3 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt

INDEPENDENTA VINE LA PACHET CU RESPONSABILITATE – Presedinta CSM Denisa Stanisor le cere magistratilor sa nu uite: “Independenta justitiei atrage cu sine o foarte mare responsabilitate sociala pentru cei care o infaptuiesc si obligatia corpului profesional al magistratilor de a actiona la nivelul standardului acestei valori fundamentale. Dincolo de analiza, critica sau apreciere, este de datoria noastra sa contribuim cu onestitate, profesionalism si dedicare la garantarea respectarii legii”

Scris de: G.T. | pdf | print

8 July 2024 12:31
Vizualizari: 2601

Sefa CSM Denisa Stanisor (foto) le cere magistratilor sa nu uite un aspect esential. Si anume ca independenta justitiei nu poate exista fara responsabilitate din partea judecatorilor si procurorilor.


 

In mesajul transmis duminica, 7 iulie 2024, de “Ziua Justitiei”, presedinta Consiliului Superior al Magistraturii a precizat ca orice magistrat are obligatia de a-si desfasura activitatea cu responsabilitate, iar indiferent de reactiile venite din partea societatii trebuie sa continue sa isi exercite profesia cu onestitate si dedicare pentru a asigura respectarea legii.

In schimb, arata Denisa Stanisor, celelalte puteri ale statului, precum si societatea civila au la randul lor o obligatie: aceea de a respecta independenta justitiei si de a se asigura ca actul de justitie este unul ferit de orice presiuni si influente externe.


Redam mesajul sefei CSM Denisa Stanisor cu ocazia “Zilei Justitiei”:


“De trei decenii, inca din anul 1994, sarbatorim in prima duminica a lunii iulie Ziua Justitiei, ca simbol al unitatii profesionistilor dreptului. Evenimentul are menirea de a reaminti importanta și rolul unui act de justitie de calitate ca reper al societatii democratice si, totodata, reprezinta un bun moment de reflectie asupra justitiei aflate in slujba cetateanului.

Este, de asemenea, un moment de sarbatoare dedicat tuturor celor care, prin contributia lor profesionala, slujesc si infaptuiesc zi de zi justitia si un prilej pentru intreaga societate de a constientiza scopul fundamental al acesteia, anume de a contribui la echilibrul social prin respectarea intotdeauna a suprematiei legii.

Intr-o perioada in care justitia se afla constant in prim plan, conduita profesionala sau personala a magistratilor fiind analizata in mod repetat in spatiul public, iar hotararile judecatoresti pronuntate acceptate sau blamate de societate si de mass media, este important sa constientizam ca independenta justitiei este in primul rand o garantie a cetatenilor ca drepturile si libertatile fundamentale le sunt garantate si respectate.

Insa independenta justitiei, ca valoare fundamentala a societatii, atrage cu sine o foarte mare responsabilitate sociala pentru cei care o infaptuiesc si obligatia corpului profesional al magistratilor de a actiona la nivelul standardului acestei valori fundamentale. Dincolo de analiza, critica sau apreciere, este de datoria noastra a tuturor sa contribuim cu onestitate, profesionalism si dedicare la mentinerea echilibrului social si la garantarea respectarii legii, ca factor stabil si fundament al credibilitatii justitiei.

Independenta justitiei este imperios necesar a fi respectata si din exterior, de catre celelalte puteri ale statului si de catre societatea civila, nu doar garantata din interiorul corpului profesional, pentru a oferi garantia constitutionala a indeplinirii actului de justitie liber de orice influente si presiuni externe, numai in temeiul legii si in beneficiul cetatenilor.

Doresc pe aceasta cale sa felicit toti magistratii care isi desfasoara activitatea cu onoare si constiinta, avand ca motivatie a conduitei profesionale deplina respectare a legii, a justitiabililor si a valorilor fundamentale ale societatii democratice.

Imi exprim, de asemenea, respectul si aprecierea pentru contributia adusa in scopul indeplinirii actului de justitie de catre toate celelalte profesii juridice, avand convingere deplina ca numai impreuna, ca profesionisti dedicati dreptului si oamenilor, vom reusi sa mentinem o justitie independenta, intemeiata pe incredere si respect.

Va urez succes in continuare in activitatea desfasurata si multe realizari profesionale care sa reflecte efortul dumneavoastra!”

Comentarii

# Bag de seama ca CSM si ICCJ sunt noua SocetateCivila date 8 July 2024 12:48 -5

Asta in timp ce MP si aripile sale de Elita se ocupa din 1989 de infaptuirea linsarilor juridice pe modelul luptei de clasa. Care clasa? Clasa Magistratilor. Novatoare este abordarea postrevolutionara conform careia clasa magistratilor are dreptul de viata si de moarte in ceea ce priveste justitiabilul ordinar cunoscut prin mediile de sorginte trista drept "cetatean" sau "contribuabil" sau "pacatos" functie de nivelul/stadiul atins pe scara bolii soceale. La vremuri noi, tot noi!!! Bravos tovarasi si tovarase!!! Luptati din interior cum ar veni, imbratisa-v-ar cu prietenie tovarasul Djugașvili si lua-v-ar la el.

# @bagdeseama date 8 July 2024 13:27 -1

Peste tot în țările capitaliste o mare parte din Elita societății este fomată din familii de juriști (magistrați+politicieni+avocați+notari) care fac și aplică legea. De ce ce ar fi fost altfel in Romania dupa 1989? Epoca în care clasa muncitoare făcea și aplica legea a apus. Dumneata informează-te și ai să vezi că așa cum e aici e peste tot în Europa.

# maxtor date 8 July 2024 13:32 +1

-doar in Tribunalele Republicii nu va exista altceva decat responsabilitate! (ale noii republici)

# Botomei Vasile, doctor in drept, date 8 July 2024 14:09 -4

Onorabila Doamna presedinte, Ma numesc Botomei Vasile, doctor in drept in Romania.Am fost trimis in judecata pentru acuzatia de folosire fara drept a denumirilor de barou, Uniunea Barourilor din Romania-UNBR,Cabinet de avocat Dr.Botomei Vasile, in actele de expediere a tezei de doctorat pe adresa Ministerului Educatiei Nationale din Romania, Guvern, instane, iar pentru aceste fapte am fost judecat, condamnat si am executat inchisoare, fara sa se aplice in favoarea mea ca acuzat art. 12 din Codul penal care prevede ca faptele penale inventate in Romania nu se pedepsesc daca in tratatele internationale se prevede altfel.Prin art.10(1) din CEDO astfel de fapte sunt libertati de exprimare garantate fara interventia autoritatilor statului, fiind interzis prin art. 15 din CEDO sa se deroge de la principiul legalitati de incriminare din art. 7.1 din CEDO. Cu toate acestea am facut inchisoare prin represiune nedreapta. Penal nu a raspuns nici-unul din magistrati.Revizuirea nu a fost admisa.

# Edu date 8 July 2024 14:48 -1

Din pacate un mesaj care nu spune nimic despre ceea ce ar trebui sa fie o justitie. Actul de justitie sa degradat in ultimii ani dovada fiind nivelul extrem de scazut al increderii po******tiei in justitie .Doar vorbe goale fara nici corespondent in realitatea din instantele noastre.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.11.2024 – Urmasul lui Pahontu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva