16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HIBELE JUSTITIEI – AMR a organizat dezbaterea "Rolul Justitiei in sistemul puterilor de stat". Chiar daca si-au anuntat prezenta, presedintele Klaus Iohannis, ministrul Robert Cazanciuc, sefa ICCJ Livia Stanciu, Procurorul General Tiberiu Nitu si presedintele CSM Marius Tudose au lipsit. Discutiile au vizat raspunderea patrimoniala a magistratilor, relatia magistrat-avocat, rolul procurorului si independenta reala a judecatorului (Galerie foto)

Scris de: L.J. | pdf | print

24 April 2015 19:16
Vizualizari: 8483

Sala Drepturilor Omului a gazduit vineri, 24 aprilie 2015, dezbaterea stiintifica "Rolul Justitiei in sistemul puterilor de stat", organizata de Asociatia Magistratilor din Romania in parteneriat cu Institutul de Cercetari Juridice "Acad.Andrei Radulescu" al Academiei Romane si cu Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Evenimentul a urmarit aducerea in prim-plan a problemelor cu care se confrunta, in prezent, Justitia si gasirea unor solutii din punct de vedere legislativ pentru solutionarea acestora.

Temele puse in discutie de moderatorii conferintei, presedinta AMR, judecatoarea Gabriela Baltag, si vicepresedintele Uniunii Juristilor din Romania, prof.univ.dr. Ovidiu Predescu, au fost de maxim interes, starnind in sala discutii aprinse intre reprezentatii puterii judecatoresti, procurori si avocati.


Absentii de marca

Cu toate ca se anunta a fi o conferinta extrem de interesanta, dat fiind ca printre temele de discutie se afla si raspunderea patrimoniala a magistratului, pe marginea careia s-a facut atat valva in ultima perioada, au existat reprezentanti ai Statului care, desi au confirmat ca vor lua parte la eveniment, in ultima clipa s-au razgandit si au preferat sa taie panglici, sa onoreze alte invitatii sau sa trimita un alt reprezentant al institutiei. Printre acestia se numara presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Doina Stanciu, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, presedintele CSM, sau judecatorul Marius Tudose.

Dezbateri pe modul in care functioneaza Justitia

Au participat insa cu luari de pozitie presedinta AMR, judecatoarea Gabriela Baltag, si vicepresedintele Uniunii Juristilor din Romania, prof.univ.dr. Ovidiu Predescu, judecatoarea Andreea Ciuca de la Curtea de Apel Targu Mures, procuroarea Elena Hach de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, judecatoarele ICCJ, Sorinela Alina Macavei si Rodica Aida Popa, judecatoarele CAB, Viorica Costiniu si Amelia Farmathy, directorul Institutului de Cercetari Juridice "Acad.Andrei Radulescu" al Academiei Romane, prof.univ.dr. Mircea Dutu, prof.univ.dr. Dieter Schlafen, fost judecator la Curtea de Apel de la Koln, deputatul Daniel Florea, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, procurorul Constantin Sima, ex-vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, actualul vicepresedinte CSM, procurorul Bogdan Gabor, judecatorul Norel Popescu, membru in CSM, presedinta INM, judecatoarea Octavia Spineanu, judecatoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti, avocatul Lucian Bolcas si alti. La eveniment au mai fost prezenti si membrii CSM, Luminita Palade si Florentina Gavadia, judecatorul Ion Popa de la CAB, procuroarea Paula Tanase de la PCA Galati, avocatii Ilie Iordachescu si Pavel Abraham.

In timpul conferintei, "Rolul Justitiei in sistemul puterilor de stat", judecatoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti a pus in discutie un subiect foarte sensibil. Si anume faptul ca procurorii primesc in continuare lista cu judecatorii care sunt de permanenta la mandate si interceptari, intreband, retoric, de ce se intampla acest lucru.

La randul sau vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor a declarat ca este necesar sa fie adoptat un concept de responsabilizare a magistratului, in timp ce deputatul Daniel Florea a afirmat ca in Romania se incearca sa se faca Justitie "prea patimas". Referindu-se la modul in care se petrece in prezent actul de Justitie, judecatoarea Viorica Costiniu si-a exprimat pozitia ca "mica reforma a fost un dezastru". In acest sens, judecatoarea Costiniu a afirmat ca "termenele stabilite in Noul Cod penal sunt nerealiste si paguboase", nefiind in "folosul aflarii adevarului".

Afirmatiile judecatoarei Costiniu au fost completate de judecatorul Norel Popescu din CSM care a sustinut ca unul dintre motivele pentru care in Romania se produc erori judiciare este volumul ridicat de activitate pentru magistrati.

Dezbaterea organizata de AMR va continua si in cursul zilei de sambata. Vom reveni zilele urmatoare cu discutiile si luarile de pozitie din cadrul evenimentului, unele dintre ele fiind de-a dreptul fulminante.

Prezentam in continuare imagini de la Conferinta AMR:

Comentarii

# A mai rămas ... puțin date 25 April 2015 09:05 +12

Te umpli de greață cand vezi atâta "lume buna" a justiției.

# Mihaela date 25 April 2015 11:31 +2

Ultima poză cu geanta îmi amintește de Elena Udrea. 

# Curiosu date 25 April 2015 14:11 +7

De la SRI cine a fost?

# UNU/UNA date 25 April 2015 18:43 +4

:lol: Acoperitii!

# mulder, agentul mulder date 26 April 2015 10:41 +3

Gral dumbrava, ca fost porcuror (probabil si in prezent, tinand cont ce dosare pleaca in trinom rezolvate de sri)......darnu vede din cauza....unghiului

# sorin date 26 April 2015 06:06 +4

Citez: Afirmatiile judecatoarei Costiniu au fost completate de judecatorul Norel Popescu din CSM care a sustinut ca unul dintre motivele pentru care in Romania se produc erori judiciare este volumul ridicat de activitate pentru magistrati. Si daca eu arat cu dovezi ca magistratii dau decizii eronate in mod intentionat, iar CSM le spala pacatele, ce spuneti de asta? 

# balbeck date 26 April 2015 07:08 +3

"Treanca fleanca,mere acre".....nimic concret.Doar discutii,nu fapte....pai sa schimbe "mica reforma". La teorie toti sunt buni,in practica sunt varza.

# santinela date 26 April 2015 08:26 +3

Ca sa vedeti domnilor judecatori cita baza se pune pe aceasta breasla a dvs. si cit sinteti de respectati de "invitatii" pe care i-ati avut.Nici un berbec si nici o tuta din cei invitati nu au catadicsit sa se deranjeze.Bineinteles mot in frunte Livia Stanciu,daca nu a onorat nimeni din aia care respira aer inalt nu a venit nici ea.Uite cum isi respecta colegii.

# SAVA date 26 April 2015 17:58 +3

RUSINE CELOR CARE AU FOST INVITATI SI AU RASPUNS PRIN NEPREZENTARE.CUM SA VINA EI ...EI AU ALTE PROBLEME.DACA ERA PREZENTA KOVESI,TOTI ERAU PREZENTI.IMI ESTE RUSINE CA SUNT ROMAN...SAVA

# mishulescu date 27 April 2015 18:47 0

Toata gasca care a lipsit demonstreaza, ( daca mai era nevoie ) ca sunt de partea intunecata a lumii . N-au constiinta si frica de Dumnezeu. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva