22 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Inalta Curte ii pune pe judecatori deasupra legii! Exclusa din magistratura de CSM, judecatoarea care l-a eliberat pe Gorbunov a fost reprimita pe motiv ca „niciun judecator nu trebuie sa-si justifice solutiile pronuntate” (Document)

Scris de: | pdf | print

15 February 2011 14:39
Vizualizari: 5613

Judecatoarea care a dispus eliberarea moldoveanului Serghei Gorbunov, Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj, s-a intors in magistratura dupa ce Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-a admis, in noiembrie 2009, recursul impotriva Hotararii CSM prin care a fost exclusa din magistratura. Motivarea deciziei instantei supreme, data in dosarul nr. 5665/1/2009 - Decizia nr. 18 din 23.11.2009 a demonstrat ca, in ciuda Hotararii Consiliului de a exclude un judecator din Magistratura, care nu respecta regulile de procedura, Inalta Curte de Casatie si Justitie a gasit o metoda de a pune batista pe tambal, invocand independenta judecatorului si depasirea de catre Inspectia Judiciara a atributiilor de control. Astfel, judecatorii Inaltei Curti au omis sa se pronunte pe grava neglijenta care i se imputa magistratului Maria Nicola (reaua credinta si grava neglijenta constituie abatere prevazute de lege) dar au facut o intreaga polologhie despre cum Inspectia Judiciara si-a depasit atributiile si i-a analizat sentinta data de judecatoarea Nicola.

 

Inspectorii CSM au concluzionat ca judecatoarea Nicola a incalcat continuu normele de procedura

In 2 februarie 2009, CSM s-a autosesizat cu privire la informatiile aparute in presa despre modul in care judecatoarea Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj, a dispus eliberarea moldoveanului Serghei Gorbunov, pentru cauze medicale. Moldoveanul, condamnat si incarcerat in Romania, avea un glaucom care necesita o interventie chirurgicala, motiv pentru care a depus doua cereri de intrerupere a executarii pedepsei, la aceeasi instanta, Tribunalul Dolj, fiecare dintre acestea fiind inregistrate in dosare separate. In urma verificarilor, Inspectia Judiciara a CSM a ajuns la concluzia ca: judecatoarea Maria Nicola a intrat intr-unul din dosarele lui Gorbunov dupa ce cauza ii fusese repartizata din greseala, a dispus preschimbarea unui termen de judecata desi avea cunostinta despre faptul ca in repartizarea cauzei s-a comis o greseala, a luat in considerare raportul de expertiza medico-legala, dar nu a observat ca pe prima pagina a raportului se facea mentiunea ca raportul va servi pentru finalizarea a doua cauze. Daca ar fi verificat, conform sustinerilor inspectorilor CSM, judecatoarea Maria Nicola ar fi observat ca exista doua cauze cu acelasi obiect si cu privire la acelasi individ, fapt ce ar fi obligat-o sa dispuna conexarea dosarelor si sa lase judecarea cauzei in sarcina completului care a primit primul dosarul.

In ceea ce priveste raportul de expertiza medico-legala, Inspectia Judiciara a ajuns la concluzia ca acesta era incomplet si ca judecatorul ar fi trebuit sa dispuna completarea lui, lucru pe care Nicola nu l-a facut. Mai mult, judecatoarea Maria Nicola nu a motivat pericolul social reprezentat de Gorbunov. In luna martie 2008, completul care judeca prima cerere de suspendare a executarii pedepsei (inregistrata in dosarul cu numarul 1256/63/2008) inaintata de Gorbunov, a respins cererea acestuia, dispunand internarea sub paza. In mai 2008, judecatoarea Nicola a decis, fara sa tina cont de sentinta contrara a colegilor sai, ca Gorbunov trebuie sa fie pus imediat in libertate, pentru trei luni, in dosarul cu numarul 1932/63/2008, iar decizia a ramas definitiva prin necontestare. Cererea de punere de indata in libertate a fost pusa in discutie de judecatoarea Nicola dupa momentul retinerii cauzei in pronuntare. In ceea ce priveste decizia luata in dosarul cu numarul 1256/63/2008, prin care s-a dispus internarea lui Gorbunov sub paza, aceasta a fost atacata cu recurs, iar Curtea de Apel Craiova a admis contestatia, dispunand casarea deciziei si trimiterea cauzei la rejudecare. Insa, in momentul rejudecarii, instanta de fond a tinut cont de faptul ca Gorbunov a fost eliberat prin decizia judecatoarei Nicola, astfel ca a considerat cererea de suspendare a executarii fara obiect. La randul sau, Gorbunov nu s-a mai intors la inchisoare, la finalul perioadei de suspendare a executarii pedepsei, si a intrat in atentia opiniei publice in ianuarie 2009, dupa producerea jafului de la Brasov, soldat cu doi morti. La finalul cercetarilor, CSM a dispus excluderea din magistratura a judecatoarei Maria Nicola.

Consiliul a exclus, ICCJ a spalat: Nicola, scoasa basma curata pe motiv ca Inspectia CSM si-a depasit atributiile

In ceea ce priveste prima neregula descoperita de Inspectia Judiciara a CSM, legata de faptul ca, desi judecatoarea stia ca i-a fost repartizat gresit dosarul, a continuat sa il judece, completul de 9 judecatori al Inaltei Curti a ajuns la concluzia ca aceasta nu mai poate fi sanctionata, pentru ca s-a depasit termenul de un an, prevazut de lege pentru sanctionarea unei abateri disciplinare. In ceea ce priveste grava neglijenta de care CSM a acuzat-o pe Nicola ca a dat dovada in momentul judecarii cauzei lui Gorbunov, Inalta Curte, fara a mentiona de ce nu a fost grava neglijenta, s-a lansat intr-un discurs despre independenta judecatorului si despre limitele sanctionarii acestuia pentru grava neglijenta sau rea- credinta. Iata ce a retinut instanta suprema, in motivarea deciziei prin care a anulat Hotararea CSM-ului, de excludere din magistratura a Mariei Nicola: “(...) Tot astfel, pentru ca raspunderea disciplinara sa poata fi angajata, este necesar ca fapta ce constituie abatere disciplinara sa intruneasca elementele constitutive, cu referire la latura obiectiva, latura subiectiva, precum si legatura de cauzalitate intre fapta savarsita si rezultatul produs. Toate acestea se stabilesc in cadrul cercetarii prealabile, iar la individualizarea sanctiunii se vor avea in vedere circumstantele reale ale faptei, cele personale ale faptuitorului si rezultatul produs. (…) Examinand hotararea atacata, Inalta Curte constata ca faptele retinute in sarcina judecatorului constand in (…) si lipsa rolului activ sunt expuse in cuprinsul hotararii intocmai ca veritabile critici la adresa solutiei pronuntate in cauza penala numarul 1932/63/2008, iar instanta de disciplina sanctioneaza in fapt tocmai aceasta solutie. Aplicarea sau interpretarea gresita a legii constituie motive de nelegalitate a unei hotarari, si, potrivit legii procesuale, acestea sunt examinate in cadrul cailor de atac prevazute de lege si de aceea nu pot face obiectul unei actiuni disciplinare. (..)”

ICCJ: “Niciun judecator nu trebuie sa isi justifice solutiile pronuntate”

Mai mult, Curtea a constatat ca “Extinderea acestora peste limitele stabilite de legiuitor nu poate fi posibila decat cu incalcarea atributiilor judecatoresti. Instanta de disciplina nu numai ca s-a comportat ca o instanta de control judiciar, dar a extins, in mod nepermis, continutul abatarii disciplinare retinute in sarcina recurentei (n.n. - judecatorul Maria Nicola) (…) reprosand si sanctionand, practic, solutia pronuntata de recurenta. Din cuprinsul hotararii nu rezulta concret care au fost normele de procedura incalcate de catre recurenta, intentia sau neglijenta cu care aceasta a actionat pentru a conduce la rezultatul expus de instanta de disciplina ca si consecinta grava. Ca este asa, se poate observa ca si sustinerile recurentei aduse in sprijinul acestei cai de atac reprezinta, in fapt, o motivare a solutiei pronuntate si o expunere a convingerilor intime ale judecatorului cauzei ce au condus la adoiptarea solutiei, chestiuni ce tin, de regula, de procesul deliberativ. Or, deliberarea asupra solutiei pe care judecatorul o are in vedere este si trebuie sa ramana o faza procesuala secreta. De aceea, ICCJ apreciaza ca recurenta, determinata de considerentele si retinerile din hotararea atacata, a simtit nevoia sa isi justifice solutia adoptata, situatie ce contravine cu statutul sau de judecator independent. Inalta Curte reaminteste ca niciun judecator nu trebuie sa-si justifice solutiile pronuntate, in afara considerentelor si argumentelor expuse in hotararea data, si cu atat mai mult, convingerile sale profesionale sa-i fie sanctionate.

* Cititi aici decizia Completului de 9 al Inaltei Curti in cazul disciplinar al judecatoarei Nicola!

Comentarii

# anonimus date 15 February 2011 16:06 +5

"...in afara argumentelor si considerentelor expuse in hotarare...",
pentru nelegalitate si netemeinicie se declara cale de atac impotriva hotararii,este corecta argumentatia ICCJ.Pentru lipsa de motivare ,raport de expertiza incomplet se putea ataca hotararea in una din caile de atac legale,inclusiv pentru faptul ca exista o cauza de conexitate.
Articolul este tendentios ,mai ales ca acel Gorbunov s-ar putea sa nu fie vinovatul pentru cele petrecute la Brasov!

# vivi pescaru date 15 February 2011 16:27 +5

Articolul este chiar prea decent, insa explicabil pentru jurnalisti - care sunt nevoiti sa pastreze un astfel de ton. Eu insa nu am nici o rezerva sa afirm ca membrii completului cred ca sunt deasupra legii, fapt ce-i califica infractori-iresponsabili.
O mentiune speciala pentru Zenovia Popescu - care este o infractoare-patentata.

# anonimus date 15 February 2011 17:50 +4

Mi-e lehamite de anumiti judecatori,nu te contrazic -posibil sa ai dreptate;la speta in discutie ,hotararea se putea desfiinta intr-o cale de atac.Daca raportul de expertiza a fost folosit pentru a finaliza doua dosare ,si inspectia judiciara gaseste ca era incomplet,atunci si judecatorul care a solutionat prima cerere -pe acelasi raport de expertiza,ar fi trebuit acuzat de neglijenta,ca nu a dispus completarea...etc,etc.Cum a gasit-o raspunzatoare de grava neglijenta doar pe Maria Nicola?Poate cineva sa explice?

# vivi pescaru date 15 February 2011 17:59 +2

La Completul de 9 de la ICCJ, ce cale de atac? Daca esti mahmur, asteapta sa te trezesti si reciteste decizia. Daca esti treaz, du-te si te culca!

# csm ridicare la file date 15 February 2011 18:35 +2

iccj o tranteste cat colo...
cine cu cine e inteles ?
jocuri,jocuri, jocuri.

# anonimus date 15 February 2011 18:59 +3

Primul meu comentariu este legat de solutia celor de la ICCJ .Al doilea tine de solutia data de judecatoare ,si de inspectia judiciara .Revin,poate cineva sa explice cum de inspectia judiciara a gasit-o vinovata de grava neglijenta doar pe Maria Nicola ,daca raportul de expertiza era pentru finalizarea a doua dosare?

# vivi pescaru date 15 February 2011 19:45 +1

Este simplu ca buna ziua.
1. In dosarul initial constituit s-a dispus efectuarea unei expertizei. Neavand blat la acel complet, s-a constituit apoi alt dosar - cu acelasi obiect, la completul Mariei Nicola, in care s-a dispus de asemenea expertiza.
2. Expertiza a fost comuna - avand mentionate ambele dosare.
3.Dosarul in care era jude Maria Nicola a fost solutionat inaintea celui initial constituit, iar Maria Nicola STIA ca mai exista UN ALT DOSAR CU ACELASI OBIECT care avea numar mai mic (dosar mentionat in expertiza).
4. In dosarul initial constituit, de buna seama ca instanta nu putea decat sa constate ca cererea era lipsita de obiect - fiind solutionata anterior de completul lui Nicola.
Sa va fac si o schema ?

# anonimus date 15 February 2011 20:22 +4

Gresit!Vezi ca nu citesti ...pana la capat!
Completul sesizat primul s-a pronuntat primul cu internare sub paza.Aici s-a declarat recurs ,recursul s-a admis si s-a trimis spre rejudecare.
Intre timp s-a pronuntat si Maria Nicola cu admiterea cereri .Aici nu s-a declarat recurs,iar sentinta definitiva.
In dosarul trimis spre rejudecare,prima solutie casata,cererea a ramas fara obiect.
Te rog sa citesti bine !
In final,inspectia judiciara nu a cercetat-o decat pe Maria Nicola.
Trebuia gasit un tap ispasitor,pentru neregului inchipuite.Sa prea poate ca acest Gorbunov sa nu fie vinovat pentru faptele de la Brasov,se prea poate sa fie scos chiar si tap ispasitor...
In final ,cititi fratilor bine!

# vivi pescaru date 15 February 2011 20:32 +1

Se schimba esenta ? Nu, din contra - cu atat mai vinovata e Nicola

# anonimus date 15 February 2011 21:26 +3

Hmm!
Inspectia judiciara a scos-o vinovata doar pe ea pe argumente prostesti.
Conexarea se dispunea daca cele doua cauze erau pe rolul aceleiasi instante,in aceeasi , faza procesuala-in primul dosar ,solutia s-a dat in martie,acolo trebuia facuta completarea raportului de expertiza.
Al doilea dosar a mai stat pe rol asa incat Nicola s-a pronuntat in mai.Nici ea nu a dispus completarea raportului.
Ma intreb, ce rol a avut procurorul?
Cine trebuia sa declare cale de atac?
Erau mai multi vinovati...dar nu pe argumentele aduse de inspectia judiciara,si relatate in articol de "LUJU".
Nicola a aplicat legea nediscriminatoriu,
mie nu-mi pare atat de vinovata
Punct.

# Procuror date 18 February 2011 06:23 0

daca si procurorului i s/a parut ok solutia si nu a atacat atunci nu a fost nici un blat, cel mult o neglijenta. dar nu grava neglijenta, conform legii.
excluderea efectuata de CSM a venit la presiunea exterioara.

# ionel date 16 February 2011 12:08 -1

poza e furata dupa site/ul www.adevarul.ro

# roberto date 16 February 2011 14:38 +2

si advearul i-a furat-o lui madam din buletin, ca asta e poza ei de la evidenta po******tiei...hai lasa-ne Ionel, ionelule, nu mai bea baiatule, ca te rad curcile!

# doru date 16 February 2011 18:47 -2

la nivel de principii hotararea ICCJ este corecta. Cum putem fi siguri de vinovatia judecatoarei daca organu care efectuiaza contrulul nu a respectat legea? Respectarea normelor de procedura este o prima garantie asupra corectitudinii constatarilor organelor de control. Eu chiar admir sistemul american, unde pentru un viciu de procedura (chiar minor) se poate ajunge la respingerea cauzei. De respectarea in tocmai a legii nu depinde doar libertatea persoanei in cauza, ci libertatea noastra a tuturor. Oricine poate fi maine cercetat pentru orice tampenie (adevarul ca suntem o natiune de procesomani)si nu vreti ca acest sistem de a face dreptate "dupa ureche" sa vi se aplice si voua.

# vivi pescaru date 16 February 2011 19:49 +6

Incalcarea procedurilor de catre magistrati ar trebui sa constituie infractiune - expres prevazuta in CP. Daca la fotbal un arbitr ar stabili ca meciul s-a incheiat in minutul 2 sau 222, sau ca o anume echipa poate juca in 15 - c-asa vrea el, nu ar mai arbitra in veci. Magistratii, care se joaca cu vietile oamenilor, au voie sa incalce procedurile si nu li se intampla nimic!

# Procuror date 18 February 2011 06:25 -4

dar ce zii de arbitrul ce da un falt acolo unde ar fi discutabil?
ar mai arbitra el vreodata?


vivi esti cam fifi.
bea niste calciu poate faci ceva coloana vertebrala.

# vivi pescaru date 18 February 2011 07:29 +2

Eu vorbeam de incalcarea procedurilor, nu despre fond ! Se vede ca faci parte din tagma magistratilor-infractori

# anonimus date 19 February 2011 13:53 0

"vivi pescaru"stii ce cred eu,cel care-si zice"procuror" se prea poate sa fie chiar procuror;
in alta ordine de idei,eu nu cred in coincidente,iar cand zice"vivi esti cam fifi",ei bine,eu cred ca face aluzie crezand ca eu si tu suntem una si aceeasi persoana,"fifi" este numele userului meu,fiindca asa o cheama pe cateaua mea!
Cred ca au ajuns cumva la IP-ul meu-deci, suntem monitorizati!Poate suna ciudat, dar cred ca asa stau lucrurile!E o forma de ...supraveghere?Spuneti domnu "procuror"?

# anonimus date 18 February 2011 12:05 0

Domnu "procuror" eu sunt un om simplu, care tocmai a fost respins la avocatura la Bucuresti .Mi-am exersat simturile de asa natura ca imi dau seama cam ce se petrece si aici in Romania ,mai stiu si ce se intampla in alte state din Europa ,asa ca ma abtin sa pun la stalpul infamiei lumea.
Orice padure are si uscaturi,insa trebuie sa fim cu atentie!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva