IATA MODIFICARILE LA PENSIILE MAGISTRATILOR – Draftul proiectului de lege: “Judecatorii, procurorii, precum si personalul de specialitate juridica se pot pensiona si pot beneficia de pensia de serviciu daca indeplinesc conditia de vechime de minimum 25 de ani realizata numai in aceste functii, precum si conditia de varsta de cel putin 48 de ani... Atingerea varstei de 65 ani se realizeaza prin cresterea varstei standard de pensionare”
Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate draftul proiectului de lege cu modificarile pe care liderii coalitiei de guvernare vor sa le faca in ceea ce priveste conditiile de pensionare si varsta de pensionare a magistratilor. Proiectul, anuntat de candidatul PSD-PNL-UDMR la presedintie Crin Antonescu (foto dreapta), urmeaza sa fie votat de urgenta in Parlament.
Iata prevederile din draftul proiectului de “Lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu”:
“Lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu
Art. I - Legea nr. 282/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023 se modifica dupa cum urmeaza:
1. Titlul se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Legea nr. 282/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu
2. ART. IV se modifica și va avea urmatorul cuprins:
'Incepand cu data de 1 ianuarie 2026, prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, precum si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) din aceeasi lege se pot pensiona si pot beneficia de pensia de serviciu daca indeplinesc conditia de vechime de minimum 25 de ani realizata numai in aceste functii, precum si conditia de varsta de cel putin 48 de ani. Aceasta varsta de pensionare creste conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege. La calculul acestei vechimi se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. II.'
Art. II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1102 din 16 noiembrie 2022 se modifica și se completeaza dupa cum urmeaza:
La articolul 211 dupa alineatul 1 se introduce un alineat nou, alin. (11) cu urmatorul cuprins:
'( 11) Atingerea varstei de 65 ani se realizeaza prin cresterea varstei standard de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3.'
1. Alineatele (1) și (4) ale art. 211 se modifica și vor avea urmatorul cuprins:
'(1) Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, precum si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data pensionarii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii'.
'(4) Persoanele care au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de sistemul public de pensii si pot beneficia de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia de serviciu este egala cu 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data eliberarii din functie, raportate la un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima luna de activitate inainte de data eliberarii din functie, raportate la un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Prevederile alin. (3) se aplica in mod corespunzator si persoanelor prevazute de prezentul alineat.'
2. Dupa Anexa nr. 2 se introduce o noua Anexa, Anexa nr. 3 cu urmatorul cuprins:
Art. III - Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.197 din 14 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 68/5, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
'ART. 68/5 - (1) Personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea prevazut la art. 3 alin. (2), personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica prevazut la art. 3/1, precum si tehnicienii criminalisti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, pot beneficia de pensie de serviciu la implinirea varstei standard de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 48 de luni consecutive de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii'.
2. La articolul 68^5, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
'(7) Persoanele care indeplinesc conditiile de varsta si de vechime prevazute la alin. (1) numai in functia de personal auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, de personal de specialitate criminalistica si de personal care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica, precum si in cea de tehnician criminalist din cadrul parchetelor beneficiaza de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au avut sau au o alta ocupatie. in acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare, inclusiv sporurile cu caracter permanent din ultimele 48 de luni consecutive de activitate, realizate de personalul auxiliar de specialitate aflat in activitate in conditii identice de functie, vechime, grad sau treapta si nivel al instantei ori parchetului sau INEC unde a functionat solicitantul inaintea eliberarii din functia de personal auxiliar de specialitate. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima luna de activitate inainte de data eliberarii din functie, raportate la personalul auxiliar de specialitate aflat in activitate in conditii identice de functie, vechime, grad sau treapta si nivel al instantei ori parchetului sau INEC.'
ART. IV – La articolul 29 alineatul (2) din Legea nr. 361/2023 privind personalul Curtii Constitutionale publicata in Monitorul Oficial nr. 1095 din 5 decembrie 2023 se modifica și va avea urmatorul cuprins:
'(2) Magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora, cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data pensionarii. Aceasta varsta de pensionare creste conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii. Prevederile art. 211 si 213 din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv dispozitiile tranzitorii ale art. II - V din Legea nr. 282/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu se aplica in mod corespunzator in masura in care nu contravin prevederilor prezentei legi.'
ART. V - In vederea aplicarii prevederilor prezentei legi, la propunerea institutiilor implicate, normele metodologice existente se actualizeaza".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Retardanistan
8 April 2025 14:11
+118
# Apolodor
8 April 2025 14:20
+19
# Esan
8 April 2025 14:38
-7
# Indignat
8 April 2025 14:59
+30
# As fi foarte atent,in locul unora
8 April 2025 15:00
-4
# Damasc
8 April 2025 15:07
-10
# Just
8 April 2025 15:27
-3
# Pintea
8 April 2025 15:32
-9
# Tomescu
8 April 2025 15:34
+24
# Cârcotaș
8 April 2025 19:06
-2
# Auschwitz
8 April 2025 19:09
-23
# ??????
9 April 2025 01:35
-1
# Sunt de acord sa imi taie pensia de magistrat
9 April 2025 12:34
+73