24 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ICCJ A RATAT LA CCR – Curtea Constitutionala a respins obiectia Inaltei Curti impotriva legii prin care ministra Justitiei Alina Gorghiu vrea sa majoreze cu 3 ani pedepsele pentru pentru condamnatii care in termen de sapte zile nu se prezinta la politie pentru punerea in executare a mandatului de executare. CCR: „Legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o norma de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare... Legea nu incalca principiul neretroactivitatii”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

29 October 2024 15:53
Vizualizari: 2319

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit marti, 29 octombrie 2024, ca este constitutional proiectul de lege prin care ministra Justitiei Alina Gorghiu urmareste sa majoreze cu trei ani pedepsele pentru pentru persoanele care in termen de sapte zile de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare nu se prezinta la politie pentru punerea in executare a mandatului de executare a pedepsei.



Astfel, CCR a respins obiectia de neconstitutionalitate formulata in decembrie 2023 de catre Sectiile Unite de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Amintim ca in acea sesizare, instanta suprema acuza ca initiativa de act normativ contine dispozitii neclare si neprevizibile, iar norma nou instituita (prin care sustragerea de la executarea pedepsei este asimilata evadarii) nu se integreaza organic in fondul activ al legislatiei penale si procesual penale. Totodata, ICCJ atragea atentia ca legea initiata de Ministerul Justitiei instituie o alta modalitate de executare a hotararii de condamnare ramase definitive care, contrar prevederilor din Codul de procedura penala, nesocoteste rolul activ al organelor judiciare cu atributii in executarea pedepsei, instituind in sarcina persoanei condamnate obligatii legate de executarea pedepsei privative de libertate prevazute de hotararea definitiva de condamnare.

De asemenea, instanta condusa de Corina Corbu argumenta ca legea Alinei Gorghiu incalca principiul neretroactivitatii legii:

Caracterul retroactiv al prevederii este cu atat mai evident, cu cat, asa cum am aratat deja, modalitatea in care o persoana ajunge sa fie in stare de retinere sau detinere legala presupune emiterea unui mandat de executare a pedepsei, asupra careia persoana condamnata sa fie informata, in conditiile legii, nefiind suficienta simpla pronuntare a unei hotarari judecatoresti de condamnare”.


CCR s-a spalat pe maini: E treaba Parlamentului sa legifereze


La randul ei, in comunicatul emis marti, 29 octombrie 2024, instanta de contencios constitutional da de inteles ca adoptarea „legii fugarilor” este strict o problema de oportunitate, iar nu una de constitutionalitate.

In plus, CCR a stabilit ca noua lege nu incalca principiul neretroactivitatii.


Iata comunicatul Curtii Constitutionale:


I. In sedinta din data de 29 octombrie 2024, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului de constitutionalitate a priori, a decis: (...)

Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.I pct.1 si ale art.II din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.

In esenta, Curtea a retinut ca legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o norma de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare, constand in sustragerea persoanei de la punerea in executare a mandatului de executare, prin trecerea a 7 zile de la data ramanerii definitive a hotararii prin care s-a dispus executarea pedepsei. Totodata, prevederile art.II din legea criticata nu incalca principiul neretroactivitatii, intrucat reglementeaza in domeniul propriu de aplicare a legii, respectiv de la data intrarii sale in vigoare.


* Cititi aici intregul proiect de lege

* Cititi aici expunerea de motive

* Cititi aici obiectia de neconstitutionalitate a ICCJ

Comentarii

# morarescu date 29 October 2024 20:39 +31

Wow ! Ce va face doamna ministru daca majorarea pedepselor cu 3 ani pentru "evadare" va constitui inca un argument de refuz de predare a fugarilor ? Daca sustragerea de la executarea pedepselor nu se pedepseste in Italia, Franta, Spania sau Germania, atunci cererile de predare vor fi privite precum fluturii exotici in insectar...

# maxtor date 30 October 2024 11:03 0

"în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei": mandatul de executare se emite de judecătorul delegat cu executarea în ziua rămânerii definitive a hotărârii -sub noua lege condamnatul trebuie sa-si scrie singur mandatul de executare cat sa nu se predea fara mandat de executare..neconstitutional in raport cu demnitatea umana valoare garantata de catre Constitutie.

# maxtor date 30 October 2024 11:09 0

noile prevederi ne amintesc de propunerea ca executorul judecatoresc sa-si incuviintzeze singur(!) executarea -iarasi un judecator a fost shuntat,scos din procedura.

# maxtor date 30 October 2024 11:25 0

apropos: cea mai bizara operatziune de recuperare s-a produs acum exact 5 ani: 7 nov. 2019 · Poliția și SPP au dat dispărut un candidat la prezidențiale:Candidatul la președinția României, Ninel Peia, este dat dispărut, potrivit polițiștilor clujeni. Peia s-a cazat miercuri într-un hotel din ...a fost găsit de poliţişti. Acesta era cazat în incinta unei mănăstiri din Moldova si nu a fost victima nici unei infracţiuni. Acesta a refuzat să însoţească poliţiştii pentru încheierea formalităţilor, (ninel se refugiase in Moldova de peste munti..)

# LorenzodeMedici date 31 October 2024 11:38 +11

Cu art. I mai treacă meargă, deși și în acest caz reglementarea e una contrară demnității umane, care, conform tot CCR, este temeiul tuturor drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute în Constituție, pentru că transferă obligații ale statutului în sarcina condamnatului și pentru că neagă natura umană, care tinde întodeauna spre libertate.Cu art. II, însă, au comis-o grav, pentru că legea e clar neconstituțională, pentru că resuscitează o facta praeterita, tocmai pentru a crea, în mod samavolnic, aparența că legea nouă incriminatoare nu s-ar aplica retroactiv. Aici, se încalcă atât neretroactivitaea legii în general, prin reînvierea unor situații juridice încheiate sub legea veche, dar și nullum crimen sine lege, prin aplicarea unei infracțiuni noi pentru perioade când ea nu era prevăzută de lege. Deci, 2 într-unu.

# titi date 31 October 2024 18:51 0

legea a fost facuta cu dedicatie pt anumite persoane . nu poate fi aplicata. ar fi lipsa de procedura in f multe cazuri. nu mai vb de imcalcarea drepturilor omului etc retroactivitate etc. sa vedem ce va fi

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva