INTERVIU - La Universitatea Crestina ”Dimitrie Cantemir” au avut loc procese simulate in cadrul proiectului „Cultura Europeana a Drepturilor Omului”. Prodecanul Facultatii de Stiinte Juridice, conf. dr. Madalina Tomescu: “Tinerii sustin ideea introducerii medierii in scoala!”
In perioada 2-6 aprilie 2012, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” - Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative a organizat ”Saptamana altfel”, a doua parte dintr-un proiect care a avut un incarcat program de activitati, dar si procese experimentale ce s-au desfasurat intr-o sala amenajata exact ca o sala de tribunal, la sediul universitatii. Legat de acest eveniment, Lumeajustitiei.ro a realizat un interviu cu prodecanul facultatii, conf. univ dr. Madalina Tomescu (foto).
In aceasta saptamana care a trecut, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir„ a realizat cea de-a doua parte din proiectul „Cultura europeana a Drepturilor Omului”. Au fost cateva actiuni inedite...
Da, este vorba despre Conferinta Internationala cu titlul „Legea si respectul fata de lege”, prima editie a Conferintei tinerilor si masa rotunda cu tema ”Medierea in scoala”. A fost un public larg, s-au abordat tematici cu o plaja de dezbatere generoasa din domeniul Dreptului, precum violenta in familie, mecanismele si procedurile de protectie a drepturilor omului in cadrul Consiliului Europei, prezumtia de nevinovatie versus eroarea judiciara in cazul interceptarilor convorbirilor telefonice, accesul liber la justitie, au fost si simulari de procese foarte interesante, cu actori ai procesului penal din randul studentilor.
In ce sens „mediere in scoala”? Va intrebam pentru ca in Romania exista o reticenta fata de aceasta noua institutie juridica. Cum o privesc studentii de la Facultatea de Drept?
Ca prodecan, atentia mea se indreapta catre formarea de ultim segment a tinerilor care vor practica in domeniul juridic. Ei au nevoie de cunoasterea parghiilor pe care sistemul legislativ l-a pus la dispozitie si cred ca acest workshop deschide un drum spre asimiliarea acestei noi metode de solutionare a conflictelor. Ne-au ajutat sa realizam acest workshop Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Asociatia Profesionala a Mediatorilor din Romania si COLFASA - Centrul Antimobbing. Sa stiti ca tinerii au fost extrem de interesati si au sustinut ideea introducerii medierii in scoala, in sensul de a fi facuta de mediatori profesionisti. Vorbim aici de medierea conflictelor care apar in scoala din ce in ce mai des, intre elevi si profesori, intre profesori si parinti si chiar intre elevi si parintii lor sau intre cadrele didactice care au uneori diverse probleme de impartit.
Ati avut si o conferinta internationala pe tema ”Legea si respectul fata de lege”. Ce invitati au participat?
Au participat adademicianul profesor universitar Alfonso Roldan More din Spania, academicianii Miljjia Zecevics si Bojana Rilke din Serbia, prof. dr. Titus Corlatean, prof.dr. Dumitru Mazilu si o serie de alte nume importante au format comitetul stiintific al Conferintei.
In aceasta saptamana, Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir„ a facut in cadrul acestui proiect un lucru inedit, adica au participat la Conferinta tinerilor si elevi de liceu. Cat de mult interes a existat din partea lor de vreme ce actuala generatie pare ca se indrepta cat mai mult catre ecranul calculatorului?
A fost, intr-adevar, ceva inedit pentru ca elevii de liceu au participat nu numai cu prezenta, au avut si lucrari, unele dintre ele foarte reusite si premiate. S-a creat un dialog din care a reiesit nevoia de cunoastere intrucat nu poti cere cetateanului sa stie care sunt limitele sale impuse de lege daca nu oferi si deschiderea gratuita catre cunoasterea legilor.
Pana acum, s-a constatat ca absolventii facultatilor de Drept au un handicap atunci cand incep sa profeseze, pentru ca pregatirea lor s-a bazat pe multa teorie si prea putina practica. Ati demarat in cadrul acestui proiect o serie de procese experimentale. Ne puteti detalia cum s-au desfasurat aceste procese? Cum le-ati pregatit?
Procesul de selectie a celor care au jucat rolurile importante din aceste experimente judiciare a fost unul foarte serios. Ceea ce ne face sa credem ca si in viitor, actorii de azi vor fi actorii profesionisti de maine, care au spart gheata, in sensul ca fac si practica in timpul studiilor universitare. Procesele experimentale au fost extrem de interesante, au fost spete legate de consumul de droguri, o talharie si constituirea de grup organizat in scop de jaf, si sa stiti ca studentii s-au descurcat foarte bine, si din postura de judecator, si din cele de procuror, avocat, victima si martor. Trebuie sa subliniez ca noi putem realiza astfel de simulari de procese, extrem de importante pentru studentii din anii terminali pentru ca avem si o sala unicat, identica unei sali de judecata. Eu cred ca tanara generatie are nevoie din ce in ce mai mult de o aprofundare practica, dar si de indrumare pentru alegerea segmentului spre care sa se duca, intrucat abilitatile fiecaruia dintre ei difera. Este foarte important sa canalizezi drumul corect al unui viitor absolvent de Drept. Restul, tine de fiecare in parte si de pasiunea si rigoarea pe care le au fiecare dintre ei pentru profesia pe care si-o vor alege.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# interesant 8 April 2012 13:08 +1
# 150 euro 8 April 2012 15:05 +1