11 October 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Rectorul Corina Dumitrescu deschide portile Universitatii Crestine ”Dimitrie Cantemir” pentru o noua generatie de viitori magistrati. Din pozitia de reprezentant al societati civile in CSM, Corina Dumitrescu vrea ca membrii Consiliului sa participe, periodic, la intalnirile cu studentii de la Drept

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

27 August 2012 17:15
Vizualizari: 9941

 

A fost o vara fierbinte. Pentru toti cetatenii Romaniei, dar si pentru Justitie, si pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Acum, pentru unii membri ai CSM, cum este Corina Dumitrescu – reprezentant al societatii civile – va fi o toamna la fel de fierbinte, pentru ca universitatea pe care o conduce ca rector organizeaza examenul de admitere. Printre cei care se vor inscrie la acest examen se numara tineri care, dupa absolvire, vor face parte din a 18-a generatie de juristi si magistrati care provin de la una dintre cele mai prestigioase universitati particulare, Universitatea Crestina ”Dimitrie Cantemir”. Rectorul Corina Dumitrescu explica, in premiera, intr-un interviu acordat pentru Lumeajustitiei.ro, modul in care CSM ar trebui sa se implice in cariera magistratilor inca din debutul acestei profesii, debut care incepe din anul I de facultate la Drept.


Doamna rector, sunteti in postura unei personalitati care conduce cea mai prestigioasa universitate privata particulara, dar in acelasi timp aveti si responsabilitatea de reprezentant al societatii civile in CSM. Tinand cont de functia de cadru didactic in universitatea caruia se formeaza si juristii de maine, dar si de actuala generatie care conduce Justitia, unde credeti ca s-a gresit in ultimii ani si ce ar trebui sa faca invatamantul universitar pentru a nu mai avea in sistemul judiciar cazuri de incompetenta profesionala ?

Experienta mea in domeniul juridic cuprinde intervalul 1986 – 2012, adica atat perioada cat am fost studenta a Facultatii de Drept, cat si perioada in care mi-am desfasurat activitatea de cadru didactic intr-o facultate de profil. Este vorba de aproape trei decenii, un interval de timp suficient de mare pentru a-mi forma o viziune corecta asupra lumii justitiei. Vreau sa afirm, dintr-un bun inceput ca, din punctul meu de vedere, majoritatea magistratilor sunt bine pregatiti si sunt dedicati profesiei alese. Daca au existat si inca mai exista cazuri particulare de magistrati care nu fac onoare statutului lor profesional, poate ca o parte din vina apartine si profesorilor care i-au format. De aceea apreciez ca a sosit momentul ca impreuna reprezentantii celor mai importante facultati de drept din Romania, precum si reprezentantii INM sa ne reunim pentru a stabili impreuna continutul unui program curicular care sa cuprinda in mod obligatoriu discipline din sfera moralei, eticii, filozofia dreptului, oratoria, retorica, discipline care existau si care acum sunt predate sporadic pe ici, pe colo. Aceasta deoarece un magistrat la nivelul asteptarilor societatii civile trebuie sa fie atat un profesionist desavarsit, cat si un om de inalta tinuta morala. Si sa aiba dezvoltate niste abilitati pe care profesia le consacra, din care nu trebuie sa lipseasca latura umana, stiut fiind ca un judecator trebuie sa judece cu partea sa buna.

Ati avut, la intrarea in CSM, un proiect si, evident, cateva idei novatoare. A trecut un an de cand ati inceput exercitarea functiei de membru CSM. Sincer, ati reusit sa faceti ceva din ce v-ati propus? Este componenta actualului Consiliu propice dezvoltarii unei politici de comunicare, de transparenta benefice societatii romanesti?

La prima parte a intrebarii, va raspund ca singura mea realizare o reprezinta faptul ca la propunerea mea, anul trecut, Comisia care se ocupa de problematica independentei Justitiei a trecut de pe un loc secund, pe unul prioritar si ca a fost infiintata si comisia pentru relatia cu societatea civila. Dar, din pacate, simpla infiintare a acestei comisii, fara a da consistenta unor proiecte viabile in relatia cu societatea civila, nu poate reprezenta pentru mine un succes. In ceea ce priveste partea a doua a intrebarii, inca mai astept ca in privinta abordarii relatiei cu societatea civila, colegii mei din CSM, care fac parte din aceasta comisie, sa isi poata dedica o mai mare parte din timp si energie.

Comunicarea cu societatea civila va satisface la acest moment?

Da, in calitate de profesor universitar, pentru ca acest tip de comunicare profesor – student, cu colegii mei profesori, decani si rectori de la alte facultati se manifesta in permanenta. Ceea ce mi-as dori in viitorul apropiat este posibilitatea ca CSM sa aiba in vedere, in ce priveste cariera magistratilor si debutul in aceasta cariera, care incepe inca din anul I la facultatile de drept. In acest sens, m-am gandit ca ar fi benefic pentru studentii facultatii mele sa existe o dezbatere periodica la care sa fie invitat cate un membru al CSM, care sa le vorbeasca viitorilor magistrati despre parghiile prin care Justitia trebuie sa fie un factor de echilibru major intre puterile statului si societate. Un prim contact a fost deja realizat in semestrul II, cand colega mea din CSM, doamna judecator Ana Labus a participat la conferinta “Cultura europeana a Drepturilor Omului. Legea si respectul fata de lege in statul de drept”, organizata de Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative a UCDC. Prezenta doamnei judecator a fost foarte apreciata de catre participantii la conferinta, iar colega mea, la randul sau, probabil pentru ca mediul academic este o zona in care doreste sa acceada, si-a manifestat recent interesul de a se alatura corpului nostru profesoral. Si cred ca pe specializarea sa, Drept penal, are multe de transmis studentilor.

In aceasta toamna, ca dealtfel in fiecare an, are loc admiterea la Universitate. Ce motivatie au tinerii care se indreapta spre Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”? Care sunt atu-urile universitatii pe care o conduceti?

Atu-ul principal il reprezinta recunoasterea interna si internationala a valorii universitatii noastre, care se intemeiaza si pe calificaticul “grad inalt de incredere” obtinut in anul 2010 din partea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior – ARACIS, in urma evaluarii institutionale efectuate de catre o comisie a cuprins si experti straini. Exista inca o serie de universitati de stat, dar si majoritatea universitatilor particulare, care nu au dobandit acest calificativ, fapt care vorbeste de la sine. Sigur, ca in acest context, as dori sa apreciez pregatirea deosebita a profesorilor nostri, atat in domeniul activitatii didactice, cat si rezultatele remarcabile ale acestora in activitatea de cercetare stiintifica. Suntem o universitate care a reusit sa ofere societatii noastre un numar de peste 40.000 de absolventi de-a lungul a 17 generatii, multi dintre ei fiind deja magistrati de cariera. Iar in anul universitar 2011 – 2012 am pregatit un numar de peste 20.000 de studenti. Pentru viitorii nostri studenti este bine sa stie ca sunt implicati si in activitatea de cercetare in cadrul cercurilor stiintifice studentesti, a laboratoarelor profesionale, cum este acela supranumit “sala de tribunal”, loc unde se desfasoara procese experimentale in limba romana sau in lima franceza, in cadrul institutelor noastre de cercetare care sunt in domeniile drepturilor omului, in domeniul istoriei, studiilor interculturale, studiilor de securitate si a studiilor multidisciplinare.

As adauga ca suntem prima universitate din Romania cu o asemenea sala de tribunal, tocmai pentru ca intotdeauna ne-a preocupat legatura dintre teorie si practica atat de necesara pentru formarea unui bun specialist. Pentru ca suntem intr-o perioada in care se desfasoara examenul de bacalaureat, as vrea sa le urez mult succes absolventilor de liceu care sustin acest examen si totodata sa le spun ca portile noastre le sunt deschise. Ii asteptam sa se inscrie pana la data limita de 25 septembrie 2012.

Comentarii

# Hahaineala date 27 August 2012 17:49 +15

Propun sa o chemati pe prietena dvs. Oana Haineala, vicepresedinte CSM , care poate da o asa frumoasa dovada de loialitate, intelepciune, calm, neafiliere politica, stiinta de carte, impartialitate, colegialitate, frumusete si desteptaciune.

# danuta date 27 August 2012 18:36 -7

universitatea e una foarte buna, si sala de judecata super. eu am invatat multe acolo si sunt...avocat!

# alina date 27 August 2012 19:10 -5

este o universitate de elita, si nu vad nicio diferenta fata de absolventii de la stat; am intrat in baroul bucuresti fara alte impedimente! succes tuturor

# cucu date 27 August 2012 20:47 -3

cea mai taree profa!!!

# Pt Labus de la alegatori date 27 August 2012 20:54 +9

Doamna Labus, dupa ce v-am votat, ati esuat frumos in Bucuresti la INM si Dimitrie Cantemir! Va multumim pentru activitate, mai ales pentru absenta motivata de la sedinta de saptamana trecuta si multumiti-ne si dvs.ca v-am ajutat sa va luati buletin de Bucuresti!

# si de la neica, nimeni referitor la articol date 27 August 2012 21:23 0

Doamnei rector, despre care tangential se afirma ca ar fi membru CSM (puteti confirma?), probabil i se datoreaza promovarea ca si cadru didactic la universitatea pe care o patroneaza a unei juriste de exceptie, fosta ministresa, fara ale carei tratate nu ar fi posibila admiterea la INM.

# livia date 28 August 2012 07:15 +5

Ce pot actualii membri ai CSM sa-i invete pe studenti? Mai bine, nu. Pana nu se schimba componenta, dna Dumitrescu ar trebui sa renunte la idee.

# un oarecare date 29 August 2012 08:14 +2

Si o treaba de imagine. Pentru orice persoana, dar mai ales pentru persoane de acest rang, a sta "rasturnat" pe un fotoliu nu este o treaba foarte frumoasa. Asa poti sa stai acasa cand ai venit de la piata, ai aruncat plasele si te odihnesti putin. Ce Dumnezeu!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.10.2024 – Judecatorii CCR anti-Sosoaca, dati in urmarire generala. Ce-o fi cu Milu?

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva