23 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GENERALUL OPREA A FOST O TINTA POLITICA A DNA – Reluarea procesului privind moartea politistului Bogdan Gigina in accidentul rutier din 2015 nu mai poate duce la condamnarea ex-ministrului de Interne Gabriel Oprea. La camera preliminara, judecatoarea ICCJ Aida Popa a decis definitiv ca nu exista un raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale lui Gabriel Oprea si fapta de ucidere din culpa (Hotararea)

Scris de: L.J. | pdf | print

13 July 2020 15:37
Vizualizari: 8628

Dupa o serie de declinari de competenta si filtrul camerei preliminare, dosarul privind pe generalul Gabriel Oprea (foto dreapta), fost ministru de Interne in Guvernul Ponta si viceprim-ministru pentru securitate nationala, va reincepe la Tribunalul Bucuresti, care va judeca imprejurarile in care in seara zilei de 20 octombrie 2015 a decedat politistul Bogdan Gigina, care a sfarsit cazand cu motocicleta intr-o groapa aflata in carosabil, semnalizata in mod deficitar.

In dosarul fostului ministru mai sunt inculpati firma General MPM Impex SRL si administratorul acesteia, Petre Mazilu.




Cu toate acestea, condamnarea fostului ministru nu mai este posibila, intrucat exista deja autoritate de lucru judecat la nivelul ICCJ, care in faza camerei preliminare a stabilit ca nu exista raport de cauzalitate intre exercitarea atributiilor ministrului si fapta de ucidere din culpa care i-a fost pusa in carca de DNA in perioada era condusa de Laura Kovesi (foto stanga), parchet care a tinut dosarul cu anii, pentru ca in final sa forteze o trimitere in judecata, cu conotatii vadit politice, care nu a convins pe nimeni, intrucat generalul nu se afla la volan, ci pe bancheta din spate a autoturismului de serviciu.


In opinia noastra, DNA s-a folosit de tragicul deces al politistului Bogdan Gigina, dar si de impactul emotional public creat, pentru a-l debarca din functie pe Gabriel Oprea, inculpandu-l pentru ucidere din culpa. O acuzatie aberanta, in opinia noastra, avand in vedere ca fostul ministru de Interne nu se afla la volan, ci pe bancheta din spate, motiv pentru care ramane de neinteles pentru ce a fost inculpat, cu atat mai mult cu cat generalul nici macar nu s-a ocupat de desemnarea politistului in coloana oficiala, iar viteza de deplasare era de sub 60km/h, adica legala.


Exista suspiciunea rezonabila ca acest dosar a fost fortat de DNA imediat dupa tragedia din 20 octombrie 2015 - cand parchetul functiona in perioada de glorie a binomului DNA-SRI – pentru a se incerca debarcarea guvernului de atunci. Sa nu uitam ca deloc intamplator, la 10 zile dupa tragedia politistului Gigina, care a inflamat intreaga opinie publica, a avut loc o alta mare tragedie – cea de la Colectiv – care a determinat caderea guvernului Ponta, sub presiunea elementelor anarhiste scoase de Sistem in strada.


Judecatoarea ICCJ Aida Popa, care a solutionat dosarul in faza de camera preliminara, a aratat in Incheierea 348 din 18 iunie 2018 ca “nu exista un raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale inculpatului Gabriel Oprea, care la aceea data detinea functia de ministru al Afacerilor Interne, dar si calitatea de senator, demnitati publice, si fapta de ucidere din culpa”.

Contrar celor retinute in rechizitoriul DNA, unde s-a sustinut ca fostul ministru Oprea ar fi dispus ca din dispozitivul care-l insotea atunci cand se deplasa sa faca parte si politisti pe motocicleta, in incheierea Inaltei Curti se arata ca, potrivit legii, in exercitarea atributiilor de serviciu ale lui Oprea, in calitate de ministru de Interne, nu se regasesc si atributiile prin care acesta putea sa decida direct, de o maniera efectiva, componenta numerica si individuala a persoanelor, felul de alcatuire al dispozitivului, amplasarea concreta in cadrul dispozitivului sau desemnarea nominala a lui Gigina.

Fata de motivarea Inaltei Curti, este limpede ca daca va fi gasit cineva responsabil in acest dosar, acesta nu poate fi decat cel care a lasat groapa descoperita in mijlocul drumului, fara sa o semnalizeze indeajuns de vizibil, pentru a se evita producerea unui accident.


Iata cele mai importante pasaje din hotararea ICCJ:

Judecatorul de camera preliminara, analizand conditia 'fapta are legatura cu atributiile de serviciu ale faptuitorului', constata ca printr-o atare legatura se intelege existenta unui raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale faptuitorului si fapta pretins a fi comisa de catre acesta, respectiv ucidere din culpa. (…)

Nu exista un raport direct intre exercitarea atributiilor de serviciu ale inculpatului Gabriel Oprea, care la aceea data detinea functia de ministru al Afacerilor Interne, dar si calitatea de senator, demnitati publice, si fapta de ucidere din culpa. Asadar, judecatorul de camera preliminara constata ca intre exercitarea atributiilor inculpatului Oprea Gabriel, ce detinea functia de ministru al afacerilor interne si calitatea de senator, circumscrise dispozitiilor legale privind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Interne, nu se regasesc si atributiile efective de conducere a autoturismului, (inculpatul se afla in autoturism ca persoana transportata, ca urmare a functiei si calitatii detinute) precum si nici cele concrete, de insotire a autoturismului in care se afla, de catre un dispozitiv in coloana (respectiv stabilirea directa de o maniera efectiva a componentei numerice si individuale a persoanelor, felul de alcatuire al dispozitivului, amplasarea concreta in cadrul dispozitivului chiar desemnarea nominala a politistului rutier Gigina Bogdan Cosmin, indicarea concreta a vitezei de deplasare si traseele de urmat) si fapta pretins a fi comisa de catre acesta, respectiv aceea de ucidere din culpa a politistului rutier Gigina Bogdan Cosmin, in conditiile in care, asa cum se retine in rechizitoriu in mod constant, moartea acestuia a survenit intr-un accident rutier.

Altfel spus, in reglementarile atributiilor de serviciu ce decurg din functia de ministru al Afacerilor Interne si calitatea de senator detinute de inculpatul Oprea Gabriel, nu exista situatii prevazute ca in exercitarea lor sa poata cauza moartea persoanelor, asa incat nu exista nicio legatura, respectiv in raport direct intre exercitarea lor, cu fapta de a ucide, avand ca rezultat producerea suprimarii vietii, din culpa a victimei Gigina Bogdan Cosmin”.


Iata comunicatul Uniunii Militarilor si Politistilor "Mihai Viteazul":


In legatura cu dosarul privind accidentul rutier din octombrie 2015, facem urmatoarele precizari:

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit prin hotarare definitiva (Incheierea nr. 348 din 8 iunie 2018), cu autoritate de lucru judecat, ca nu exista nicio legatura intre exercitarea atributiilor de serviciu de catre domnul Gabriel Oprea, in functia de vicepremier pentru securitate nationala si in cea de ministru al afacerilor interne si accidentul rutier in care si-a pierdut viata politistul motociclist.

Potrivit rechizitoriului DNA, vicepremierul pentru securitate nationala si ministrul de interne la acel moment, se intorcea, in seara zilei de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19.30, de la o activitate pe linia securitatii nationale, care avusese loc la o unitate militara din Baneasa.

Tot in rechizitoriu, care este public, se arata foarte clar ca viteza de deplasare a automobilului in care se afla ministrul de interne, era sub 60 km/h, deci mai mica decat viteza maxima admisa legal. Din rechizitoriu reiese, de asemenea, ca politistul a fost atentionat de catre colegii de dispozitiv in legatura cu existenta gropii in carosabil, asa cum reiese si faptul ca groapa respectiva nu era semnalizata potrivit prevederilor legale.

In urma tragicului accident, politistul motociclist a fost avansat post-mortem de catre ministrul de interne, care a dispus ca sotia politistului sa fie angajata in Ministerul Afacerilor Interne si toate drepturile sa fie acordate familiei.

Orice alte informatii pot fi solicitate politiei rutiere, care a organizat deplasarea respectiva printr-un plan de masuri.

Dupa deschiderea dosarului accidentului de catre DNA, domnul Gabriel Oprea a demisionat din functia de senator, desi Senatul votase impotriva inceperii urmaririi penale in cazul sau si s-a pus la dispozitia justitiei.

Cauza care se va judeca la tribunal pe fond este accidentul rutier.

Decizia ICCJ din anul 2018 - cu autoritate de lucru judecat - este, desigur, in continuare valabila: nu exista nicio legatura intre exercitarea atributiilor de serviciu de catre domnul Gabriel Oprea, in functia de vicepremier pentru securitate nationala si in cea de ministru al afacerilor interne si accidentul rutier in care si-a pierdut viata politistul.

Toate informatiile din acest comunicat de presa se regasesc in dosarul cauzei si consideram ca este corect ca cititorii sa cunoasca realitatea”.








foto:flux24


 

Comentarii

# ?????? date 13 July 2020 16:11 -1

@ În spețele referitoare la miniștrii și parlamentarii deciziile nu se dau în camera preliminară, așa cum este stabilită procedura judecării acestora numai la ÎCCJ fără a fi judecate procesele în instanțele subordonate ÎCCJ, ?

# Cetateanul date 13 July 2020 16:33 +1

Greșit! Dacă era așa instanța trebuia să trimită rechizitoriul spre refacere organului de urmărire penală ...ceea ce nu s-a întâmplat. În plus Curtea de Apel București s-a pronunțat recent în sensul respingerii excepțiilor invocate și a dispus judecarea pe fond. Cât despre ”victimă” să fim serioși! Ce nu realizează personajul e că se va termina cu executare ...indiferent de zbaterile sale...ptr că sistemul nu iartă dar mai ales nu uită iar atunci când vrei să te folosești de el pe persoană fizică pățăști.

# ?????? date 13 July 2020 16:49 0

@ Referitor la "autoritatea de lucru judecat" remarcați și deciziile CCR despre spețe în care s-au pronunțat soluții definitive, pentru care au fost anulate sentințe ca urmare a deciziilor CCR, fiind trimise dosarele la care se judecaseră faptele și se stabiliseră sentințe și de la magistrații judecători către magistrații procurori, cu dispozițiile stabilite de către CCR și de către instanțele de judecată, ?

# florin date 13 July 2020 17:53 0

Gresesti, pentru simplu fapt ca Tribunalul Bucuresti nu are competenta materiala de a judeca o fapta presupus facuta de un senator sau chiar ministru, in exercitarea atributilor care ii revin, practic o eventuala condamnare nu va fi decat o nulitate aboluta pentru care se vor duce multi la puscarie. Singurul lucru pe care ii poate face Tribunalul Bucuresti, este sa retimita dosarul la ICCJ si sa o i-a de la capat..... Ceea ce inseamna ca in fapt se doreste scaparea tuturor si nu condamnarea lui Oprea, deoarece ICCJ va declina inapoi dosarul.... Un cerc vicios din care nu castiga nimeni.....

# basicuta date 13 July 2020 18:46 +4

2 avocati, 3 păreri, concluzia e că DNA face politică si nu răspunde pentru asta

# VOX date 13 July 2020 22:40 +3

Dar cand Gabriel Oprea "hingherea" politia din Bucuresti pentru a avea soselele "libere" cu girofar si antemergatori NON-STOP ( 24 din 24 ore ) in mod ILEGAL (mai ceva ca presedintele Romaniei) CUM RAMANE !??.. Se blocau intersectiile orasului cu 15 minute inainte sa treaca "bulibasa" din minister !. Uite pentru cine a muncit cinstit politistul Bogdan Gigina !.

# banditu coroiu date 14 July 2020 07:16 0

Adica securistii lui au fost mai fraieri decat securistii lu' ko-co. Si uite asa s-a ales praful de interesu' national. Cam asta inseamna sa nu cotizezi la timp si sa intri in conflict cu gasca mafiota majoritara. Zic sa se apuce iar de comertul cu diplome sri sa nu moara de foame saracu'.

# Mares Stefan date 16 July 2020 16:22 0

Potrivit Legii 319/2006, care se aplica si in structurile Ministerului de Interne, cu limitarile date de art. 50, angajatorul raspunde daca moare un salariat in timpul indeplinirii indatoririlor de serviciu, chiar daca se afla sau nu la volan. Daca este evident pentru toata lumea ca dl. Gabriel Oprea era conducatorul Ministerului de Interne, in mod evident era persoana cu cea mai mare autoritate sa dispuna micsorarea vitezei de deplasare, precum si retragerea motociciclistilor din dispozitiv, pentru ca era evident pentru toata lumea ca afara ploua. Din punct de vedere al securitatii muncii, punerea in pericol a motociclistului, s-a realizat inainte de accident, mai precis din momentul cand afara a inceput sa ploua si nu a fost retras din dispozitiv si probabil ca s-a savarsit in forma continuata, atat timp cat motociclistii au mai fost anterior in dispozitiv pe timp de ploaie. Potrivit art. 349 din Noul Cod Penal, insasi punerea in pericol este definita ca infractiune.

# Stefan Mares date 16 July 2020 16:26 0

Parca prenumele se scrie cu majuscule. Si corect cum este Oprea Gabriel sau invers ? Sau invers este scris nu cu totul intamplator ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva