16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HORODNICEANU TREBUIE SUSPENDAT DE URGENTA – Mentinerea lui Daniel Horodniceanu in functia de vicepresedinte CSM pe durata cercetarilor disciplinare e de natura sa aduca atingere prestigiului Justitiei din cauza imensului scandal creat. Art. 52 din Legea 305/2022: “Pe durata procedurii disciplinare, sectia Consiliului poate dispune suspendarea din functie a magistratului”

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 May 2023 14:35
Vizualizari: 5910

Procurorul Daniel Horodniceanu (foto) trebuie suspendat de urgenta din functie pana la finalizarea procedurii disciplinare care il vizeaza, declansata dupa aparitia in spatiului public a inregistrarii in care incearca sa intimideze politistii care l-au tras pe dreapta (click aici pentru a citi). Masura este cat se poate de necesara, credem noi, intrucat mentinerea lui Daniel Horodniceanu in functia de vicepresedinte CSM, in pofida incidentului care a scandalizat opinia publica, va aduce grave prejudicii prestigiului Justitiei.


 

Suspendarea din functie a unui magistrat aflat in verificari disciplinare este prevazuta de altfel de lege. Ne referim la art. 52 alin. (1) din Legea 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, care stabileste ca:

(1) Pe durata procedurii disciplinare, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din functie a magistratului, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare, daca exercitarea in continuare a functiei ar putea afecta desfasurarea cu impartialitate a procedurilor disciplinare sau daca procedura disciplinara este de natura sa aduca atingere grava prestigiului justitiei. Hotararea prin care s-a dispus suspendarea din functie se redacteaza, obligatoriu, la momentul pronuntarii si se comunica, de indata, in scris, judecatorului sau procurorului vizat. Pana la data comunicarii hotararii judecatorului sau procurorului vizat, aceasta nu produce efecte in ceea ce privește cariera si drepturile acestuia. Masura suspendarii poate fi reevaluata oricand pe durata judecarii actiunii disciplinare, pana la pronuntarea hotararii de catre sectia corespunzatoare”.


Corectitudinea anchetei poate fi pusa la indoiala


Pe de alta parte, mentinerea in functie a lui Daniel Horodniceanu pana la finalizarea procedurii disciplinare nu doar ca va afecta prestigiul justitiei, din punctul nostru de vedere, dar ar putea pune sub semnul intrebarii inclusiv verificarile care il privesc pe vicele CSM. Avem in vedere in acest sens ascendentul pe care o functie de vicepresedinte CSM, precum cea detinuta de Horodniceanu, il poate avea atat asupra inspectorilor de la Inspectia Judiciara, cat si asupra colegilor acestuia din Sectia pentru procurori a CSM. Cu alte cuvinte, exista riscul ca o eventuala clasare dispusa fata de Horodniceanu sa fie perceputa in randul opiniei publice drept o decizie cauzata de temerea inspectorilor judiciari de a lua vreo masura impotriva celui de-al doilea om din CSM, aflat in functie, care prin calitatea functiei poate adopta masuri fata de inspectorii care l-au cercetat. Or, o suspendare a lui Horodniceanu va evita chiar acest pericol, in conditiile in care inspectorii Inspectiei Judiciare vor verifica practic o persoana fara vreo functie la varful magistraturii, presiunea fiind infinit mai redusa.


In final, amintim ca asemenea decizii, de suspendare din functie a unor magistrati pe perioada procedurii disciplinare, au mai fost dispuse in trecut de CSM, chiar daca acuzatiile la adresa celor vizati erau de o gravitate mult mai mica decat scandalul in care este implicat Daniel Horodniceanu.


Prima aparitie a lui Horodniceanu


Intre timp, Daniel Horodniceanu a avut prima aparitie publica de la izbucnirea scandalului. S-a intamplat marti, 9 mai 2023, cu ocazia sedintei Sectiei pentru procurori a CSM. O sedinta care, din nou, a durat aproximativ un minut. Horodniceanu nu a facut niciun comentariu legat de episodul in care a fost implicat sau despre cererile de demisie care il vizeaza, dar acesta era vizibil afectat de incidentul care a revoltat opinia publica.

Comentarii

# Georgescu Constantin date 9 May 2023 15:06 +1

Daca era un procuror de judecatorie se aplica legea dar la o asemenea functie ba.Pariu.

# DODI date 9 May 2023 16:26 +5

Activitatea din sistemul judiciar fiind de atâta timp la discreția acoperiților/descoperiților Noii securități nici un magistrat nu îndrăznește să se agite până nu primește OK din partea șefilor săi din SRI. Care, dat fiind gravitatea momentului și a faptei, așteptă să se calmeze apele iar apoi să așeze batista pe țambal ca să nu se mai audă tăcerea asurzitoare a fărădelegilor făcute/acoperite de SRI. Ieșirea în public a penibilului ministru al justiției nu avea această aprobarea și din această cauză pupincuristul perdoiu se ascunde după cireș. De asemenea turistul ciolANUSS tace pentru a nu da socoteală de ultima lui vizită penibilă făcută la Londra.

# dragos barna date 9 May 2023 16:49 0

Locul smecherilor nu e nici in CsM si nici la stat, sa mearga in privat, caci e o rusine pentru societate, asa.cum sunt multi , din pacate, peste tot la stat!

# COKE date 9 May 2023 16:56 +2

Cred ca aceasta este o cercetare aiurea, procurorul nu a facut nimic, ce daca le-a spus la caralii ca e procuror sef antimafia, nu a spus nimic neadevarat, nu a intevervenit sa nu fie sanctionat si nici nu a fost sanctionat.Cred ca societatea si presa exagereaza, omul acesta este un demnitar important in stat.

# Parerea mea date 9 May 2023 19:17 +3

Problema este alta...cand scapam de Andreea Uzlau? Ca a inceput iar sa ii creasca tupeul ala prost.

# Koko date 9 May 2023 20:21 0

Va dati seama cu face asta cind nu este filmat ! Nu este locul lui in magistratira! Este nasoala comportarea lyi ! Este de internare de urgenta!

# Ancuţa date 9 May 2023 21:33 0

Mai bine sî fie intrebati sî dl vice sî dna Andreea daca i doar o simpla coinşidenta ca fiul dlui vice, proaspat absolvent di facultate, a fost chiar şel mai bun la concursu ista organizat chiar de CSM în martie/april 2023, anuntat la inceput de martisor doar prin anumite locuşoare si fara mult tam +tam, pentru ocuparea singurului post de asistent di giudecator vacant la tribunelul din dulsili targ al iesilor, acoloşa undi sî zîşi ca ş-ar fi inceput trebusoara chiar la inceput de mai. Adicălea cu doar cateva zilişoare mai inainte de nicazu cu inscinarea lu tătutu. Acu nu stiu babele cartitoare daca a inşeput pi buni ori tre sa fac vreun stajiu di acomodari căşi pentru trebusoara iasta cica e nevoie si de un picusor de ixperienta macar pentru a sti cum sî deschidi un dosar, pentru a ajuta juzii la motivarea hotararilor si la alte şele şi sî mai cere unui ajutor de giudecator

# DOREL date 10 May 2023 11:48 +1

Hai s-o dam pe Academiei, caam plecat toti dupa fenta politiei, Horodniceanu - cat o fi el de bolovan (si e bolovan rau, o spune unul care-lcunoaste !) -, aici a avut dreptate, politistii aia erau niste spagari care iesisera la drjul mare, credeau ca au pus mana pe o spaga grasa, cum sa spui ca ai vazut in retrovizor ca nu a semnalizat cand tot ei au zis ca mergea cu faza lunga (e imposibil sa vezi semnalul peste faza lunga !) si sa mai spui ca avea viteza ?! Pai, ma` nene, viteza se demonstreza numai cu fotografia radar, vorbim despre probe sau ne jucam in nisip ? Parerea mea ...

# jurist date 11 May 2023 11:11 +1

E o tara formata din avi avi asa zisi avicati traditionali. Cum naiba au ajuns toți absolvenții de particular in functii? Noi fraierii dam examene si bineînțeles nu suntem admisi. Smecherii prind titluri peste noapte, Udrea avocat, fara lui Basescu notar, kovesi procuror peste noapte si lista poate continua cu zeci si sute de exemple. O tara plina de mincinosi, politruci, pseudo licențiați. E tara lui avi zis avocat traditional.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva