VICEPRESEDINTELE ICCJ, RECLAMAT LA CSM – Adrian Nastase vrea cercetarea disciplinara a judecatorilor Ionut Matei, Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminita Zglimbea si Cristina Rotaru, care nu au motivat nici pana acum Decizia din dosarul "Zambaccian": "Indatorirea redactarii hotararii in maximum 30 de zile de la pronuntare incumba oricarui judecator, indiferent de instanta la care activeaza... Imi incalca grav drepturile si produce o vatamare grava situatiei mele juridice" (Sesizarea)
Fostul premier Adrian Nastase a trimis Inspectiei Judiciare a CSM, la 10 martie 2014, o sesizare prin care solicita inceperea cercetarii disciplinare fata de judecatorii care au pronuntat decizia definitiva in dosarul "Zambaccian". Invocand incalcarea art. 406 Cpp si chiar a Codului deontologic al magistratilor, Nastase ii acuza pe judecatorii Ionut Matei (foto) – vicepresedintele ICCJ, Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminita Zglimbea si Cristina Rotaru ca nu respecta termenul legal de maximum 30 de zile in care acestia erau obligati sa redacteze motivarea hotararii pronuntate la 6 ianuarie 2014, in dosarul nr. 1919/1/2013, aratand in sesizarea inaintata la CSM ca abaterea celor cinci magistrati ai Inaltei Curti ii aduce grave prejudicii.
Membrii Completului de 5 judecatori al ICCJ care intarzie motivarea hotararii sunt acuzati de savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de dispozitiile art. 99 lit. f) si lit. r) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
In demersul sau, Adrian Nastase invoca imposibilitatea Tribunalului Bucuresti de a dezbate cererea sa de contopire a pedepselor primite in dosarele "Trofeul calitatii" si Zambaccian", pe motiv ca ICCJ nu a trimis instantei motivarea deciziei definitive in acest din urma dosar. Fostul premier considera ca neredactarea in timpul prevazut de lege a motivarii deciziei penale din 6 ianuarie 2014, in conditiile in care hotararea a fost luata de cei cinci judecatori in unanimitate, ii incalca drepturile si produce o vatamare grava a situatiei sale juridice, avand in vedere ca cererea de contopire inaintata la TMB nu poate fi solutionata cu celeritate, astfel incat sa se dispuna emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei, fiindu-i suprimata posibilitatea de a formula o cerere de liberare conditionata. In plus, Nastase arata ca "stabilirea cu exactitate a pedepsei ce urmeaza a fi executata poate influenta regimul de detentie care, in conditiile legale, poate fi schimbat din semideschis in deschis".
De altfel, Adrian Nastase a postat pe propriul blog, luni 17 martie 2014, si un silogism prin care arata ca cei cinci judecatori incalca legea prin refuzul de a redacta motivarea in doarul "Zambaccian" in timpul prevazut de art. 406 Cpp:
"Premiza majora: Articolul 406 din noul Cod de procedura penala prevede ca: "Hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare".
Premiza minora: Judecatorii din completul condus de vicepresedintele ICCJ, Ionut Matei, nu au redactat hotararea (pronuntata in 6 ianuarie 2014) in intervalul de 30 de zile.
Concluzia: Judecatorii completului au incalcat legea".
Prezentam sesizarea adresata de Adrian Nastase, pe 10 martie 2014, Inspectiei Judiciare a CSM
"Subsemnatul Nastase Adrian, (...) in temeiul art. 45 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, formulez prezenta sesizare cu privire la savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de dispozitiile art. 99 lit. f) si lit. r) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor de catre membrii completului de judecata ce au pronuntat sentinta penala nr. 1/06.01.2014, respectiv dl. Ionut Matei – judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dna. Ioana Bogdan – judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Angela Dragne – judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Luminita Livia Zglimbea – judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Rotaru – judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Astfel, la data de 06.01.2014 am fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate de 4 ani inchisoare prin sentinta penala nr. 1 din data de 06.01.2014 pronuntata in dosarul nr. 1919/1/2013 de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala – Completul de 5 judecatori Penal, in aceeasi zi predandu-ma organelor de politie si totdata incepand executarea pedepsei privative de libertate dispusa de instanta.
La data de 21.01.2014 am formulat, in conformitate cu dispozitiile art. 449 Cpp (actual art. 585 Cpp), o cerere de contopire a pedepselor aplicate subsemnatului prin sentinta penala nr. 1 din data de 06.01.2014, pronuntata in dosarul nr. 1919/1/2013 de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala – Completul de 5 judecatori Penal, si prin sentinta penala nr. 176 din 30.01.2012, pronuntata in dosarul nr. 514/1/2009 de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 160 din 20.06.2012, prnuntata in dosarul nr. 2470/1/2012 de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala – Completul de 5 judecatori Penal. Cererea de contopire astfel formulata a fost inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti sub nr. 1745/3/2014.
La termenul de judecata din data de 03.02.2014, acordat in dosarul nr. 1745/3/2014, instanta de executare a constatat ca la dosarul cauzei a fost atasat dosarul nr. 514/1/2009, insa dosarul nr. 1919/1/2013 nu a fost trimis de Inalta Curte de Casatie si Justitie, sens in care instanta de executare a emis o adresa in vederea atasarii acestuia.
Avand in vedere dispozitiile art. 406 Cpp, care stabilesc termenul in care trebuie redactata hotararea instantei, am constatat ca acesta s-a implinit la data de 06.02.2014, motiv pentru care, la data de 17.02.2014 am formulat o cerere de urgentare a redactarii Deciziei penale nr. 1 din data de 06.01.2014 pronuntata in dosarul nr. 1919/1/2013, adresata judecatorilor care au facut parte din completul de 5 judecatori – Penal care au judecat recursul.
Cu toate acestea, la termenul de judecata din data de 03.03.2014, instanta de executare a constatat ca, nici pana la acest termen nu a fost inaintat dosarul nr. 1919/1/2013, motiv pentru care a fost nevoita sa acorde un nou termen de judecata, la data de 31.03.2014.
Consider ca neindeplinirea obligatiilor de serviciu de catre judecatorii completului de judecata care au pronuntat sentinta nr. 1/06.01.2014, prin neredactarea motivarii sentintei penale, in conditiile in care aceasta a fost luata in unanimitate, imi incalca grav drepturile si produce o vatamare grava situatiei mele juridice, avand in vedere ca cererea formulata de mine, in conformitate cu dispozitiile art. 449 Cpp, nu poate fi solutionata cu celeritate astfel incat sa se dispuna emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei si implicit imi este suprimata posibilitatea formularii unei cereri de liberare conditionata.
De asemenea, drepturile mele sunt vatamate grav avand in vedere ca stabilirea cu exactitate a pedepsei ce urmeaza a fi executata poate influenta regimul de detentie care, in conditiile legale, poate fi schimbat din semideschis in deschis.
Avand in vedere si faptul ca am posibilitatea legala sa introduc o plangere individuala la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in temeiul art. 34 din Conventia europeana a drepturilor omului, pentru gravele violari in solutionarea recursului, redactarea Deciziei penale nr. 1 din 06.01.2014 este imperativ a fi motivata inauntrul termenului de 6 luni prevazut de dispozitiile art. 35 din Conventie.
Subliniez faptul ca prin dispozitiile art. 13 din Codul deontologic al magistratilor (n.a. - aprobat prin Hotararea CSM nr. 328/2005) se stabileste ca "judecatorii si procurorii sunt datori sa depuna diligenta necesara in vederea indeplinirii lucrarilor repartizate, cu respectarea termenelor legale, iar in cazul in care legea nu prevede, inauntrul unor termene rezonabile".
Or, in conditiile in care dispozitiile art. 406 Cpp stabilesc un termen pentru redactarea unei hotarari judecatoresti de 30 de zile de la pronuntare, acesta este unul imperativ (Hotararea se redacteaza...), iar in conformitate cu dispozitiile art. 98 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, nerespectarea acestuia poate conduce la declansarea actiunii disciplinare impotriva magistratului care a savarsit o abatere de la indatoririle de serviciu.
Totodata, Ghidul de aplicare a Codului deontologic al magistratilor arata: "in acelasi timp (decizia nr. 7/2002), s-a aratat ca nesocotirea dispozitiilor procedurale privitoare la administrarea probelor, acordarea a numeroase termene fara a se dispune vreo masura procesuala, amanarea repetata a pronuntarii si redactarea cu intarziere a hotararii au drept consecinta tergiversarea judecatii si, in functie de gravitate si de celelalte imprejurari de fapt, pot constitui nu numai incalcari ale normelor deontologice, ci abateri disciplinare, sanctionabile ca atare". (a se vedea f. 96 par. 3 din Codul deontologic al magistratilor – Ghid de aplicare, publicat de Asociatia Magistratilor din Romania, ed. Hamangiu, 2007)
Astfel, arat ca lipsa oricarei manifestari sau raspuns din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, atat la solicitarile instantei de executare, cat si la crerile formulate de mine, reprezinta, in acceptiunea mea, un refuz nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu, indatorire ce se refera la redactarea hotararii penale in termen de maximum 30 de zile de la pronuntare. Aceasta indatorire incumba oricarui judecator, indiferent de instanta la care activeaza.
Nu in ultimul rand, aceeasi fapta se circumscrie si cazului de abatere disciplinara prev. de dispozitiile art. 99 lit. r) din Legea nr. 303/2004, fiind evidenta incalcarea dispozitiilor procedural penale prevazute de art. 406 Cpp.
Avand in vedere cele expuse in cuprinsul prezentei sesizari, va solicit sa incepeti cercetarea disciplinara impotriva membrilor completului de judecata ce au pronuntat sentinta penala nr. 1/06.01.2014, respectiv dl. Ionut Matei – judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dna. Ioana Bogdan – judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Angela Dragne – judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Luminita Livia Zglimbea – judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Rotaru – judecator in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru nerespectarea dispozitiilor art. 99 lit. f) si lit. r) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# pol 18 March 2014 11:46 +1
# crina 18 March 2014 14:01 +7
# ADEVARUL 18 March 2014 22:04 +1
# Fane Chibrit 18 March 2014 22:15 -2
# ADEVARUL 18 March 2014 22:22 0
# santinela 18 March 2014 12:00 +9
# mircea 18 March 2014 12:06 -22
# nume si prenume 19 March 2014 03:50 +1
# si logosul a fost facut puscarias 18 March 2014 12:08 +1
# hai sictir 18 March 2014 12:26 -16
# Mosu\' 18 March 2014 13:36 -15
# goe 18 March 2014 13:46 +11
# Aramis 18 March 2014 21:10 0
# SERAPHIDIS 18 March 2014 14:01 -17
# Pandispan 18 March 2014 14:06 +11
# VIKY 18 March 2014 14:40 -11
# VIKY 18 March 2014 15:07 -7
# VIKY 18 March 2014 15:11 -6
# nelub 18 March 2014 17:22 +4
# Robert 18 March 2014 21:52 0
# AVOCAT FLOCIST 19 March 2014 00:24 +4
# Valeriu Mangu 19 March 2014 09:01 0