16 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Io, ministrul Justitiei

Scris de: Gheorghe MOROSANU, fost judecator | pdf | print

3 November 2021 11:29
Vizualizari: 5006

Catre partidul sau alianta care va guverna Romania, daca va exista asa ceva in lunile urmatoare:

Puneti-ma pe mine "la justitie", iar eu va spun asa:1. Stiu cum se rezolva si problema care va framinta pe voi, politicii care vreti justitia "mea", dar si miile de "meschinarii" din justitie, care maninca zilele si nervii tuturor.

2. Nu am nici o rezerva de modestie. De multi ani, in Romania, numele si persoana unui ministru, sau chiar presedinte de tara, nu mai inseamna ceva care sa pronunti cu mare respect – din pacate, este invers.

Asadar:

Pentru singura problema care va framinta – incalecarea procurorilor si a intregii justitii, solutia mea este: desfiinez tot ce este parchet colateral – SIIJ, DNA, DIICOT. Nu e normal sa fie mai multe feluri de procurori, cum nu sint mai multe feluri de judecatori. Pentru cele trei categorii, infiintez in cadrul parchetului "clasic" sectii specializate.

Pentru anchetarea magistratilor cazuti in greseala, o sectie anume in cadrul parchetului general si la nivelul curtilor de apel.

Pentru judecarea acelorasi, complete speciale, aleatorii evident, in curtile de apel si la Inalta.

Pentru independenta justitiei, a procurorilor sefi si a presedintilor de instante, problema cu care va impaunati cu totii, am o solutie simpla: la toate instantele si parchetele, sefii se aleg in adunarile generale (ati mai auzit de ele?). Scrie legea ca trebuie sa-i propun sau desemnez eu, ministru? Foarte bine, respect legea: merg in instantele si parchetele cele mai mari, ma invit in adunarile generale, le solicit sa-si voteze un conducator, iar eu il desemnez pe acela si pe nimeni altul, indiferent daca imi place de el sau nu.

Exista, bineinteles, o problema serioasa: daca s-ar gasi un nebun sa ma numeasca ministru al Justitiei, oare cit as rezista eu in aceasta functie?

Nu-mi fac lungi iluzii.

Dar eu am mijloace pentru a permanentiza aceste reforme si peste trecatoarele mandate de ministru, sau chiar de presedinte.

Evident, nu va spun tot. Veti afla dupa ce ma numiti.

Comentarii

# Mihai date 3 November 2021 11:44 +1

Pare nebun in sensul ... bun. Un rebel din asta ar face cat 10 papagali inregimentati. N-avem ce pierde. Functia este oricum compromisa (ex. nu-i putin lucru sa sezi pe scaunul lui Birchal sau Ion ... :)))))

# Io* date 3 November 2021 12:51 0

Dacă vă numește ministru, nu mă angajați pe post de consilier - zicălaș de măscări, ocări și sudălmi? (nu contează că am cazier, că e deja trecută perioada de reabilitare și-l albesc fuguța). Un ministru n-are cum să adopte decât un limbaj decent, diplomatic, politicos în relația cu ceilalți. Dar, la câte nesimțire și țopârlănie e în Rroemenika, am impresia că pentru „Dark Side of the Justice” ar trebui angajat un zicălaș de adevăruri Verde de Paris în față.

# mihnea sucitu date 3 November 2021 14:31 +8

Votez și eu pentru. Dar cu toată dragostea si legea raspunderii colegilor dvs. Propun ca sursă de inspirație codul lui Hammurabi. Și nu vom mai avea decizii aberante și abuzive. Un justițiabil

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva