14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Judecatorul Marius Tudose, presedintele JS 3: “Traian Basescu submineaza autoritatea Justitiei, iar un membru CSM trebuie sa se opuna politicilor dezastruoase impuse de Executiv”

Scris de: | pdf | print

20 September 2010 13:10
Vizualizari: 8702

Magistratii de la judecatoriile de pe raza Curtii de Apel Bucuresti au fost singurii care nu au reusit sa-si desemneze un candidat pentru CSM, in turul I al alegerilor pentru Consiliu, care s-a desfasurat vineri in aula Facultatii de Drept. Aceasta intrucat niciunul dintre cei trei candidati de la judecatorii nu a reusit sa acumuleze majoritatea voturilor exprimate de cei 225 de judecatori prezenti. Este motivul pentru care judecatorul Marius Tudose, presedintele Judecatoriei Sector 3 (care a obtinut 88 de voturi) va intrat in faza a doua a turului I, care se va derula miercuri, la orele 13.00, in acelasi loc, in confruntare cu contracandidata Mariana Feldioreanu, de la Judecatoria Sectorului 4 (69 de voturi). Marea perdanta a primului tur a fost judecatoarea Ana Maria Puiu, de la Judecatoria Sectorului 1 (68 de voturi), cea care, impreuna cu colega sa Mariana Feldioreanu sunt, dupa stiinta noastra, singurii judecatori-candidati la CSM, care si-au facut afise electorale. Cele doua au impanzit sediile instantelor din Capitala cu afisele lor. Intr-o declaratie publica de pe www.juridice.ro, judecatoarea Ana Maria Puiu s-a declarat luni alaturi de Mariana Feldioreanu, sugerand prin aceasta ca sustinatorii ei sa-si indrepte voturile catre colega sa. Publicam in continuare mesajul catre alegatori al candidatului Marius Tudose, cel care se va confrunta miercuri, la vot, cu Mariana Feldioreanu, pentru locul din CSM destinat reprezentantului judecatoriilor.

Marea perdanta a primului tur a fost judecatoarea Ana Maria Puiu, de la Judecatoria Sectorului 1 (68 de voturi), cea care, impreuna cu colega sa Mariana Feldioreanu sunt, dupa stiinta noastra, singurii judecatori-candidati la CSM, care si-au facut afise electorale. Cele doua au impanzit sediile instantelor din Capitala cu afisele lor. Intr-o declaratie publica de pe www.juridice.ro, judecatoarea Ana Maria Puiu s-a declarat luni alaturi de Mariana Feldioreanu, sugerand prin aceasta ca sustinatorii ei sa-si indrepte voturile catre colega sa. Publicam in continuare mesajul catre alegatori al candidatului Marius Tudose, cel care se va confrunta miercuri, la vot, cu Mariana Feldioreanu, pentru locul din CSM destinat reprezentantului judecatoriilor.

Dragi colegi,

Sunt judecatorul MARIUS TUDOSE - presedinte al Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti si intentia mea este sa castig aceste alegeri pentru a va reprezenta interesele in Consiliul Superior al Magistraturii. Cunosc indeaproape toate problemele cu care ne confruntam la nivelul instantelor de fond cu atat mai mult cu cat sunt manager al unei astfel de instante de peste 10 ani. Nu am venit in fata dumneavoastra acum pentru a va plictisi cu problemele arhicunoscute ale sistemului. Un judecator trebuie sa asculte foarte mult, nu sa vorbeasca si sa ia deciziile corespunzatoare si legale in acelasi timp. As vrea sa nu va lasati inselati de candidatii care au proiecte bombastice, in care revendica paternitatea unor programe in derulare ce apartin altora (cum ar fi ECRIS 4 sau normarea muncii), care fac promisiuni in care singuri, in CSM, nu le vor putea duce la bun sfarsit. Trebuie sa aveti in vedere atunci cand votati, mai intai, omul, magistratul, si apoi proiectul lui. Nu trebuie sa ne pacalim ca in urma cu sase ani. De ce spun asta?

Proiectele se aseamana foarte mult intre ele, unele par trase la indigo, pe principii, altele prezinta pasaje copy-paste din strategiile de reforma pe Justitie. In CSM, omul care va reprezinta - si sper ca eu sa fiu acela - trebuie sa aiba capacitatea de a-i determina pe ceilalti membrii sa sustina masurile sale, sa aiba coloana vertebrala si sa nu dea dovada de oportunism sau servilism atunci cand ministrul Justitiei lanseaza proiecte daunatoare sistemului. El trebuie sa aiba taria de a se opune unor politici dezastruoase impuse de Executiv prin membrii de drept din CSM si ma refer aici chiar la problema arzatoare a salarizarii magistratilor .

Ca manager de instanta stiu foarte bine ce inseamna subfinantarea sistemului, cum tot asa de bine stim cu totii ca dependenta de politic continua sa subziste atata vreme cat bugetul Justitiei este gestionat si in prezent de ministru. In acest sens, nu vreau sa fiu rautacios, dar ma intreb ce a facut actualul membru al CSM ales de judecatorii pentru ca aceasta problema si altele sa fie rezolvate? Mai nimic. Inafara unei triste si imense maculaturi provenite din asa-numitele grupuri de lucru ale Consiliului si de un regulament de evaluare profesionala nerealist, rar s-a intamplat ca Executivul sa nu-si faca jocul pana la capat.

Eu nu am sustinerea vreunei asociatii profesionale precum Asociatia Magistratilor din Romania sau Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, nu v-am deranjat activitatea de zi cu zi facand discutii, tete-a-tete si nici nu v-am bombardat cu afise, fluturasi, postere sau alte produse publicitare cum aud ca au facut contracandidatii mei. Pentru mine conteaza mai mult faptele decat vorbele – experienta mea in magistratura este cladita prin fapte. Daca am reusit pana acum sa gestionez o instanta mare, precum Judecatoria Sectorul 3 in conditii de subfinantare si sa avem rezultate foarte bune, asta inseamna ca nu am uitat niciodata prioritatile judecatorilor si nici masurile care trebuie luate in momente dificile. O astfel de atitudine voi avea si in CSM. Eu sunt un magistrat indeajuns de batran in profesie ca sa nu ma las inselat de conjuncturi, nu sunt santajabil si indeajuns de tanar ca sa pot sa lupt fara teama ca trecutul m-ar inghesui in coltul ringului Justitiei.

Vreau si cred ca voi putea sustine si convinge Consiliul de necesitatea de a da magistratilor independenta absoluta, de a le oferi conditiile optime pentru desfasurarea activitatii noastre. Aici, Consiliul va trebui sa inteleaga ca Executivul nu are scuze nici atunci cand afirma ca nu exista sedii corespunzatoare care sa fie oferite Justitiei, nu are scuze, nici cand sustine ca nu exista bani. E nevoie de consecventa in negocieri, de fermitate, pentru a-i impune trecerea bugetelor in mana noastra.

Stiu ca va doare capul de cate dosare duce in spate fiecare judecator. Bataia aceasta de joc trebuie sa inceteze!! In proiectul meu veti gasi si abordarea acestei probleme, a supraaglomerarii, existenta la instantele de fond. Noua ni se cer hotararile cele mai importante pe parcursul unui proces, noua ni se intoarce maldarul de casari (multe din ele nejustificate) de la Tribunale si Curtea de Apel, noi suntem baza sistemului. Trebuie sa le intre in cap celorlalte puteri ale statului ca, fara o baza solida, toata piramida statala in varful careia sunt ei cocotati, se va prabusi. In CSM e nevoie de voci puternice care sa ii tina treji pe reprezentantii statului. Nu cred ca vocea mea nu se va face auzita. Revenind la problema supraaglomerarii, am convingerea ca ea poate fi rezolvata prin ocuparea rapida a posturilor vacante din sistem, echlibrarea schemelor de personal prin luarea unor posturi de la instantele cu volum redus de activitate, chiar si de jurisdictii diferite si relocarea lor la instantele cu volum mare de activitate. Voi lupta in Consiliu pentru suplimentarea imediata a schemelor de personal!

Vreau sa fie foarte clar: nu doresc un scaun in CSM pentru a-mi mari salariul sau ca sa ma plimb pe mapamond pe la diverse seminarii inutile care nu rezolva cu nimic problemele din magistratura Romaniei. Nu ma intereseaza privilegiile, de orice gen ar fi ele! Cine ma cunoaste, stie ca sunt un om onest, care are in viata doua prioritati: cariera si familia! Cariera, in sensul de a fi un judecator corect si de a fi un manager adevarat pentru colegii mei, si familia, careia ii datorez o cariera curata si echilibrul pe care mi-l ofera.

As mai adauga doar faptul ca, in calitate de viitor membru in CSM, nu-i voi uita pe magistratii tineri si ma voi bate pentru ca procentul de salarizare al acestora sa fie unul mai bun. Sunt convins ca este nevoie de acest stimulent, mai ales ca o salarizare corespunzatoare confera si respectul de care are nevoie orice judecator!

Trebuie sa va spun ca nu sunt de acord cu maniera de lucru impamantenita la CSM. Vorbesc aici de lipsa transparentei decizionale, de unitatea de practica la nivelul Consiliului, de recrutarea de personal prin detasare sau delegare de la nivelul instantelor in aparatul administrativ al Consiliului. Asa fiind, am in vedere, ca viitor membru al CSM, schimbarea modalitatii de vot, in sensul desecretizarii acestuia, pentru ca numai asa veti putea sa stiti cum si daca reprezentantul judecatoriilor a votat cu interesele dumneavoastra. Voi avea in vedere o analiza riguroasa a solicitarilor de detasare, astfel incat delegarea sau detasarea unui judecator la CSM sa nu cauzeze o supraincarcare a colegilor sai si crearea unui grup de lucru care sa analizeze propunerile ce vin pe ordinea de zi pentru a constata daca au mai existat decizii similare. Asa vom reusi sa avem si predictibilitate decizionala, in plen sau pe sectii.

Mesajul meu este, asadar, sa votati cum va dicteaza constiinta, fara a fi influentati de diferite asociatii profesionale pe care le respect, sau de vreun album de fotografii cu personalitati politice sau chiar cu presedintele Romaniei, care submineaza de sase ani autoritatea Justitiei. Va multumesc ca sunteti alaturi de mine!”

Comentarii

# andrei date 20 September 2010 13:46 +4

Woow... Tare tipul. Curajos. Felicitari, domnule. Succes.

# Leonidas date 20 September 2010 15:34 +4

Imi place mai ales atitudinea. O sa il votez daca va intra la alegerile "nationale". Trebuie sa ii reprosez lipsa de comunicare pana in prezent. Nu adresa de mail, nu inscreiere pe forumuri. Sincer, acum am auzit de el.
PS Daca nu vom fi multumiti de dvs sau daca nu va fasce ceea ce si-a propus, se va lipi de scaun sau isi va da demisia?

# infoINSIDER.ro date 20 September 2010 19:05 +1

De ce v-ati trimis sustinatorii acasa, desi urma al doilea tur in aceeasi zi? Ce ati soptit la urechea celor care v-au votat? De unde stiti viitoare componenta a CSM?

# Expert in domeniu date 20 September 2010 19:44 +2

Afirmatiile judecatorului B.M.T. in sensul ca cine il cunoaste stie ca este un om onest si corect ca judecator sunt facute cu ignoranta si perfidie.
- NE SUTOR ULTRA CREPIDAM -
Eu il cunosc personal pe B.M.T. si nu este nici pe departe asa cum sustine in mod ipocrit.Dimpotriva , este aprig la manie , razbunator , influentabil incredibil de usor , partinitor si incorect in solutiile pe care le doreste cu tot dinadinsul atunci cand vrea sa favorizeze o parte dintr-un dosar dedus judecatii , mergand pana acolo incat pentru a emite solutia dorita si vadit nelegala comite acte materiale care frizeaza disp. C.p.
Dar cine sa cerceteze si sa puna probele indubitabile in tiparul legii?
Colegii de breasla a jud. B.M.T.?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
In concluzie B.M.T. este un judecator pe care nicio persoana cu adevarat onesta nu si l-ar dori prin preajma.
- ECCE HOMMO -

# catalin date 21 September 2010 04:34 -2

L-am intalnit o data si am stat putin de vorba. Mie mi-a placut tipul. Mi s-a parut un om deschis, simplu, fara aere sau ifose. Si mesajul imi place, chiar daca a mai bagat si cateva floricele (dar, na :-) )
Mult noroc Marius!

# florin date 22 September 2010 18:29 -1

Mult succes!!!

# Viorel date 2 November 2010 06:51 -1

L-am cunoscut cu ani in urma pe judecatorul Marius Tudose, ii eram subaltern la acel moment iar el era la inceput de cariera. Am urmarit apoi parcursul lui profesional si am fost mereu mandru ca un baiat ca el, destept si sigur pe el dar si cu mult bun simt pentru aceasta profesie a reusit sa fie pentru acesti 10 ani poate cel mai bun presedinte al judecatoriei 3 Bucuresti. E o placere sa constat ca a ramas acelasi un om bland, corect, curajos si aproape de colegii lui. Are profilul exact al judecatorului intelept, care cunoaste si simte problematica ,,de subsol,, ale oricarei probleme juridice si nu numai. Este un familist convins si un om de caracter. Succes Marius. Viorel C.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva