INTERVIU - Avocatul Ion Panaitescu face radiografia nelegalitatii ”Tribunalului de la Targoviste” din cazul locotenentului Alexandru Gheorghe. Generalul declara ca il apara pe ofiter ”pro bono”, cerandu-i ca onorariu ”o atitudine civica responsabila”
Gen. (r) Ion Panaitescu (foto) are o vasta experienta in magistratura, indeobste in ce priveste domeniul penal. A intrat in magistratura in 1987, mai intai ca judecator la Tribunalul Militar Bucuresti, cu o specializare anterioara in psihologie, activitate pentru care fusese deja selectionat in MApN. A indeplinit functii de conducere la nivelul instantelor militare, a fost sef de directie in Ministerul Justitiei, procuror sef Sectie militara la Parchetul National Anticoruptie. A devenit incomod in timpul mandatului Monicai Macovei la Ministerul Justitiei, motiv pentru care de atunci practica avocatura. Avocatul Ion Panaitescu il apara, la aceasta ora, pe locotenentul Alexandru Gheorghe, cel care si-a manifestat dreptul fundamental la libertatea de opinie si exprimata in timpul manifestatiilor din Piata Universitatii catalogate de toti factorii Puterii ca fiind ”cu caracter social”. Intrucat decizia Comisiei de Judecata ad-hoc constituita la nivelul Flotilei I Aeriana Campia Turzii a surprins opinia publica – prin decizia de excludere din Armata a locotenentului-protestatar Alexandru Gheorghe - dar si pe toti profesionistii care se ocupa de domeniul justitiei militare, Lumeajustitiei.ro a considerat ca, in interiorul unui interviu, se pot puncta toate nelegalitatile existente in acest caz cu impact national puternic.
Care au fost motivele pentru care ati acceptat imediat sa fiti aparatorul locotenentului Alexandru Gheorghe? Sunteti unul dintre magistratii care au respectat ingtodeauna rigorile militare. Care vi s-a parut a fi argumentul in aparare cel mai convingator?
Am actionat in virtutea regulii care spune ca desi nu pot da definitia elefantului, eu l-as recunoaste daca l-as vedea. Adica, am anticipat o eroare grava in privinta modului intempestiv in care s-a recurs de catre MApN la transarea acestei chestiuni. A se observa ca ofiterul fusese condamnat deindata, prin iesirile publice ale neinspiratului purtator de cuvant al Apararii, domnul contraamiral Tiberiu Fratila. Am admis si faptul ca tanarul ofiter a comis cu candoare fapte a caror semnificatie a fost deturnata de catre unii dintre sefii sau conmandantii lui, incat judecata asa sum am spus si intr-o alta hotarare, a insemnat in esenta, un simulacru de procedura disciplinara, urmata de executia simbolica a ofiterului, careia nu i-a premers ”condamnarea”.
La ce hotarare va referiti aici, maestre?
La aceea data in prima instanta in cauza privitoare la Lotul Cpex. Desigur, va amintiti asta, multi dintre dumneavoastra erati la inceputul carierei jurnalistice. Sotii Ceausescu au fost judecati si executati fara ca vreodata sa fi fost condamnati si aceasta opinie a mea de judecator am scris-o in hotararea pe care am pronuntat-o si de care nu ma voi dezice niciodata. Cazul acesta, al ofiterului Alexandru Gheorghe, este asemanator intrucatva, din unicul punct de vedere al legalitatii instituirii acestor comisii de judecata.
Pana la urma, comisiile de judecata au fost sau nu instituite corect, cu aplicarea legii in concretetea ei ?
Raspunsul direct este NU. Argumentul pe care l-am intrebuintat cu prilejul judecarii de catre - sa zicem prima instanta a fost acela ca desi exista un ordin al Ministrului Apararii din 2005, de aprobare a Regulemnatului de organizare si functionare a Consiliilor de judecata, sus-zisele documente au caracter de acte administrative cu caracter normativ, care prin efectul unor hotarari ale Guvernului Romaniei, date in aplicarea Legii nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa in elaborarea actelor normative, pentru a intra in vigoare – id est – pentru a produce efecte, trebuiau publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, intrucat nu faceau parte din categoria acelor acte normative privitoare la siguranta nationala si/sau apararea ordinii publice, care continand informatii clasificate, asa cum regimul acestora este reglementat in Legea 182/2002, sa fie exceptate de la publicarea lor in M.O.
Si atunci, ce nu inteleg, domnule general, cei care conduc la ora actuala Ministerul Apararii? De ce vor neaparat sa il execute in asemenea hal pe tanarul ofiter Alexandru Gheorghe, in conditiile in care parasirea garnizoanei si portul uniformei la o manifestatie spontana, cu caracter social, putea fi doar o simpla fapta sanctionatorie, dar in niciun caz una infractionala, care sa duca la excluderea lui din Armata? Atunci care mai este deosebirea pedepsei pentru gravitatea faptelor intr-un caz in care un ofiter comite o infractiune si este eliminat din structura militara, si un ofiter cu fapte minore este sanctionat la fel, cu maximul pedepsei?
Aici tin sa va dezvalui ca am o mare suspiciune. Nu stiu daca nu cumva gestul excluderii ofiterului din ARMATA este rezultatul excesului de zel al unora dinre comandantii sau sefii sai, care in opinia mea, au gestionat lamentabil chestiunea, punandu-l in acest fel, pe ministrul Apararii, cu spatele la zid. Intrucat mai la urma, acesta hotaraste daca ofiterul va pleca din Armata sau nu. In acest context, a fost pentru mine o experienta trista sa remarc obtuzitatea asa-zisilor judecatori fanatizati in executarea ordinului care, ca si in cazurile patologice ale comportamentului de tip halucinator au dat primat perceptiv unor iluzii. Cu alte cuvinte, prevalent a fost ordinul in dauna legi care este obligatorii pentru toti, a Constitutiei, a Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Astfel, putem zice in acest caz, actele normative invocate ca si logica sau bunul simt, sunt cu brutalitate oprite la poarta cazarmii, in incinta careia ordinul plutonierului este ordinul de la imparatie.
Care este opinia dumneavoastra, ca cetatean, ca avocat si ca general al Armatei Romane despre aceasta maniera de a ”executa” un ofiter care a avut curajul de a se solidariza nevoile acute ale romanilor din Piata Universitatii? Dauneaza ea intregii imagini a MApN?
Neindoielnic. Fiindca am putea spune ca potrivit proverbului, ”iada sare masa, capra sare casa”, la o abatere minora savarsita de ofiter, armata raspunde cu fapte prevazute de legea penala savarsite de asa-zisii judecatori, impreuna cu cei care i-au instigat.
Ati mai avut de-a face, in cariera dumneavoastra de magistrat, cu un caz cat de cat asemanator celui al locotenentului Alexandru Gheorghe?
Da. Un caz identic a fost cel al unui politist din Politia de Frontiera, inspectorul Gheorghe Irimescu, sanctionat pentru ca a dezvaluit presei nelegiuri ale sefilor sai dintr-un punct de frontiera, care in sa primeasca felicitari si recompensa pentru conduita sa excemplara in fata coruptiei, acesta s-a vazut cu cariera distrusa de catre cei vizati in denutul sau public. La Inalta Curte, eu l-am aparat in recurs pe acest politist, au fost desfiintate toate hotararile anterioare, iar ofiterul a fost repus in toate drepturile pe care le avusese inainte de a fi sanctionat. Atunci a fost pentru prima data cand am invocat legea privind avertizorul de integritate. Stiu ca si acel ofiter a fost tratat ca un paria de conducerea MAI, care s-a vazut mai in urma nevoita sa puna in executare decizia ICCJ.
Deci, sa intelegem ca traim intr-o tara in care, daca dezvalui coruptia sau te solidarizezei cu necazurile sociale ale oamenilor, esti distrus. Si atunci, cum se mai poate vorbi de o reala lupta impotriva coruptiei?
Aici as preciza ca nu incurajez in nciun fel abandonul disciplinei militare. Pe de alta parte, Armata nu mai poate fi privita ca ”Marea muta”, asa cum i se spunea de cu multa vreme in urma. In fond, cred ca organismul militar trebuie sa instituie comunicarea cu societatea civila nu numai prin institutia purtatorului de cuvant. Prin admisia in capilarele acestui organism si a principiilor generale de civilitate si buna cuviinta, de suprematie a legii, armata ar trebui sa lase comunicarea sa circule in dublu sens. Asta inseamna ca militarul este si el un cetatean european, si nu un mutant incazarmat.
Cu sinceritate si transparenta, am dori sa ne spuneti, domnule avocat, daca acest caz al locotenentului roman este unul ”pro bono”...
Da. Asa a simtit sufletul meu de militar si asa a consfintit decizia mea de aparator! Este un tanar caruia nu-i pot cere ca onorariu decat o atitudine civica responsabila si un viitor care sa nu dezamageasca pe nimeni, si aici includ si pe colegii sai militari si pe romanii care poarta inscriptia idealurilor Pietii Universitatii.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# maxu08 16 February 2012 18:25 +5
# Ion Panaitescu 16 February 2012 19:13 -2
# maxu08 16 February 2012 19:38 +3
# ubu 16 February 2012 19:20 0
# excelent! 16 February 2012 23:07 +2
# Olivia-Maria Marcov 17 February 2012 17:38 0
# Olivia-Maria Marcov 17 February 2012 17:45 0
# Olivia-Maria Marcov 17 February 2012 17:51 0
# Olivia-Maria Marcov 17 February 2012 17:58 0
# Olivia-Maria Marcov 17 February 2012 18:11 0
# Olivia-Maria Marcov 17 February 2012 18:48 0
# Olivia-Maria Marcov 17 February 2012 20:59 0
# Olivia-Maria Marcov 17 February 2012 21:28 0
# doru 17 February 2012 21:30 -3
# Olivia-Maria Marcov 17 February 2012 21:50 +1
# LT.ALEXANDRU GHEORGHE 18 February 2012 11:53 +10
# mmen in black 18 February 2012 16:33 -9
# Lt.Alexandru Gheorghe 19 February 2012 19:19 +3
# Mihaela Bica 24 February 2012 15:57 +3
# Olivia-Maria Marcov 18 February 2012 15:59 0
# Olivia-Maria Marcov 18 February 2012 19:27 +2
# ptr Olivia 19 February 2012 11:12 -4
# Lt.col.(fost rezervist) unitar Vasile 18 February 2012 23:09 +3
# Olivia-Maria Marcov 19 February 2012 16:42 0
# ptr Olivia 19 February 2012 18:32 -4
# Olivia-Maria Marcov 20 February 2012 11:53 0
# Olivia-Maria Marcov 20 February 2012 12:05 0
# Olivia-Maria Marcov 20 February 2012 12:26 0
# Olivia-Maria Marcov 20 February 2012 14:06 0
# Olivia-Maria Marcov 20 February 2012 14:55 0
# Olivia-Maria Marcov 20 February 2012 16:03 0
# Olivia-Maria Marcov 20 February 2012 19:23 0
# Olivia-Maria Marcov 22 February 2012 20:07 0
# Olivia-Maria Marcov 23 February 2012 18:31 -1
# nu am nume 23 February 2012 21:20 0
# geo 24 February 2012 09:30 +2
# Olivia-Maria Marcov 24 February 2012 10:52 -1
# Georgia Moldovan 24 February 2012 17:42 +1
# gogu_matriteru 4 October 2012 10:49 +1
# diversiunea 4 October 2012 13:44 0