INTERVIU - Generalul Dan Voinea: „Singura in masura sa acorde despagubiri corecte victimelor Revolutie era si este Justitia. Acolo trebuie sa ajunga aceste dosare, cum a fost si in cazul detinutilor politic!”
Scandalul certificatelor de revolutionar revine in actualitate. Guvernul Boc e hotarat sa taie de tot avantajele materiale acordate revolutionarilor prin Legea 42/1990, si sa le pastreze doar pentru raniti si urmasii celor decedati. Preschimbarea certificatelor de revolutionar existente a fost inceputa in 2004-2005, cand Sectia Parchetelor Militare, unde se aflau dosarele Revolutiei, a fost implicata in verificarea tuturor persoanelor detinatoare ale unui astfel de document. Pentru preschimbarea certificatelor, intrucat scandalul in mass media era foarte mare, era obligatoriu ca fiecare dintre revolutionarii care solicitasera preschimbarea, sa fie audiat la Parchetele Militare, fie la Bucuresti, fie in tara. L-am contactat pe procurorul militar gen. Dan Voinea pentru a explica la ce concluzii a ajuns in urma unor astfel de audieri si ce parere are despre aceasta intitiativa gandita de Guvern pentru a se lua toate facilitatile institutie in prezent, prin lege, la circa 50.000 de revolutionari asupra carora planeaza suspiciunea ca multi sunt impostori.
Domnule general, ce ati stabilit in urma audierilor? Au existat surprize?
Sigur ca aceasta noua intorsatura luata de catre SSPR de a preschimba certificatele a fost de un real folos, pentru ca trimitandu-i pe acestia la parchet pentru audieri, ne-am putut completa informatile de care aveam nevoie in dosarele aflate in cercetare. Cu aceasta ocazie, am constatat ca erau foarte multe persoane care profitasera de certificatul de revolutionar fara a fi fost implicate in luptele de strada sau in alte activitati care dusesera la rasturnarea PCR. Ceea ce era mai revoltator, am descoperit si persoane care erau revolutionari, dar de fapt acestia facusera parte din aparatul represiv. Urmare a acestor constatari, am trimis o parte din dosarele constituite atunci spre cercetare la parchetele civile, pentru ca se conturau infractiuni de coruptie. Existau indicii clare ca astfel de certificate fusesera obtinute in mod fraudulos. In ceea ce-i priveste pe cei implicati in represiune, marea majoritate militari, generali, cum ar fi generalul Oana (seful dispozitivului de la TVR), gen. Muresan si altii, Dumitru Iliescu, gen. Naghy, Ion Suceava, Carp, Cico Dumitrescu, precum si Ion Iliescu, acestia au fost pusi, la anumite momente, sub urmarire penala.
Si ce s-a intamplat cu aceste personaje? Au ramas pana acum tot cu certificat?
Dupa ce noi am constatat, am trimis la asociatiile din care faceau parte concluziile noastre si acestea, mai departe, la SSPR, nu noi eram cei care puteam sa le anulam certificatele. Nu aveam competenta...
Ati terminat verificarile sau vi s-au pus bete-n roate?
Nu am finalizat aceste verificari. Am fost chemat la Parlament, pentru ca fusesem reclamat de unii militari ca nu le dau adeverinta ca sa-si ridice drepturile de revolutionar, si atunci Emil Cuteanu, presedintele Comisiei parlamentare pentru aplicarea Legii 42/90, mi-a interzis printr-o adresa oficiala transmisa la PICCJ, sa mai eliberam astfel de adeverinte pentru revolutionari care urmau sa-si preschimbe certificatul. Am inteles atunci ca noi eram un obstacol pentru diversi potentiali impostori. De atunci, mi-am vazut doar de anchete.
V-ati ocupat, dintre toti anchetatorii, cel mai mult de dosarele Revolutiei. V-ati format cu siguranta si opinii referitoare la ce s-a intamplat in decembrie 1989. Va intrebam direct: considerati ca detinatorii de certificate de revolutionar ar trebui recompensati in continuare cu indemnizatii si cu alte facilitati (teren, loc de veci, spatii comerciale, scutiri de impozit si transport gratuit)? Sau ar fi benefic sa intram si noi in randul lumii, unde au existat atatea revolutii, dar niciodata un secretariat pentru revolutionari si nici legi care sa le confere astfel de avantaje materiale pe viata?!
La aceasta situatie s-a ajuns in primul rand pentru ca in Romania statul de drept nu a functionat pentru victimele revolutiei si mineriadelor, si ma refer aici la cei raniti si la urmasii celor ucisi si la cei care au fost lipsiti de libertate in mod ilegal si supusi la tratamente inumane in timpul acestor arestari ilegale. Doar aceste victime ar fi normal sa beneficieze de un ajutor social, dar asta in functie de consecintele suferite de fiecare dintre ele. Unul are nevoie de o indemnizatie pe viata, altul doar o perioada, si asa mai departe. In ceea ce-i priveste pe restul beneficiarilor, am constatat ca o buna parte din asa-zisii revolutionari sunt cei care au sustinut cu arma-n mana venirea la putere a grupului condus de Ion Iliescu in 1989 si care in afara de ceea ce au beneficiat pe Legea 42, o buna parte au fost integrati in sistemul administratiei de stat, respectiv aproape 700 de revolutionari angajati la M.A.I. si ca atare nu se punea problema sa nu aiba din ce sa traiasca. Consider ca statul trebuie sa faca ceva pentru a aduce lucrurile in normalitate si cred ca singura solutie ar fi finalizarea cercetarii in dosarele Revolutiei pentru a stabili adevarul pentru ca nu exista un alt instrument de raportare la faptele unei persoane savariste in decembrie 1989.
Credeti ca a fost folosita aceasta lege cu toate modificarile ei ca instrument pentru a tine aproape o masa de manevra usor de manipulat in perioade electorale?
Fara doar si poate ca revolutionarii au fost folositi si lucrul acesta a fost demascat char de domnul Perju, care a si afirmat ce sprijin a acordat partidului aflat la Putere. Si altii, inainte, altora. Singura in masura sa acorde despagubiri corecte victimelor Revolutie era si este Justitia, unde asa cum a cerut CEDO. In Justitie, acolo trebuie sa ajunga toate aceste dosare. Ea e cea care stabileste daca cineva merita despagubit sau nu. Asa a fost si in cazul detinutilor politici, acelasi lucru trebuie sa se intample si in acest caz, al evenimentelor di decembrie 1989.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# th58m 20 July 2011 23:48 +1
# Tzundrea 21 July 2011 09:34 +1
# Tzundrea 21 July 2011 14:57 +1
# Alberto Kurtyan 22 July 2011 21:44 +1
# Coco Cocoteanu 23 July 2011 00:22 -1
# Tzund 23 July 2011 13:38 -1
# DAN PERJU 26 July 2011 14:40 0