13 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IATA MODIFICARILE LA PENSIILE MAGISTRATILOR – Draftul proiectului de lege: “Judecatorii, procurorii, precum si personalul de specialitate juridica se pot pensiona si pot beneficia de pensia de serviciu daca indeplinesc conditia de vechime de minimum 25 de ani realizata numai in aceste functii, precum si conditia de varsta de cel putin 48 de ani... Atingerea varstei de 65 ani se realizeaza prin cresterea varstei standard de pensionare”

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 April 2025 13:50
Vizualizari: 10930

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate draftul proiectului de lege cu modificarile pe care liderii coalitiei de guvernare vor sa le faca in ceea ce priveste conditiile de pensionare si varsta de pensionare a magistratilor. Proiectul, anuntat de candidatul PSD-PNL-UDMR la presedintie Crin Antonescu (foto dreapta), urmeaza sa fie votat de urgenta in Parlament.


 

Iata prevederile din draftul proiectului de “Lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu”:


“Lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu


Art. I - Legea nr. 282/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicata in Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023 se modifica dupa cum urmeaza:

1. Titlul se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Legea nr. 282/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu

2. ART. IV se modifica și va avea urmatorul cuprins:

'Incepand cu data de 1 ianuarie 2026, prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, precum si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) din aceeasi lege se pot pensiona si pot beneficia de pensia de serviciu daca indeplinesc conditia de vechime de minimum 25 de ani realizata numai in aceste functii, precum si conditia de varsta de cel putin 48 de ani. Aceasta varsta de pensionare creste conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege. La calculul acestei vechimi se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. II.'


Art. II - Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1102 din 16 noiembrie 2022 se modifica și se completeaza dupa cum urmeaza:


La articolul 211 dupa alineatul 1 se introduce un alineat nou, alin. (11) cu urmatorul cuprins:

'( 11) Atingerea varstei de 65 ani se realizeaza prin cresterea varstei standard de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 3.'

1. Alineatele (1) și (4) ale art. 211 se modifica și vor avea urmatorul cuprins:

'(1) Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, precum si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data pensionarii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii'.

'(4) Persoanele care au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de sistemul public de pensii si pot beneficia de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia de serviciu este egala cu 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data eliberarii din functie, raportate la un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima luna de activitate inainte de data eliberarii din functie, raportate la un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Prevederile alin. (3) se aplica in mod corespunzator si persoanelor prevazute de prezentul alineat.'

2. Dupa Anexa nr. 2 se introduce o noua Anexa, Anexa nr. 3 cu urmatorul cuprins:

 

 

Art. III - Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.197 din 14 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:


1. La articolul 68/5, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

'ART. 68/5 - (1) Personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea prevazut la art. 3 alin. (2), personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica prevazut la art. 3/1, precum si tehnicienii criminalisti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, pot beneficia de pensie de serviciu la implinirea varstei standard de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 48 de luni consecutive de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii'.

2. La articolul 68^5, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

'(7) Persoanele care indeplinesc conditiile de varsta si de vechime prevazute la alin. (1) numai in functia de personal auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, de personal de specialitate criminalistica si de personal care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica, precum si in cea de tehnician criminalist din cadrul parchetelor beneficiaza de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au avut sau au o alta ocupatie. in acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare, inclusiv sporurile cu caracter permanent din ultimele 48 de luni consecutive de activitate, realizate de personalul auxiliar de specialitate aflat in activitate in conditii identice de functie, vechime, grad sau treapta si nivel al instantei ori parchetului sau INEC unde a functionat solicitantul inaintea eliberarii din functia de personal auxiliar de specialitate. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima luna de activitate inainte de data eliberarii din functie, raportate la personalul auxiliar de specialitate aflat in activitate in conditii identice de functie, vechime, grad sau treapta si nivel al instantei ori parchetului sau INEC.'

ART. IV – La articolul 29 alineatul (2) din Legea nr. 361/2023 privind personalul Curtii Constitutionale publicata in Monitorul Oficial nr. 1095 din 5 decembrie 2023 se modifica și va avea urmatorul cuprins:

'(2) Magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat acestora, cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data pensionarii. Aceasta varsta de pensionare creste conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii. Prevederile art. 211 si 213 din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv dispozitiile tranzitorii ale art. II - V din Legea nr. 282/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu se aplica in mod corespunzator in masura in care nu contravin prevederilor prezentei legi.'

ART. V - In vederea aplicarii prevederilor prezentei legi, la propunerea institutiilor implicate, normele metodologice existente se actualizeaza".

 

Comentarii

# Retardanistan date 8 April 2025 14:11 +118

Principul: la atribuții egale, drepturi diferite în funcție de data nașterii. Asta a ajuns dreptul junglei. Feudalism juridic în plin capitalism sălbatic. Se aplică astrograma, potrivit legii. Cine are noroc are, cine n-are n-are. Spălați-vă pe cap cu salvatorii democrației.

# Apolodor date 8 April 2025 14:20 +19

În primul rând să facă ceva cu pensiile aflate deja în plata. Ca sunt cu 30% mai mari decât salariul net pe care l-ar fi avut dacă lucrau în continuare. Asta e absurd și injust de pe lună.

# Esan date 8 April 2025 14:38 -7

Pensiile speciale nesimțite trebuie să dispară.!!!GRECIA cum a putut elimina Pensiile speciale nesimțite la noi de ce NU se poate ?!!!

# Indignat date 8 April 2025 14:59 +30

Mai e putin si maresc varsta la 100 de ani, ca sa fie pensia una speciala, si 10% din brut, ca sa fie si mai speciala decat a oamenilor de rand. Sa le fie rusine.

# As fi foarte atent,in locul unora date 8 April 2025 15:00 -4

La formularea atentă și îngrijită se" pot pensiona și pot beneficia ..." Petenii din Câmpu Tactic știe de ce,că doară ei au băgat tusu'n stilou

# Damasc date 8 April 2025 15:07 -10

Neretroactivitatea legii încă se mai respectă în România. Dacă vrei abuzuri cu tăieri și alte minuni, poți să mergi în Siria.

# Just date 8 April 2025 15:27 -3

in concluzie, nimic s-a schimbat! Cu asta vor sa-i pacaleasca pe cei de la Comisia Europeana, ca de poporul roman nu le pasa, orcium romanii suporta orice nedreptate si abuz din partea celor care ii conduc, pardon .... celor care ii asupresc

# Pintea date 8 April 2025 15:32 -9

Care este schimbarea de esenta? Se pot pensiona in continuare dupa 25 ani vechime in aceeasi functie! Adica se va ingrosa frauda de acces la INM! Problema acestor pensii este cuantumul lor enorm! De ce exista aceasta frica in a te atinge de pensiile si salariile unei categorii sociale, cand intreaga po******tie este pauperizata?

# Tomescu date 8 April 2025 15:34 +24

Cacareaza someaza ! El nu stie nici cat unghia mica a unui judecator! Si se gasi el sa faca pe dracu dupa 10 ani de pensie! Doamne asta s a trezit din hibernare! Nu votati cu somerul lui peste!

# Cârcotaș date 8 April 2025 19:06 -2

Cum se poate legifera azi pentru ceva ce se va întâmpla în 2026? Sa legifereze ăia care apuca 2026! Asta e amăgire pentru fraierii care vor veni la vot.

# Auschwitz date 8 April 2025 19:09 -23

Doar o întrebare: cu ajutorul cui din 89 încoace s a transformat tara asta Intr o ruină? Cine trebuia, in primul rând, sa ia atitudine? Aud?!

# ?????? date 9 April 2025 01:35 -1

@ Bă , mai cu elan, dați ce ați strâns, ce ați obținut , că mai așteaptă și alții cu bani să guverneze ?

# Sunt de acord sa imi taie pensia de magistrat date 9 April 2025 12:34 +73

Eu ca judecator sunt de acord cu eliminarea pensiei "speciale". Dar atunci sa imi elimine toate interdictiile "speciale" si sa pot lucra in privat, in timpul liber, dand consultatii juridice in alte cauze decat cele pe care le am de solutionat. Exact asa cum un medic nu are interdictia de a lucra la stat si apoi, dupamasa, la cabinetul privat. Nu poti sa ma tii o viata numai in interdictia de a lucra orice altceva, iar eu sa nu pot prin munca mea sa imi asigur un trai decent la batranate. Daca statul roman nu isi permite financiar sa aiba un corp de magistrati, atunci sa imi permita sa muncesc, la fel ca oricaror alti cetateni cu care si eu sunt egal, pentru a suplini pensia derizorie pe care vrea sa mi-o dea, dupa ce m-a exploatat si m-a dus cu zaharelul in acest sistem inuman, fara plata orelor suplimentare, cu obligatii de rezerva, de a nu ma uita la stanga si la dreapta. Vreau si eu libertate economica deplina, ca orice alt cetatean roman.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.04.2025 – Haineala si Albani, in discutia procurorilor din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva