4 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Inspiratie versus respiratie

Scris de: Eduard Filip PALAGHIA, notar | pdf | print

20 December 2021 13:03
Vizualizari: 2494

Am norocul de a fi roman, fiindca sortii nasterii m-au aruncat in mijlocul acestui popor, deci nu am nici un merit pentru asta.

Unii spun ca e un nenoroc faptul de a se fi nascut aici, se tanguie permanent si devin din nemultumiti detractorii locului unde Dumnezeu le-a ingaduit nasterea. Eu ma consider norocos.


 

Sunt norocos fiindca, la doar doua luni dupa luna in care m-am nascut, am trait in zvon de colinde vestind Nasterea Domnului, intr-o epifanie pe care doar bogatia negraita a colindelor romanesti ti-o poate aduce in prag de Sarbatoare.

Sunt norocos ca sunt roman, si raman asa, intr-o arie geografica prin care s-au perindat toate neamurile Asiei cautandu-si rostul, aruncandu-mi stramosii pe creste de munte unde au supravietuit, pentru ca eu sa pot spune astazi ca sunt norocos sa am o multipla ascendenta – a dacilor liberi, a romanilor, a Bizantului si a continuitatii intru omenie.

Sunt norocos ca sunt roman fiindca poporul meu a stat in pribegie mai mult decat au durat alte neamuri, pe care le-a primit la sanul sau si carora le-a dat ce a fost bun, domolindu-le rautatea prin ceea ce i-a omenit.

Sunt norocos ca sunt roman cand regasesc in fondul limbii pe care o rostesc latinitatea cu privire la elementele indispensabile vietii – Dumnezeu ( Domine Deus), Biserica ( Basiilica) ; Botez (Baptismus) , crestin ( cristianus), inger ( angelus), pacat ( peccato), pagan ( pagannus) ; dar si cand ii regasesc pe Chiril si Metodiu in anafura, blagoslovire, cadelnita, calugar, chilie, colinda, crasnic, hram, icoana, liturghie, manastire, mitropolit, molitva, odajdii, paraclis, patrafir, patriarh, popa, prapur, pravila, praznic, protopop, psalm, rai, Rusalii, sfant, staret, strana, troita, utrenie, vecernie, vladica. Sunt norocos ca inca mai sunt roman dupa ce peste poporul inlauntrul caruia m-am nascut au curs milioane de venetici cautandu-si rostul timp de peste 1000 de ani. Ai mei aveau rostul lor care nu a fost induplecat si la care i-a ostoit pe cei ce au curs pe acest pamant prin strecuratoarea istoriei.

Sunt norocos ca sunt roman : m-am nascut in acelasi loc unde au vietuit atatia si atatia oameni mari carora le pretuiesc memoria, unii dintre ei cinstiti ca Sfinti in calendarul vremurilor.

Sunt norocos ca sunt roman fiindca din coltul in care vietuiesc stiu ca daca imi e dor de nemarginire am muntele aproape, daca imi e dor de infinit marea e aproape spre rasarit, daca vreau sa imi ascund nimicnicia inca mai sunt paduri cu ursi, lupi, mistreti, si coame impadurite in care vietuiesc, printre flori de colt, caprele negre.

Trebuie sa va spun ca a fi norocos ca esti roman consta in bucuria de a intelege ceea ce este frumos in sufletul romanesc si in a intelege ca zgura ce o simtim adeseori pe cerul gurii, chiar daca e un produs aparent national, s-a nascut din impilare si din nedreptatile la care ne-au condamnat cei care in istorie au vrut sa stapaneasca pamantul. Zgura asta care naste in unii sentimente de delasare-de-neam e ca o transpiratie prin care distilam furia unora impotriva noastra.

Si daca, tie sau altuia, iti este greu sa fii roman cand ti se spune ca ai o multime de defecte de catre aceia care pana mai ieri au luat stramosilor tai si bruma de munca din care sa isi creasca pruncii, nu esti tu de vina –sunt si raman vinovati aceia ce te-au impilat pana mai ieri si vor sa o faca si astazi sub masca cinica a unei ipocrizii prin care se cred mai buni decat stramosii lor.

Sunt norocos ca sunt roman fiindca nu vreau sa fiu un bun european. Fiindca nu vreau sa imi topesc identitatea nationala intr-un ocean al diversitatii prost-intelese in care se amesteca de-a valma deznationalizarea, decrestinarea, ambiguitatea morala si aberatiile sinistre ale inversionismului sexual.

Am norocoul de a fi roman si de a apartine unei natii care a inventat stiloul, motorul cu reactie, insulina, diorama, tunul, cibernetica, scaunul ejectabil, vaccinul antiholeric, biospeologia, sonicitatea …

Am norocul de a fi roman fiindca ai mei tin obiceiurile, merg la Liturghie, se Impartasesc, iau Lumina pentru casele lor si ii pomenesc pe cei dusi. Fiindca in manastiri se roaga pentru noi Cohortele Domnului.

Am norocul de a fi roman fiindca pentru mine eroii copilariei nu sunt Superman sau Batman… ci parintii mei- Mama si Tata, al caror rost il inteleg acum, fiind la randul meu parinte. Ei nu au avut mantie sau spada, nu aveau puteri miraculoase… dar au facut miracole cu putinul din care mi-au dat ceea ce sunt acum.

Sunt norocos sa fiu roman fiindca niciunde altundeva nu as fi putut trai bucuria si tristetea conditiei mele, oriunde m-as fi nascut as fi jinduit cu pasiune dupa coltul de cer al Romaniei mele.

Sunt norocos ca sunt roman fiindca ai mei, cei bajeniti prin toata lumea mare, vibreaza la tot ce le aduce aminte de Acasa !

Sunt norocos ca sunt roman fiindca pot zambi atunci cand lumea pare ca se sfarseste, stiind ca Dumnezeu a ingaduit acestui neam sa ramana printre celelalte neamuri.

Sunt norocos ca sunt roman fiindca stiu sa fiu ironic, sa tratez cu detasare ( uneori cu bascalie) ceea ce vine peste noi ca sa ne sminteasca. Cu ironia si detasarea din care s-a nascut ceva unic in lume – un Cimitir Vesel !

Sunt norocos ca sunt roman fiindca sarutul zorilor mi-l da Soarele rasarit pe Pamantul stramosilor mei, pentru ca pot zambi celor care ne ranjesc.

Cred ca a fi roman e o sansa si va rog pe toti sa nu o irositi !

M-am nascut cu sansa roman, dar, daca ar fi sa aleg, as alege sa fiu ceea ce sunt astazi !

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 22 December 2021 20:03 0

D-le Notar,va felicit pentru tot ce ati scris pina acum.Citesc cu placere /interes tot ce scrieti,aveti si talent de scriitor pe care ar fi bine sa-l valorificati;D-vs.stiti cum si ce ca din ce am cetit vad ca stiti cum,ce,cind ,s.a.m.d.Bravo D-le Notar PALAGHIA!

# Haiduc date 22 December 2021 20:10 0

Inaltator, am plans ca un copil. Respect cu plecaiune d-le Palaghia!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva