31 May 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IOHANNIS SI-A PUS IN CAP JUDECATORII – UNJR: „Usurinta cu care administratia prezidentiala a preluat, fara minime verificari, traducerea gresita a afirmatiei presedintelui german Joachim Gauck denota o grava lipsa de cunoastere a principiilor elementare ce tin de separatia puterilor in stat”. Judecatorii au gasit explicatia pentru „eroarea” Ambasadei Germaniei: „Discursul public eronat ce a asimilat justitia cu lupta impotriva coruptiei a creat premizele gravei erori”

Scris de: A.P. | pdf | print

21 June 2016 16:22
Vizualizari: 7816

Judecatorii pun tunurile pe Administratia Iohannis, atitudine de altfel corecta, dar ii trateaza cu manusi pe reprezentantii Ambasadei Germaniei la Bucuresti, autorii asa-zisei erori strecurate in traducerea oficiala a discursului sustinut de presedintele german Joachim Gauck, luni 20 iunie 2016, la Palatul Cotroceni. Este vorba despre afirmatia lui Gauck „Sprijinim activitatea celor care combat coruptia si fac puternica Justitia ca a treia putere in stat”, postata pe site-ul Administratiei Prezidentiale initial sub forma „Dorim sa consolidam activitatea de pilda a DNA, ca a treia putere in stat”.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, condusa de judecatoarea Dana Girbovan, a gasit o explicatie pentru „eroarea” Ambasadei Germaniei la Bucuresti, care a facut din DNA „a treia putere in stat”. Intr-un comunicat postat pe site-ul unjr.ro marti, 21 iunie 2016, judecatorii sunt de parere ca aceasta a fost cauzata de „discursul public eronat ce a asimilat justitia cu lupta impotriva coruptiei”. Cu alte cuvinte, din cauza propagarii in spatiul public, pe diverse cai, a ideii ca justitia inseamna anticoruptie si viceversa, diplomatii nu ar fi avut o reprezentare clara a diferentei fundamentale dintre cele doua concepte - Justitie si DNA.


Pe de alta parte, UNJR a condamnat in termeni duri „usurinta cu care Administratia Prezidentiala a preluat, fara minime verificari, traducerea gresita a afirmatiei presedintelui german Joachim Gauck”, care „denota o grava lipsa de cunoastere a principiilor elementare ce tin de separatia puterilor in stat, precum si a rolului procurorului si judecatorului intr-o societate democratica”.

Amintim ca Administratia Prezidentiala a transmis „versiunea corecta a paragrafului”, cu precizarea ca „serviciul de traducere a fost asigurat de Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti”, dupa ce mai multi reprezentanti ai presei si ai societatii civile, inclusiv asociatii ale magistratilor, s-au aratat revoltati de „eroarea” strecurata pe pagina oficiala de internet a Administratiei Iohannis, presedintie.ro.

Prezentam in continuare comunicatul UNJR:

Discursul public eronat ce a asimilat justitia cu lupta impotriva coruptiei a creat premizele gravei erori din traducerea discursului presedintelui german

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la usurinta cu care administratia prezidentiala si o parte a mass mediei au promovat eroarea de traducere ce a permis transmiterea catre cetatenii Romaniei a ideii ca Presedintele Germaniei ar sustine ideea consolidarii DNA, in locul justitiei, ca a treia putere in stat.

Usurinta cu care administratia prezidentiala a preluat, fara minime verificari, traducerea gresita a afirmatiei Presedintelui german Joachim Gauck denota o grava lipsa de cunoastere a principiilor elementare ce tin de separatia puterilor in stat, precum si a rolului procurorului si judecatorului intr-o societate democratica.

Discursul public eronat, inclusiv de la nivel de ambasade, ce a asimilat justitia cu lupta impotriva coruptiei, a creat premizele acestei grave erori, care e de neconceput in orice stat democratic.

Este imperativa revenirea la normalitatea democratica si reasezarea fireasca a fiecarei institutii in cadrul sau constitutional, revenire care se face printr-un mesaj public corect atunci cand se face referire la justitie.

Romania, potrivit Constitutiei, este stat de drept ce se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca.

Puterea judecatoreasca se exercita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti stabilite de lege. Justitia, asadar, se indeplineste exclusiv de catre judecatori, care sunt independenti si se supun numai legii.

Procurorii, pe de alta parte, isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei. Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii.

UNJR subliniaza ca evaluarea intregului sistem judiciar din Romania exclusiv prin prisma luptei anticoruptie este nu doar complet gresita, ci si foarte periculoasa, deoarece se creeaza o perspectiva complet distorsionata asupra a insesi notiunii de justitie si a realitatii din salile de judecata.

In instantele de judecata din Romania sunt milioane de cazuri pe rol anual, milioane de oameni cautandu-si dreptatea in salile de judecata. Intre aceste milioane de cazuri, dosarele avand ca obiect fapte de coruptie reprezinta un foarte mic procent dintre acestea.

Ca atare, oricine emite judecati despre sistemul judiciar din Romania trebuie sa o faca luand in considerare intregul sistem judiciar, deoarece fiecare dosar si fiecare persoana care se adreseaza justitiei este importanta, fiecare avand drepturi pe deplin egale in fata legii.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita, in consecinta, tuturor oficialilor romani si straini, inclusiv ambasadelor din Romania, ca atunci cand aduc in discutie subiecte legate de justitie sa aiba in vedere principiile statului de drept si competentele ce revin fiecarei institutii in indeplinirea actului de justitie”.

Comentarii

# GOGU date 21 June 2016 16:49 +15

Vai de biata ROMANIE cu asa pretini si ghiolbanu' de Ciolannis...

# DOREL date 21 June 2016 20:24 +6

Nenorocirea e alta si cu mult mai mare: dulapul cu rochii executa comenzile fara sa priceapa ceva si, la drept vorbind, tocmai pentru ca nu pricepe nimic de-aia nici nu intreaba nimic ! Deci, daca aia de care asculta l-au pus sa faca asta, a facut-o pur si simplu, dulapul (disciplinat) executa nu discuta, e simplu ca bonjour ! Si, b): daca s-a ajuns ca presedintele Germanei sa fie folosit de aceaasta maniera, inseamna ca stam rau si foarte rau, si noi, bravi urmasi de-ai lui Traian si Decebal, dar si mandrii urmasi ai lui Deutschland, Deutschland ueber alles ! Pererea mea ...

# Ghita Bizonu' date 21 June 2016 17:12 +4

Poa ca saracu Hotzsprache nu intel;ege nemteste ... Ca lala gauk vorbeste nemteaca lieterara (dialect berlinez) iar Wweerne poa numa saseasca

# DODI date 21 June 2016 20:54 +6

Necazul nostru este că hoțul imobiliar ciolanis nu știe decât nemțește și are nevoie de translator de germană. Așa încât a angajat un ... austriac care vorbea cu accent de sas. În consecință a ieșit un talmeș-balmeș, marca ciolanis, din care nu se poate alege nimic. Până când va reuși locatarul de la Cotroceni să învețe să vorbească și să înțeleagă românește îi va expira mandatul. Dacă nu va vrea să repete clasa (la câte gafe face este posibil să rămână corigent!).

# DOREL date 22 June 2016 08:47 +2

Mai draga, a fost o eroare comandata, dupa principiul ciorditorilor (inclusiv de case): iuteala de mana ! Vorba rabinului din Buhusi: DMM - DNN (Daca Merge, Merge - Daca Nu, Nu !) ! Si, b): nenorocirea e ca dulapul cu rochii de dama (apud C.T.Popescu) a adus cu el naravurile de ciordeles de case cu care e naravit rau ! Parerea mea ...

# gogu de la strehaia date 22 June 2016 09:35 +2

Cum sa preia fara o minima verificare cele spusue de presedintele Germaniei si traduse voit gresit de traducator.Nici nu avea nevoie de traducator.Doar se vorbea in germana.Credeti ca domnul J nu cunoaste acesta limba.Doar a fost si poate mai este liderul comunitatii germane de pe meleaguri dambovitene.Cu buna stiinta a preluat talmacirea traducatorului.Credeti voi ca dl.J nu stie germana."STIE MA STIE"

# pelin date 22 June 2016 09:44 +6

Reprezentantii altor state sunt liberi sa aiba intalnirii cu pers.publice din Romania.DAR AR TREBUI SA NU LE PERMITEM SA SE AMESTECE IN PROBLEMELE PRIVIND MODIFICAREA LEGISLATIEI DIN ROM.MODALITATILE DE EFECTUAREA ANCHETELOR PENALE SI A JUSTITIEI,SAU ALTELE ASEMENEA.Acest lucru insemnana IMIXTIUNE!Ori presedintele nostru stie,sau ar trebui sa stie acest lucru!.

# ADEVARUL date 22 June 2016 10:44 +3

BASESCU TV(B1TV) FACE ACUZATII CA PE VREMEA CAND DNA-UL ASCULTA DE CHIOR CA FIIND ARIPA INARMATA A SRI-ULUI,ORI ACUM SA MUSTI MANA SI ARIPA CARE TE-A PROTEJAT ATATIA ANI CU DINTI DE LANA NU E FRUMOS,ASA ESTE CARACTERUL BASIST-SERVICIILE L-AU RIDICAT SI PROTEJAT PE MAFIOT,IN PRINCIPAL CELE RUSESTI,ELE IL VOR ACUM CALM SI SA IL FEREASCA DE ARSITA,NUMAR ZILELE IN CARE NENOROCITII DE BASISTI CARE NE-AU VANDUT PENTRU 30 DE MONEZI ISI PRIMESC RASPLATA,LUA-I-AR DRACU PE TOTI.

# Vasile date 22 June 2016 11:03 +2

Deci atâta germană știe neamțu' Iohannis, de nu a priceput că traducerea nu e în concordanță cu ce-a zis pastorul... :)))))))))))

# profesionalism date 22 June 2016 13:52 +1

Cum, pentru D-zeu, ne-am procopsit cu asta ca Președinte?! Si cum de fiecare data ajungem sa zicem ca cel de dinainte era mai bun ?!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva