ICCJ a respins recursul ANI impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care ii era favorabila sefului TI Romania. Victor Alistar a castigat irevocabil procesul cu ANI. Alistar acuza Agentia de dezinformare
“Nu am fost incompatibil pentru ca suspendarea la cerere ramane valabila. ANI nu a emis niciodata actul cu caracter definitiv de constatare a incompatibilitatii”, declara Victor Alistar (foto) directorul executiv al Transparency International Romania dupa aflarea deciziei ICCJ, data vineri, 18 mai 2012, decizie care inchide posibilitatea ca ANI sau alta institutie sa mai continue un conflict care a avut drept tinta blocarea ascensiunii lui Victor Alistar intr-o functie publica.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins la 18 mai 2012, recursul formulat de Agentia Nationala de Integritate impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti care ii dadea dreptate lui Victor Alistar, in procesul sau cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) si Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Drept urmare, scandalul iscat de catre ANI, sustinut de vocea portocalie a Monicai Macovei, la data la care Victor Alistar fusese nominalizat in Guvernul Ponta, a fost unul artificial creat, de natura sa aduca prejudicii de imagine lui Alistar dupa ce premierul a renuntat la propunere pana ce directorul TI Romania va avea problema transata categoric in instanta.
Incompatibilitatea nu a existat pentru ca suspendarea la cerere s-a consumat, deci actul administrativ nu se mai putea anula!
Sectia de contencios administrativ si fiscal a ICCJ a stabilit ca suspendarea din functia publica de la ANFP, facuta la cererea lui Alistar, pentru a putea lucra la Transparency International Romania, a fost realizata prin acte administrative care raman valabile si legale si care nu mai pot fi anulate dupa ce suspendarea s-a consumat. Astfel, in conditiile in care suspendarea la cererea sa personala ramane valabila, nu se poate discuta de existenta unei incompatibilitati, in conditia inexistentei unui cumul de functii.
Intr-un comunicat transmis mass-media, Victor Alistar subliniaza urmatoarele: „Prin retragerea recursului meu, a ramas irevocabila si hotararea Curtii de Apel privind exceptia de nelegalitate a actului de constare nr. 1139/I.I/2009 al ANI, prin care s-a stabilit ca acest act nu are caracterul unui act administrativ definitiv, ci ca reprezinta un act aflat inca in procedura de control nefinalizata de ANI, care nu poate produce efecte juridice, si ca nu poate fi atacat in fata instantei de contencios administrativ pana cand cercetarea ANI nu se finalizeaza pe baza masurilor dispuse la paginile 19 si 20 din actul de constatare. Astfel, prin decizia instantei rezulta ca in lipsa unui act administrativ definitiv nu exista(„ramanerea definitiva a deciziei de incompatibilitate” cum sustinea ANI pana acum) si nu putea sa subziste nici o interdictie in toata aceasta perioada. Aceasta hotarare a ramas definitiva dupa retragerea recursului declarat de mine atunci cand a luat la cunostinta de motivarea hotarari, care imi este favorabila si confirma integral cele sustinute de mine toata aceasta perioada. Hotararea de astazi (n.r.-18.05.2012) dovedeste dezinformarea pe care ANI a facut-o in fata presei si a opiniei publice atunci cand sustinea ca a emis un act definitiv de control care trebuia atacat, si ca exista o decizie de incompatibilitate ramasa definitiva, in conditiile in care ANI nu si-a finalizat cercetarea si nu a asteptat sa vada daca actele administrative de suspendare sunt sau nu anulate de instanta de judecata sau daca Parchetul confirma sau infirma prin cercetarea penala existenta sau inexistenta falsului cu privire la motivul suspendarii. Intrebarea este cine plateste pentru acest abuz de drept, pentru dezinformarea si calomniile aduse in aceasta perioada? Cele intamplate pot sau nu sa defineasca o societatea normala in care drepturile cetateanului primeaza? Reputatia construita prin programe care au avut un real impact la nivel national poate sau nu sa fie distrusa de conduite autoritariste ale <
Etapele marelui razboi al nervilor
In conflictul deschis de ANI impotriva lui Victor Alistar si a familiei sale au mai fost si alte cauze:
1. Amenda data de ANI lui Victor Alistar pentru pretinsa intarziere in depunerea declaratiei de avere si de interese, contestata in intanta care a stabilit si la fond si la recurs ca amenda a fost abuziva si nelegala.
2. Plangere penala pentru fals cu privire la motivul suspendarii, impotriva lui Victor Alistar si a colegilor sai solutionata prin doua rezolutii succesive de neincepere a urmaririi penale pentru ca faptele sesizate se infirma, ultima rezolutie fiind definitiva.
3. Plangere penala impotriva sotiei lui Victor Alistar si a colegelor ei de la fostul loc de munca, solutionata prin doua rezolutii succesive de neincepere a urmaririi penale pentru ca faptele sesizate se infirma, ultima rezolutie fiind definitiva.
Privind acest conflict prin care ANI a incercat cu orice pret, de-a lungul ultimilor trei ani, sa-l ingenuncheze pe Victor Alistar si sa ii blocheze accesul in functii publice importante, coroborand toate aceste evenimente cu suportul public dat Agentiei Nationale de Integritate de catre fostul ministru Monica Macovei in conditiile in care aceasta era, din start, subiectiva intrucat Transparency International Romania a atacat public multe dintre deciziile si politicile sale ministeriale, concluzia este ca in societatea romaneasca, cu sprijinul unor institutii care ar trebui sa se limiteze stric la lege, se fac jocuri politicianiste in slujba unuia sau altuia dintre partide.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ...sorin pantea 20 May 2012 18:17 -3
# relax 20 May 2012 19:45 +4
# Ioana d$arc 20 May 2012 20:39 +1
# Bebelusul Alistar salveaza Romania 22 May 2012 12:14 0
# De ce minte Alistar? 23 May 2012 16:04 0