4 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INSPECTIA A SCAPAT DE SACALI – Lucian Netejoru si Gheorghe Stan raman la conducerea Inspectiei Judiciare. Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a dispus ca interimatul sa fie asigurat de cei doi: "Necesitatea asigurarii interimatului de catre persoane care au dat dovada competentei profesionale si manageriale, exercitand deja functiile respective, avand o cunoastere aprofundata a activitatii IJ si sustinand un concurs" (Ordonanta)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

5 September 2018 15:45
Vizualizari: 12490

Este oficial! Ministrul Justitiei Tudorel Toader a facut ceea ce trebuia sa faca de saptamana trecuta, insa nu a reusit fiind blocat pe diverse canale. Guvernul Romaniei a adoptat miercuri, 5 septembrie 2018, o ordonanta de urgenta prin care a dispus ca interimatul conducerii Inspectiei Judiciare sa fie asigurat de cei care au ocupat functiile de inspector-sef si inspector-sef adjunct pana la data de 1 septembrie 2018, respectiv judecatorul Lucian Netejoru (foto stanga) si procurorul Gheorghe Stan (foto dreapta).


Emiterea ordonantei de urgenta a fost motivata, potrivit documentului adoptat de Guvern, pe care il prezentam integral, prin necesitatea depasirii blocajului creat la Inspectia Judiciara, care a facut, pentru cateva zile, ca institutia sa functioneze in avarie. In acest sens, potrivit ordonantei, s-a tinut cont de faptul ca vacantarea functiei de inspector-sef al Inspectiei Judiciare ar avea "repercusiuni negative asupra desfasurarii activitatii acestei institutii si asupra procedurilor de cercetare disciplinara a magistratilor, in conditiile in care inspectorul-sef are atributii concrete in procedura disciplinara, confirmand rezolutiile inspectorului judiciar".

Acest lucru a fost semnalat de Lumea Justitiei inca din 2 septembrie 2018, avertizand ca singura solutie pentru asigurarea bunei gestionari si continuitati a conducerii Inspectiei Judiciare, astfel cum prevede un principiu constitutional retinut in Decizia CCR nr. 68/2017, este necesara adoptarea unei ordonante de urgenta emisa la propunerea Ministerului Justitiei, situatia fiind una extraordinara (Click aici pentru a citi).

Acest fapt a fost de altfel retinut si in OUG-ul Ministerului Justitiei, precizandu-se ca vacantarea posturilor conducerii Inspectiei Judiciare reprezinta „o situatie extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata, fiind necesara o interventie urgenta de natura legislativa care sa acopere lacuna legislativa in aceasta materie".

Si foarte bine a procedat ministrul Justitiei Tudorel Toader, pentru ca in acest fel nu a permis acapararea Inspectiei Judiciare de catre persoane intreresate al carora scop era blocarea activitatii institutiei si, deci, si a rapoartelor aflate in lucru la inspectorii judiciari, rapoarte despre care auzim ca vor fi devastatoare pentru cateva mii de judecatori si procurori.

Iata ce prevede OUG pentru completarea art. 67 din Legea 317/2004 privind CSM:

"Intrucat dispozitiile Legii nr. 317/2004, republicata, cu modificarile ulterioare, nu reglementeaza situatia in care mandatele functiilor de inspector-sef si inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare expira inainte de finalizarea concursurilor pentru ocuparea acestor functii si nici posibilitatea exercitarii cu titlu interimar a functiilor de inspector-sef si inspector – sef adjunct, in situatia in care acestea devin vacante din alte motive; (...)

Luand in considerare ca vacantarea functiei de inspector-sef al Inspectiei Judiciare are repercusiuni negative asupra desfasurarii activitatii acestei institutii si asupra procedurilor de cercetare disciplinara a magistratilor, in conditiile in care inspectorul-sef are atributii concrete in procedura disciplinara, confirmand rezolutiile inspectorului judiciar;

Fata de faptul ca mandatul conducerii Inspectiei Judiciare a expirat la data de 1 septembrie 2018 si nu exista o dispozitie legala care sa reglementeze expres modul de asigurare a interimatului pentru aceste functii;

Tinand cont de necesitatea asigurarii interimatului de catre persoane care au dat dovada competentei profesionale si manageriale, exercitand deja functiile respective, avand o cunoastere aprofundata a activitatii Inspectiei Judiciare si sustinand un concurs atat la momentul numirii initiale, cat si la momentul reinvestirii pentru un nou mandat, in conditiile legii; (...)

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I – La articolul 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628 din 1 septembrie 2012, cu modificarile ulterioare, dupa alineatul (6) se introduc doua alineate noi, alin. (7) si (8), cu urmatorul cuprins:

(7) In situatia vacantarii functiei de inspector-sef sau, dupa caz, de inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare ca urmare a expirarii mandatului, interimatul functiei se asigura de inspectorul-sef sau, dupa caz, de inspectorul-sef adjunct ale caror mandate au expirat, pana la data ocuparii acestor functii in conditiile legii.

(8) In caz de incetare a mandatului de inspector-sef ca urmare a altor situatii decat expirarea mandatului, interimatul functiei se asigura de catre inspectorul-sef adjunct pana la data ocuparii acestei functii in conditiile legii, iar in caz de incetare a mandatului de inspector-sef adjunct ca urmare a altor situatii decat expirarea mandatului, interimatul functiei se asigura de catre un inspector judiciar numit de inspectorul-sef pana la data ocuparii acestei functii in conditiile legii”.

Art. II – Prevederile art. 67 alin. (7) din Legea nr. 317/2004 se aplica si situatiilor in care functia de inspector-sef sau, dupa caz, de inspector- sef adjunct al Inspectiei Judiciare este vacanta la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."

Iata ordonanta adoptata in Guvern:


Comentarii

# Dubla masura date 5 September 2018 16:37 -30

Daca sunt pe.placul unora sefii ..se da oug !si se motiveaza ca se prelungesc mandatele!daca nu s pe.plac....se da concurs ....si se astepata timp cat cuprinde????viata i frumoasa

# Adina date 5 September 2018 17:11 +4

Mult fum dar nici o schimbare de principiu în Sekuristanul mioritic care funcționează la turație maximă de 30 de ani doar pe bază manipulare, ilegalități şi jaf pentru interesele marelui grup supermafiot SRI+DIICOT+DNA+PG+ICCJ... aplaudați de proştii incurabili! ai neamului şi susținuți de interese economice externe. Țara asta e o caricatură mizerabilă Aici la noi e paradisul justiției 100%ILEGALE mondiale <img src=ops:' /> PS. pt.PSD...ați vązut că ce s-a scris aici pe luju e adevărat? Dacă citeați ştiați că toți acoperiții şi conservele din partid se vor activa acum în toamnă ;-) de ce nu ați interzis TOTAL prin LEGE? toți acoperiții din justiție şi politica?...Păi pt că nişte proşti sunt votați de alți proşti...Aşadar JUDECATA(din instanțe) ŞI HOTĂRÂRILE CU ADEVĂRAT IMPORTANTE sunt făcute tot de neosecuritate :lol:

# DODI date 5 September 2018 17:23 +13

Dorel ne-a obişnuit cu profesionalism, cu aplicarea întocmai a legii, dar şi cu viteza în reacţii în stil moldovinesc: înşet-înşetişor-pas pi loc. Aşa că la vârsta şi profesionalismul lui sunt mici şanse de a se mai schimba. În orice caz o schimbare majoră pe care i-o mai cerem este trimiterea tractoristului înapoi pe câmpurile patriei, la dormirea sub remorcă acoperit cu o pufoaică. Aceste neologisme nu merită să le traducem la #rezist pentru că pe ei nu-i duce capul şi nu pot citi o propoziţie în care nu sunt înfierate cuvintele *dragnea* şi PSD.

# Canarul date 5 September 2018 16:40 -5

Prosteala de prostit prosti. In primul rand nu se justifica urgenta. Si daca nu se organizeaza concurs? Ramane interimarul asa fara niciun termen? Pai sa faca asa pentru toate functiile publice! La ametitul ala de la conducerea jandarmilor de ce nu s-a putut la fel?

# Statu-Palma-Barba-Cot date 5 September 2018 17:12 +7

Bai nene,de câte ori am ocazia sa constat ca știința domina brostia si le demonstreaza cu legea-n mana ca sunt ff brosti,nu poci sa nu mă bucur.Astăzi nenea Todirica le-a dat doua cazmale ,una CSM-ului în cesiunea inspecției judiciare , și alta frânarului suprem în cesiunea rectificări bugetare ,ambele bazate pe decizii anterioare ale CCR.Dom'le, e nea Todirica ăsta spaima broștilor,ce nu s-a mai pomenit ,cum îi prinde cum le da cu ceasloavele-n cap și încearcă sa-i scoată din bezna provocată de disprețul lor pt. știință ,dreptate și adevăr!(Deja au inceput sa faca spume!)Degeaba nene Todirica, ,brostia este infinită și brostii au regulile lor!

# Vintila date 5 September 2018 17:22 +2

Bre Matilet ce ai facut?Ne ai mintit pe toți ca vom fi sefi la inspecția judiciară și noi in aceasta calitate te vom albi pt mizeriile pe care le-ai făcut?!speranța a rămas la Garce tarcea sa respingă in completul de 5 acțiunile disciplinare care sperăm să fie exercitate

# Ministrul a procedat corect. Stima. date 5 September 2018 17:34 +4

 @ Dubla nasura & canarul Va informati mai bine inainte ? cititi va rog https://www.luju.ro/institutii/csm/haos-total-victor-alistar-din-csm-dezvaluie-de-ce-nu-poate-plenul-consiliului-sa-numeasca-interimari-la-conducerea-inspectiei-judiciare-si-demersurile-ministrului-justitiei-pentru-a-asigura-functionarea-ij-se-pune-in-discutie-riscul-de-conflict-de-interes Dupa care comentati.

# Neanae date 5 September 2018 17:35 +3

E o soluție, dar e temporara! Tot fără lemne sub șopron suntem in prag de iarna. Domnule Ministru, trebuie făcută o treaba cu cap și coada ca sa nu se mai verifice situații atât de îngrijorătoare. Am scăpat ca prin minune de un dezastru ... de marcat cu foc pe agende scadențele astea, nu-i de gluma.

# xXx date 5 September 2018 17:37 +2

canarule, nu mai croncani cu dubla masira!

# Edelweiss - Fake News Generator (de Bukowina) date 5 September 2018 18:19 +5

Cică... :-) :-) :-) bobitză m. le-a vrăjit de cap pe veve lăncrănjan c-o s-o puie șăfă la săcția de infectori judiciari pentru porcușori, iar pe anamaria trăncă_nea o s-o cocoațe în jilțul de infector la juzii argați. Amu o transpirat... „de pe surse” :lol: precum că amândouă „tute-absolute” urmau să-și manifeste gratitudinea față de bobitză prin echivalent în natură. :eek: Adicătelea în echivalent valoric reprezentat de saci de grâu, popșoi, barabule, curechi, gogoșari, vinete, sfeclă roșie, caștraveți, gogonele etc. :P („Honi soit qui mal y pense”) :roll:

# ?????? date 5 September 2018 22:28 -2

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI ARTICOLUL 73 (3) Prin lege organică se reglementează: l) organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanţelor judecătoreşti, a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi; ARTICOLUL 115 (1) Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice. ?

# un mizantrop date 6 September 2018 22:41 +1

!!!!!!! Eu propun o cheta, sa-ti platim un meditator, nu te putem lasa in ceata, pari sa citesti de ceva vreme, ramanand, totusi, atat de "nedumerit"... Poate, cu timpul, sa si intelegi cate ceva...eventual repeta anul I, ala cu Dreptul constitutional, cu clasificarea legilor, cu litera si spiritul legilor (mai ales asta cu spiritul, aprofundeaz-o!)...

# stefi date 6 September 2018 11:37 +2

Doua figuri luminoase, de oameni normali. Tudorele, ai facut foarte bine. Respect!

# Adina date 6 September 2018 15:52 -1

M-am uitat mai înainte pe e-monitor si nu am văzut sa fi aparul in Monitorul Oficial o astfel de ord de urg... De asemenea regula e parca ceva cu 3 zile de la publicare pentru intrarea in vigoare. Mandatul lor a expirat, nu mai sunt inspectori cu functii de conducere din 1.09.2018. Deci la vacantare ca acum, de 4 zile a functiei, a inspector sef cum sa vina un adjunct care nu mai e in functie? Si viceversa. Se stie caracterul impersonal al procedurii de adoptare legislatie. Cum poate cineva sa inteleaga din acest proiect ca ar fi dat pentru doua persoane strict nominalizate? Ar fi clar neconstituțional, după practica constanta a Curtii Constituționale. Ar mai fi o problemă cred, nu am verificat: nu a expirat deja mandatul celor doi ca inspectori judiciari simplu, de 7 ani? Stiu ca au avut amândoi o situatie juridică incerta, parca suspendati din funcția de inspectori judiciari, ori CSM a stabilit deja in practica sa recentă ca puteau ocupa doar diferenta de mandat.

# Adina date 6 September 2018 16:01 -1

Ca sa continui, oricum Guvernul României nu a avut abilitare pe vacanta parlamentara pentru emitere de astfel de acte normative, deci trebuie sa fie un proiect de modificare a legilor justitiei, dar atât, oricum nu se pune problema aplicării retroactive in eventualitatea improbabila a adoptării si publicării lui, era pe vreo ordine de zi in Guvern? Bănuiesc ca nu se permite efectuate de acte anulabile de persoane care nu ocupa funcțiile in mod legal sau accesul in birouri sau la documente ce nu mai sunt de competenta lor. Dacă era vreo intenție reala de acordare interimat pentru ei, evident se făcea înainte de vacantare, acum e tardivă discuția in acest sens. Asta e, or veni sacalii anchetatori penali si la ei, se tem de ceva? Omul corect doarme linistit noaptea.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva