CALUL TROIAN – Ministresa Justitiei Ana Birchall face politica penala pe placul #rezistentilor ahtiati dupa catuse si puscarie. Halucinant, Birchall raporteaza liberarea conditionata nu la durata pedepsei detinutului, ci la pedeapsa prevazuta de lege. Niciun detinut cu o pedeapsa de pana in 10 ani nu va putea fi eliberat inainte de executarea efectiva a cinci sesimi, daca pedeapsa stabilita de lege este de 10 ani sau mai mare. Talharul primeste tratament mai bland decat coruptul
Prim-ministrul Viorica Dancila si liderii PSD ar trebui sa aiba mare atentie cu ministresa Justitiei Ana Birchall (foto). Dupa pozitia avuta in CSM in cazul boicotului la adresa Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, cand nu a fost deranjata de actiunile procurorilor si ale celor trei judecatori pucisti din Consiliu care au chiulit de la sedinte doar ca sa impiedice numirea Adinei Florea la sefia SIIJ, iata ca Ana Birchall deruleaza noi actiuni pe placul #rezistentilor ahtiati dupa catuse si puscarie. Mai exact, Birchall initiaza politici penale pe gustul sustinatorilor si propagandistilor “Binomului SRI-DNA” si ai Sistemului care a condus tara cu teroarea catuselor. Halucinant, Birchall propune masuri care sa ingreuneze liberarea conditionata, si care astfel sa tina puscariile aglomerate. Si atentie, nu ne referim la infractiuni cu violenta, ci la orice tip de fapte.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului penal, a Codului de procedura penala si a Legii DIICOT contine o prevedere care se dorea probabil sa treaca neobservata, dar care anuleaza chiar scopul inchisorii, si anume cel de reeducare si reintegrare a detinutului in societate, urmarindu-se in schimb tinerea acestuia cat mai mult dupa gratii. Concret, Ana Birchall propune ca in cazul infractiunilor sanctionate cu 10 ani sau peste 10 ani de inchisoare liberarea conditionata sa nu se raporteze doar la durata pedepsei primite de detinut, ci la pedeapsa prevazuta de lege. Iar detinutul condamnat pentru o infractiune pentru care pedeapsa este de 10 ani sau mai mare, indiferent de cati ani a primit, sa nu se poata libera conditionat decat dupa cinci sesimi, si nu dupa doua treimi asa cum e in cazul infractiunilor pentru care pedepsele sunt de pana in 10 ani.
Soparla lui Birchall
Astfel, proiectul ministrei Justitiei prevede ca liberarea conditionata se poate dispune daca detinutul a executat cel putin doua treimi din pedeapsa, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din pedeapsa in cazul inchisorii mai mari de 10 ani. La fel cum este si in prezent. De asemenea, prin noul proiect se prevede ca liberarea conditionata dupa executarea a jumatate din pedeapsa pentru pedepsele de pana in 10 ani sau a cel putin doua treimi pentru pedepsele de peste 10 ani nu se va mai aplica persoanelor cu varste de peste 60 de ani, ci persoanelor cu varste de peste 65 de ani.
Iata prevederile privind liberarea conditionata din proiectul Anei Birchall:
“Art. 100. Conditiile liberarii conditionate in cazul pedepsei inchisorii
(1) Instanta poate dispune liberarea conditionata in cazul inchisorii daca sunt intrunite urmatoarele conditii:
a) cel condamnat a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se afla in executarea pedepsei in regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca;
d) instanta are convingerea ca persoana condamnata s-a indreptat si se poate reintegra in societate.
(2) In cazul condamnatului care a implinit varsta de 65 de ani, se poate dispune liberarea conditionata, dupa executarea efectiva a jumatate din durata pedepsei, in cazul inchisorii ce nu depaseste 10 ani, sau a cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani, daca sunt indeplinite conditiile prevazute in alin. (1) lit. b) – d)”.
Aberatia din proiectul de OUG al Anei Birchall, dispozitie pe placul #rezistentilor insetati de catuse si puscarie, abia acum urmeaza. Dupa cele doua alineate a fost introdus unul nou, alin. 2 indice 1, care practic limiteaza liberarea conditionta. Acest alineat stabileste ca liberarea conditionata sa nu se mai raporteze la durata pedepsei primita de detinut, ci la pedeapsa prevazuta de lege. Mai exact, indiferent ca au fost condamnate la 2 ani, 3 ani, 5 ani sau 9 ani, persoanele aflate in detentie nu se vor putea libera conditionat daca infractiunea pentru care se afla in puscarie este sanctionata cu 10 ani sau mai multi de inchisoare, decat dupa efectuarea a cinci sesimi, nu a doua treimi.
Iata ce prevede alin. 2/1 nou introdus in art. 100 din Codul penal:
„(2/1) In toate cazurile prevazute la alin.(1) si (2), nu se poate dispune liberarea conditionata daca pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita, sau in cazul pluralitatii de infractiuni, pentru una din infractiunile savarsite, este de 10 ani sau mai mare, decat dupa executarea efectiva a cinci sesimi din durata pedepsei”.
Talharul, mai avantajat decat coruptul
Si acum sa exemplificam. O persoana condamnata la 5 ani inchisoare pentru luare de mita nu se va putea bucura de liberare conditionata dupa doua treimi din executarea pedespei, conform prevederilor art. 100 alin. 1 din Codul penal, desi pedeapsa care i-a fost aplicata este mai mica de 10 ani. Aceasta va putea fi liberata conditionat abia dupa executarea a cinci sesimi, intrucat va intra sub incidenta alin. 2/1 din art. 100 Codul penal care raporteaza liberarea conditionata la pedeapsa prevazuta de lege, pentru luare de mita fiind de 10 ani, nu la cea aplicata detinutului.
De asemenea, la fel vor sta lucrurile si in ceea ce priveste o persoana condamnata pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Fapta de abuz in serviciu este pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani, insa ea se majoreaza cu o jumatate in cazul consecintelor grave, limita superioara ajungand astfel la 10 ani si 6 luni inchisoare.
La fel, o persoana care, spre exemplu, a primit 3 ani pentru trafic de influenta si 4 ani pentru spalare de bani, fiind condamnat in final la pedeapsa cea mai grea de 4 ani, se va putea libera conditionat dupa executarea a cinci sesimi intrucat spalarea de bani este pedepsita cu 10 ani inchisoare.
In schimb, o persoana condamnata pentru talharie va intra sub incidenta prevederilor care stabilesc liberarea conditionata dupa executarea a doua treimi din pedeapsa, in condtiile in care aceasta infractiune se pedepseste cu maxim 7 ani.
Si proiectul de OUG al Anei Birchall mai contine o aberatie. Astfel, la art. 100 a fost inbtrodus un nou alineat, alin. 4 indice 1, care stabileste ca in cazul fractiunilor de pedeapsa despre care am vorbit mai sus se va tine cont de munca prestata, caz in care liberarea conditionata va putea fi dispusa dupa executarea efectiva a cel putin a trei patrimi din durata pedepsei:
Art. 100 alin. 4/1:
„In calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute in alin. (2/1) se tine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. In acest caz, liberarea conditionata nu poate fi dispusa inainte de executarea efectiva a cel putin trei patrimi din durata pedepsei inchisorii”.
Or, intrebarea care se pune este urmatoarea: cum va putea fi liberat dupa trei patrimi, pe baza muncii prestate, un detinut condamnat la o pedeapsa pentru care infractiunea este sanctionata cu 10 ani sau mai mult, atat timp cat alin. 2/1 obliga executarea efectiva a cinci sesimi din pedeapsa?
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanu 23 August 2019 10:25 +7
# Carcotas 23 August 2019 10:51 +8
# Procurorul 23 August 2019 11:12 +9
# BeBEE:cat teren au retrocedat Prefectii in acte de 30 de ani 23 August 2019 12:22 +5
# Nu uita ca esti român 23 August 2019 12:29 +5
# Nea Ion 23 August 2019 12:40 -16
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 23 August 2019 16:07 +2
# IO 24 August 2019 11:14 0
# gica70 25 August 2019 10:24 +1
# livia 23 August 2019 14:59 +5
# Sugacea face ce vrea ... Bataie de joc totala in tara asta ! 23 August 2019 15:33 +12
# tot eu 23 August 2019 16:06 +1
# Oftatgiul 23 August 2019 16:14 -1
# obiectiva din IRan 23 August 2019 16:17 0
# nae din dealul feleacului 24 August 2019 10:11 +4