INDREPTARUL LUI HELLVIG – In tentativa de refacere a imaginii dezastruoase a SRI dupa epoca Florian Coldea, directorul Eduard Hellvig a lansat “Ghidul de conduita etica al personalului Serviciului Roman de Informatii”: "Suntem constienti ca increderea cetatenilor Romaniei nu este un dat, aceasta se castiga greu si trebuie sa luptam pentru ea”. Ghidul stabileste normele de urmat de angajatii SRI pentru a dovedi ca sunt demni de consideratie si incredere (Ghidul)
Epoca "Florian Coldea” a lasat urme negative asupra Serviciului Roman de Informatii, generand, dupa trecerea in rezerva a fostului sef operativ al SRI, luarea unor masuri pentru ca cetatenii sa isi recapete increderea in acest serviciu. Concret, directorul Serviciului Roman de Informatii Eduard Hellvig (foto stanga, alaturi de Florian Coldea) a lansat “Ghidul de conduita etica al personalului Serviciului Roman de Informatii" ce are ca scop, potrivit lui Hellvig, “consolidarea si promovarea unei culturi profesionale adecvate rolului SRI in domeniul securitatii nationale si obligatiilor deja normate a caror respectare este de natura sa garanteze ca angajatii SRI sunt demni de consideratia si increderea impuse de profesia pe care o exercita”.
In fapt, Ghidul isi propune trasarea normelor de conduita pe care angajatii SRI trebuie sa le respecte pentru cresterea increderii si intaririi reputatiei Serviciului, dar si pentru prevenire abaterilor disciplinare si protejarea personalului SRI de comportamente “abuzive, subiective sau oportuniste”.
Cu alte cuvinte, precizeaza directorul SRI in declaratia sa de responsabilitate care se gaseste in primele pagini ale ghidului, “ne dorim sa consolidam relatia de incredere cu cetatenii Romaniei prin reafirmarea identitatii Serviciului – cine suntem si ce facem pentru ei.”
In acest sens, sunt trasate standardele de comportament obligatorii pentru angajatii SRI, in ghid regasindu-se valorile afirmate public de Serviciul Roman de Informatii, respectiv patriotism, onoare si profesionalism.
In ghid, Hellvig le cere angajatilor SRI sa dea dovada de loialitate, devotament, respect, civism, onoare, onestitate, integritate, nediscriminare, demnitate, conduita morala, profesionalism, responsabilitate, independenta, echidistanta si confidentialitate.
In cazul in care un angajat al SRI va incalca oricare dintre aceste principii, va suporta consecintele “direct proportional cu gravitatea faptei comise”. Se precizeaza astfel in Ghid ca pentru stabilirea sanctiunilor se va tine seama de natura si circumstantele in care a avut loc fapta comisa, indatoririle si responsabilitatile persoanei in cauza, justificare actiunilor si efectele pe care le-a produs comportamentul respectiv.
Iata declaratia de responsabilitate a directorului SRI Eduard Hellvig:
“Declaratie de responsabilitate
Suntem constienti ca increderea cetatenilor Romaniei nu este un dat, aceasta se castiga greu si trebuie sa luptam pentru ea”.
Niciun set de reguli nu poate acoperi toate circumstantele, iar munca de intelligence poate naste unele dileme de etica exceptionale ori neobisnuite – dincolo de cele intalnite in viata de zi cu zi.
J.W. Goethe spunea ca „acolo unde trebuie sa incetez sa mai fiu moral, nu mai am nicio putere”, iar aceasta logica, este cu atat mai plina de inteles si de semnificatie pentru angajatul unui serviciu de informatii.
Etica tine, cred eu, de adoptarea celei mai bune decizii posibile in ceea ce priveste oamenii, resursele si societatea. Optiunile de etica determina diminuarea riscului asociat activitatii de intelligence, maresc increderea, genereaza succes pe termen lung si cladesc reputatia.
Acest Ghid de conduita Etica se adreseaza personalului Serviciului Roman de Informatii si cuprinde repere de conduita, derivate din particularitatile si exigentele profesiei de cadre de informatii – constituind un set unitar de valori, principii si reguli in masura sa contribuie la promovarea si apararea intereselor nationale, asigurarea unui climat de munca adecvat, a unor practici si atitudini corespunzatoare atingerii obiectivelor profesionale subsumate dezideratelor de securitate ale Romaniei.
Gandirea etica este o parte a eforturilor noastre zilnice. Ea poate proteja integritatea Serviciului, poate creste sansele indeplinirii cu succes a misiunilor, ne poate proteja de consecintele unor alegeri gresite si poate prezerva aliantele la care am aderat.
Scopul adoptarii Ghidului de conduita etica este reprezentat de consolidarea si promovarea unei culturi profesionale adecvate rolului Serviciului Roman de Informatii in domeniul securitatii nationale, prin integrarea intr-o formula coerenta si non-redundanta a regulilor si obligatiilor deja normate (in legislatia nationala si reglementarile interne) sau aplicate cutumiar – a caror respectare este de natura sa garanteze ca, prin intregul lor comportament, angajatii SRI sunt demni de consideratia si increderea impuse de profesia pe care o exercita.
Totodata, implementarea Ghidului urmareste atingerea urmatoarelor deziderate:
2 asigurarea si mentinerea unui echilibru just intre interesele nationale de securitate si drepturile si libertatile cetatenilor;
2 sistematizarea standardelor morale si de conduita care trebuie respectate de catre personalul Serviciului in exercitarea atributiilor si in viata personala, respectiv obligatiilor si a regulilor necesare desfasurarii unei activitati competente si responsabile, in conditii de legalitate;
2 prevenirea abaterilor disciplinare, respectiv a situatiilor care pot afecta activitatea personalului, informatiile, patrimoniul sau rezultatele activitatii institutiei;
2 statuarea unor indicatori cu utilitate in evaluarea modului de indeplinire, de catre cadrele institutiei, a atributiilor de serviciu;
2 protejarea personalului Serviciului de comportamente abuzive, subiective sau oportuniste;
2 crearea unui sistem de referinta in orientarea deciziilor si actiunilor personalului SRI in cazul aparitiei dilemelor de etica.
Cu alte cuvinte, ne dorim sa consolidam relatia de incredere cu cetatenii Romaniei prin reafirmarea identitatii Serviciului – cine suntem si ce facem pentru ei.
Directorul Serviciului Roman de Informatii
EDUARD HELLVIG".
*Cititi aici integral Ghidul de conduita etica al personalului Serviciului Roman de Informatii
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 8 May 2017 15:58 +7
# ADEVARUL 8 May 2017 19:24 +3
# Vladimârrr...!!! 8 May 2017 16:38 +4
# Cireașa de pe tort 9 May 2017 13:00 0
# SRI intră în (i)legalitate? 9 May 2017 13:29 0
# Cum rămîne cu „câmpul tactic”? 9 May 2017 13:37 0
# Pantera Roz 8 May 2017 17:24 +3
# mulder, agentul mulder 9 May 2017 09:54 0
# poate nu știți 9 May 2017 12:50 0
# ADEVARUL 8 May 2017 19:11 0
# cutezatorul 8 May 2017 19:19 +4
# ?????? 8 May 2017 22:15 0
# Golan 9 May 2017 00:17 0
# mai putini generali si mai multi intelectuali autentici 9 May 2017 13:33 0
# omu de casă al candidatului Joiannis 9 May 2017 13:17 0
# stat captiv 9 May 2017 13:27 0