29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PLATIM PENTRU TICALOSIA PROCURORILOR MILITARI – CEDO a respins recursul Guvernului in cauza Acatrinei si altii vs. Romania. Hotararea din 26 martie prin care statul a fost condamnat la plata a 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revolutiei din 1989 de la Timisoara a ramas definitiva. Judecatorii au constatat incalcarea articolelor privind dreptul la viata si interzicerea torturii (Hotararea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 September 2013 15:27
Vizualizari: 23719

Este oficial. Statul roman a pierdut un nou proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Marea Camera de la CEDO a respins, in 9 septembrie 2013, recursul formulat de Guvernin cauza Acatrinei si altii vs. Romania, impotriva hotararii din 26 martie 2013, prin care statul fusese condamnat la plata unor despagubiri victimele Revolutiei din 1989 de la Timisoara. Decizia a fost luata de judecatorii CEDO Sean Splemann, Ineta Ziemele, Isabelle Berro-Lefevre, Danute Jociene si Helena Jaderblom.


Condamnarea Romaniei la CEDO survine dupa o alta condamnare rasunatoare pentru tergiversarea dosarelor Revolutiei, la Sectia Parchetelor Militare din PICCJ, condusa de generalul magistrat Ion Vasilache (foto 1), cel care a mai detinut in urma cu cativa ani aceeasi functie si care a fost readus in acelasi post in loc sa fie indepartat din aceasta structura. In prezent, procurorul militar Vasilache este general cu doua stele, gratie avansarilor succesive in grad daruite de presedintele Traian Basescu.

In 26 martie 2013, CEDO a condamnat statul in cauza Acatrinei si altii vs. Romania. Cu acea ocazie, judecatorii de la Strasbourg au hotarat obligarea statului la plata unor despagubiri in valoare de aproximativ 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revolutiei din 1989 de la Timisoara. Reprezentati de avocatii Antonie Popescu (foto 2) si Ionut Matei, reclamantii au acuzat represiunile armate din timpul demonstratiilor din seara de 16 decembrie 1989, impotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu.

CEDO a constatat incalcarea articolului 2 din Conventia pentru apararea drepturilor omului privind “dreptul la viata” care stabileste urmatoarele:

1. Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decat in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal cand infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin lege.

2. Moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin incalcarea acestui articol in cazurile in care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta:

a. pentru a asigura apararea oricarei persoane impotriva violentei ilegale;

b. pentru a efectua o arestare legala sau a impiedica evadarea unei persoane legal detinute ;

c. pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o insurectie”.

De asemenea, CEDO a constatat si incalcarea articolului 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului referitor la interzicerea torturii, care prevede ca “nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

Concluziile avocatilor Antonie Popescu si Ionut Matei: “Era obligatia Statului de a reactiona cu promptitudine si fara intarzieri inutile pentru a preveni orice aparitia de toleranta la acte ilegale sau complicitate”

Avocatii Antonie Popescu si Ionut Matei, aparatori ai celor 72 de reclamanti, au reusit sa demonstreze in fata judecatorilor de la Strasbourg faptul ca ancheta procurorilor militari nu s-a desfasurat in mod corect, iar autoritatile din cadrul noii puteri instaurate in Romania dupa 1989 s-au aratat reticente cu privire la instrumentarea cauzei. Acestia au aratat ca “era obligatia Statului de a reactiona cu promptitudine si fara intarzieri inutile pentru a preveni orice aparitia de toleranta la acte ilegale sau complicitate”. De asemenea, cei doi avocati au subliniat, in concluziile depuse la CEDO, ca ”actiunea penala este o actiune publica, apartine statului, este un drept regalian si o obligatie fata de cetateni, in respectul fata de lege, astfel incat procurorii care au instrumentat dosarele penale aveau obligatia sa identifice partile vatamate, sa constate prejudiciul, sa-l evalueze, sa sustina constituirea celor vatamati, ca parte civila in proces”.

Iata alte fragmente din concluziile depuse la CEDO de avocatii Antonie Popescu si Ionut Matei:

Cu privire la incalcarea Conventiei va rugam sa observati, in primul rand, ca violentele aplicate de agentii statului se pot analiza ca o incalcare a art. 2 din Conventie, si atunci cand nu exista deces al victimei, dar gradul si tipul fortei folosite demonstreaza intentia neechivoca de a ucide. (...)

In prezenta cauza, va rugam sa luati act de faptul ca o parte dintre reclamanti sunt sotul/sotia/copiii/parintii unor manifestati anticomunisti ucisi in timpul Revolutiei de la Timisoara, iar ceilalti reclamanti au fost grav raniti de gloante in cursul acestor evenimente. Daca raspunderea penala a persoanelor care au recurs la forta nu este vizata de procedura in temeiul Conventiei, nu se contesta faptul ca, in decembrie 1989, agentii statului au folosit la Timisoara arme de foc pentru reprimarea manifestatiilor anticomuniste, omorand mai multe zeci de persoane si ranind grav alte cateva sute. Prin urmare, tinand seama de folosirea considerabila a fortei letale impotriva populatiei civile care manifesta in 1989 la Timisoara, consideram ca art. 2, sub aspect procedural, se aplica tuturor reclamantilor.

Reclamantii sustin ca ancheta declansata in urma represiunii manifestatiilor anticomuniste de la Timisoara nu a permis stabilirea cu promptitudine a raspunderii cu privire la decesul sotului/tatalui/fiului si la ranirea celorlalti. Procedura nu s-a desfasurat in mod corect deoarece, din cauza pozitiei acuzatilor in cadrul noii puteri instaurate in Romania dupa 1989, autoritatile s-au aratat reticente cu privire la instrumentarea cauzei.

Sumele acodate de instantele nationale nu vizau repararea neplacerilor si a incertitudinii care rezulta din desfasurarea anchetei, ci aveau ca scop despagubirea reclamantilor pentru pierderile materiale suferite ca urmare a atingerii aduse integritatii lor fizice sau celei a apropiatilor lor si sa compenseze prejudiciul moral, consecinta directa a acestei atingeri. in plus, in niciun moment autoritatile interne nu au recunoscut, in mod explicit sau in esenta, vreo deficienta a anchetei.

Prin urmare, consideram ca, reclamantii sunt victime in ceea ce priveste capatul de cerere intemeiat pe art. 2 din Conventie sub aspect procedural. Dreptul la un proces echitabil constituie una din componentele principiului asigurarii proeminentei dreptului intr-o societate democratica. In acelasi timp, dreptul la un proces echitabil este o componenta esentiala a altui principiu fundamental care rezulta din principiile Conventiei puse in aplicare in jurisprudenta organelor sale, anume acela al afirmarii unei ordini publice europene a drepturilor omului”.

* Cititi aici Hotararea CEDO din 26 martie 2013

* Cititi aici informarea CEDO privind respingerea recursului intentat de Guvernul Romaniei

Comentarii

# BERCEA MONDIAL : ,, E MANEVRA LU FRAȚII MIEI.......,, date 18 September 2013 16:01 +9

        Gratie avansarilor succesive in grad daruite de presedintele Traian Basescu acestui general , premierul VICTOR PONTA ESTE NEVOIT SĂ MAJOREZE IAR TAXELE ȘI IMPOZITELE, pentru a plăti despagubiri in valoare de aproximativ 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revolutiei din 1989 de la Timisoara.                    Este bine doamna HAINEALĂ ???????, Domnule PONTA ???????, domnule MARINAR- MOLA PESTE 11 LUNI

# POLO.NICU date 19 September 2013 09:08 +9

Gresit titlu. Platim pentru ticalosia tuturor procurorilor

# virgil date 20 September 2013 10:26 0

vine, vine dosarul revolutiei de la bucuresti, e pe masa cedo si se asteapta opozitia guvernului, dar bulgarele se rostogoleste...

# POLO.NICU date 19 September 2013 09:10 +7

Gresit titlu. Platim pentru ticalosia tuturor procurorilor

# Pol date 19 September 2013 10:58 +8

Si pentru cea a judecatorilor care nu au \"observant\" probele din dosar! Pentru ca, in orice stat democratic cu juecatori promovati prin propriile merite si nu politic, cei mai vinovati sunt judecatorii nationali care nu s-au aplecat cu corectitudine asupra probelor si nu au tinut cont de legislatia tarii!

# salariu nesimtit date 19 September 2013 14:36 0

generalul lunar primește 287.000 lei salariu. Nu se poate pune poprire pe salariu pentru a da și el ceva față de condamnarea CEDO ?

# excentric date 18 September 2013 16:06 +8

DEMISIA MINISTRULUI FINANȚELOR  PENTRU FAVORIZAREA INFRACTORULUI. MANDAT 29 ZILE. DAUNELE IN URMA HOT CEDO VOR DEPĂSI BUGETUL ROMÂNIEI. LA PUȘCĂRIE.     În 23 de ani nu este nici-o acțiune în regres depusă la instanțe. este vorba de ,,BARA BARA,,.

# BURTIHANIE /CAGULĂ BOȚITĂ date 18 September 2013 16:08 +5

Eu nu mai sunt de acord să plătesc pentru ,,BURTIHANIA,, acestui general nici-un ban. Acest ,,BURTOS,, nu merită nici bătaie.      Alo, doamna HAINEALĂ nu declanșați acțiuni pentru ,,BUNA REPUTAȚIE,,

# DEMISIE date 18 September 2013 16:12 +7

Vă vom taxa foarte urât la următoarele alegeri, mințiți po******ția că este nevoie de bani la buget, pentru ce ?? pentru a plăti prostia magistraților.

# BERCEA MONDIAL : ,, E MANEVRA LU FRAȚII MIEI.......,, date 18 September 2013 16:17 +7

        Gratie avansarilor succesive in grad daruite de presedintele Traian Basescu acestui general , premierul VICTOR PONTA ESTE NEVOIT SĂ MAJOREZE IAR TAXELE ȘI IMPOZITELE, pentru a plăti despagubiri in valoare de aproximativ 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revolutiei din 1989 de la Timisoara.                    Este bine doamna HAINEALĂ ???????, Domnule PONTA ???????, domnule MARINAR- MOLA PESTE 11 LUNI

# Adrian date 18 September 2013 16:18 +14

Ma gandesc oare daca Mr. Voinea sta bine acum la pensie! Oare cine s-a ocupat timp de aproximativ 20 de ani de dosarele revolutiei? Nu cumva in fiecare decembrie aparea Voinea la televizor si spunea ca isi va taia o mana daca nu finalize dosarele revolutiei?Nu spun ca Vasilache e vreun sfant, dar de Voinea de ce nu zice nimeni nimic? Alo? Dle. Voinea e bine cu o pensie de 20.000 de lei?

# gore date 18 September 2013 16:26 -6

Voinea a fost singurul care a muncit pe aceste dosare si chiar a si trmis in judecata, incluisv pe Chitac si Stanculescu pe dosarul Revolutiei de la Timisoara asa ca...mai usor...vedeti cu Vasilache taietorul de frunze la cainii parchetelor militare ce faceti!!!!! habarnisti comentatoristi ce va treziti voi sa latrati aiurea!

# Adrian date 18 September 2013 16:30 +11

A muncit foarte mult in dosare! Ma lasi!!! Si daca a muncit asa de mult de ce I-au trebuit 20 de ani sa trimita 2 oameni in judecata? Tocmai pentru ca a muncit atat de mult s-a decis sa iasa la pensie in loc sa se duca la CSM si sa isi sustina punctul de vedere!

# CI date 18 September 2013 19:00 +6

Adrieane, voinea  i-a trimis pe sefii aia 2 de haita in 2 (DOI) ani si repede au si fost condamnati in regimul de trista amintire constantinescu dar ai tai au venit si au bagat recurs in anulare joita tanase si i-au mai lasat liberi 8 ani. de ce crezi ca l-au trecut in rezerva si l-au pus pe vasilov al tau republican de ploiesti? sigur ca putea mai repede dar din 1997 a fost pus sa faca. da alti procurori nu mai sint sa intrebe csm ce au facut .au dormit?

# CI date 19 September 2013 21:50 0

Nu-mi aprţine postarea. E vorba de furtul de nickname...

# Tudor Raneti date 18 September 2013 19:59 +4

Romanul valora 350.000/72=4861.1 euro acum 23 de ani. Oare s-a devalorizat? Ce tara vinde romanul cel mai ieftin. Romania cu siguranta. Care e prognoza c-as investi in niste lingouri de carne vie. Cererea de sclavi pare sa fie mereu actuala, si nu pare ca romanii sa tina pasul cu cererea ca se cam imputineaza

# vali date 18 September 2013 20:00 +6

LA ACESTE CANALII INUMANE, fostii tortionari comunisti, ESTE CICA “NECONSTITUTIONAL” SA LI SE TAIE PENSIILE , (deoarece fac parte din aceeasi familie cu justitia) INSA LA FOSTII PENSIONARI MILITARI A FOST LEGALA ANULAREA LEGII 164/2001 A PENSIILOR MILITARE DE STAT, CARE A FOST EMISA PENTRU ARMONIZARE LEGISLATIVA DATORATA ACCEDERII IN NATO, UE SI PENTRU ACCEDEREA IN SPATIUL SHENGEN. CONFORM LEGII 304 ACTUALIZATA , PENTRU MAGISTRATII MILITARI , NU A FOST ABROGATA LEGEA 164/2001 A PENSIILOR MILITARE DE STAT CI DOAR PENTRU FOSTII PENSIONARI MILITARI DE CARIERA. PRIORITATILE POLITICE ALE GUVERNANTILOR/TRAFICANTI SUNT ORICARE ALTELE DECAT PATRIA ROMANIA.

# Tudor Raneti date 18 September 2013 20:04 +5

Nu se mai spune procurori ci porcurori, figurativ animale care se balacesc in propriile fecale penale, si au facut o cocina din procuratura romaneasca

# vali date 18 September 2013 20:04 +6

Ce parere aveti la ei se poate si la noi Nu??? A aparut in MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 26 ianuarie 2012 , LEGEA nr. 303 din 28 iunie 2004 (**republicata**)(*actualizata*) privind statutul judecatorilor si procurorilor (actualizata pana la data de 26 ianuarie 2012*) Si acum, atentie ce apare la ART. 82*)alin.7 (7) Judecãtorii şi procurorii pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. JUDECATORII SI PROCURORII MILITARI POT OPTA INTRE PENSIA DE SERVICIU SI PENSIA MILITARA DE SERVICIU !!!!!…. Intrebare: MAI EXISTA PENSIE MILITARA DE SERVICIU , DEOARECE PENTRU MILITARII DE CARIERA A FOST DESFIINTATA , SAU EI ATATA MERITA???? Si la ART. 85*)alin.2 (2) Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã indemnizaţia brutã lunarã a unui judecãtor şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare,

# vali-3 date 18 September 2013 20:07 +7

în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacã în urma actualizãrii rezultã o pensie de serviciu mai micã, judecãtorul sau procurorul îşi poate pãstra pensia aflatã în platã. Deci la ei se poate ??!!!!!!!!!!!!!!! CE PARERE AVETI DE ACESTE PREVEDERI ?

# vali date 18 September 2013 20:11 +7

Fostul General magistrat militar, procurorul militar Dan Voinea, un ageamiu al justitiei , dupa 29 de ani vechime in munca are o pensie amarata, de 19.240 de lei/lunar.

# belo date 18 September 2013 22:03 +1

las ca nu e singurul....dar alde vasilacheul asta care maraie incontinuu prin biroul de la parchet ce face? ce-a facut de-a ajuns general? pantofii cui?

# javrele comuniste date 19 September 2013 11:58 +1

:-* judecatorii si tortionarii comunistii si securistii criminalii lui iliescu si basescu,hotii si tradatorii poporului trebuie sa plateasca ei la cedo tote procesele castigate de omenii care nu leau respectat drepturile din revolutie,banditii lui basescu cei bogatii din jaful banului public sa fie judecatii ca tortionarii -criminalii :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva