8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INALTA CURTE NU SCHIMBA DIRECTIA – Nicio surpriza: Completul de 5 al ICCJ lasa neclarificata problema judecarii contestatiei in anulare in doua grade de jurisdictie. ICCJ a respins ca inadmisibila si cererea de sesizare a CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 432 alin. (1) si (4) din Codul de procedura penala care prevad ca "sentinta pronuntata in contestatia in anulare este supusa apelului". ICCJ o tine pe Elena Udrea dupa gratii

Scris de: E.D. | pdf | print

23 September 2022 15:33
Vizualizari: 4134

Inalta Curte de Casatie si Justitie nu isi schimba directia si lasa in continuare in ceata chestiunea legata de dublul grad de jurisdictie prevazut pentru calea extraordinara de atac a contestatiei in anulare. Judecatorii Daniel Gradinaru, Andrei Claudiu Rus, Eleni Cristina Marcu, Rodica Cosma si Laura Soane au pronuntat vineri, 23 septembrie 2022, decizia definitiva in dosarul nr. 1439/1/2022 care avea ca obiect apelul la contestatia in anulare din dosarul Gala Bute, respinsa in 7 aprilie 2022, solutionand in acelasi timp si dosarul conex privind exceptia de neconstitutionalitate ridicata de avocatul Veronel Radulescu pentru art. 432 alin. (1) si (4) din Codul de procedura penala care prevad ca "sentinta pronuntata in contestatia in anulare este supusa apelului".


 

Conform minutelor hotararilor pronuntate de Inalta Curte, pe care le prezentam mai jos, ambele cauze au primit solutii de respingere ca inadmisibile din partea Completului de 5 judecatori, solutia pe apelului la contestatia in executare fiind definitiva, in timp ce solutia de respingere a sesizarii CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 432 alin. (1) si (4) din Codul de procedura penala putand fi atacata cu recurs.


Iata minuta pronuntata in dosarul nr.1439/1/2022:

"Respinge, ca inadmisibile, apelurile declarate de persoanele condamnate Breazu Liberiu Tudor, Obreja Rudel si Udrea Elena Gabriela impotriva deciziei penale nr. 41 din data de 7 aprilie 2022, pronuntata de Completul de 5 Judecatori Penal 3-2018 in dosarul nr. 3089/1/2018. In baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penala, obliga apelantii la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariul cuvenit aparatorilor desemnati din oficiu pentru apelanti, in cuantum de cate 220 lei, ramane in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 23 septembrie 2022".


Iata minuta pronuntata in dosarul nr: 1439/1/2022/a1:

"Respinge, ca inadmisibile, cererile de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 432 alin. (1) si (4) din Codul de procedura penala, formulate de catre contestatorii Breazu Liberiu Tudor si Udrea Elena Gabriela. In baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penala, obliga contestatorii la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Cu drept de recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 23 septembrie 2022".


Solutiile Inaltei Curti suscita discutii, credem noi, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, respingerea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale a Romaniei lasa neclarificat modul de solutionare a contestatiilor in anulare, astfel cum Lumea Justitiei a dezvaluit in articolul "Inalta Curte a furat un grad de jurisdictie" (Click aici pentru a citi). Aceasta intrucat, credem noi, practica va prima in fata textului de lege.

Pe de alta parte, respingerea apelului contestatiei in anulare echivaleaza cu incalcarea dreptului la un proces echitabil, dar si a principiului aflarii adevarului si liberului acces la justitiei, Elena Udrea ramanand practic dupa gratii in baza unei condamnari dispuse de un complet nelegal constituit, condamnare mentinuta apoi prin respingerea contestatiei in anulare cu incalcarea Deciziei CCR 685/2018 privind compunerea completului de 5 judecatori de la Inalta Curte. Care va fi efectul acestor solutii se va vedea insa in viitor.

 

Sursa foto: Pro TV

Comentarii

# dulapul pelticiunii, scutelnittei si pierzaniei nationale date 23 September 2022 16:41 +131

Scundul gard de securitate, ca justitie nu ai cum sa-i spui. Gata ne-am lamurit cu securistii astia acoperiti. Niste ....neicanimeni , ca de altfel toti tortionarii. Intre astia si Visinescu nu-i nicio diferenta! Aici nu-i vorba de Nutzi, e vorba de sistem! Niste ipocriti care nu au treaba cu justitia! Asta nu e justitie!E mafioteala ! Nutzi a fost mai barbata de cat toastiate ! aista-i o opinie

# Gigi date 23 September 2022 16:44 +1

Ha,ha!Drum bun la munca in agricultura!

# X date 23 September 2022 17:08 +113

Ea este Condamnat de serviciu. Bine ca minunații judecători lasă în libertate violatori, criminali , asa se face justiție la noi. Elena Udrea nu avea motive sa fure. Dar capetele lor înguste atât pot face. Exista un Dumnezeu de care vor fi judacati intr_o zi. Un copil creste fără mama. Știu semianalfabeți ăștia ce 8nseamna, cât este de greu. Sa le dea Dumnezeu după sufletul lor. Nu se știe, poate intr_o zi cineva ii va executa și pe ei. Sistemul nu are limite.

# Pic & Poc date 23 September 2022 20:20 +6

Elena, Ce smekera erai cand trimeteai oamenii sa se dezvinovateasca in fata justitiei in timp ce Tu ii trimteateai la Mititica. Trebuia sa inveticeva, dar daca nu ACUMULEZI CUNOSTINTE PRI STUDI APROFUNDAT nu ai cum sa gandesti. Parintii fondatori ai Americii nu au fost niste loozeri marinari si esuati cu note proste de liceu si facultate la Apelul Bocancilor. Aceia au fost oameni inteligent. Au gadit totul sa protejeze Ctatenii intr o democratie. Voi, niste indivizi iesiti si Mlastini si Haznale ati gandir sa distrugeti si manipulati

# santinela date 24 September 2022 07:31 +234

ordinul este ordin si ciumpalacii de la ICCJ vad ca-l respecta toti.Udrea trebuie sa ramina dupa gratii. Vom vedea o motivare de noaptea mintii,demna de urmasii lui Livia Stanciu ! Stau si ma intreb daca astia din completul de 5 care au dat solutia asta au oglinzi acasa si sint multumiti dimineata cind se holbeaza in ele sa vada niste slugi plecind la serviciu ?

# dragos barna date 24 September 2022 19:55 0

ii deranjeza cineva pe.cei de l ICCj??

# adrian date 25 September 2022 08:22 0

Sistemul incearca iar sa il bage pe Balbeck dupa gratii.Si se pare ca de data asta ii reuseste.Se vrea direct arestare. viorelcostinooi.wordpress.com/2022/09/25/bloggerul-balbeck-e-amenintat-de-catre-potocea-gabriel-cu-un-dosar-penal/

# ALEXANDRU LAPUSNEANU date 27 September 2022 14:33 0

Asistam la un nou abuz judiciar! Si nimeni nu se sesizeaza, nimeni nu face nimic! Asta pentru ca, situatia priveste pe "X" si adevarul cauzei nu intereseaza! Judecatorii NU AU MENIREA si NU AU CADEREA de a interpreta texte de lege! Ei sunt obligati sa aplice legea asa cum este ea, buna / rea! Nimeni nu are dreptul de a interpreta un text de lege sau o DECIZIE a CCR(care este tot o lege)! Din pacate meteahna "interpretarii textului de lege" este permisa pentru ca nu exista judecata in baza probelor si in baza adevarului in cauza! In ROMANICA se judeca persoana si sunt date solutii in functie de NUMELE persoanei! Nu exista principii in sistemul judiciar! Se afirma : stiu eu ce a facut X / Y, insa X / Y nu sunt cercetati functie de ce au facut, de adevarul in cauze, de principiile legislative aplicabile in cauze, functie de respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in cauze? In ROMANICA solutia este data ... la taraba!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva