24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INALTA CURTE FACE ATENTAT CONSTITUTIONAL – Incredibil: instanta suprema refuza sa puna in aplicare decizia obligatorie a CCR privind nelegala compunere a completelor de 5 judecatori doar ca sa o bage pe Elena Udrea la inchisoare. Completul de 5 judecatori ICCJ a respins contestatia in anulare formulata de Elena Udrea, mentinand condamnarea nelegala de 6 ani inchisoare cu executare dispusa in dosarul “Gala Bute”. Hermina Iancu a facut opinie separata (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 April 2022 14:09
Vizualizari: 10631

Precedent extrem de periculos creat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Un Complet de 5 judecatori al instantei supreme sfideaza Curtea Constitutionala a Romaniei si Constitutia Romanie, refuzand sa aplice o decizie obligatorie a CCR doar ca sa o execute pe Elena Udrea (foto).Completul format din judecatorii Alina Ioana Ilie, Hermina Iancu, Oana Burnel, Dan Andrei Enescu si Anca Alexandrescu a respins joi, 7 aprilie 2022, contestatia in anulare formulata de Elena Udrea si a mentinut condamnarea definitiva a acesteia la 6 ani inchisoare cu executare in dosarul “Gala Bute”, condamnare dispusa in 5 iunie 2018 de un Complet de 5 judecatori ICCJ nelegal constituit, in conditiile in care presedintele acestuia nu fuses tras la sorti, conform legii, ci desemnat direct.

Decizia a fost luata in majoritate, cu opinia minoritara a presedintei de complet, judecatoarea Hermina Iancu, aceasta pronuntandu-se pentru desfiintarea condamnarilor si rejudecarea apelului.

Pe de alta parte, decizia nu trebuie sa fie o surpriza avand in vedere ca trei dintre judecatorii din acest complet s-au pronuntat de-a lungul timpului pentru sesizarea CJUE intreband daca deciziile obligatorii ale CCR pot sa nu fie respectate. Este vorba despre Alina Ioana Ilie, Oana Burnel si Dan Andrei Enescu.

 

Iata minuta ICCJ nr. 41/2022 (dosar 3089/1/2018):


“Cu majoritate, Respinge, ca nefondate, contestatiile in anulare formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie si condamnatii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe si Obreja Rudel impotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 Judecatori in dosarul nr. 2303/1/2017. Constata ca, prin incheierea nr. 210 din data de 19 decembrie 2018 pronuntata in dosarul nr. 3168/1/2018, reunit la prezenta cauza, s-a dispus admiterea cererii formulate de contestatorul condamnat Obreja Rudel privind suspendarea executarii sentintei penale nr. 181 din 28 martie 2017, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 1532/1/2015, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 93 din 5 iunie 2018, pronuntata in dosarul nr. 2303/1/2017 de Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pana la solutionarea definitiva a contestatiei in anulare. Constata ca, prin incheierea din data de 20 decembrie 2018, s-a dispus suspendarea executarii deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronuntata de Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul nr. 2303/1/2017, pana la solutionarea definitiva a contestatiei in anulare, in ceea ce ii priveste pe condamnatii Udrea Elena Gabriela si Breazu Liberiu Tudor.

In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea contestatiei in anulare formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie raman in sarcina statului. In baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penala, obliga contestatorii condamnati Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe si Obreja Rudel la plata sumei de cate 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru contestatorii condamnati Udrea Elena Gabriela si Breazu Liberiu Tudor pana la prezentarea aparatorilor alesi, in suma de cate 627 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 7 aprilie 2022.

Cu opinie separata a presedintelui completului, in sensul de a se dispune: Admiterea contestatiilor in anulare formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie si condamnatii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe si Obreja Rudel impotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 Judecatori in dosarul nr. 2303/1/2017; Desfiintarea in parte a deciziei penale contestate, numai in ceea ce ii priveste pe condamnatii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel si Munteanu (fosta Topoliceanu) Ana Maria; Dispune rejudecarea apelului declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie numai cu privire la condamnatii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel si Munteanu (fosta Topoliceanu) Ana Maria, precum si a apelurilor declarate de inculpatii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe si Obreja Rudel si partile civile SNTGN Transgaz SA, SPEEH Hidroelectrica SA, SN Nuclearelectrica SA, numai cu privire la actiunea civila exercitata impotriva inculpatilor Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel si Munteanu (fosta Topoliceanu) Ana Maria, Societatea Nationala a Apelor Minerale SA si Romgaz S.A. impotriva sentintei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul nr. 1532/1/2015. Anuleaza formele de executare emise in baza sentintei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul nr. 1532/1/2015, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 93 din data de 5 iunie 2018 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 Judecatori, in dosarul nr. 2303/1/2017, numai in ceea ce ii priveste pe inculpatii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe, Obreja Rudel si Munteanu (fosta Topoliceanu) Ana Maria; Mentine celelalte dispozitii ale deciziei penale atacate; in baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea contestatiilor in anulare raman in sarcina statului”.


Constitutia si CCR nu mai au nicio valoare pentru judecatorii din “Gala Bute”


Practic, ICCJ a ignorat Decizia CCR nr. 685/2018 (click aici pentru a o citi) prin care judecatorii CCR (cu opinia separata a judecatorilor Livia Stanciu si Mircea Stefan Minea) au hotarat ca prin deciziile Colegiului de conducere al Inaltei Curti, prin care s-a stabilit de la sine putere ca din componenta completelor de 5 trebuie sa faca parte automat sefii instantei supreme, a fost afectat dreptul la un proces echitabil al justitiabililor, dar si impartialitatea completurilor de judecata: "Prin impunerea unor membri de drept in componenta Completurilor de 5 judecatori, pe calea unor acte administrative, se pot crea presiuni latente asupra membrilor completului, constand in supunerea judecatorilor superiorilor lor judiciari sau, cel putin, constand intr-o ezitare/ lipsa de dorinta a judecatorilor de a-i contrazice pe acestia. (...) Intrucat atat in materie penala, cat si extrapenala, sanctiunea compunerii nelegale a completului de judecata este nulitatea neconditionata si, prin urmare, absoluta, a actelor indeplinite de un astfel de complet, si tinand cont de faptul ca deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, conform art.147 alin.(4) din Constitutie, Curtea retine ca prezenta decizie se aplica de la data publicarii sale, atat situatiilor pendinte, respectiv in cauzele aflate in curs de judecata, precum si in cele finalizate in masura in care justitiabilii sunt inca in termenul de exercitare a cailor de atac extraordinare corespunzatoare, cat si situatiilor viitoare”.

 

Dubla masura a ICCJ


Stupefiant este ca ulterior, spre deosebire de cazul Elenei Udrea, in baza Decizei CCR 685/2018 mai multe condamnari dispuse de Completele de 5 judecatori ICCJ au fost desfiintate chiar de ICCJ, in calea contestatiilor in anulare formulate de condamnati, hotarandu-se rejudecarea fazei de apel in fata unui Complet de 5 legal constituit, cu tragerea la sorti a tuturor membrilor. Totusi, judecarea contestatiei in anulare in cazul “Gala Bute” a fost suspendata - ea fiind admisa doar in principiu si dispunandu-se suspendarea executarii pedepsei de 6 ani inchisoare primite de Elena Udrea - dupa ce trei judecatori au sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru a intreba daca Decizia CCR 685/2018 poate sa nu fie respectata. Raspunsul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a fost dat in decembrie 2021, CJUE stabilind ca deciziile CCR ar putea fi ignorate doar daca exista un risc sistemic privind crearea de impunitate pentru inculpati. Or, nu este cazul de fata, in conditiile in care un dosar trimis la rejudecare nu poate reprezenta un risc sistemic. Chiar si asa insa, iata, Completul de 5 judecatori ICCJ a hotarat sa nu respecte o decizie obligatorie a CCR si implicit sa nu respecte Constitutia Romaniei, dand intaietate CJUE.

 

Iata solutiile definitive pronuntate de Inalta Curte in 5 iunie 2018 in dosarul “Gala Bute” care au mentinute de ICCJ:


Elena Udrea (ex-ministrul Turismului) – 6 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si abuz in serviciu;

Rudel Obreja (ex-presedinte Federatia de Box) – 5 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si evaziune fiscala;

Tudor Breazu (administrator al terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea) – 3 ani de inchisoare cu executare;

Gheorghe Nastasia (fost secretar in Ministerul Turismului) – 4 ani de inchisoare cu suspendare;

Ana-Maria Topoliceanu (fosta sefa a Compania Nationala de Investitii) – 3 ani de inchisoare cu suspendare;

Dragos Botoraga (patron societatea Consmin) – 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare;

Stefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – 1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare;

Ion Ariton (fost ministru al Economiei) – achitat.

Comentarii

# maxtor date 7 April 2022 14:15 0

pe lipsa sedintelor publice solemne multi ar scapa-daca le-a trecut prin cap SA CEARA DREPTUL LOR!

# Catavencu date 7 April 2022 14:27 +1

Nasol! Important e să se respecte spălarea generalului izmană, achizitorul de limuzine pe persoană fizică., din bani publici. :-)

# M date 7 April 2022 14:41 +24

Cum dracu se face ca doar ei marii hoti pretind complete nelegal constituite, doar ei sunt victime, cum dracu au facut atatia bani daca erau salariati la stat. Mars la parnae golanca ordinara si vezi poate te mai gandesti si il ei si pe chioru cu tine sau chiar pe Eba...te mai gandesti ai destul timo ca mai vin si aia 8 ani din urma deci total =14 ai timo suficient

# santinela date 7 April 2022 14:41 +137

Deci au decis ei, in dispretul a tot ce a fost inca valabil intr-un stat de drept,recte o Decizie a CCR, fix pe dos.In consecinta,dupa "judecata dreapta ca fulgerul" a specimenelor de mai sus CCR nu ar mai trebui sa existe ,fiindca ei sint pupincuristii neamului si DECID !Toate instantele din Europa au decis intotdeauna impotriva "speciaistilor " de la noi si au stabilit ca hotaririle papagalilor locali sint de risul curcilor. Urita mostenire au lasat rusinile justitiei romanesti Livia Stanciu,Tarcea,vad ca si asta de acum prin promovarea nulitatilor la ICCJ.

# adrian date 7 April 2022 15:24 +238

Magistratii astia degeaba castiga 30.000 lei pe luna.Nu merita.Tot Statul Paralel a judecat si azi.

# Băran Gheorghe date 7 April 2022 16:05 +29

O lege a dobandirii ilicite a averii nu mai avem .Averea dobandita se presuma a fi licita conform Constitutiei , dar exista suficiente parghii si metode de a tine sub control ilicitul . De exemplu , declaratia de avere pe care nimeni nu o verifica daca este reala sau semnata in fals, nimeni nu urmareste evolutia declaratiei de avere. nimeni nu verifica ONG- urile guriste sau jurnalistii guristi daca averea lor este rezultatul activitatii propriuzise sau o @recompensa@ pentru trambitare. In unele state sunt numiti oligarhi , in Romania miliardari de carton , ca cetatean iteleg ca si unii si altii au dobandit ceva presumat licit dar neatacat din oficiu de o institutie a statului interesata de justa sau nejusta imbogatire si asta doar pentru ca functionarii statului sunt primii care beneficiaza de imbogatire nejustificata. Acced ca functionari urmasi din @tata-n fiu@ cu rupturi in fund si ies pe partea cealalta miliardari de carton .

# # jos securistii din justitie !!! date 7 April 2022 16:51 +38

:eek: <img src=ops:' /> :lol: <img src=ops:' /> :P :eek: Rezolvarea e simpla... Desfiintati CCR, sint k apa sfintita, nu produc niciun efect... Fac tot ce vrea muschii lor ( securistii, prin intermediul PORC-urorilor, judektori fara judekta # rezizt). :zzz

# sever date 7 April 2022 18:04 +38

daca prevaleaza scopul , adica lupta contra coruptiei , mai bine sa renuntam la proces , sa ramana doar sentinta .

# ANAMARIA BOT date 11 April 2022 08:18 0

ELENA UDREA A FUGIT DIN NOU...UDREA MERITA SA STEA LA INCHISOARE....DACA SE REJUDECA APELUL SE VOR PRESCRIE FAPTELE....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva