15 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU - Generalul Dan Voinea: „Singura in masura sa acorde despagubiri corecte victimelor Revolutie era si este Justitia. Acolo trebuie sa ajunga aceste dosare, cum a fost si in cazul detinutilor politic!”

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

20 July 2011 13:04
Vizualizari: 10116

Scandalul certificatelor de revolutionar revine in actualitate. Guvernul Boc e hotarat sa taie de tot avantajele materiale acordate revolutionarilor prin Legea 42/1990, si sa le pastreze doar pentru raniti si urmasii celor decedati. Preschimbarea certificatelor de revolutionar existente a fost inceputa in 2004-2005, cand Sectia Parchetelor Militare, unde se aflau dosarele Revolutiei, a fost implicata in verificarea tuturor persoanelor detinatoare ale unui astfel de document. Pentru preschimbarea certificatelor, intrucat scandalul in mass media era foarte mare, era obligatoriu ca fiecare dintre revolutionarii care solicitasera preschimbarea, sa fie audiat la Parchetele Militare, fie la Bucuresti, fie in tara. L-am contactat pe procurorul militar gen. Dan Voinea pentru a explica la ce concluzii a ajuns in urma unor astfel de audieri si ce parere are despre aceasta intitiativa gandita de Guvern pentru a se lua toate facilitatile institutie in prezent, prin lege, la circa 50.000 de revolutionari asupra carora planeaza suspiciunea ca multi sunt impostori.


Domnule general, ce ati stabilit in urma audierilor? Au existat surprize?

Sigur ca aceasta noua intorsatura luata de catre SSPR de a preschimba certificatele a fost de un real folos, pentru ca trimitandu-i pe acestia la parchet pentru audieri, ne-am putut completa informatile de care aveam nevoie in dosarele aflate in cercetare. Cu aceasta ocazie, am constatat ca erau foarte multe persoane care profitasera de certificatul de revolutionar fara a fi fost implicate in luptele de strada sau in alte activitati care dusesera la rasturnarea PCR. Ceea ce era mai revoltator, am descoperit si persoane care erau revolutionari, dar de fapt acestia facusera parte din aparatul represiv. Urmare a acestor constatari, am trimis o parte din dosarele constituite atunci spre cercetare la parchetele civile, pentru ca se conturau infractiuni de coruptie. Existau indicii clare ca astfel de certificate fusesera obtinute in mod fraudulos. In ceea ce-i priveste pe cei implicati in represiune, marea majoritate militari, generali, cum ar fi generalul Oana (seful dispozitivului de la TVR), gen. Muresan si altii, Dumitru Iliescu, gen. Naghy, Ion Suceava, Carp, Cico Dumitrescu, precum si Ion Iliescu, acestia au fost pusi, la anumite momente, sub urmarire penala.

Si ce s-a intamplat cu aceste personaje? Au ramas pana acum tot cu certificat?

Dupa ce noi am constatat, am trimis la asociatiile din care faceau parte concluziile noastre si acestea, mai departe, la SSPR, nu noi eram cei care puteam sa le anulam certificatele. Nu aveam competenta...

Ati terminat verificarile sau vi s-au pus bete-n roate?

Nu am finalizat aceste verificari. Am fost chemat la Parlament, pentru ca fusesem reclamat de unii militari ca nu le dau adeverinta ca sa-si ridice drepturile de revolutionar, si atunci Emil Cuteanu, presedintele Comisiei parlamentare pentru aplicarea Legii 42/90, mi-a interzis printr-o adresa oficiala transmisa la PICCJ, sa mai eliberam astfel de adeverinte pentru revolutionari care urmau sa-si preschimbe certificatul. Am inteles atunci ca noi eram un obstacol pentru diversi potentiali impostori. De atunci, mi-am vazut doar de anchete.

V-ati ocupat, dintre toti anchetatorii, cel mai mult de dosarele Revolutiei. V-ati format cu siguranta si opinii referitoare la ce s-a intamplat in decembrie 1989. Va intrebam direct: considerati ca detinatorii de certificate de revolutionar ar trebui recompensati in continuare cu indemnizatii si cu alte facilitati (teren, loc de veci, spatii comerciale, scutiri de impozit si transport gratuit)? Sau ar fi benefic sa intram si noi in randul lumii, unde au existat atatea revolutii, dar niciodata un secretariat pentru revolutionari si nici legi care sa le confere astfel de avantaje materiale pe viata?!

La aceasta situatie s-a ajuns in primul rand pentru ca in Romania statul de drept nu a functionat pentru victimele revolutiei si mineriadelor, si ma refer aici la cei raniti si la urmasii celor ucisi si la cei care au fost lipsiti de libertate in mod ilegal si supusi la tratamente inumane in timpul acestor arestari ilegale. Doar aceste victime ar fi normal sa beneficieze de un ajutor social, dar asta in functie de consecintele suferite de fiecare dintre ele. Unul are nevoie de o indemnizatie pe viata, altul doar o perioada, si asa mai departe. In ceea ce-i priveste pe restul beneficiarilor, am constatat ca o buna parte din asa-zisii revolutionari sunt cei care au sustinut cu arma-n mana venirea la putere a grupului condus de Ion Iliescu in 1989 si care in afara de ceea ce au beneficiat pe Legea 42, o buna parte au fost integrati in sistemul administratiei de stat, respectiv aproape 700 de revolutionari angajati la M.A.I. si ca atare nu se punea problema sa nu aiba din ce sa traiasca. Consider ca statul trebuie sa faca ceva pentru a aduce lucrurile in normalitate si cred ca singura solutie ar fi finalizarea cercetarii in dosarele Revolutiei pentru a stabili adevarul pentru ca nu exista un alt instrument de raportare la faptele unei persoane savariste in decembrie 1989.

Credeti ca a fost folosita aceasta lege cu toate modificarile ei ca instrument pentru a tine aproape o masa de manevra usor de manipulat in perioade electorale?

Fara doar si poate ca revolutionarii au fost folositi si lucrul acesta a fost demascat char de domnul Perju, care a si afirmat ce sprijin a acordat partidului aflat la Putere. Si altii, inainte, altora. Singura in masura sa acorde despagubiri corecte victimelor Revolutie era si este Justitia, unde asa cum a cerut CEDO. In Justitie, acolo trebuie sa ajunga toate aceste dosare. Ea e cea care stabileste daca cineva merita despagubit sau nu. Asa a fost si in cazul detinutilor politici, acelasi lucru trebuie sa se intample si in acest caz, al evenimentelor di decembrie 1989.

 

 

 

Comentarii

# th58m date 20 July 2011 23:48 +1

:lol: ce moacă de sconcs are criminalul !?!... cănd militianul-analfabet i-a acordat cuplului ceausescu , certificatul pentru vre-o trei kile de plumb, de ce nu l-ai ”interpelat” răsvane??? mergea o grenadă, intre buci.... să vedem cum face... ca dorel :o ?....ce tot vorbim de revolutionari ?...care?... la 1848? ....la revolutia franceză?.... ne mai aburim incă 2000 de ani ?! :-x ?

# Tzundrea date 21 July 2011 09:34 +1

Mafia portocalie prin vocea B1Tv, respectiv , Robert Turcescu provoaca Revolutionarii la lupta ! Robert Turcescu, inclus de PDL într-un sondaj electoral Robert Turcescu a fost inclus de PDL într-un sondaj electoral pentru posibilii candidaţi ai democraţilor la principalele funcţii din judeţul Argeş, potrivit unor surse din mediul politic din Argeş. Se pare că PDL vrea să testeze po******ritatea lui Turcescu, dar şi şansele acestuia la Primăria Piteşti sau la şefia CJ Argeş. Şi senatorul Mircea Andrei a fost inclus, se pare, în sondajul respectiv, despre care se spune că doreşte preşedinţia CJ Argeş. Turcescu a mai avut tentative de a intra în lumea politică, în timpul guvernului Năstase, când era un apropiat al PSD-ului.

# Tzundrea date 21 July 2011 14:57 +1

Nu mai sint bani pentru rev. dar..., Judecatorii Curtii Constitutionale sunt platiti cu 1,33 milioane de lei pe an de Georgeta Filip | 13 Iulie 2011 | Toate cheltuielile institutiei sunt asigurate de la bugetul de stat Patru dintre cei noua membrii ai CCR au si pensii intre 6.000 si 9.500 de lei pe luna Pentru activitatea desfasurata in cali­tate de membrii ai Curtii Consti­tu­tionale, cei noua judecatori primesc intre 10.000 si 18.600 de lei pe luna. In ultimul an fiscal, cei noua judecatori au fost remunerati cu peste 1,33 milioane de lei in total, sau echivalentul a 317.000 de euro, la cursul mediu de 4,2 lei/euro. Calculul a fost realizat de ,,Fin.ro’’ pe baza declaratiilor de avere postate pe site-ul institutiei. Cel mai bine platit judecator a fost, in anul fiscal 2010, Augustin Zegrean, prese­din­tele Curtii Constitutionale. Acesta a castigat, in medie, peste 6.000 de euro pe luna, din salariul si pensia primite de la bugetul de stat. In declaratia de avere pos­tata pe site-ul institutiei Augustin Zegrean precizeaza ca, in ultimul an fiscal, in cali­tate de judecator al CCR a obtinut veni­turi din salarii in suma de 223.354 de lei si venituri din pensii de 85.802 lei, insem­nand in total 73.600 de euro pe an. Astfel, se poate estima ca presedintele Curtii a fost platit cu o indemnizatie lunara medie de 18.600 de lei (4.430 de euro), plus o pensie de 7.150 de lei (1.700 de euro). Cu cei peste 66.000 de euro obtinuti anul trecut din salariul de la CCR si pensie, judecatoarea Aspazia Cojocaru se claseaza pe locul doi ca venituri obtinute de la buget. In declaratia de avere sunt trecute separat venitul incasat din salarii (207.180 de lei) si pensie (70.500 de lei). Tot in anul fiscal 2010, Aspazia Cojocaru a mai fost remunerata cu 32.200 de lei pentru postul de profesor de drept la Universitatea Vala­hia din Targoviste si 900 de lei drepturi de autor. Mare parte din castiguri au fost depuse la banca, in declaratie fiind trecute trei depozite in suma totala de 300.000 de lei, deschise in perioada 2010-2011. Tot pe depozite bancare a mizat si judecatorul Acsinte Gaspar. Acesta a strans 297.000 de lei si 88.000 de euro in depozite deschise in 2009 si 2010, sume care se adauga altor plasamente similare din perioada 1998-2008. In declaratia de avere semnata in urma cu cateva saptamani, judecatorul Valentin Zoltan Puskas precizeaza ca anul trecut a incasat drept dobanda bancara 12.704 lei „de la bancile la care am depozite”. Doar in 2010 Puskas a depus in depozite 129.000 de lei si 10.300 de euro, iar in intervalul 2004-2009 a mai eco­no­misit alte 151.000 de lei. Indemnizatia incasata anul trecut de la CCR au fost in suma de 173.503 lei. Doar doi au investit in case si terenuri Doi dintre cei mai noi membri ai Curtii si-au preluat mandatele la jumatatea lunii iunie 2010, prin urmare si indem­ni­zatia primita pentru anul fiscal este mai mica, prin comparatie cu ceilalti judeca­tori. Astfel ca, Stefan-Mircea Minea declara ca a primit de la CCR 65.834 de lei anul trecut, iar Iulia Motoc, aproximativ 60.000 de lei. Tot in 2010, aceasta din urma a cumparat un apartament de 128 mp in Bucuresti si un teren agricol de 3.980 mp in Balotesti. In acelasi an, Petre Lazaroiu a cumparat un teren agricol de 893 mp in comuna Dragomiresti-Vale, jud. Ilfov, si a deschis un depozit de 200.000 de lei. In schimb, acesta si-a vandut autoturismul Nissan Patrol cu 12.000 de euro. Tot la capitolul auto, judecatorul Tudorel Toader a vandut un Volkswagen Passat cu 5.800 de euro si un Hyundai Getz cu 3.000 de euro si a cumparat in schimb un Volkswagen Golf din 2007. Iar in martie 2011, colegul lor Stefan-Mircea Minea a vandut un auto­turism Skoda Octavia din 2005 cu 7.000 de euro. Cu un credit de 108.752 de euro, con­tractat in 2008 si scadent in 2023, Tudorel Toader are cele mai mari datorii dintre membrii Curtii. Indemnizatia primita de la CCR a fost in medie de 11.250 de lei pe luna, respectiv 135.000 de lei pentru intreg anul fiscal. Acesta a mai castigat 203.163 de lei in calitate de cadru didactic la Universitatea Al.I. Cuza din Iasi (salariu si participare la proiecte de cerce­tare), dar si 32.456 de lei din drepturi din proprietate intelectuala. Cea mai lejera declaratie de avere este cea a judecatorului Ion Predes­cu. Acesta arata ca nu detine nicio pro­prie­tate, nu are niciun depozit, plasament sau investitii. Castigul declarat pentru ultimul an fiscal este de aproximativ 200.000 de lei. Pentru 2010, buget Curtii Constitu­tio­nale a fost stabilit la 13 mil. lei, din care chel­tuielile de personal au reprezentat 9,3 mil. lei. Pentru acest an, suma totala este de 12,6 mil. lei, cu 8,78 mil. lei pentru per­so­nal. Cheltuielile institutiei sunt asigurate integral de la bugetul de stat. 1. Augustin Zegrean – presedintele CCR: venituri de peste 6.000 de euro pe luna · Salariu:18.600 de lei (4.430 de euro) · Pensie: 7.150 de lei (1.700 de euro) · Achizitii 2009: apartament de 65 mpin Cluj Napoca · Datorii:54.400 de euro si 32.400 de lei · 2. Aspazia Cojocaru – 300.000 de lei plasati in depozite, in 2010 si 2011 · Salariu: 17.265 de lei (4.110 euro) · Pensie: 5.875 de lei (1.400 de euro) · Venituri profesor de drept: 32.200 de lei · Venituri agricole: 2.500 de lei · Drepturi de autor: 900 de lei · Depozite 2010-2011: 300.000 de lei · 3. Acsinte Gaspar – depozite de peste 200.000 de euro · Salariu:13.600 de lei (3.240 de euro) · Pensie: 9.500 de lei (2.270 de euro) · Depozite bancare din 2009 si 2010: 297.000 de lei si 88.000 de euro · Alte depozite: 70.000 de lei si 29.000 de euro · · 4. Valentin Zoltan Puskas - a castigat 12.704 lei din dobanzi · Salariu: 14.460 de lei (3.400 de euro) · Dobanda bancara: 12.704 lei · Depozit 2010: 129.000 de lei si 10.000 de euro · Alte depozite 2004-2009: 151.000 de lei · Imprumuturi cu titlu personal: 150.000 de lei 5. Ion Predescu - nu are niciun fel de proprietate · Salariu: 10.500 de lei (2.500 de euro) · Pensie: 6.000 de lei (1.445 de euro) 6. Tudorel Toader – datorii de peste 100.000 de euro · Salariu: 11.250 de lei (2.680 de euro) · Alte venituri: 203.163 de lei(cadru didactic la Univ. Al.I. Cuza din Iasi) · Drepturi din proprietate intelectuala: 32.456 de lei · Datorii: 108.752 de euro · Achizitii: Volkswagen Golf din 2007 · Vanzari: Volkswagen Passat cu 5.800 de euro, respectiv Hyundai Getz cu 3000 de euro 7. Petre Lazaroiu - a economist anul trecut 200.000 de lei · Salariu: 14.800 de lei (3.500 de euro) · Alte venituri: 25.000 de lei (lector universitar la Univ. Dimitrie Cantemir) · Depozite din 2010: 200.000 de lei · Achizitii 2010: 893 mp teren agricol com. Dragomiresti-Vale, jud. Ilfov · Vanzari 2010: autoturism Nissan Patrol cu 12.000 de euro 8. Iulia Motoc - si-a cumparat apartament si teren agricol · Salariu: aprox. 60.000 de lei de la preluarea mandatului · Alte venituri: 10.800 de lei si 23.500 de euro · Achizitii in 2010: un apartament in Bucuresti si un teren agricol in Balotesti · Depozit din 2008: 60.000 de euro si 62.000 de dolari 9. Stefan-Mircea Minea -preia mandatul in iunie 2010 · Salariu: 65.834 de lei de la preluarea mandatului · Alte venituri: 70.600 de lei - prof. univ. UBB Cluj si 3.500 de lei - arbitru, Curtea de Arbitraj · Vanzari: martie 2011, autoturism Skoda Octavia din 2005 cu 7.000 de euro · Depozite: 72.000 de lei si 1.200 de dolari · Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale primesc, pentru activitatea desfasurata in CCR, intre 10.000 si 18.600 de lei pe luna. · Mai mult, patru dintre cei noua membri ai CCR au si pensii intre 6.000 si 9.500 de lei pe luna, potrivitFinanciarul. Astfel, in ultimul an, cei noua magistrati au fost renumerati, in total, cu peste 1,33 milioane de lei. Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, a fost cel mai bine platit membru CCR, castigand, in medie, 6.000 de euro lunar in anul 2010. Judecatoarea Aspazia Cojocaru se claseaza pe locul doi ca venituri obtinute de la buget, castigand peste 66.000 de euro in anul fiscal 2010. Judecatorul Acsinte Gaspar a strans, potrivit declaratiei de avere, 297.000 de lei si 88.000 de euro in depozite deschise in 2009 si 2010, sume care se adauga altor plasamente similare din perioada 1998-2008. Pentru 2010, bugetul CCR a fost stabilit la 13 milioane de lei, din care cheltuielile de personal au reprezentat 9,3 milioane de lei. Cheltuielile institutiei sunt asigurate integral de la bugetul de stat.

# Alberto Kurtyan date 22 July 2011 21:44 +1

99% din revoluționarii cu diplomă sunt impostori. Eu am fost sub gloanțe, am fotografii cu mitraliera în mână dar nu mi-a trebuit vreodată vreun certificat. Nici nu am călcat pe la Asociațiile alea de escroci. Diplomă de revoluționar - însuși ideea este ridicolă. Diplomă de revoluționar - mai mare rușinea.

# Coco Cocoteanu date 23 July 2011 00:22 -1

corect dar cu doua amendamente "sub gloante"cand ai avut timp sa faci poze?iar cu "mitraliera in mana"ce cautai?erai m.t.,m.t.r.,erai la garzile patriotice, erai politist, terorist,sau ce?sau esti din cei care au furat armele de la garzile patriotice si trageau aiurea?ca multi asa au murit, deschizand focul impotriva armatei, armata raspunzand cu foc deoarece erau mani******ti ca sunt teroristi,sau deschizand focul impotriva altor cetateni care au pus mana pe arme in acelasi mod.si eu am iesit in strada si putin inaintea tuturor ca am avut norocul sa ma nasc in Timisoara, dar sa mi sara ochii daca aveam arme.

# Tzund date 23 July 2011 13:38 -1

lumea confunda si se pierde in discutii inutile..trebuie separate subiectele 1. printre revolutionari sunt si impostori si 2. legea recunostintei..

# DAN PERJU date 26 July 2011 14:40 0

CE JOC DOMNULE GENERAL......INTERESANT SUBIECTUL SI MAI ALES OPINIA...RAPORTATA LA CONVENTIA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI COROBORAT CU DEFINITIILE DIN LEGEA 341/2004.... 16-20 REVOLTA.....CONVENTIA EUROPEANA NU CONDAMNA" REPRIMAREA IN CAZUL INSURECTIILOR SAU REVOLTELOR" INTERESANT,DOMNULE GENERAL PUNCTUL DE VEDERE..... IAR STATUL ROMAN SE POATE APARA CU PROPRIILE NOASTRE DECLARATII...AM INSTIGAT,MOBILIZAT, OCUPAT CLADIRILE PUTERII DE STAT................ DECI,INTERVENTIA FORTELOR APARATULUI DE STAT INCLUSIV DECSCHIDEREA FOCULUI SUNT ACOPERITE IN FATA INALTEI CURTI.... SI UITE CUM GUVERNUL BOC SCAPA DE PLATI IAR CRIMINALII DE PEDEAPSA GRATIE TOVARASILOR DUMNEAVOASTRA DE ARME DIN STRUCTURILE DE FORTA ALE RSR SI COMPLICILOR DIN PARCHET....DIN PARCHETUL DE PE LINGA INALTA CURTE SUPREMA DE JUSTITIE SI CASATIE A EROMANIEI SUNTETI EXTRAORDINAR,DOMNULE GENERAL

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.01.2025 – Georgescu a incaput pe mana lui Bogasiu. Episod halucinant intr-o instanta din Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva