ICCJ NU SE GRABESTE SA-I IA GRADUL INCULPATEI KOVESI – Dosarul Laurei Kovesi a fost pus pe hold la Inalta Curte. Revoltator: primul termen al recursului formulat de CSM impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti prin care Kovesi a obtinut grad profesional corespunzator PICCJ fara concurs a fost fixat pentru 11 noiembrie 2021. La CAB, judecatoarea Raluca Ecaterina Toma i-a facut pe plac lui Kovesi, stabilind ca “practica judiciara nu prezinta nici cea mai mica relevanta”
A fost graba mare la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu executia politicienilor si oamenilor de afaceri intrati pe lista neagra a Sistemului, insa nu mai e deloc graba la aceeasi Inalta Curte atunci cand vine vorba despre fiica preferata a Sistemului. Ne referim evident la fosta sefa DNA, actuala inculpata Laura Kovesi (foto centru).
Astfel, instanta suprema urmeaza sa solutioneze recursul formulat de Consiliul Superior al Magistraturii impotriva sentintei judecatoarei Raluca Ecaterina Toma de la Curtea de Apel Bucuresti, care i-a dat Laurei Kovesi grad profesional corespunzator PICCJ desi aceasta nu a sustinut vreun examen asa cum au facut alti procurori. Sentinta a fost pronuntata in 9 aprilie 2019, insa ea a fost atacata cu recurs de catre CSM in luna iulie a acestui an, asa cum reiese din datele existente pe siteul ICCJ, dosarul fiind format la Sectia de contencios administrativ si fiscal la data de 17 iulie 2019. Si aici urmeaza partea cea mai interesanta. Cand credeti ca a fost programat primul termen al procesului? Conform publicatiei Jurnalul National, Peste mai bine de doi ani, in 11 noiembrie 2021 (vezi facsimil). Data la care Laura Kovesi va ocupa functia de sefa a Parchetului European, asta daca nu cumva pana atunci va fi trimisa in judecata de SIIJ cel putin intr-unul dintre dosarele care o vizeaza.
Inculpata a fost servita cu un grad
Amintim ca Laura Kovesi a solicitat Sectiei pentru procurori a CSM acordarea gradului corespunzator PICCJ fara a sustine examen, deci sa sara direct de la gradul de procuror de parhet de tribunal la cel de procuror de PICCJ, grad fara de care era imposibila participarea la procedura de desemnare a procurorului sef european. Solicitarea inculpatei a fost respinsa de procurorii din CSM, acestia aratand, in Hotararea nr. 673 din 6 noiembrie 2018, ca promovarea in grad se poate face doar prin concurs:
“De la data incetarii mandatului functiei de conducere, procurorii prevazuti la alin. 1 (procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia-n.r) isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul PICCJ, DNA ori DIICOT. (...)
Promovarea in functii de executie si obtinerea unui grad profesional superior cu un caracter permanent reprezinta un drept castigat cu caracter definitiv in evolutia carierei profesionale a unui magistrat, spre deosebire de numirea intr-o functie de conducere, care este temporara. Numirea procurorilor in functii de conducere in cadrul PICCJ/DNA nu trebuie confundata cu o promovare a acestora la unitatile de parchet respective, intrucat legea face distinctie intre notiunile de promovare si numire, pentru fiecare in parte fiind prevazute proceduri distincte. De asemenea, nu exista nicio dispozitie legala expresa derogatorie de la procedura de promovare in functii de executie pentru cei care au functii de conducere in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(...)
Aceasta practica anterioara a fost reconsiderata de Plen si de instanta de contencios, retinandu-se ca promovarea in grad profesional a judecatorilor si procurorilor trebuie sa se realizeze exclusiv prin parcurgerea procedurilor legale de concurs”.
Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM a fost atacata cu recurs de inculpata Kovesi, dosarul ajungand la judecatoarea Raluca Ecaterina Toma de la Curtea de Apel Bucuresti, care i-a facut pe plac fostei sefe DNA. Astfel, prin Sentinta nr. 1348 din 9 aprilie 2019, judecatoarea Toma i-a dat Laurei Kovesi gradul profesional corespunzator PICCJ, explicand ca jurisprudenta nu este relevanta si ca, halucinant, actuala inculpata a dobandit gradul in momentul in care a fost numita de ex-presedintele Traian Basescu in functia de Procuror General:
“Reclamanta a castigat gradul profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie prin numirea sa in functia de procuror general al acestui parchet la data de 02.10.2006, fiind irelevant ca aceasta nu a sustinut un examen de promovare in functii de executie. (…) In ceea ce priveste practica judiciara invocata de catre parat, Curtea constata ca aceasta nu prezinta nici cea mai mica relevanta in cazul de fata, atata timp cat niciuna dintre hotararile judecatoresti la care paratul a facut referire nu priveste o persoana care sa fi detinut functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, situatia reclamantei fiind singulara”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 30 September 2019 15:12 +13
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 30 September 2019 16:05 +9
# obiectivul 1 October 2019 01:09 -8
# obiectiva din IRan 30 September 2019 21:28 +2
# Pintea 30 September 2019 15:22 +12
# Pintea 30 September 2019 15:33 +14
# Valter Cojman 30 September 2019 16:38 +10
# Valter Cojman 30 September 2019 17:12 +7
# Leo 30 September 2019 19:45 +5
# jude 1 October 2019 11:13 +1
# escu 1 October 2019 11:14 +1
# adria nicol 1 October 2019 11:51 +1
# visatorul 1 October 2019 13:20 +1
# inalta asta nu-i tot curtea veche, ograda antica 1 October 2019 13:37 +1