TARCEA E DUSA DAR INCA NU STIE – Judecatoarea Lia Savonea din CSM solicita activarea procedurii de revocare a presedintei Inaltei Curti Cristina Tarcea: "Refuzul explicit de aplicare a legii impune Sectiei pentru judecatori masuri imediate... Demersurile conducerii ICCJ au fost de natura sa vulnerabilizeze dreptul partilor la un proces echitabil, prin riscul asumat de influentare a repartizarii aleatorii a dosarelor" (Document)
Cerere exploziva pe masa Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecatoarea Lia Savonea (foto 2), unul dintre cei mai echilibrati membri ai CSM, a propus luni, 12 noiembrie 2018, sa se activeze procedura revocarii in ceea ce o priveste pe presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Cristina Tarcea (foto 1), dupa ce aceasta a decis sa nu aplice noua Lege nr. 304/2004 in legatura cu modul de constituire a Completelor de 5 judecatori, si dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au constatat conflictul de natura constitutionala generat de conducerea instantei supreme. Solicitarea judecatoarei Lia Savonea a fost motivata de faptul ca prin refuzul presedintei ICCJ Cristina Tarcea de a aplica legea a fost afectat dreptul partilor la un proces echitabil.
Tarcea, maestra in decizii scandaloase
In cererea inregistrata luni, 12 noiembrie 2018, la cabinetului presedintelui CSM de judecatoarea Lia Savonea, cerere pe care o prezentam in exclusivitate, este evidentiat un lucru extrem de grav, anume ca sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea, a decis sa nu respecte legea, asumandu-si "influentarea repartizarii aleatorii a dosarelor". In opinia judecatoarei Lia Savonea, situatia ar trebui sa atraga revocarea judecatoarei Cristina Tarcea din cea mai inalta functie din sistemul judiciar.
Acesta fapt, dar si altele au fost comise de Tarcea in mandatul sau, credem noi, tot in deserviciul justitiabilului si al asigurarii dreptului unui proces echitabil.
Spre exemplu, pe langa nelegala constituire a Completelor de 5 judecatori de la ICCJ, care va avea grave repercusiuni asupra justiabililor, prin aceea ca mii de dosare ale instantei supreme vor trebui rejudecate, Cristina Tarcea a decis, de la sine putere, sa limiteze si drepturilor justitiabililor in civil. Concret, printr-o Hotarare a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila, condus de Cristina Tarcea, s-a decis intepretarea unei decizii a CCR, in sensul ca la Inalta Curte sa nu mai fie judecate recursurile in civil care nu depasesc valoare de 1 milion lei (Click aici pentru a citi). Ca a facut-o pentru ca la instanta suprema sa nu mai fie prea mult de lucru, este evident, insa cei ale caror drepturi au fost limitate au fost tot justiatiabilii. Noroc ca si in acest caz a intervenit Curtea Constitutionala, care a decis anularea hotararii Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila (Click aici pentru a citi).
O alta gafa de-a sefei ICCJ Cristina Tarcea este si cea privitoare la obligarea judecatorilor instantei supreme sa se prezinte in vacanta judecatoareasca la Ialta Curte pentru a motiva din dosarele restante.
Asa cum ne amintim, in vara, Cristina Tarcea a acordat un interviu la Realitatea TV, interviu pentru care a fost aspru criticata, in care sustinea ca le-a dat termen judecatorilor supremi pana la 1 septembrie 2018 pentru ca acestia sa termine de redactat "stocul de dosare". In caz contrar, sustinea Tarcea "vor suporta consecintele legii": "Din punctul meu de vedere, este imposibil la Inalta Curte, cel putin, sa respecti termenul de motivare de 30 de zile. S-au luat tot felul de masuri administrative, in prezent a fost redus mult numarul de dosare care au fost intarziate la redactare. Am acordat termen pana la 1 septembrie tuturor sa profite de vacanta judecatoreasca si sa-si termine stocul de dosare de redactat. In caz contrar, or sa suporte consecintele legii, respectiv voi sesiza Inspectia Judiciara” (Click aici pentru a citi).
Toate aceste decizii si comportamente ii apartin sefei Inaltei Curti cu privire la care chiar Curtea Constitutionala a decis ca a generat un conflict de natura constitutionala, prin nerespectarea noii legi privind organizarea judiciara, astfel ca in prezent o doamna a Justitiei cere revocarea aceasteia din functia de presedinte al instantei supreme.
Prezentam in exclusivitate cerere formulata de judecatoarea Lia Savonea:
Iata cum s-a desfasurat sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM, in ce priveste propunerea judecatoarei Lia Savonea:
Lia Savonea: Doamna presedinte, inainte de a intra pe fiecare dintre punctele ce se afla pe ordinea de zi, doresc sa imi permiteti, sigur, cu acordul si al colegilor mei, o cerere pe care am formulat-o vineri, insa am inregistrat-o abia in aceasta dimineata la cabinetul dvs., aceea de a supune dezbaterii Sectiei pentru judecatori a implicatiilor deciziei Curtii Constitutionale din data de 7 noiembrie, conflict care a fost generat de catre conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In fapt, va rog sa asigurati cadrul necesar unei sedinta viitoare in care sa putem dezbate vis-a-vis de consecintele acestei decizii. Este un fapt ca avem un conflict juridic de natura constitutionala, fapt este ca acest conflict a fost generat de catre conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin refuzul asumat de aplicare a unei legii, ca s-au produs consecinte intr-un domeniu destul de sensibil, al legalei compuneri a completurilor de judecata, ca aceasta a putut sa influenteze, vom vedea, distribuirea aleatorie a cauzelor, ca noi stim ca Justitia este egala, impartiala, unica pentru toti, ca responsabilitatile si obligatiile conducerilor instantelor trebuie sa fie egale de la Judecatoria Podu Turcului pana la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, asta scrie in lege, si eu vreau sa ma asigur ca se intampla si in fapt acest lucru. Cred ca Sectia trebuie sa dezbata in regim de urgenta, desigur, nu mai degraba de publicarea deciziei CCR in ce masura conduita conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu se inscrie intr-o veritabila abdicarea de la anumite valori ale Justitiei, respectiv de la obligatiile de a asigura partilor o judecata independenta, cu complete constituite numai in conditiile si in termenii legii si asa mai departe.
Simona Marcu: Am luat act de sustinerile dvs., vom aprecia pe viitor asupra acestora.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Printre putinii in stare sa tina piept regimului 12 November 2018 18:41 +14
# Tracea-parcea , faec de ras magistratura ! 12 November 2018 18:50 +8
# paralela 13 November 2018 08:08 +2
# Mihail 15 November 2018 18:26 0
# DODI 12 November 2018 18:50 -1
# DOREL 12 November 2018 23:41 +1
# unul din lumea cea mare 12 November 2018 19:49 +6
# priviti valoarea sefului forumului judecatorilor 1 12 November 2018 19:51 +1
# priviti valoarea sefului forumului judecatorilor 2 12 November 2018 19:54 0
# Judecator iccj 12 November 2018 22:16 +7
# Călin Iaru 12 November 2018 22:22 +1
# Andronic Aurel 13 November 2018 01:21 0
# santinela 13 November 2018 07:29 +1
# indigenu 13 November 2018 07:46 +3
# dumitrescu 13 November 2018 14:53 0
# ?????? 15 November 2018 13:03 0