9 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ICCJ A STOPAT ABUZUL DNA – Instanta suprema a anulat decizia prin care DNA i-a interzis lui Sebastian Ghita sa-si exercite functia de deputat: „Inlatura obligatia de a nu desfasura activitatea in calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei”. Interdictia DNA reprezinta un atac la democratie si o incalcare a dreptului la munca. Niciun procuror nu poate interzice unui parlamentar, primar sau presedinte de consiliu judetean sa-si exercite functia in care a fost ales de mii de oameni (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 July 2015 13:19
Vizualizari: 5099

Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat abuzul comis de DNA in cazul deputatului Sebastian Ghita. Este vorba despre decizia aberanta si absurda prin care lui Ghita i s-a interzis sa isi exercite functia de deputat. O decizie care a fost luata in premiera in cazul unui deputat, dar care fusese dispusa de parchetul condus de Codruta Kovesi (foto), in acelasi mod abuziv, in cazul unor alesi locali.

Instanta suprema a admis, vineri 3 iulie 2015, plangerea lui Sebastian Ghita impotriva ordonantei din 24 iunie 2015, emisa in dosarul in care deputatul este acuzat de trafic de influenta, complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, evaziune fiscala, coruperea alegatorilor si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia. Prin respectiva ordonanta, lui Sebastian Ghita i s-a interzis sa paraseasca localitatea Ploiesti si sa isi exercite functia de deputat.


Asa cum Lumeajustitiei.ro a scris si la momentul luarii acestei masuri, avem de-a face cu un caz extrem de periculos, care poate fi catalogat drept un atac la democratie. Oricand unui deputat, senator, primar sau presedinte de consiliu judetean – toti alesi in functii – li se pot fabrica dosare, impune astfel de interdictii si apoi inlaturati practic din functii.

Abuzul este acoperit de o prevedere din Codul de procedura penala, cod construit dupa cum se observa din ce in ce mai clar pentru procurori. Astfel, interdictia este impusa in baza art. 215 - „Continutul controlului judiciar”, alin (2), lit. e, potrivit caruia: „Organul judiciar care a dispus masura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, sa respecte una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii: (...) sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercetirea careia a savarsit fapta”.

Cu toate acestea, prevederea incalca inclusiv Constitutia Romaniei, mai exact articolul 41 alin. (1), care stabileste ca: „Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera”.

Un lucru este cert: niciun procuror nu poate interzice unui politician ales in functie de mii sau de zeci de mii de oameni sa isi exercite functia. O asemenea hotarare poate fi luata doar de o instanta, in cazul unei condamnari definitivie.

Iata minuta ICCJ:

Respinge, ca neintemeiata, exceptia inadmisibilitatii plangerii formulate de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian impotriva ordonantei din data de 24 iunie 2015 emisa in dosarul nr.218/P/2014 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti.

Admite plangerea formulata de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian impotriva ordonantei din data de 24 iunie 2015 emisa in dosarul nr.218/P/2014 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti.

Modifica continutul controlului judiciar fata de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian dupa cum urmeaza:

- extinde limita teritoriala pe care inculpatul are obligatia de a nu o depasi decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent de la teritoriul localitatii Ploiesti la teritoriul Romaniei;

- inlatura obligatia de a nu desfasura activitate in calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei.

Mentine celelalte obligatii din continutul controlului judiciar aplicat inculpatului Ghita Sebastian Aurelian.

Cheltuielile ocazionate de solutionarea plangerii raman in sarcina statului, suma de 35 lei, reprezentand onorariul aparatorului desemnat din oficiu, pana la prezentarea aparatorului ales, se plateste din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in Camera de Consiliu, azi 3 iulie 2015”.

* Cititi aici mai multe detalii despre dosarul lui Sebastian Ghita

Comentarii

# 4 ochi date 3 July 2015 13:34 +15

Bravo! De ce DNA-ul nu-si implementeaza un mecanism de control care sa filtreze si sa mai elimine macar parte dintre masurile acestea aberante, neconstitutionale?

# unul din lumea cea mare date 3 July 2015 14:10 +21

la ce sa te astepti de la infractorii de ,,bucatari chinezi,,din (in)justitie.totu/i o mermeleala perpetua.astia nu stiu altceva decit sa faca INFRACTIUNI. din aceasta cauza astia cind sint prinsi TREBUIESC CONDAMNATI LA PEDEPSE DUBLE!!!!!!! CACI ASTIA SINT UN REAL PERICOL PUBLIC , ei fiind din interiorul sistemului corupt,si deci mult mai PERVERSI SI MULT MAI GREU DE PRINS!!!!!!asta/i si nenorocirea sistemului ,s/au aciuat toti infractorii si albalux protejeaza banda de infractori din (in)justitie!!!!!!!!!!

# remember date 3 July 2015 20:24 +15

Unule, daca te uiti la poza si articolul de deasupra ai raspunsul: nu pot fi prinsi, nu pot fi condamnati si nu putem scapa de ei, pentru simplul motiv ca toti pupa marele licurici in dos iar cine pupa licuriciul, este scutit de explicatii suplimentare.Exportul de americanisme prinde doar in tarile unde coruptia,hotia, securitatea si dictatura sunt la cote inalte si foarte inalte. Suntem pentru CIA o buna oaie de muls,motiv pentru care sunt dispusi sa sustina cei mai mari nemernici politruci in punctele strategice ale statului.Crezi ca Barak stie cam cu ce se ocupa nemernicii astia pe aici????Eu nu cred si nu cred ca-l intereseaza starea slugilor. De un lucru este sigur: in orice aventura ne-ar impinge, are slugi cu destula forta represiva, capabile sa ne aduca la tacere oricand, fara drept de apel. Stau si ma intreb:de ce Coldea si Ungureanu, sefii serviciilor secrete din Romania, frecau podelele ambasadei SUA??? Spionau spionii???? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :P :P :P :P :P :P :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' />

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 3 July 2015 23:19 +6

ptr remember//remember o sa te cites si o sa fac o completare,, Suntem pentru CIA o buna oaie de muls,,,nu numai de muls SINTEM SI DE TUNS SI DE BELIT(ptr cenzura luju,belit=termen popular pentru jupuit)nu stiu daca barak este cel mai bun exemplu,as indrazini sa zic despre NORIEGA!!!!!(cine/si mai aduce aminte ca sua a invadat panama chiar pe 22 dec 89,oare intimplator?cind toata lumea era cu ochii tinta in ro,cine stie ca noriega este detinut in florida?)deci spectrul arestarii INFRACTORILOR (IN)JUSTITIEI romanesti planeaza,niciodata nu se stie cum din colaboratori pot ajunge INMATES(aviz coldea &co).cum afirmam odata,americanii nu vor uita de afacerea pollard(multi nu vor intelege despre ce/i vorba) dar ungureanu o sa se prinda caci este in aceiasi papuci.deci de la colaborator la inmate nu/i cale lunga ,chestie de ore .

# unul din lumea cea mare date 4 July 2015 13:01 +6

tot ptr remember//scuze !!!! cind ai zis de barak ,m/am gindit in primul moment la mubarak(umblind prea des prin orientul mijlociu m/am gindit la ala,caci acolo asa i se spune ,,barak,,), si DA!!!!!!! sint convins ca barak stie din buletinul informativ ce se intimpla in romanica.nsa ii prezinta zilnic sinteze fiindca are soldati aici(si trebuie sa stie zilnic starea fizica a soldatilor americani din cimpurile unde ,,mulg si tund sau belesc oile,,)si ca sa dovedesc ce iti spun ,uita/te la faimoasa poza a lui barak ingenuncheat si plingind in fata unei perechi de bocanci de g.i. mort(g.i.= soldat).in rest TE ASIGUR CA OFICIALII AMERICANI AU CEL MAI PROFUND SENTIMENT DE DISPRET FATA DE RIMELE CARE SE TIRASC SI PE CARE LE CALCA CIND AU EI CHEF(de unde o stiu?nu/i intr/o sinteza nsa,este din folclorul ambasadelor sua ,unde uneori trebuie sa ajung si stiu cum se uita la informatori)

# unul din lumea cea mare date 3 July 2015 14:15 +11

eu imi mai pun o intrebare,,BUCATARII CHINEZI DIN (IN)JUSTITIE NU STIAU CA/I ILEGAL SA PUNA O ASEMENEA RESTRICTIE?????

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 3 July 2015 14:33 +9

multumesc luju pentru cenzura!!!!!nu cred ca ,,cetatenii romani fu......gariti de statul roman ,, este ceva INJURIOS..........ERA UN SIMPLU ADEVAR SI EVIDENTA!!!!!!(constatata de noi mermelacii in special in ultimii 11 ani!!!!)

# DOREL date 3 July 2015 15:33 +9

Ce se intampla, astia de la DNA nu sunt capabili sa invete nici din greselile lor, deci nu va mai mirati de gogomaniile pe care le produc. Nici nu banuiti ce traznai ne rezerva minunata DNA, aveti putintica rabdare ! Si, b): pana la urma, fiecare pasare pe limba ei vorbeste ! Parerea mea ...

# Dora date 3 July 2015 15:34 +8

DNA-ul???Pai la DNA-ul se practica din pli astfel de masuri abuzive.Vrei sa se "filtreze"ei pe ei?

# Camp tactic date 3 July 2015 14:01 +9

Opa opa. Oare nu este un abuz in functie al campului tactic? 

# securistul de serviciu date 3 July 2015 20:37 +8

Nu, nu,nu!!. Te inseli amarnic "campule tactic". Ce vezi tu in poza, la Luluta, este dimensiunea uneia din prelungirile jumatatii binomului, inexistenata in poza.O poza....face cat o mie de cuvinte (de Felix Rache.Daca vrei ne intalnim si pe itzagram!! :P ).Dimensiunea explica de ce binomul este de nezdruncinat, cu exceptia momentelor cand se zdruncina singur.Vorba ta:opa,opa :eek: :P :P :P :P :P :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: <img src=ops:' /> 8) 8) 8) 8) 8) 8) <img src=ops:' />

# AM date 3 July 2015 14:49 +8

IN ACEASTA SITUATIE,TOV.CAZANCIUC,MINISTRU AL JUSTITIE TREBUIE SA FACA O DECLARATIE PRIN CARE SA CONDAMNE ABUZURILE DNA SI SA SANCTIONEZE PROCURIRII DE CAZ,PINA LA ELIMINAREA LOR DIN MAGISTRATURA.DACA NU POATE SA FACA CE ARE IN FISA POSTULUI,ATUNCI SA-SI DEA DANSUL DEMISIA.

# Gica Contra date 3 July 2015 16:51 -8

"Interdictia DNA reprezinta un atac la democratie si o incalcare a dreptului la munca. Niciun procuror nu poate interzice unui parlamentar, primar sau presedinte de consiliu judetean sa-si exercite functia in care a fost ales de mii de oameni (Minuta)" . Titlul articolulului induce in eroare - sunt destyl de sigur ca minuta nu cuprinde cuvintele "atac la democratie" "niciun procuror nu poate interzice". Solutia este una particulara, intr-un caz particular. Daca un presedinte de consiliu judetean sau un deputat comite o infractiune folosindu-se de calitatea sa, repect, folosindu-se de calitatea sa, probele fiind foarte clare in acest sens, codul de procedura penala prevede, pe buna dreptate posibilitatea interzicerii exercitarii acestor functii, fara a face vreo distictie, tata vreme cat functia este folosita pentru savarsirea infractiunii. Generalizarea din titlul articolului este o incercare de manipulare a opiniei, nu cred ca autorul nu intelege problema.

# Viorel Ghionea date 3 July 2015 17:01 -6

Ce gluma buna, iau dat voie sa se duca la Parlament cind este vacanta, cind se deschide Parlamentul o sa-l inchida pe el.

# Viorel Ghionea date 3 July 2015 17:07 -4

ERATA: i-au in loc de iau

# Capac date 3 July 2015 21:41 +10

Securist agramat, Constitutia trebuie respectata chiar si in timpul vacantei parlamentare.

# securistul de serviciu date 4 July 2015 10:11 +7

Capac, imi esti simpatic rau!!!Ai un fin nas de anti-securist.L-ai ghicit repede.Pe mine, nimic nu ma enerveaza mai rau decat colegii astia ai mei ce ma fac de rusine in public.Misiunea-i misiune dar daca ai stat toata viata acoperit de ce nu poti sa-si mananci pensia in liniste????Am senzatia ca securismul asta este precum dependenta de droguri.Norocul meu este ca cel putin pana acum, eu nu sunt dependent (sau nu-mi dau seama!!!?? :roll: ).Cum sa-i denumim generic pe astia??? "Rataciti in lumea gramaticii"?? Sau "Rusinea binomului"??? :roll: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :P :P :P 8) 8) 8) 8)

# gradinaru date 4 July 2015 07:59 +4

ce masuri s-au luat fata de parchetar.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.06.2023 – Pohta lui Predoiu: dosarele cu magistrati, inapoi la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva