13 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Ministrul Administratiei Radu Stroe: ”Traian Basescu nu lupta cu USL. Intre noi si el este interpusa marea masa a celor 7,4 milioane care au votat demiterea sa la referendum... In Romania, suntem inca in faza in care nu am invatat citirea si aplicarea legii, macar in litera ei! Chiar si in minister se interpreteaza diferit legile!”

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

29 August 2012 16:14
Vizualizari: 8754

 

Ministerul Administratiei si Internelor este o institutie-cheie in alegeri, indiferent de ce natura sunt ele: locale, parlamentare, prezidentiale si referendum. Dovada ca asa stau lucrurile, aici au avut loc cele mai mari convulsii legate de cifrele cu alegatori, de aici a pornit tot scandalul cu Curtea Constitutionala, de aici s-a intrat in razboi cu ”garajul” lui Traian Basescu, aici au fost doi ministri interceptati, Ioan Rus si Victor Paul Dobre, care azi dau cu subsemnatul pe la Parchetul General. Unul in calitate de martor, celalalt de invinuit. La finele acestui an, peste doar trei luni, urmeaza alegerile parlamentare. Timpul e scurt, foarte scurt, dar indeajuns pentru ca vointa politica sa capaciteze acest minister, mai ales pe partea sa de administratie, pentru a nu mai exista sincope, blocaje, distorsiuni, neintelegeri si haos. Pentru a gasi raspunsuri la politica manageriala imediata ce urmeaza a fi aplicata la nivelul acestei institutii, Lumeajustitiei.ro a realizat un interviu cu ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe (foto). Acesta ne-a dezvaluit ca sambata, 1 septembrie 2012, vor fi introduse la Guvern proiectele de hotarare care pregatesc alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 2 decembrie sau cel tarziu 9 decembrie 2012.


Domnule ministru, facand echipa cu ministrul Internelor, conduceti Administratia Publica, institutie-cheie in ecuatia alegerilor de orice fel. Dupa cum s-a vazut, Traian Basescu s-a intors la Cotroceni din cauza cifrelor stocate ani buni din teritoriu la nivelul acestui minister. Asa fiind, care credeti ca este pacatul cel mai mare din administratie in ultimii 20 de ani?

Daca a avut ceva bun acest referendum a avut faptul ca a scos la iveala nenorocirea, tragedia, rusinea pe care o inregistreaza Romania de a nu sti cati suntem! Macar din aceasta perspectiva, daca ne-ar veni lumea la cap, noua si celorlalte puteri ale statului, tuturor responsabililor le-ar veni in minte, in sfarsit, ideea ca cetateni cu domiciului, resedinta stabila in straintatate nu pot intra pe listele permanente electorale. Asta e clar. Mai ales cu precizarea esentiala: nu se pierde dreptul la vot al ceateanului roman din strainatate, indiferend de situatia pentru care se afla acolo. Neamtul din Anglia, ca sa voteze, se duce la Ambasada Germaniei din Anglia si spune ca vrea sa voteze, si asta se intampla nu doar acolo, ci in intreaga UE. Domnii de la Curtea Consitutionala s-au apucat si au spus tampenia ca domnii care au actele expirate trebuie sa fie si ei pe listele permanente. Or, eu trebuie sa le spun, chiar si Legea 370 – privind alegerea Presedintelui, anexa la lege si la hotararea de guvern care vine in alegeri are niste elemente precise, numele, domiciliul, actul de identitate, CNP-ul.... ori ce zic ei, il pun pe primar sa scrie minciuni in hartia aia, pentru ca lui ii apare Costel de pe strada cutare, dar actul lui de identitate e expirat de ani de zile, si-l pun pe primar sa faca o ilegalitate... deci Costel traieste, e undeva in lume, dar actul lui de identitate este expirat. Dupa teoria CCR, primarul trebuie sa-l treaca pe lista permanenta. Numai ca eu as comite o infractiune, sa il pun pe primar sa faca cu buna stiinta un fals, cand el il pune pe cel cu actul expirat pe lista permanenta. Pacatul cel mai mare din ultimii 20 de ani este ca Guvernul, Parlamentul, Justitia si CCR ar fi trebuit sa ia in consideratie ce se intampla in Europa si ce prevad legile romanesti. Ce face CCR, invoca acel articol 2 din Legea 370, care este un articol ce defineste o chestie generala, si care intr-o situatie ideala ar fi asa: daca toti romanii ar locui in tara, ar fi firesc ca toti sa fie pe listele permanente de la 18 ani in sus. Cum viata a evoluat dupa caderea comunismului, nu mai sunt toti romanii in tara, milioane dintre ei se afla in strainatate. Ce spune articolul 9 care ar fi trebuit citit inainte de CCR? Ca – citez - „alegatorii care se prezinta la vot si fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din copia listei lectorale permanente, precum si membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii si care nu sunt inscrise in copia listei electorale permanente: alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu, precum si alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate sunt inscrisi intr-un tabel cuprinzand numele si prenumele CNP...”. Deci, nu sunt inscrise in listele permanente.

Ati planificat urmatorul pas care trebuie facut pentru a pune ordine in haos? In ce consta?

Evident ca dincolo de morti si de cei 500.000 cu actele in neregula, care au fost depistati la prima mana in doar trei zile, Guvernul si Parlamentul va lua in discutie modificari legislative si masuri tehnice si organitorice care sa puna in acord realitatea din teren existenta, fizica, cu cifrele inregistrate pana in prezent. Sigur ca la asta putem adauga si finalul recensamantului, care va da o cifra care nu va mai fi partiala, recensamant obligatoriu de finalizat pana in martie 2013. Aceasta evidenta care va rezulta in urma acestor masuri va plasa Romania intr-o postura favorabila, in sensul ca nu va mai putea fi privita ca o tara care nu stie cati cetateni are si care sa poate fi manipulata politic dupa interesele unora sau altora. Din pacate, rezultatul actualului referendum nu va mai putea fi modificat, dar dincolo de faptul ca vom avea o situatie corecta, eu cred ca se vor impune masuri de toate tipurile pentru sanctionarea celor care au participat efectiv la aceasta hotie, la inducerea in eroare a natiunii romane si a reprezentantilor europeni.

Ce parere aveti despre anchetele in care s-a inceput urmarirea penala la Mehedinti cu privire la membrii comisiilor locale care au introdus pe listele suplimentare persoane cu acelasi numar de CNP?

In momentul in care apar astfel de situatii e clar ca Justitia trebuie sa-si faca datoria. Problema e ca fara a aduce o critica, daca s-a intamplat ce s-a intamplat la Gorj, la Mehedinti , daca parchetele fac cercetari pe asemenea incidente, cum se face ca la Paris unde in 2009 s-a ajuns la un vot mediu la trei secunde nu s-a autosesizat parchetul, nu s-a facut comisie rogatorie, nici macar nu s-a deschis vreun dosar? Toti reprezentantii autoritatilor statului au tacut malc. Nici in acest caz nu mai pot fi schimbate rezultatele alegerilor prezidentiale din 2009, dar Justitia trebuie sa fie aceeasi si la Mehedinti si la Paris pentru ca infractiunea nu are granite. Iata cum au avut loc „fapte” transfrontaliere pe care nimeni nu le-a verificat.

Vor fi alegeri parlamentare. In mod firesc, si ele trebuie pregatite, la nivel administrativ teritorial, din timp. Ati inceput deja aceste pregatiri? Cata incredere aveti in echipa nereformata din minister? Ne referim aici la oameni care nu au fost schimbati, pe care i-ati mostenit pe niste functii....

Privitor la pregatiri noi deja avem un pachet de acte normative intre care ordonanta de prelungire a utilizarii cartii de alegator pana dupa 2016, precum si proiectele de hotarare de guvern care pregatesc alegerile parlamentare. Ele se vor introduce in guvern sambata. In prezent exista o disputa pe data alegerilor, daca sa fie pe 2 sau 9 decembrie 2012. Eu sper sa se fixeze data de 9 decembrie! Cat priveste partea a doua a intrebarii, am unele reticente cu privire la unii sefi de institutii, dar referendumul nu mi-a permis sa ma ocup inca de aceste probleme. Asta nu inseamna ca nu ii tin sub lupa si probabil in curand voi face primele schimbari.

Cum va actiona partea de minister pe care o conduceti pentru restabilirea adevarului de fapt si de drept? Cand vom sti cati romani avem pe listele permanente ? Ati discutat cu MAE aceasta problema? Cum va vor sprijini in acest demers?

In foarte scurt timp, MAE a reusit sa obtina date importante, romanii din strainatate nu sunt doar 3 milioane, ci se pare ca mai multi. Acum, in functie de masurile legislative pe care le vom decide, vom trece sa lamurim teoria listelor electorale permanente. Din pacate nu am avut bani sa le dam celor de la AEP pentru a-si organiza activitatea in teritoriu, sa angajeze oameni, specialisti cu care sa poata face verificari in judete. O sa-i ajutam si pe partea administratiei, pentru ca primarii au obligatii cu privire la curatarea listelor permanente de tot ce nu ar trebui sa se afle acolo. Si primarii au responsabilitati clare prevazute de lege in aceasta materie. Va trebui sa discutam cu MAE ca intr-un anume interval de timp sa aflam situatia concreta a cetatenilor din strainatate, astfel incat sa avem certificarea celor care, desi apar pe listele permanente din Romania, au de multa vreme resedinta sau domiciliul in alte tari si deci ei voteaza pe listele speciale din strainatate. Ca sa fie foarte clar: nu putem sa-l numaram pe Costel de doua ori, odata acasa la tara si odata in Spania unde munceste...! Vom discuta cu MAE ca sa obtinem oficial aceste date, pentru a compara cu nume si prenume, CNP, pe cei care traiesc in strainatate, dar apar si pe listele permanente din tara. O asemenea situatie, odata realizata, va permite MAI, cand organizeaza alegeri, sa poata avea o situatie clara ca sa poata organiza sectii de vot si sa cheltuie banii eficient.

Credeti ca se poate coabita cu Traian Basescu? Ati fost ofiter al Marinei... In ce ape s-ar scalda USL cu Basescu pe aceeasi punte? Poate fi tinut la suprafata un vapor cu doi carmaci?

Raspunsul e categoric NU. Nu stiu exact istoricul relatiilor Basescu – PSD, dar cunosc perfect istoricul relatiilor Basescu – PNL. Si imi aduc aminte nu numai momentul cand a venit, primar general fiind, la noi la sediu la PNL sa facem o coalitie, ca zicea el ca il omoara Nastase si PSD. Atunci, PNL a comis greseala fundamentala. Ulterior, nu a fost suficienta mezalianta DA si urmatoarea etapa de parcurs a domnului Basescu a fost desfiintarea PNL prin programarea pana si a comitetelor judedetene PNL, prin fuziune cu PDL-ul. Cum s-ar spune, PDL a incercat capcanarea PNL. Dupa refuzul nostru, s-a declansat cataclismul care a tinut pana in zilele noastre. Dar nu va mai tine mult! Eu inca sper intr-o demisie a lui Traian Basescu si as adauga ca lupta lui, nu impotriva USL, ci impotriva poporului roman, nu face decat sa-l descalifice in continuare. Pentru ca el nu lupta cu USL, ci intre noi si el este interpusa marea masa a celor 7,4 milioane de romani care au votat demiterea sa la referendum.

Ce v-a ramas in minte din perioada in care ati detinut functii in Ministerul Transporturilor in acelasi timp in care acolo erati coleg cu Traian Basescu? Cum era atunci, cum e acum? Unde e diferenta?

Trebuie sa spun ca am intuit de atunci ca Basescu este un om incontrolabil, capabil de orice si, din pacate, si la Alianta DA si la celelalte etape lumea din PNL nu m-a crezut. Poate nu am reusit eu sa explic suficient de convingator. Inca de pe vremea aceea imi aduc aminte de faptul ca Basescu nu le avea cu respectarea hotararilor judecatoresti si aici amintesc cazul Stefanescu, fostul sef al Corpului de control din Ministerul Transporturilor care, dat afara de Basescu a castigat reangajarea in minister in instanta si nici pana azi nu a fost reangajat. Ca sa nu mai punem ca facea ravagii cand venea pe functii, ca nu mai stiau cei de la resurse umane pe cine sa dea afara sau sa angajeze.

Domnule ministru, exista un plan strategic al MAI pentru 2010-2013, dealtfel foarte stufos, in care se vorbeste de valori profesionale ale angajatilor din sistem precum eficienta, responsabilitate, performanta. Nu vi se pare ca, deocamdata, institutia sufera mai ales in privinta responsabiltatii si a performantei?

Categoric asa este. In Romania, suntem inca in faza in care nu am invatat citirea si aplicarea legii, macar in litera ei. Problema aceasta a educatiei e inca din trecut. Inainte de 1989, cand aparea cate o lege de amploare, cum era cea a salarizarii de exemplu, comunistii emiteau zeci de mii de avize de aplicare a legii... De ce se intampla asta? Ca toata lumea sa inteleaga exact acelasi lucru prin textul legii. Era mai multa practica unitara. Acum e la lejer, ala citeste la Sighet intr-un fel, la Craiova in alt fel si chiar si in minister se interpreteaza diferit legile. Pana vom ajunge sa gasim o modalitate de aplicare unitara a legilor mai ia timp.

O ultima intrebare: va rugam sa punctati cum veti rezolva unul dintre punctele slabe din analiza SWAT pe aceasta strategie, cea referitoare la sincopele in comunicarea si primirea datelor si informatiilor de la structurile subordonate, in special administratie, din cauza lipsei personalului de specialitate si cea a fondurilor insuficiente alocate pentru formarea si perfectionarea angajatilor din cadrul structurilor?

Babeste! Pana cand vom gasi un mecanism prin care sa existe un flux cu doua canale prin care datele pe care le primesti, analizezi si le retunezi corectate in acord cu reglementarile legale in vigoare, sa fie folosite eficient. Cat despre lipsa de fonduri, ea poate fi acoperita in doua modalitati: sa facem rost de fonduri cat de cat, sau sa facem o restructurare – reorganizare, o reforma reala a statului roman, nu ca cea clamata de PDL si Traian Basescu. Una reala.

 

 

 

Comentarii

# Ghilotina date 29 August 2012 21:10 -1

Musiu  Radu  Stroe da lectii  de interpretarea legilor !?? De unde , de la inaltimea pregatirii  sale de baza ? Mey  musiu  liberalule ,  ati  vrea voi ,  astia  de la  PNL sa faceti  din Romania  o  jucarie  care  sa se  scalambaie dupa cum vreti voi , numai  ca nu se poate . Alea 7,5 milioane de voturi dupa carte va pititzi  nici macar nu  sunt  7,5 milioane , ca s-a  furat enorm (dar ce sa vorbesti tu despre asta , ca iti  convine furtul ....) . Mai  mult : e trecut pe lista tot cetateanul roman prezumat  a fi in viata  . Daca stiti  voi  ca astia  din diaspora au  murit , faceti  actele necesare si  scoateti-i  din liste .  Vin toti caraghiosii  securisti  sa-si  expuna "inteligenta"  de pe  fotolii ministeriale ....   Vina e a noastra ca nu  am terminat  treaba inceputa in dec. '89 .

# Ghilotina date 29 August 2012 22:00 -1

Musiu  Radu  Stroe da lectii  de interpretarea legilor !?? De unde , de la inaltimea pregatirii  sale de baza ? Mey  musiu  liberalule ,  ati  vrea voi ,  astia  de la  PNL sa faceti  din Romania  o  jucarie  care  sa se  scalambaie dupa cum vreti voi , numai  ca nu se poate . Alea 7,5 milioane de voturi dupa carte va pititzi  nici macar nu  sunt  7,5 milioane , ca s-a  furat enorm (dar ce sa vorbesti tu despre asta , ca iti  convine furtul ....) . Mai  mult : e trecut pe lista tot cetateanul roman prezumat  a fi in viata  . Daca stiti  voi  ca astia  din diaspora au  murit , faceti  actele necesare si  scoateti-i  din liste .  Vin toti caraghiosii  securisti  sa-si  expuna "inteligenta"  de pe  fotolii ministeriale ....   Vina e a noastra ca nu  am terminat  treaba inceputa in dec. '89 .

# coelho date 2 September 2012 16:08 0

cam arec pregatire. institutul de marina si Facultatea de Drept. deci.........mucles!

# factor lex date 29 August 2012 23:40 +4

Smecher de bUCURESTI !? ...

# boby date 30 August 2012 12:47 +1

dar rus ce fel de smecher e? de care mana? de la Cluj sau de la Bucuresti? mai, ce tari sint politicienii nostri, ce Uniune fac ei intre ei....le pute unuia de altul dar stau la putere impreuna. mistooooooooo!

# maria date 30 August 2012 14:41 0

Recensamant obligatoriu de finalizat pana in martie 2013??? Pai, alegerile sunt in decembrie 2012!!! Si iar nu o sa stiti cati suntem.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.10.2024 – CSM reintroduce mastile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva