictibila - in care anticiparea evolutiilor mediului de securitate are o importanta majora. Consider ca aveti in fata o misiune dificila - sa invatati despre cum se construieste educatia de securitate intr-un stat european, membru NATO, aflat la granita estica a marii familii occidentale si confruntat cu serioase amenintari regionale.

In viziunea mea, misiunea unui serviciu modern de informatii este sa furnizeze informatii de calitate. In toata lumea, informatia valoroasa se obtine greu, in secret, cu profesionisti si riscuri pe masura. Aceste informatii, utilizate corect de catre beneficiarii lor, au rolul de a aduce in societate siguranta, bunastare, progres - adica de a consolida democratia. In ceea ce priveste lupta impotriva riscurilor de securitate, un serviciu secret modern trebuie sa ramana invizibil, avand ca principala ratiune de a fi - prevenirea acestor riscuri. Rolul nostru este de a fi cu un pas inaintea amenintarilor. Aceasta misiune, deloc usoara, nu poate fi indeplinita in mod solitar, ci impreuna cu toate institutiile statului, intr-un parteneriat real si onest. Eu cred ca succesul si performanta unui serviciu de informatii nu se masoara in cifre. Se masoara in valoarea si, mai ales, impactul informatiilor.

Consider ca anul 2018 este esential pentru Serviciul Roman de Informatii - pentru trecerea de la perioada de transformare, la perioada de optimizare; de la generatia tranzitiei, la ceea ce eu sper sa fie generatia civilizatiei euro-atlantice. Spun asta pentru ca, in mandatul meu, echipele de conducere (atat la nivel central cat si teritorial) ale institutiei au fost infuzate masiv cu tineri profesionisti, avand energia si viziunea adecvate amenintarilor cu care ne confruntam.

In ciuda numeroaselor afirmatii vehiculate deliberat, pot spune cu toata responsabilitatea ca SRI a incheiat orice legatura cu trecutul nefast de dinainte de '89, si ca intreaga activitate este guvernata de principii si valori pe care le respectam in orice imprejurare (dintre acestea, poate cele mai importante sunt legea si securitatea cetateanului).

De exemplu, s-a vorbit in aceste zile despre anchetarea dizidentului inginer Gheorghe Ursu. Au trecut 32 de ani de atunci. Au trecut 30 de ani si de la evenimentele din Brasov 1987. Si sunt de acord ca trebuie facuta odata lumina in aceste cazuri. Iar eu voi face tot ce tine de mine pentru acest lucru. Va anunt in premiera ca am finalizat, in cadrul unor structuri interne specializate, procedurile pentru a putea preda catre CNSAS si anumite documente care nu au putut fi predate pana acum, potrivit legii, si care sper ca vor lamuri aspecte importante legate de trecutul controversat. De fapt, conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele solicitate de Consiliu - referitoare la cadre stabilite prin sentinte judecatoresti ca fiind "lucratori ai Securitatii". Pentru perioada imediat urmatoare, ne-am propus o reevaluare a tuturor dosarelor care mai sunt in Arhiva Centrala, in vederea identificarii documentelor care pot fi predate. Generatia dumneavoastra are dreptul sa cunoasca si sa inteleaga trecutul - pentru a putea construi impreuna viitorul.

In acesti doi ani si jumatate (de cand ma aflu la conducerea SRI), am acordat o atentie prioritara valorificarii resursei umane a Serviciului. Tocmai de aceea, sper ca intr-o zi, cei mai performanti dintre dumneavoastra sa ne deveniti colegi. Sunteti generatia spre care Serviciul Roman de Informatii isi deschide portile, ca etapa in procesul de optimizare pe care-l parcurge. Aveti sansa sa va fi nascut si sa cresteti intr-o tara libera si democrata. Nu e putin lucru daca ne raportam la scara istoriei nationale. Putine generatii de romani au avut aceasta sansa. Din pacate, democratia nu este un dat si nu este inatacabila. De altfel, putine locuri din lume mai asigura stabilitatea si pacea la care visam. Dar noi avem o sansa – si repet cu buna stiinta acest cuvant – o sansa istorica: de a ne construi, la noi acasa, tara in care dorim sa traim.

Pe acest fagas sunteti dumneavoastra chemati sa construiti. si aveti un atú: sunteti lipsiti de inhibitii. Nu stiti - si sper sa nu aflati vreodata - ce inseamna cultul ascultarii, al obedientei – acel instrument care amputeaza personalitatea umana si-i marcheaza parcursul. Reprezentati o generatie libera de constrangeri si de sechelele trecutului. Dar aceasta libertate va fi deplina numai prin descatusarea talentelor pe care le aveti. Sunt talentele chemate sa construiasca o tara europeana pe fundamente solide si sanatoase, in care fiecare cetatean sa-si poata gasi locul afirmarii oneste.

Vorbeam mai devreme despre procesul profund de transformare traversat de institutia pe care vremelnic o conduc. Un asemenea proces, va marturisesc, deloc simplu, face ca Serviciul Roman de Informatii sa fie astazi o institutie complet straina de orice fel de interese ilegitime. Cresterea gradului de incredere al cetatenilor in SRI reflecta fidel evolutia Serviciului Roman de Informatii catre specificul unui stat democratic: de la 15-25% in anii ‘90, s-a ajuns, in preajma anului 2010, la un grad mediu de incredere de 35%. Astazi, ne bucuram de increderea a peste jumatate din cetatenii Romaniei. Ne preocupa in mod deosebit aceasta perceptie, pentru ca este punctul de pornire al parteneriatului fundamental dintre Serviciu si cetatean. Ne dorim sa consolidam relatia de incredere cu cetatenii Romaniei, prin reafirmarea identitatii SRI fata de acestia - ca principali beneficiari ai rezultatelor muncii noastre.

In egala masura, ne bazam pe parteneriatele externe consolidate in timp si pe schimburile de informatii si de expertiza cu aliatii nostri strategici. Cooperarea euro-atlantica este esentiala, in fata amenintarilor revizioniste ale Rusiei, pentru a contracara pericolul terorist, dar si pentru a gestiona eficient tentativa de reorientare a migratiei spre Marea Neagra. Intr-un moment ingrijorator, in care spiritul euro-atlantic este pus sub semnul intrebarii si castiga teren ideea unei Europe cu geometrie variabila, Romania devine parte pro-activa a nucleului angajat in relansarea proiectului continental. Zona in care ne aflam este spatiul de manifestare a multor presiuni. Au loc repozitionari, inclusiv de granite, iar Romania reprezinta un pilon de stabilitate (cu resurse semnificative) si incepem sa avem un cuvant de spus in dezbaterea privind arhitectura europeana a viitorului.

Exista insa o puternica propaganda anti-occidentala si anti-europeana, in forme mai mult sau mai putin subtile. Informatia devine, astfel, un instrument utilizat in scopuri subversive - inclusiv prin campanii de diseminare cu buna-stiinta de date false, trunchiate. Avem deci de-a face cu o reala agresiune hibrida, in care atacarea reperelor, afectarea increderii si perceptiei asupra institutiilor-cheie ale statului reprezinta elemente importante. De altfel, aceste incercari de denigrare a institutiilor si valorilor democratice se manifesta la nivel european. Si, prin potentialul lor intrinsec de contagiune, creeaza un teren fertil pentru manifestari extremiste, terorism, anarhism. Asa cum subliniaza si ultimul raport despre tendintele privind amenintarile teroriste, actorii izolati pot fi inspirati de ideologii si pot recurge la actiuni violente, desi nu au legaturi cu grupurile extremiste.

Din pacate, Europa va ramane tinta preferata a terorismului. Pentru ca Europa simbolizeaza societatea deschisa si libera. Din perspectiva Serviciului Roman de Informatii, solutia este una singura - in fata amenintarii teroriste si a unor grave provocari atipice, suntem obligati sa strangem randurile pentru apararea valorilor democratice, pentru a asigura securitatea cetateanului si a statului de drept (stat de drept care este baza oricarei democratii reale si consolidate).

In acest nou climat, consider ca este esentiala discutia despre educatia de securitate in Romania - pentru ca avem urgent nevoie atat de intarirea statului, de actualizarea cadrului legislativ in materia securitatii nationale, cat si de consolidarea institutiilor democratice si a rolului organismelor statale cu atributii in domeniu. In acest nou climat, Serviciul este obligat sa fie in pas cu vremurile si sa-si optimizeze activitatea, sa decripteze amenintarile de securitate - pentru a fi capabil sa-si indeplineasca misiunea - apararea si promovarea intereselor nationale. Insa nicio strategie si niciun proiect nu pot avea sanse de reusita daca nu sunt construite pe o intelegere corecta a contextului actual. Din fericire, institutia pe care o reprezint astazi detine instrumente si mecanisme consolidate - destinate intelegerii lumii in care traim si, mai ales, a tendintelor care ii modeleaza viitorul.

Pe de alta parte, niciun serviciu de informatii nu poate sa lupte si nici sa se apere singur. In egala masura, avem nevoie de interlocutori avizati in cadrul institutiilor beneficiare ale informatiilor furnizate de Serviciu. Altfel, expresii ca: promovarea interesului national, cooperare inter-institutionala, abordare integrata, responsabilitate, nu reprezinta decat o retorica sterila. Romania poate rezista daca, pe de o parte, isi va apara democratia si, in acelasi timp, se va consolida ca stat. Iar un stat consolidat inseamna institutii puternice si raporturi echilibrate, viabile, oneste intre acestea. SRI este astazi in afara oricarui joc de putere. A fost un efort depus de-a lungul mai multor ani, insa ma astept ca si cei din exteriorul Serviciului sa fie responsabili si sa evite atragerea Serviciului in astfel de constructii.

Controlul civil al SRI se face de catre Comisia specializata a Parlamentului, iar eu, in calitate de Director, mi-am exprimat permanent totala deschidere pentru asigurarea unui control real si transparent. In egala masura, ma astept ca acest control sa nu se transforme intr-un instrument cu miza politica sau mediatica. Este obligatoriu ca Serviciul si societatea sa beneficieze de un cadru legislativ clar, complet, actual, modern. Iar SRI a fost primul care a reclamat necesitatea actualizarii cadrului normativ. Am solicitat in mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea nationala - cu scopul de a ne clarifica limitele de competenta si de a le aduce in actualitate.

Sunt un democrat, in esenta – motiv pentru care am respins mereu abuzurile si excesele. Cred in reguli, cred in democratie si cred ca fiecare poate fi performant daca isi face datoria profesionist, in rolul pe care il are, cu tenacitate si mai ales cu echilibru. Oamenilor le e mai bine in democratii, in piete libere, in lumi bine aparate, in care pot sa fie liberi si demni. Aceste societati sunt, insa, afectate in prezent de noi amenintari si presiuni – care trebuie intelese, cunoscute si gestionate. Nu putem progresa decat prin democratie si prin modelele societatilor deschise – capabile sa sustina institutii puternice. Nu putem progresa decat daca ne desfasuram activitatea in afara oricaror imixtiuni si ingerinte. Suntem loiali valorilor si intereselor de securitate ale statului roman, ale cetatenilor tarii, ale partenerilor si aliatilor Romaniei.

Sunt un cetatean roman pro-occidental si am convingerea ca aceasta este sigura optiune a Romaniei. Educatia si formarea mea se bazeaza pe acest sistem de valori. De aceea, cred ca putem invata de la partenerii occidentali cum putem intari democratia si, in acelasi timp, cum putem asigura un stat prosper si puternic. In ceea ce ma priveste pe mine si pe colegii mei din cadrul Serviciului Roman de Informatii, vom fi cu adevarat eficienti numai daca ramanem deschisi, conectati la zona academica si civica, daca avem dialog extins cu restul societatii – pentru ca activitatea noastra sa fie bine inteleasa si adaptata la contextul real al societatii. Si, mai ales, pentru a va putea fi si dumneavoastra un partener pentru viitor.

Sunt cateva ganduri pe care am tinut sa vi le impartasesc la deschiderea acestui curs.

Va doresc mult succes si sper ca veti confirma, prin parcursul dumneavoastra, motto-ul atat de elocvent al Universitatii de Vest: Promovam Cariere, Cream Caractere!

In loc de concluzie, am sa inchei cu motto-ul organizatiei pe care o reprezint astazi in fata dumneavoastra: Patria a Priori!

Va multumesc!"

 

Sursa foto: Mediafax

Comentarii

# Lavinia date 5 October 2017 14:08 +18

O noua gargara_ Ce garanție avem ca o gasca de criminali mafioți care au distrus toată tara și au încălcat legea, de acum încolo vor fi  curați și cinstiti?În ăștia nu mai poți avea încredere nici dacă se mai nasc o data.E ca și cum ai avea încredere să-ți lași copiii pe mana criminalilor care deja ți-au omorât părinții și bunicii. 8) Ăștia toți trebuie demisi și anchetați,  sa plătească cu libertatea, sunt un pericol pt siguranța națională împreună cu judecătorii și procurorii. Cum sa investești atâtea mii euro lunar într-un judecător? Auzi 3000euro doar pe mâncare? Dați banii copiilor săraci care au nevoie, nu astora care numai după bani și ilegalitati le sunt ochii, care au tăcut mâlc și au judecat de 27 de ani pe baza de legi interpretabile ilegale neconstituționale.  :eek:

# George date 5 October 2017 14:49 +8

Dacă şeful SRI declară că vrea să reformeze serviciul şi să se rupă de abuzurile din trecut, de ce nu-şi retrage acoperiţii din justiţie?

# santinela date 6 October 2017 08:27 +1

Decit sa-si inceapa discursul Helvig cu a pune sub semnul intrebarii Comisia de Control al SRI (spunind ca spera ca aceasta sa nu devina o arma politica---) mai bine incepea acest discurs prin a-si cere scuze pentru mizeriile facute pina acum de SRI in distrugerea vietii politice si sociale din Romania. Nu mai este credibil Helvig poate doar pentru Bogdan Chiriac care este cazut pe spate in fata "personalitatii" acestuia.Helvig habar nu are ce se intimpla sub el !!

# Aida date 6 October 2017 13:10 0

Marsaviile SRI nu pot fi acoperita,nici bagate sub pres !!Probabil protocoalele functioneaza si acum...era sa scriu "portocalele"...

# Aida date 6 October 2017 13:12 +1

Probabil protocoalele functioneaza si in prezent....era sa scriu "portocalele"...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva