4 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IN APARAREA SIIJ – PSD se opune desfiintarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie. Presedintele PSD Marcel Ciolacu: “M-am uitat la avizul dat de catre CSM si Inalta Curte care au spus ca nu este bine sa fie desfiintata aceasta Sectie, si imi mentin parerea pe care o iau de la magistrati, nu de la oameni politici, ca aceasta Sectie nu trebuie desfiintata.... Nu poti vorbi de un act de justitie corect atata timp cat magistratii nu sunt total independenti”

Scris de: G.T. | pdf | print

19 January 2021 12:34
Vizualizari: 3939

PSD se va opune oricarei tentative de desfiintare a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ). Anuntul a fost facut chiar de presedintele PSD Marcel Ciolacu (foto).


 

Invitat luni seara, 18 ianuarie 2021, la emisiunea “Romania 9” realizata de jurnalistul Ionut Cristache la TVR, Marcel Ciolacu a precizat ca existenta SIIJ este justificata de ceea ce s-a intamplat in Justitie in ultimii ani. De asemenea, Marcel Ciolacu a amintit opiniile Consiliului Superior al Magistraturii si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care au transmis ca nu se impune desfiintarea SIIJ. Nu in ultimul rand, liderul PSD a subliniat ca nu se poate vorbi despre un act de justitie corect atat timp cat magistratii nu sunt total independenti.


Redam declaratiile presedintelui PSD Marcel Ciolacu:


“Vom folosi aceleasi parghii institutionale pe care le-au folosit si ei cand au atacat legile PSD. Nu pot face prin ordonanta desfiintarea sectiei speciale. Am inteles ca, de fapt, nici nu vor sa o desfiinteze, vor sa o mute, sa nu mai fie independenta, sa treaca la Parchetul General. Noi ne dam cu parerea despre ideile spuse in spatiul public. Momentan au facut ceva? Ca 'vom face' asta, eu m-am saturat de un an si ceva.

Am vazut cu totii cum a functionat Justitia din Romania. Din punctul meu de vedere au fost mari probleme. Nu inteleg de ce este aceasta inversunare, pentru ca, de fapt, aceasta sectie speciala investigheaza numai magistratii si nu poti vorbi de un act de justitie corect atata timp cat magistratii nu sunt total independenti.

Eu m-am uitat la avizul dat de catre CSM si Inalta Curte care au spus ca nu este bine sa fie desfiintata aceasta Sectie, si imi mentin parerea pe care o iau de la magistrati, nu de la oameni politici, ca aceasta Sectie nu trebuie desfiintata.

Presupun ca se va face prin lege (n.r. - eventuala desfiintare a SIIJ), ca stiu ca romanii au votat la un referendum ca nu mai dam ordonante pe justitie”.

Comentarii

# coco date 19 January 2021 12:48 0

Bravo Ciolacu!

# CONSTITUTIE date 19 January 2021 15:03 0

Constituția prevede că judecătorii sunt independenți (art. 124 alin. (3)).

# Lorenzo de Medici date 19 January 2021 16:49 +7

#coco, aș fi de acord să-i dau un ”bravo” lui Ciolacu, dar nu văd pentru ce încă. Eu zic să mai așteptăm să-i vedem ”faptele de arme” întru apărarea secției și abia atunci să-l gratulăm, dacă va fi cazul. #Constituție, așa e cum spui tu, dar neîntărirea acestui principiu constituțional printr-o legislație infraconstituțională adecvată, face ca el să rămână doar o declarație de intenție, numai bună de pusă în ramă pe post de Grigorescu. Or, CCR a spus-o în foarte clar, înființarea SIIJ, așa cum există ea acum, nu cum vor unii să o amputeze, dă expresie normativă principiului constituțional al independenței judecătorilor, care, astfel, nu mai pot fi anchetați fix de procurorii care le trimit rechizitoriile spre judecată, și care, în afara cadrului judecății, găsesc diferite metode de ”persuadare” a judecătorului, în cazul în care îl bate cumva, din probe, gândul necurat de a-l achita pe inculpat. Așa că SIIJ actuală=Constituția României=independența judecătorilor.

# NM date 19 January 2021 18:09 0

Ma gandesc voi ati avut cel mai destept ministru de justitie( Tudorel) iar voi la ti dat afara si nu ati fost in stare sa mergeti la guvernare

# YES. date 19 January 2021 23:53 +3

In anii 1950 (comunisto-stalinisti) daca un judecator nu respecta "indicatile" procurorului de ancheta la dosar, era MAZILIT cu dat afara din magistratura si chiar puscaria . Frica de "astia" era teribila . Azi se doreste revenirea la acele vremuri , precum si de pe timpul "nenorocitului" de PETROV !.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva