22 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEFA CSM IL DA IN VILEAG PE (TU)DOREL – Judecatoarea Mariana Ghena dezminte acuzatiile ministrului Tudorel Toader, care a dat vina pe CSM pentru intarzierea Legilor Justitiei: "Ministrul a fost periodic informat, domnia sa exprimandu-si acordul pentru prelungirea termenului... Referitor la afirmatia ministrului privitoare la exercitarea prerogativei de initiativa legislativa de catre CSM, nici in mod formal, nici in mod informal, nu au fost initiate discutii sau consultari pe aceasta tema"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

26 April 2017 16:42
Vizualizari: 11187

"Nu stiu daca fac bine, spunand public, sau nu, dar probabil ca adevarul trebuie spus, chiar daca uneori nu ne convine. Proiectul de lege privind legile justitiei 303, 317 a fost initiat de catre domnul ministru Florin Iordache. In ianuarie a fost trimis la CSM, pentru ca tine de justitie. Dupa trei amanari succesive, nici astazi cand vorbim, CSM nu ne-a trimis propunerile, observatiile dansilor si de maine (n.red. - 24 aprilie 2017) vom trece la finalizarea proiectului de lege, fara sa mai asteptam CSM-ul". Declaratia de mai sus apartine ministrului Justitiei Tudorel Toader si a fost facuta in data de 23 aprilie 2017, in timpul unei interventii telefonice la o emisiune a postului de televiziune Antena 3 cu scopul de a justifica faptul ca nici in prezent Ministerul Justitiei nu a finalizat proiectele de modificare a Legilor Justitiei. Tot atunci, ministrul Justitiei Tudorel Toader a mai afirmat, cu titlu de dezvaluire, ca CSM a propus sa aiba iniativa legislativa.


Declaratiile ministrului Tudorel Toader (foto dreapta), desi au fost trecute cu vederea, sunt extrem de grave, cu atat mai mult cu cat, daca ar fi reale, ar insemna ca CSM cerea prerogative ce se situau in afara Constitutiei Romaniei.

Din acest motiv, Lumeajustitiei.ro a solicitat presedintei CSM judecatoarea ICCJ Mariana Ghena (foto stanga) un punct de vedere oficial fata de afirmatiile facute de ministrul Justitiei.

Stupoare, in pozitia transmisa Lumeajustitiei.ro, judecatoarea Mariana Ghena dezvaluie ca ministrul Justitiei a fost permanent informat cu privire la stadiul in care se afla procedura de consultare a instantelor si parchetelor pe proiectele de modificare a Legilor Justitiei si, mai mult decat atat, Tudorel Toader si-a exprimat acordul pentru prelungirea termenului de comunicare a punctului de vedere al CSM.

In ce priveste afirmatia ministrului Tudorel Toader referitoare la posibilitatea ca CSM sa aiba initiativa legislativa, presedinta CSM Mariana Ghena ne-a precizat ca in noul CSM nu s-a pus in discutie niciodata aceasta problema, mentionand ca “nici in mod formal, nici in mod informal, nu au fost initiate discutii sau consultari pe aceasta tema, cu atat mai mult cu cat, Constitutia nu permite un asemenea demers".

Apreciem de buna augur pozitia adoptata de judecatoarea Mariana Ghena fata de afirmatiile ministrului Justitiei, cu atat mai mult cu cat era nevoie de o precizare si cu privire la stadiul in care se afla proiectele de modificare a Legilor Justitiei, stiut fiind ca PSD si-a asumat in proiectul de guvernare ca pana la finele lunii aprilie 2017 va finaliza noile proiecte ale Legilor 303/2004, 304/2004 si 317/2004.

Iata pozitia judecatoarei Mariana Ghena transmisa Lumeajustitiei.ro:

In contextul recentelor declaratii publice ale ministrului justitiei referitoare la termenul stabilit pentru elaborarea si comunicarea punctului de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii privind proiectele de modificare a legilor justitiei, se impun urmatoarele precizari:

Tinand cont de specificul legilor a caror modificare este avuta in vedere, Consiliul Superior al Magistraturii a considerat necesar si oportun sa procedeze la o consultare efectiva a tuturor instantelor si parchetelor, nu doar la o analiza prin comisiile de lucru.

Din aceasta perspectiva, comunicarile catre instante si parchete, evaluarea de fiecare dintre acestea a proiectelor de modificare si elaborarea propriilor observatii si/sau contributii presupun termene rezonabile astfel incat aceasta activitate sa nu fie una pur formala sau superficiala.

Centralizarea la nivelul Consiliului, evaluarea tuturor propunerilor si selectarea, armonizarea sau corelarea acestora sunt activitati ce presupun analiza, rigoare si obiectivitate.

De la momentul comunicarii proiectelor de modificare a legilor justitiei, Consiliul a avut in vedere gestionarea rationala si eficienta a activitatii, sens in care, institutional, ministrul justitiei a fost periodic informat cu aspectele privind natura complexa a procedurii derulate, domnia sa exprimandu-si acordul pentru prelungirea termenului de comunicare a punctului nostru de vedere. Astfel, in cadrul sedintelor publice ale Plenului Consiliului Superior al Magistraturii s-a convenit asupra faptului ca elaborarea unui punct de vedere unitar, coerent si obiectiv - care sa se grefeze exclusiv pe nevoile sistemului judiciar, astfel cum acestea au fost identificate in decursul timpului, in practica instantelor si parchetelor - presupune atentie sporita si implicare, avand in vedere volumul si diversitatea punctelor de vedere comunicate de acestea. Asa fiind, domnul ministru a avut cunostinta de toate etapele procedurii derulate de Consiliul Superior al Magistraturii in elaborarea punctului de vedere solicitat.

Referitor la afirmatia ministrului justitiei privitoarea la exercitarea prerogativei de initiativa legislativa de catre Consiliul Superior al Magistraturii, precizez ca, nici in mod formal, nici in mod informal, nu au fost initiate discutii sau consultari pe aceasta tema, cu atat mai mult cu cat, Constitutia nu permite un asemenea demers.

Cu deosebita consideratie,

Judecator Mariana Ghena"

Apreciem totusi oportun ca, in urma precizarilor facute de presedinta CSM judecatoarea Mariana Ghena, ministrul Justitiei Tudorel Toader ar trebui sa vina cu clarificari, pentru a se putea stabili, public si transparent, de ce nici pana la acest moment nu a fost finalizat proiectul de modificare a Legilor Justitiei. O pozitie din partea ministrului Justitiei este cu atat mai relevanta cu cat judecatoarea Mariana Ghena sustine o alta varianta in ce priveste parcursul Legilor justitiei.

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 26 April 2017 21:10 +11

la mermeleala nici dracu nu/i intrece.NUMAI DE MERMELEALA SINT BUNI!!!!!!!!!sa mai zica cineva ca am eu CEVA CU JUSTITIA,ASTA/I HALUL DE JUSTITIE SI LA CE S/A AJUNS.SE MINTE IN INSTANTE ,SE MINTE PESTE TOT IN TARA ASTA,S/A AJUNS LA DOMNIA MINCIUNII!!!!!!!!!!!ASTA/I REZULTATUL ULTIMILOR 13 ANI DE TRAI IN MINCIUNA!!!!!#asta/i adevarul

# DODI date 26 April 2017 21:20 +2

Că dorelul justiției minte s-au convins și parlamentarii, iar acum și membrii CSM. După cum ne-a obișnuit deja acest grandoman, el minte și când doarme. După el toți suntem niște nulități în materie de drept (cel puțin) și nu merităm ca el să se coboare la nivelul nostru de percepere al ”celerității” de care dă dovadă. Singurele sale realizări de la înscăunare au fost legitimările luluței și a lui zdreanță după ce aceștia și-au bătut joc de Constituția țării și ne-au râs în nas. Acum sunt trei, iar ciolanis le ține isonul. Problema este cât mai suportă PSD acest individ cu un caracter la nivelul genunchiul broaștei.

# Vladimârrr...!!! date 26 April 2017 21:39 +7

Penibil, penibil, peeeniiibiiil... ! Astia sunt diriguitorii dreptății in România ...! P E - N I - B I L ...! 

# Botomei vasile, doctor in drept,mobil 0744191717 date 27 April 2017 23:34 -1

Recomandari juridice de ajuns la urehile dlui Calin Popescu Tariceanu, la Senat, din teza doctorat Botomei Vasile. 1. Sefii din ICCJ,PICCJ,DIICOT,DNA, sa fie validati in Parlament, apoi Hotararea de validare,individuala,sa fie trimisa la Presedintele Romaniei.Noutatea consta in introducerea verigii de control a Parlamentului,care asa cum valideaza, are dreptul si de invalidare.Propunerile de validare sa fie multiple si venite din partea organizatiilor profesionale cu caracter juridic,in identitate cu procedura de alegere a membrilor desemnati de societatea civila pentru CSM.Astfel cei care conduc din randul magistratilor, vor trece prin votul parlamentar, si asa vor putea fi audiati in Comisiile din Parlament, de oricate ori este nevoie. 2. Externalizarea inspectiei judiciare de sub tutela CSM, prin transferul acestei activitati de inspectie in competenta unei institutii academice,din care sa nu faca parte magistrati.Se va face un control profesional ca la facultate. Dr.Botomei Vasile

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.12.2024 – “Portocala” vrea sa paradeasca un primar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva