IMPOTENTA DNA – Parchetul anticoruptie n-a fost in stare in ultimele noua luni sa finalizeze cu rechizitoriu decat doua dintre cele 64 de dosare anuntate public. Doar sase inculpati au fost trimisi in judecata. Alte trei cauze au fost inchise cu acorduri de recunoastere a vinovatiei. Ambele dosare trimise in instanta vizeaza acelasi subiect: presupusa coruptie de la Unifarm (Document)
Directia Nationala Anticoruptie a cam taiat frunza la caini de la inceputul pandemiei pana in prezent, procurorii condusi de Crin Nicu Bologa (foto) nefiind in stare sa finalizeze prin trimitere in instanta decat doua dintre cele 64 de dosare deschise in aceeasi perioada.
Ca si cum n-ar fi fost de ajuns, cele doua cauze vizeaza aceeasi problema: presupusa coruptie de la Compania Nationala Unifarm SA.
Statistica este dezvaluita de parchetul insusi, intr-un raspuns oficial trimis jurnalistei Sorina Matei de la Mediafax, in urma unei solicitari a acesteia formulate in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.
In cele doua spete legate de CN Unifarm SA, au fost trimisi in judecata fostul director al companiei, Adrian Eugen Ionel, si Marius Avram Gal, consilierul deputatului PNL Ben-Oni Ardelean. Ambele dosare au fost instrumentate de catre Sectia de combatere a coruptiei (Sectia I) de la DNA Central.
Redam o parte din explicatiile Sorinei Matei:
„De la inceputul pandemiei, procurorul sef al DNA, Crin Nicu Bologa, a tot anuntat public numarul de dosare instrumentate de procurori pe coruptia din achizitionarea de materiale si echipamente impotriva COVID-19.
Intr-un prim dosar, in iunie 2020, sectia I a DNA l-a inculpat si pus sub control judiciar pe Adrian Eugen Ionel, director general al CN Unifarm SA pentru mai multe fapte de coruptie. Al doilea dosar finalizat in 9 luni pe coruptia din pandemie este in legatura tot cu CN Unifarm SA si se refera la cazul lui Marius Avram Gal.
In alte 59 de dosare penale, procurorii DNA au in continuare urmarirea penala declansata doar cu privire la presupuse fapte de coruptie, in rem, fara a avea un suspect sau inculpat.
Din cele 64 de dosare penale pe fapte de coruptie savarsite in pandemie, in legatura cu achizitionarea de materiale si echipamente anti-COVID anuntate de procurorul sef al DNA, Crin Nicu Bologa, in 9 luni, procurorii DNA au terminat doar 5 dosare care s-au finalizat in doua rechizitorii. Reiese astfel ca in alte 59 de dosare penale, procurorii DNA au in continuare urmarirea penala declansata doar cu privire la presupuse fapte de coruptie, in rem, fara a avea un suspect sau inculpat.
Un raspuns oficial al DNA la o solicitare in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, arata ca in perioada martie-19 noiembrie 2020, in cele 64 de dosare legate de coruptia unor functionari publici implicati in combaterea pandemiei cu privire la achizitionarea de materiale si echipamente necesare combaterii COVID-19, procurorii au inceput urmarirea penala in personam doar cu privire la 6 persoane, in 5 dosare, finalizate prin doar doua rechizitorii si 3 acorduri de recunoastere a vinovatiei. Din cei 6 inculpati, 3 sunt sub control judiciar, potrivit raspunsului DNA.
In esenta, este vorba de doar doua rechizitorii care in 9 luni au fost finalizate de procurorii sectiei I a DNA. Intr-un prim dosar, in iunie 2020, sectia I a DNA l-a inculpat si pus sub control judiciar pe Adrian Eugen Ionel, director general al CN Unifarm SA pentru mai multe fapte de coruptie, iar in octombrie 2020, aceiasi procurori l-au trimis in judecata pe cel care devenise fost sef al Unifarm. Ionel a fost trimis in judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu, complicitate de trafic de influenta, instigare la fals intelectural si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane iar in dosar mai sunt implicate alte 4 persoane.
Daniela Lizica Maria Radu, sef serviciu comercial Unifarm, a fost si ea trimisa in judecata pentru abuz in serviciu si fals intelectual, iar procurorii au facut 3 acorduri de recunoastere a vinovatiei: unul cu un intermediar iar 2 cu reprezentantii societatii beneficiare a contractului.
Al doilea dosar finalizat in 9 luni pe coruptia din pandemie este in legatura tot cu CN Unifarm SA si se refera la cazul lui Marius Avram Gal.
Fostul consilier al deputatului PNL, Ben Oni Ardelean, a fost trimis in judecata tot in octombrie 2020 de catre procurorii sectiei I a DNA, fiind acuzat de trafic de influenta. Din datele oferite de DNA rezulta ca in alte 59 de dosare penale pe presupuse fapte de coruptie petrecute in legatura cu achizitionarea de materiale si echipamente impotriva COVID-19, procurorii DNA au in continuare urmarirea penala declansata doar cu privire la presupuse fapte, in rem, fara a avea un suspect sau inculpat”.
* Cititi aici intregul articol Mediafax, insotit de facsimilul raspunsului DNA
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Asa si? 25 November 2020 18:26 +6