22 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INCEPE PROCESUL GREFIERULUI – Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures l-a trimis in judecata pe Gabriel Mihai Erhan, fost grefier al Parchetului de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei. Erhan a fost arestat pentru presupuse fapte de sustragere sau distrugere de inscrisuri, favorizarea faptuitorului si fals material in inscrisuri oficiale. Grefierul este acuzat ca ar fi semnat o ordonanta de clasare in numele procurorului

Scris de: V.B. | pdf | print

4 March 2024 14:13
Vizualizari: 3725

Incepe procesul lui Gabriel-Mihai Erhan (foto), fost grefier al Parchetului de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei, arestat in ianuarie sub acuzatiile de sustragere sau distrugere de inscrisuri, favorizarea faptuitorului si fals material in inscrisuri oficiale.Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures l-a trimis in judecata pe Erhan pentru ca ar fi semnat mai multe ordonante de clasare in numele procurorului si pentru ca ar fi sustras numeroase dosare din sediul PJ Sighet.

Dosarul nr. 3094/182/2024 a fost inregistrat vineri, 1 martie 2024, pe rolul Judecatoriei Baia Mare, neprimind inca cel dintai termen.

In 14 ianuarie 2024, publicatia locala Informatia Zilei scria ca PT Maramures a efectuat perchezitie la domiciliul grefierului in 22 decembrie 2023, ocazie cu care procurorul de caz a descoperit nu mai putin de 38 de dosare. Site-ul adauga ca grefierul a stat in comuna Sapanta pana la 11 ianuarie, cand s-a predat si a fost retinut.

La 15 ianuarie, jurnalistul Vasile Dale a publicat mai multe detalii pe site-ul propriu. Mai exact, potrivit raspunsului primit de la Parchetul Tribunalului Maramures, anchetatorii s-au sesizat din oficiu dupa ce au observat ca lipseau multe dosare din sediul Parchetului Judecatoriei Sighetu Marmatiei. De asemenea, PT Maramures mentioneaza ca Gabriel Erhan i-ar fi inmanat unei persoane cercetate pentru infractiuni rutiere o ordonanta de clasare semnata in numele unui procuror de la PJ Sighet – fapt ce a iesit la iveala cand acel om a fost trimis in judecata. Grefierul si-a dat demisia, mai arata PT Maramures.

Incheiem, mentionand ca Gabriel Erhan se afla in arest preventiv, masura fiindu-i prelungita pana la 11 martie 2024.


Iata raspunsul PT Maramures:


Urmare a solicitarii dvs. transmise prin e-mail la data de 15.01.2024, Va comunicam ca la Parchetul de pe Ianga Tribunalul Maramures exista inregistrat un dosar penal in care s-a pus in miscare actiunea penala fata de un inculpat, fost grefier Ia Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, favorizarea faptuitorului, si fals material in inscrisuri oficiale.

Organele de urmarire penala s-au sesizat din oficiu cu privire la aceste infractiuni urmare a constatarii lipsei unui numar semnificativ de dosare penale din sediul Parchetului de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei.

Totodata, din cercetarile efectuate a rezultat ca in cursul anului 2023 inculpatul ar fi inmanat unei persoane cercetate pentru infractiuni la regimul circulatie rutiere o ordonanta de clasare intocmita in numele unui procuror din cadrul Parchetului de pe Ianga Judecatoria Sighetu Marmatiei, persoana fiind ulterior trimisa in judecata in dosarul penal respectiv.

In prezent, inculpatul este cercetat in stare de arest preventiv.

Nu va putem comunica, insa, in aceasta faza a urmaririi penale, alte informatii referitoare la cercetarile efectuate in cauza, intrucat acestea intra sub incidenta dispozitiilor art. 12 alin.1 lit.e si f din Legea nr. 544/2001 si ale art. 28 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotararea Plenului CSM nr. 197/2019.

Precizam ca punerea in miscare a actiunii penale reprezinta conform Codului de procedura penala o etapa a procesului penal care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de vinovatie.

Mentionam ca activitatea grefierilor din cadrul unitatilor de parchet este supusa controlului operativ curent si urmeaza sa se dispuna masuri pentru a se preintampina ivirea unor situatii similare pe viitor.

Conform Regulamentului de ordine interioara, atributiile grefierului legate de dosarele penale sunt Indeplinite exclusiv in sediul unitatilor de parchet, dosarele putand fi scoase din incinta doar in conditiile prevazute de lege.

In prezent la Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei isi desfasoara activitatea un numar de doi grefieri, schema fiind de doi grefieri cu functie de executie si un grefier cu functie de conducere.

Un post de executie s-a vacantat ca urmare a demisiei grefierului care are calitatea de inculpat in cauza. La unitatea de parchet susmentionata, ultimul post de grefier cu functie de executie s-a ocupat in cursul anului 2015.

Comentarii

# Tomescu date 4 March 2024 15:10 0

Cred ca aveam si ceva mai mult probleme ptr ca vezi ce urmari au faptele tale! Bine c a l au desciperit! Acum merita sa primeasca pe masura faptelor lui! Dar ca si stire este fix potrivita ptr cei care lucreza im domeniu! Numai din astia cam me dati pe fiecare zi , deci este plin sistemul! Deci ne indreptam in cea mai buna DIRECTIE!

# Io date 4 March 2024 15:53 +13

Acum, presa ne-a facut curiosi .Si daca e sedinta publica... Ce obiect aveau dosarele alea dosite, cine erau faptuitorii si daca sunt complici? Ca nu cred ca s-a apucat grefierul, de unul sungur, sa matraseasca dosare

# maxtor date 4 March 2024 23:14 -1

"sub acuzatiile de sustragere sau distrugere de inscrisuri" -ajunge deputat ca Vicol,Laura dar trebuie sa stea macar 24 de ore la racoare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.04.2024 – Acuzatiile impotriva judecatoarei din cazul Pascu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva