INCHISOARE CU EXECUTARE – Avocatul Andrei Gherasim, fiul fostului fostului judecator suprem Traian Gherasim, a fost condamnat de ICCJ la 3 ani pentru trafic de influenta si 4 luni pentru fals. Gherasim mai este judecat intr-un dosar de coruptie, in care la fond a primit 5 ani inchisoare pentru trafic de influenta (Minuta)
Avocatul Andrei Gherasim (foto), din Baroul Bucuresti, fiul fostului judecator Traian Gherasim de la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (fost Procuror General al Romaniei) si al judecatoarei Elisabeta Gherasim, sefa Sectiei contencios a Tribunalului Prahova, a fost condamnat definitiv intr-unul dintre cele doua dosare de coruptie in care a fost trimis in judecata de DNA. Gherasim a fost condamnat la 4 luni de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata comisa in scopul ascunderii unei fapte de coruptie si la 3 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.
Practic, prin decizia penala nr. 3703 din 25 noiembrie 2013, Completul de 3 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a admis recursul formulat de DNA impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti din 14 noiembrie 2012, prin care judecatoarea Mihaela Nita l-a condamnat pe Gherasim la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta, dar l-a achitat pentru infractiunea de fals in inscrisuri.
Iata minuta ICCJ:
“Admite recursul declarat de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva sentintei penale nr. 452 din 14 noiembrie 2012 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia I Penala, privind pe inculpatul Gherasim Andrei. Caseaza in parte sentinta penala atacata si rejudecand: In baza art.290 Cod penal rap. la art.17 lit.c din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.320/1 alin.7 Cod procedura penala, condamna pe inculpatul Gherasim Andrei la o pedeapsa de 4 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata comisa in scopul ascunderii unei fapte de coruptie. In baza art.71 Cod penal interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei principale drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b si lit.c Cod penal. Conform art.33 lit.a Cod penal rap. la art.34 alin.1 lit.b Cod penal contopeste aceasta pedeapsa cu pedeapsa de 3 ani inchisoare aplicata inculpatului in baza art.257 alin.1 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.320/1 alin.7 Cod procedura penala, pentru infractiunea de trafic de influenta. Dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare, in regim de detentie. Conform art.35 alin.1 Cod penal, interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b si lit.c Cod penal pe o durata de 3 ani dupa executarea pedepsei principale. In baza art.71 Cod penal interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei principale drepturile prevazute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b si lit.c Cod penal. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale atacate. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea recursului declarat de Parchet raman in sarcina statului. Onorariul partial al aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat, in suma de 50 lei, se suporta din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 25 noiembrie 2013”.
DNA: “A pretins de la o persoana denuntatoare suma de 40.000 de euro, din care 10.000 de euro pentru sine, lasand-o sa creada ca are influenta asupra unor magistrati”
Andrei Gherasim a fost trimis in judecata de DNA la 8 octombrie 2012, pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata in scopul ascunderii unei fapte de coruptie. Procurorii l-au acuzat pe Gherasim ca a cerut de la denuntatoarea Alina Solzaru - sotia unuia dintre clientii sai, Adrian Solzaru, condamnat la inchisoare -, 40.000 de euro, lasand sa se inteleaga ca poate interveni pe langa anumiti judecatori, pentru a obtine eliberarea acestuia:
“La data de 4 septembrie 2012, inculpatul Gherasim Andrei, in calitate de avocat in cadrul Baroului Bucuresti, a pretins de la o persoana denuntatoare suma de 40.000 de euro, din care 10.000 de euro pentru sine, lasand-o sa creada ca are influenta asupra unor magistrati de la instanta care judeca o contestatie in anulare formulata de sotul denuntatoarei, condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare, pentru a-i determina pe acestia sa admita in principiu calea extraordinara de atac si suspendarea mandatului de executare a pedepsei pana la judecarea in fond a cauzei.
De asemenea, la data de 13 septembrie 2012, pentru a crea aparenta de legalitate a sumei de 20.000 de euro – o prima transa a platii traficului de influenta, inculpatul Gherasim Andrei a incheiat in fals un contract de asistenta juridica in care a consemnat in mod nereal ca aceasta suma reprezinta onorariul.
La data de 13 septembrie 2012, inculpatul Gherasim Andrei a primit de la persoana denuntatoare o prima transa de 20.000 de euro din suma solicitata de acesta, procurorii procedand la constatarea infractiunii flagrante”.
Avocatul Gherasim a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta intr-un alt dosar
Nu este singurul dosar de coruptie al lui Andrei Gherasim. Avocatul a fost trimis in judecata in 22 august 2012 pentru trafic de influenta si inselaciune, fiind acuzat ca a pretins de la Nikolaus Mann suma de 100.000 de euro. In schimbul banilor, potrivit DNA, Gherasim a lasat sa se creada ca poate interveni pe langa judecatori de la ICCJ si Tribunalul Brasov pentru a-i determina pe acestia sa adopte solutii favorabile pentru Nikolaus Mann. In aceasta cauza, Gherasim a fost condamnat, in 11 aprilie 2013, la 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta de Curtea de Apel Bucuresti. Gherasim a fost achitat in schimb pentru acuzatia de inselaciune. Decizia CAB nu este insa definitiva.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# TITULESCU
10 December 2013 17:14
+4
# olanda
10 December 2013 17:38
+5
# Cristi D.
10 December 2013 18:43
+4
# Daniel M.
11 December 2013 08:13
+1