INEC, in pericol sa ramana fara director. Sectia pentru Procurori a CSM va dezbate o posibila incetare a detasarii la INEC a directorului procuror Catalin Ceort
Sectia pentru Procurori a CSM va lua in discutie, in sedinta din 10 ianuarie, o eventuala incetare a detasarii la sefia INEC a procurorului Catalin Ceort, desi acesta a fost detasat la Institut doar cu cateva luni in urma. Discutarea unei eventuale incetari a detasarii a venit ca urmare a plangerii prealabile facute de reprezentantul societatii civile in CSM, Georgiana Iorgulescu (foto) care a cerut CSM sa isi revoce Hotararea prin care l-a detasat pe Ceort la INEC, pentru ca aceasta nu ar indeplini toate conditiile legale. Dupa cum si Lumeajustitiei.ro a atras atentia, inca de dinaintea detasarii lui Ceort la INEC, conform legii de functionare si organizare a Institutului National pentru Expertize Criminalistice, directorul acestuia nu poate fi pus in functie decat daca este expert! Ori Catalin Ceort este procuror la Parchetul General, insa nu are nicio calificare in ceea ce priveste expertizele de orice fel! Prin urmare, detasarea sa, in calitate de director al INEC, a fost nelegala. CSM si Ministerul Justitiei au ignorat legea, la momentul detasarii lui Ceort in functia de director al INEC, iar acum, Consiliul incearca sa repare, intr-un fel, nelegalitatea. Nu insa prin recunoasterea faptului ca nu a respectat legea si prin revocarea propriei sale hotarari, asa cum a cerut membrul CSM Georgiana Iorgulescu, nici prin a cere instantei anularea propriei hotarari, ci printr-o incetare a detasarii lui Ceort la INEC.
Iorgulescu a cerut CSM sa isi revoce propria Hotarare cu privire la detasarea lui Ceort la INEC, Comisia condusa de Alexandru Serban a gasit o cale de mijloc
In 5 decembrie 2011, Georgiana Iorgulescu a depus la CSM o plangere prealabila impotriva Hotararii numarul 273 din data de 3 octombrie 2011 a Sectiei pentru Procurori a CSM, hotarare prin care s-a dispus detasarea procurorului Catalin Ceort ca director al INEC pentru o perioada de 3 ani. In plangerea prealabila, Georgiana Iorgulescu a sustinut acelasi lucru pe care Lumeajustitiei.ro l-a spus inca de dinaintea detasarii lui Ceort la INEC: detasarea incalca Legea 156/2011, pentru modificarea si completare Ordonantei 75/2000, care precizeaza, la articolul 89, indice 23, cu privire la accesul in functiile de conducere ale INEC, ca: “Directorul si directorul adjunct ai institutului sunt numiti si eliberati din functie prin ordin al ministrului justitiei dintre expertii cu grad profesional maxim si cu studii juridice care functioneaza in cadrul institutului”. Ceort nu indeplinea nici conditia de a functiona in cadrul institutului, nici cea de a fi expert cu grad profesional maxim.
Directia de Legislatie, documentare si contencios din cadrul CSM a emis un punct de vedere cu privire la aceasta plangere prealabila, in care a mentionat ca CSM nu isi mai poate revoca Hotararea in discutie, de vreme ce aceasta a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice. Cu toate acestea, in nota s-a aratat ca mai exista o varianta prin care Hotararea ar putea sa fie anulata: daca organul care a emis Hotararea solicita instantei, in termen de un an de la momentul emiterii, anularea actului. “(...) Autoritatea publica emitenta a unui act administrativ unilateral nelegal poate sa solicite instantei anularea acestuia, in situatia in care actul nu mai poate fi revocat intrucat a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice. Actiunea poate fi introdusa in termen de un an de la data emiterii actului”, se arata in nota Directiei de Legislatie din cadrul CSM. Urmare a acestei concluzii, Directia a decis sa trimita plangerea si concluziile la Comisia numarul 1 din CSM, condusa de judecatorul Alexandru Serban, dar si Sectiei pentru Procurori, pentru a decide ce se va intampla mai departe. Comisia condusa de Serban si compusa din procurorii George Balan, Gratiana Isac, Florentina Gavadia si judecatorii Toni Neacsu si Mircea Aron, a luat din nota Directiei de Legislatie numai ce a convenit, pentru ca CSM sa nu fie pus in situatia de a-si recunoaste vina pentru o detasare nelegala. Astfel, dupa cum s-a aratat in minuta Comisiei, “Comisia si-a insusit punctul de vedere al Directiei (…) in sensul ca Hotararea 273/3/10/2011 a Sectiei pentru Procurori din cadrul CSM nu mai poate fi revocata, intrucat a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice si a decis transmiterea lucrarii Sectiei pentru Procurori. Totodata, in ceea ce priveste solicitarea de revocare a detasarii dispuse prin hotararea mentionata, Comisia a constatat ca este necesar a se stabili daca solicitarea reprezinta in fapt o cerere de incetare a detasarii, sub acest aspect urmand a fi analizata de Sectia pentru procurori”.
* Cititi aici nota Directiei de Legislatie din CSM
* Cititi aici minuta Comisiei 1
* Cititi aici Hotararea 273 a CSM de detasare a lui Ceort la conducerea INEC
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# JUSTICE 8 January 2012 14:35 +4
# Getax 8 January 2012 19:22 +6
# InJustice 8 January 2012 17:54 +4
# Bicu 8 January 2012 18:01 +5
# Alecs 8 January 2012 18:48 +4
# Alinutza 8 January 2012 18:51 +6
# INEC 8 January 2012 18:03 +3
# Alecs 8 January 2012 18:45 +1
# Marin 8 January 2012 18:54 +3