INJECTIA PENALA – Pas hotarator al DNA. Parchetul anticoruptie cere ridicarea imunitatii fostului premier PNL Florin Citu si a fostilor ministri USR ai Sanatatii, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila, pentru sulfuroasa afacere a vaccinurilor anti-Covid. Citu, Voiculescu si Mihaila sunt acuzati de abuz in serviciu cu prejudiciu de peste 1 miliard euro adus statului
Dosar-bomba deschis de DNA! Parchetul anticoruptie cere ridicarea imunitatii fostului premier Florin Citu (foto 2) si a fostilor ministri USR ai Sanatatii, Vlad Voiculescu (foto 1) si Ioana Mihaila (foto 3).
Citu, Voiculescu si Mihaila sunt acuzati de fapte de abuz in serviciu sau complicitate la abuz in serviciu, cu prejudicierea statului roman cu peste 1 miliard de euro. Potrivit unui comunicat al DNA, dat publicitatii joi, 23 noiembrie 2023, dosarul priveste modul in care Guvernul a achizitionat peste 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, in conditiile in care populatia vaccinabila era de 10,7 milioane de cetateni, iar anterior fusesera achizitionate alte 37 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane.
Concret, Florin Citu ar fi acuzat de doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, Vlad Voiculescu de doua infractiuni de abuz in serviciu si o infractiune de complicitate la abuz in serviciu, iar Ioana Mihaila de o infractiune de complicitate la abuz in serviciu.
Prezentam comunicatul DNA:
“In conformitate cu prevederile constitutionale si legale, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei si Senatului Romaniei pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata de trei persoane, cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, forma participatiei penale fiind autoratul si, respectiv complicitatea.
Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de persoanele respective are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeana a lansat Strategia europeana privind accelerarea dezvoltarii, fabricarii si distributiei vaccinurilor impotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizata pentru achizitia unor optiuni viabile de vaccinuri si care a presupus negocierea de catre Comisia Europeana a unor acorduri de achizitie anticipata cu producatorii de vaccinuri in numele statelor membre.
Vaccinurile urmau sa fie distribuite statelor membre UE in functie de numarul populatiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritara a anumitor categorii de populatie revenea statelor membre.
De precizat este faptul ca statele membre aveau posibilitatea sa utilizeze, intr-un termen de 5 zile de la notificare, o clauza de 'opt-out', astfel ca nu erau obligate sa suporte niciun fel de contributie pentru vaccinurile pe care decideau sa nu le solicite.
In prezenta cauza, in contextul mentionat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea in care, in perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul Romaniei, cu incalcarea dispozitiilor legale si in lipsa oricaror documente/analize care sa ateste necesitatea achizitiei, ar fi contractat un numar mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬si Moderna), in conditiile in care numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, desi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane, doua dintre cele trei persoane fata de care se solicita formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzactionat si ordonantat la plata achizitia in plus a cantitatii de 52.805.690 doze de vaccin, in valoare totala de 1.005.498.687 euro, la care se adauga TVA, suma care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.
La solicitarile transmise au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si dosarul de urmarire penala, in copie, compus din 27 de volume.
Prezentele demersuri in vederea efectuarii urmaririi penale intra sub incidenta prevederilor art. 2941 si art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementata in Legea nr. 115/1999, republicata, privind responsabilitatea ministeriala.
Persoanele fata de care s-a solicitat sesizarea Presedintelui Romaniei si Senatului Romaniei pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
Precizam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 23 November 2023 16:57 +1
# Ioana M. 23 November 2023 16:57 +3
# Victor 23 November 2023 17:26 +8
# DODI 23 November 2023 18:22 +8
# LuciParizianul 23 November 2023 18:51 +3
# Cetateanul 23 November 2023 19:43 +2
# Ion 23 November 2023 20:01 +1
# Popescu Ioana 23 November 2023 21:24 +1
# Obs 23 November 2023 21:49 +2
# santinela 24 November 2023 06:53 +1
# Doru 24 November 2023 07:34 +6