27 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IL VOR LA BALAMUC CU ORICE PRET – Iata cum l-a constrans procurorul Teodor Nita de la PT Constanta pe Adrian Zglobiu, barbatul care l-a scuipat pe Traian Basescu, sa semneze internare la psihiatrie: “In caz ca nu-si da acordul, va fi sesizat judecatorul cu propunere de internare nevoluntara pentru maximum 30 de zile”. Reprezentantul Parchetului a explicat pentru Lumeajustitiei.ro ca masura este necesara pentru protejarea suspectului (Procesul-Verbal)

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 May 2014 17:47
Vizualizari: 11037

Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta nu se lasa pana nu il vad inchis la psihiatrie pe Adrian Zglobiu (foto 1), barbatul care l-a scuipat pe presedintele Traian Basescu. Zglobiu a fost chemat la Judecatoria Constanta miercuri dupa-amiaza, 28 mai 2014, dupa ce Parchetul Tribunalului Constanta a solicitat internarea acestuia pentru sapte zile. Cererea procurorilor vine dupa ce Adrian Zglobiu a refuzat sa se interneze voluntar pentru sapte zile, chiar daca isi daduse acordul initial, dupa ce procurorul Teodor Nita (foto 2) il avertizase ca daca nu va accepta va fi internat pentru 30 de zile printr-o decizie a judecatorului de drepturi si libertati.

Adrian Zglobiu, acuzat de tulburarea ordinii si linistii publice si retinut 24 de ore pentru aceasta infractiune, a explicat ca a semnat ca este de acord cu internarea pentru sapte zile, dupa ce a fost amenintat de procurori ca va sta inchis o luna la psihiatrie. Zglobiu a precizat totodata ca nu mai are puterea de a se lupta cu procurorii si a acuzat-o pe avocata din oficiu Florentina Cuturicu, din Baroul Constanta, ca a facut doar act de prezenta si nu l-a aparat in niciun fel.

De cealalta parte, procurorii afirma ca, din datele furnizate de medicul legist care l-a examinat pe Adrian Zglobiu, a rezultat ca este necesara internarea acestuia pentru sapte zile, pentru a fi realizata o examinare medicala completa.


Iata ce a consemnat procurorul Tiberiu Nita in procesul verbal, incehiat in 27 mai 2014, ora 14.40:

In cauza s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice in referire la suspectul Zglobiu Adrian, in vederea stabilirii discernamantului acestuia in momentul savarsirii infractiunii.

S-a procedat la audierea suspectului, ocazie cu care i s-a adus la cunostinta ca urmeaza sa fie supus expertizei.

Audierea a avut loc in prezenta unui avocat din oficiu, iar declaratia a fost semnata fara obiectiuni.

Potrivit relatiilor furnizate de medicul legist este necesara o examinare complexa, ce necesita internarea medicala a suspectului pentru o durata determinata de 7 zile.

Pe cale de consecinta, am chemat la aceasta unitate de parchet suspectul, caruia i-am adus la cunostinta despre disp. art. 184 NCPP.

Astfel, suspectul este incunostiintat ca, in caz ca nu-si da acordul voluntar la internare, va fi sesizat judecatorul de drepturi si libertati cu propunere de internare nevoluntara pentru maximum 30 de zile.

Suspectul este asistat de avocat CUTURICU FLORENTINA.

Am luat act ca acesta, in prezenta avocatului declara ca opteaza pentru varianta internarii pentru 7 zile, nedorind ca sa fie trimis la judecator.

Drept pentru care am intocmit prezentul proces-verbal in 2 exemplare”.

Avocatul Doru Viorel Ursu a anuntat ca il va apara pe Adrian Zglobiu

Intre timp insa a mai aparut o veste buna pentru Adrian Zglobiu. Dupa ce avocata Maria Vasii a acceptat sa il apere pe acesta in fata practicilor procurorilor, care in opinia acesteia incalca drepturile omului, un alt avocat de renume si-a aratat disponibilitatea de a-l reprezenta pe Adrian Zglobiu. Potrivit unor surse, este vorba despre Doru Viorel Ursu.

Procurorul Sadic Zafer, purtator de cuvant al Parchetului Tribunalului Constanta sustine ca actiunile de forta nu au legatura cu calitatea “victimei”

Pe de alta parte, procurorul Sadic Zafer de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, purtator de cuvant al institutiei, a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca masura internarii lui Adrian Zglobiu este una normala. Acesta a explicat ca aceasta se impune, avand in vedere modul in care a vorbit in ancheta Zglobiu. De asemenea, acesta a tinut sa precizeze caeste normal ca suspectul sa fie protejat”, neputandu-se lua vreo masura penala impotriva sa, daca nu are discernamant. In acelasi timp, procurorul Sadic Zafer a sustinut ca este nevoie si de protejarea oamenilor fata de comportamentul violent al acestuia.

Nu in ultimul rand, Sadic Zafer a tinut sa dea asigurari ca excesul de zel al procurorilor nu are nicio legatura cu faptul ca “victima” lui Zglobiu este chiar presedintele Traian Basescu.

Iata ce prevad Codul penal si Codul de procedura penala in legatura cu internarea medicala:

ART. 109 Cod penal

Obligarea la tratament medical

(1) Daca faptuitorul, din cauza unei boli, inclusiv cea provocata de consumul cronic de alcool sau de alte substante psihoactive, prezinta pericol pentru societate, poate fi obligat sa urmeze un tratament medical pana la insanatosire sau pana la obtinerea unei ameliorari care sa inlature starea de pericol.

(2) Cand persoana fata de care s-a luat aceasta masura nu urmeaza tratamentul, se poate dispune internarea medicala.

(3) Daca persoana obligata la tratament este condamnata la o pedeapsa privativa de libertate, tratamentul se efectueaza si in timpul executarii pedepsei.

ART. 110 Cod penal

Internarea medicala

Cand faptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substante psihoactive sau sufera de o boala infectocontagioasa si prezinta pericol pentru societate, se poate lua masura internarii intr-o unitate sanitara de specialitate, pana la insanatosire sau pana la obtinerea unei ameliorari care sa inlature starea de pericol.

ART. 184 – Cod procedura penala

Expertiza medico-legala psihiatrica

(1) In cazul infractiunilor comise de minorii cu varsta intre 14 si 16 ani, in cazul uciderii sau vatamarii copilului nou-nascut ori a fatului de catre mama, precum si atunci cand organul de urmarire penala sau instanta are o indoiala asupra discernamantului suspectului ori inculpatului in momentul savarsirii infractiunii ce face obiectul acuzatiei, se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se totodata termenul de prezentare in vederea examinarii.

(2) Expertiza se efectueaza in cadrul institutiei medico-legale de catre o comisie, constituita potrivit legii.

(3) Expertiza medico-legala psihiatrica se efectueaza dupa obtinerea consimtamantului scris al persoanei ce urmeaza a fi supusa expertizei, exprimat, in prezenta unui avocat ales sau din oficiu, in fata organului judiciar, iar in cazul minorului, si in prezenta ocrotitorului legal.

(4) In cazul in care suspectul sau inculpatul refuza in cursul urmaririi penale efectuarea expertizei ori nu se prezinta in vederea examinarii la comisia medico-legala psihiatrica, organul de cercetare penala sesizeaza procurorul sau judecatorul de drepturi si libertati in vederea emiterii unui mandat de aducere in scopul prezentarii la comisia medico-legala psihiatrica. Dispozitiile art. 265 alin. (4) - (9) se aplica in mod corespunzator.

(5) In cazul in care considera ca este necesara o examinare complexa, ce necesita internarea medicala a suspectului sau a inculpatului intr-o institutie sanitara de specialitate, iar acesta refuza internarea, comisia medico-legala sesizeaza organul de urmarire penala sau instanta cu privire la necesitatea luarii masurii internarii nevoluntare.

(6) In cursul urmaririi penale, procurorul, daca apreciaza ca solicitarea comisiei medico-legale este intemeiata, poate cere judecatorului de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul de internare ori sediul parchetului din care face parte procurorul care a intocmit propunerea luarea masurii internarii nevoluntare, pentru maximum 30 de zile, in vederea efectuarii expertizei psihiatrice.

(7) Propunerea procurorului de luare a masurii internarii nevoluntare trebuie sa cuprinda, dupa caz, mentiuni cu privire la: fapta pentru care se efectueaza cercetarea penala, incadrarea juridica, denumirea infractiunii; faptele si imprejurarile din care rezulta indoiala asupra discernamantului suspectului sau inculpatului, sesizarea comisiei medico-legale psihiatrice cu privire la refuzul suspectului sau inculpatului de a se interna, motivarea necesitatii luarii masurii internarii si a proportionalitatii acesteia cu scopul urmarit. Propunerea impreuna cu dosarul cauzei se prezinta judecatorului de drepturi si libertati.

(8) Judecatorul de drepturi si libertati fixeaza ziua si ora de solutionare a propunerii de luare a masurii internarii nevoluntare, in cel mult 3 zile de la data sesizarii, avand obligatia de a-l cita pe suspect sau inculpat pentru termenul fixat. Termenul se comunica procurorului, precum si avocatului suspectului sau inculpatului, caruia i se acorda, la cerere, dreptul de a studia dosarul cauzei si propunerea formulata de procuror.

(9) Solutionarea propunerii de luare a masurii internarii nevoluntare se face numai in prezenta suspectului sau inculpatului, in afara de cazul cand acesta este disparut, se sustrage sau cand din cauza starii sanatatii sau din cauza de forta majora ori stare de necesitate nu se poate prezenta.

(10) Participarea procurorului si a avocatului ales sau numit din oficiu al suspectului ori inculpatului este obligatorie.

(11) In cazul admiterii propunerii de internare nevoluntara, incheierea judecatorului trebuie sa cuprinda:

a) datele de identitate ale suspectului sau inculpatului;

b) descrierea faptei de care este acuzat suspectul sau inculpatul, incadrarea juridica si denumirea infractiunii;

c) faptele si imprejurarile din care rezulta indoiala asupra starii psihice a suspectului sau inculpatului;

d) motivarea necesitatii luarii masurii internarii nevoluntare in vederea efectuarii expertizei medico-legale psihiatrice si a proportionalitatii acesteia cu scopul urmarit;

e) durata masurii internarii.

(12) Dupa luarea masurii, suspectului sau inculpatului i se aduc la cunostinta, de indata, in limba pe care o intelege, motivele internarii, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.

(13) Dupa dispunerea internarii, daca suspectul sau inculpatul se afla in stare de detinere, judecatorul de drepturi si libertati informeaza administratia locului de detinere despre masura internarii si dispune transferul arestatului intr-o sectie de psihiatrie a unui penitenciar-spital.

(14) Impotriva incheierii judecatorului de drepturi si libertati se poate face contestatie la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta ierarhic superioara de catre suspect, inculpat sau de procuror in termen de 24 de ore de la pronuntare. Contestatia impotriva incheierii prin care se dispune internarea nevoluntara nu suspenda executarea.

(15) Contestatia formulata de suspect sau inculpat impotriva incheierii prin care s-a dispus internarea nevoluntara se solutioneaza in termen de 3 zile de la data inregistrarii acesteia si nu este suspensiva de executare.

(16) In vederea solutionarii contestatiei formulate de procuror, judecatorul de la instanta ierarhic superioara dispune citarea suspectului sau inculpatului. Participarea avocatului ales sau numit din oficiu al suspectului ori inculpatului este obligatorie.

(17) In vederea solutionarii contestatiei formulate de suspect sau de inculpat, judecatorul de la instanta ierarhic superioara comunica acestuia si procurorului data stabilita pentru judecarea contestatiei si le acorda posibilitatea de a depune observatii scrise pana la acea data, in afara de cazul cand apreciaza ca prezenta suspectului sau inculpatului, participarea procurorului si formularea de concluzii orale de catre acestia sunt necesare pentru justa solutionare a contestatiei.

(18) In cazul admiterii contestatiei formulate de suspect sau inculpat, judecatorul de la instanta ierarhic superioara dispune respingerea propunerii de internare si externarea, daca este cazul, de indata, a suspectului sau inculpatului, daca acesta nu este detinut sau arestat chiar si in alta cauza.

(19) Dosarul cauzei se restituie procurorului in termen de 24 de ore de la solutionarea contestatiei. Daca incheierea judecatorului de drepturi si libertati nu este atacata cu contestatie, acesta restituie dosarul procurorului in termen de 24 de ore de la expirarea termenului de contestatie.

(20) In cursul judecatii, daca inculpatul refuza efectuarea expertizei ori nu se prezinta in vederea examinarii la comisia medico-legala psihiatrica, instanta, din oficiu sau la cererea procurorului, dispune emiterea unui mandat de aducere in conditiile art. 265.

(21) Masura internarii nevoluntare poate fi luata de instanta in cursul judecatii la propunerea comisiei medico-legale psihiatrice. Dispozitiile alin. (6) - (19) se aplica in mod corespunzator.

(22) Imediat dupa luarea masurii internarii nevoluntare sau in cazul schimbarii ulterioare a locului de internare, judecatorul de drepturi si libertati sau, dupa caz, presedintele completului de judecata care a dispus masura incunostinteaza despre aceasta si despre locul internarii un membru al familiei suspectului sau inculpatului ori o alta persoana desemnata de acesta, precum si institutia medico-legala care efectueaza expertiza, incheindu-se in acest sens un proces-verbal. Institutia de specialitate are obligatia de a informa organele judiciare despre schimbarea locului internarii.

(23) Hotararea prin care dispune internarea nevoluntara se pune in executare de procuror prin intermediul organelor de politie.

(24) in cazul in care suspectul sau inculpatul se afla in stare de detinere, judecatorul de drepturi si libertati sau instanta ce a dispus masura internarii intr-o institutie de specialitate in vederea efectuarii expertizei medico-legale psihiatrice informeaza, de indata, administratia locului de detinere sau arestare despre masura dispusa.

(25) Masura internarii medicale in vederea efectuarii expertizei medico-legale psihiatrice poate fi prelungita o singura data, pe o durata de cel mult 30 de zile. Comisia de expertiza medico-legala psihiatrica sesizeaza procurorul sau, dupa caz, instanta asupra necesitatii prelungirii masurii internarii cu cel putin 7 zile inainte de expirarea acesteia. Sesizarea trebuie sa contina descrierea activitatilor efectuate, motivele pentru care examinarea nu a fost finalizata pe parcursul internarii, examinarile ce urmeaza a fi efectuate, precizarea perioadei pentru care este necesara prelungirea. Dispozitiile alin. (6) - (24) se aplica in mod corespunzator.

(26) In cazul in care inainte de expirarea duratei internarii nevoluntare se constata ca aceasta nu mai este necesara, comisia de expertiza medico-legala psihiatrica sau persoana internata sesizeaza de indata organul care a dispus masura, in vederea revocarii acesteia. Sesizarea se solutioneaza de urgenta, in camera de consiliu, cu participarea procurorului, dupa audierea avocatului ales sau din oficiu al persoanei internate. Incheierea pronuntata de judecatorul de drepturi si libertati sau de instanta nu este supusa niciunei cai de atac.

(27) Daca in cursul efectuarii expertizei medico-legale psihiatrice se constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 247, comisia de expertiza medico-legala psihiatrica sesizeaza organele judiciare in vederea luarii masurii de siguranta a internarii medicale provizorii.

(28)Perioada in care suspectul sau inculpatul a fost internat intr-o institutie de specialitate in vederea efectuarii expertizei psihiatrice se deduce din durata pedepsei, in conditiile art. 72 din Codul penal.

*Cititi aici procesul verbal al procurorului Teodor Nita de la Parchetul Tribunalului Constanta

Comentarii

# mircea date 28 May 2014 18:00 -18

Avem precedente cu Diaconu, cu profa aia grevista. Deci cu sprijinul potrivit din partea Intact, baiatu\' asta e numai bun de parlamentarele din 2016. 

# Băscase date 28 May 2014 18:11 +18

Nu mai merg securismele. Orice formă de abuz petrecut într-un stat de sărăntoci condus de niște bandiți se lasă cu reacții naționale. :lol:

# Vivi date 28 May 2014 18:16 +15

Lumea o sa ia la ciomege slugile basiste cu asemenea dosare. Chioru fura de rupe pe fata si catusele se pun la amaritii care scuipa

# mircea date 29 May 2014 00:25 -8

da, e nedrept. Doar in romania huliganilor li se dedica emisiuni si li se aduc osanale. 

# Băscase date 29 May 2014 07:48 +8

E un abuzat. Huligani sunt derbedeii din galerii puși de securiști să strice manifestațiile din ianuarie 2012. Zglobiu e un om decent care a explodat cand s-a vazut fata in fata cu jegul statului. Tine cont ca e un basist din 2004, dezamagit de nesimtitul neamului. Retardatii au ramas basisti si astazi.

# DOREL date 28 May 2014 18:22 +12

AI DREPTATE VIVI!!!! ROMANII NOSTRI PLEACA PE CAPETE DIN TARA CA NU MAI AU CE FACE AICI!! LA CE SA MAI STEA....NU TU SLUJBA,NU TU JUSTITIE........NUMAI MAFIE!!

# obiectiva date 28 May 2014 19:21 +8

constat ca porcurorul TEODOR NITA are si el nevoie de o internare la balamuc, pentru cel putin 2 luni !

# unul din lumea cea mare date 28 May 2014 19:34 +8

nu uitati ca aceasta practica a fost patentata si exersata si de nazisti si de stalin cu gulagurile si de si mai bine zis de weterneri incepinf de la francezii la alger,americanii cu 911!!!cine nu a citit istorie sa citeasca!!!!la noi metoda pitesti si d.o./urile din baragan si uitati/va la cazul ursu(izbitoare asemarile).si din cele stiute de mine am curajul sa afirm ca 100% in spate se afla imperiul raului.mai observati ceva!arestarile cele mai controversate se fac cind IMPERIUL RAULUI este plecat din tara CA SA ACREDITEZE OARECUM IDEEA IN SUBCONSTIENTUL CREDULILOR CA NU/I EL IMPLICAT!!!!!!

# obiectiva date 28 May 2014 19:37 +6

MA ROG zi si noapte sa dispara cu tot cu avion ca zborul MH370 Malaesia ! 

# unul din lumea cea mare date 29 May 2014 00:34 +4

ptr obiectiva//ca DISPARE EL ca si cursa mh370, NU MI/AR PAREA RAU!!!!!!!! DAR ca ar disparea avionul(asum ca/i avion de linie tarom si trebuie sa fie 737-800 ca asta a luat tarom de la boeing,cel mai nou achizitionat) costa cca 40 milioane $ pret de lista ,apoi pe linga avion ar disparea echipajul ,ceea ce m/ar INTRISTA,de spp si auxiliari nu mi/ar parea rau

# obiectiva date 29 May 2014 06:17 +3

asta e, unule, victime colaterale ! SACRIFICIUL si JERTFA de sange !

# ADEVARUL date 28 May 2014 22:26 +3

DE CÂND CU MUCII ÎN GURA LUI BĂSESCU,NU AR MAI CONTA FAPTUL CĂ BĂSESCU S-A DUS ACOLO...SĂ ÎSI APERE NISTE INTERESE...BĂSISTE,CU ATÂTEA FĂRĂDELEGI COMISE,CUM DRACU VĂ NUMIȚI MAGISTRATI-CHIAR DACĂ NU SUNTEȚI-OARE NU VĂ ESTE JENĂ SĂ FI-ȚI NISTE BĂSISTI ÎMPUȚITI?MAGISTRAȚIILOR,ÎNDIAVOLIȚILOR. :-)

# un om date 29 May 2014 00:58 +6

Procesul verbal nu conține nici măcar o frază fără greșeli grosolane de gramatică. Cum și-a luat bac-ul acest procuror? Ce note o fi având la evaluările profesionale? Iar faza cu „internarea medicală necesită 7 zile pentru examinare, dar dacă suspectul nu e de acord, o să cer pe maxim 30 de zile” aduce a șantaj...

# Băscase date 29 May 2014 07:51 +5

De asta tot spun ca toti cei din servicii sunt slabi de gena. Partidul Cunostinte si Relatii a facut ravagii in politica de cadre. :lol:

# asa e date 29 May 2014 06:53 +2

Nita e mai analfabet decat avi si ****** c-tin ! Sunt insa la fel de retarde.

# pompiliu bota date 30 May 2014 17:31 0

:lol: dar in nici un caz atit de retard ca maestul cocota vopsita care bea urina .aviz lui TONE retard este chiar diagnosticul juridic al actiunilor tale

# buboi date 3 June 2014 16:43 0

Completul 4R Cluj Curtea de apel Ungur,Dusa,Diaconescu sa fie vesnic blestemati daca sunt influientati de mafia lui Buda Daniel si daca dau hotarari influientate de traficanti de influienta.Sa dea Dumnezeu sa sufere de cele mai grele boli.Ce usor poti sa distrugi o firma numai sa  faci pe plac la niste mafioti corupti care te-au furat de zeci de ani.Sa nu va rabde pamantul pe voi care va credeti dumnezei nostri.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.01.2025 – Tovarasul de suferinta al lui Bucurica se vrea sef

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva