27 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRAGURI PENTRU PENSIILE MAGISTRATILOR – Presedintele PSD Marcel Ciolacu vorbeste despre supraimpozitarea pensiilor pentru judecatori si procurori: „Pensiile speciale trebuiesc rezolvate... Veti vedea actul normativ. Va fi unul corect, predictibil. Sunt niste praguri. Va veni ministrul si va explica tot actul normativ... Asta nu inseamna ca trebuie sa blochezi justitia, sa lasi sa iasa magistratii toti la pensie, sa ramana vid in justitie” (Video)

Scris de: L.J. | pdf | print

13 December 2022 14:23
Vizualizari: 6917

Proiectul de lege privind modificarile la pensiile pentru judecatori si procurori este unul rezultat din discutiile ministrului Muncii Marius Budai cu asociatiile profesionale ale magistratilor, astfel incat sa nu creeze un soc in sistem, prin agravarea valului de pensionari, a declarat presedintele PSD Marcel Ciolacu (foto) luni, 12 decembrie 2022.Prezent in studioul Digi24, Ciolacu a precizat ca Budai a prezentat proiectul legislativ si la Bruxelles, pentru ca initiativa de act normativ constituie un jalon in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). La randul ei, Comisia Europeana au primit bine proiectul, a adaugat seful Partidului Social Democrat.

Pe de alta parte, intrebat despre modalitatea concreta de impozitare a pensiilor de magistrati, Marcel Ciolacu nu a dat prea multe detalii, multumindu-se sa spuna ca acestea vor fi furnizate de catre ministrul Muncii. Ceea ce totusi a spus Ciolacu este ca vor exista mai multe praguri de impozitare. Alt lucru cert este ca pensiile nu vor fi mai mari decat salariile avute de judecatori si procurori in activitate.


Iata afirmatiile lui Marcel Ciolacu (vezi video):


Marcel Ciolacu: Imi mentin parerea ca pensiile speciale trebuiesc rezolvate. Ministrul Muncii este singurul ministru care a facut deplasarea la Bruxelles pentru acest act normativ, aceasta viitoare lege. Dupa ce a terminat de discutat cu asociatiile profesionale, a mers la Bruxelles si a prezentat proiectul de lege ca sa ne incadram, pentru ca este jalon in PNRR. Mi se pare ca pana in martie trebuie sa-l indeplinim. Cei de la Comisie l-au laudat pe domnul ministru, ca pot avea o discutie astfel incat sa iasa o lege buna. Sa iesim odata din logica de politicieni ieftini, sa trambitam ca terminam cu pensiile speciale, sa venim cu propuneri legislative pe care le stim de la inceput ca sunt neconstitutionale, sa venim cu o lege clara. Sunt ferm convins ca aceasta lege va trece prin guvern cat se poate de repede si va deveni act normativ ca sa indeplinim jalonul trecut in PNRR. Sunt modificari. De exemplu, este nepermis sa ai pensia mai mare decat salariul avut in activitate. Este nepermis sa muncesti 3 zile si sa ai pensie profesionala, este nepermis sa ai... nu stiu... 5 ani de zile, sau sa ti se calculeze pensia dupa ultimele 6 luni, unde tu iti pui nu stiu cate sporuri fiindca vei iesi la pensie, astfel incat sa ai pensia cat mai mare. Toate aceste lucruri trebuiesc indreptate. Asta nu inseamna ca trebuie sa vii acum sa blochezi justitia. Ca toata lumea sa iasa la pensie ca vine un act normativ peste noapte, si cei care ar fi avut anumite drepturi, sunt luati noaptea cu un act normativ. Nu! Acel act a fost discutat de catre ministrul Muncii cu fiecare asociatie profesionala. Ca a fost vorba de MAI, de MApN, de magistrati. Pe urma trecut prin guvern si apoi pe o perioada, nu pe repede inainte, discutat in parlament, astfel incat sa avem o lege corecta si justa pe o perioada lunga de timp. De 30 de ani facem aceasta greseala. Fiecare isi gaseste la un moment dat o pozitie buna de a negocia cu anumite partide, si vii si faci exceptii, sau privilegii pentru o anumita categorie sociala. Romania a depasit 30 de ani de democratie si trebuie sa intram in cu totul alta logica de abordare.

Cosmin Prelipceanu: Pensiile in plata le veti supraimpozita?

Marcel Ciolacu: Exista. Veti vedea actul normativ. Va fi unul corect, predictibil.

Cosmin Prelipceanu: Deci se va intampla? Pensiile in plata vor fi supraimpozitate? Pensiile speciale – cele uriase.

Marcel Ciolacu: Sunt niste praguri (n.r. de impozitare). Va veni ministrul si va explica tot actul normativ. Au avut si in Franta aceeasi problema. Tot in zona de justitie. Si au venit cu ceva pe o perioada indelungata. Nu poti sa lasi acum sa iasa magistratii toti la pensie, sa ramana un vid in justitie, sau in Ministerul de Interne, sau la MApN sa ai un vid cand ai razboiul la granita. Trebuie sa fim niste oameni rationali. Este o frustrare acumulata si pe o retorica de politicieni, cateodata foarte indreptatita. Nu poti sa ai pensie mai mare decat salariul pe care l-ai avut cat ai fost in activitate. Asta este o aberatie pe care nu o gasesti niciunde in lume. Sa nu fim guvernul austriac, nu indreptam o nedreptate cu alta nedreptate. Sa venim cu ceva consolidat, logic si pe o perioada lunga de timp”.

 


Comentarii

# DODI date 13 December 2022 17:40 +29

Nu poți avea pretenții intelectuale într-o discuție cu magazionerul CIOLANU (de la roșiaticii PSD) sau cu MĂCIUCĂ (de la diareicii liberali). Ambii posedă un limbaj suburban, încâlcit, contondent și plin cu ifose slab intelectuale. Ăsta este guWERNER dorit de nulitatea de ciolaniSS6case și aprobat de antiromânii lui HELLvig. Iar ”succesurile” acestui guWERNER s-au pierdut cel mai bine în... ȘENGĂN.

# cosmin date 13 December 2022 18:34 +37

Sper sa vedem legea și nu pe procedura accelerata.....ca doar e ptr 50 de ani.

# ioan bucsa date 14 December 2022 10:28 0

au trecut ei codul administrativ prin OUG ....cum naiba să nu treacă pe repede înainte o astfel de lege! tot timpul se lasă treaba pe ultima sută de metri ca să existe acest pretext al urgenţei!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.03.2023 – Predoiu aduce magistratii la disperare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva