15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JAFUL DIN ARHIVA SIPA – Tudorel Toader a sesizat DIICOT cu privire la persoanele care au intrat in Arhiva SIPA fara a detine certificat ORNISS. Ministrul Justitiei are obligatia de publica numele celor care au rasfoit fara drept documentele din Arhiva SIPA: “La ANP exista condicile privind vizitatorii in arhiva. Am solicitat informatii si de la oficiul care elibereaza certificatele ORNISS. Le-am primit si acolo imi spune cine avea si cine nu”. Pe cand lista “vizitatorilor” din 2005-2006?

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 August 2017 14:49
Vizualizari: 6966

Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto dreapta) a sesizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu privire la persoanele care au avut acces in Arhiva SIPA, desi nu detineau certificate ORNISS. Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei miercuri seara, 2 august 2017, in contextul discutiilor privitoare la documentele care ar fi fost copiate din Arhiva SIPA.


Tudorel Toader a anuntat cu acest prilej ca la Administratia Nationala a Penitenciarelor exista sigilat xeroxul cu care ar fi fost copiate peste 3.000 de pagini din cadrul Arhivei SIPA, tot acolo aflandu-se si condicile vizitatorilor arhivei.

Iata declaratia lui Tudorel Toader:

"La ANP exista xeroxul cu care au fost copiate cele peste 3.000 de pagini si care este sigilat. La ANP exista condicile privind vizitatorii in arhiva. Am solicitat aceleasi informatii si de la oficiul care elibereaza certificatele ORNISS. Le-am primit si acolo imi spune cine avea si cine nu. Acele informatii se refera la diversi, fosti angajati sau neangajati ai Ministerului Justitiei care astazi se afla in alte demnitati sau in Ministerul Justitiei, dar care se afla la adapostul prezumtiei de nevinovatie".

Precizarile ministrului Justitiei sunt extrem de importante in conditiile in care, in 25 mai 2017, Tudorel Toader a facut publica lista persoanelor care au intrat in Arhiva SIPA, facandu-se referire doar la persoanele care au avut acces in arhiva incepand cu data de 1 iunie 2007, in baza HG nr. 127/26.01.2006. In documentul respectiv se specifica ca, dupa desfiintarea Arhivei SIPA in 2006 s-au inregistrat 22 de vizite, consemnate in procese verbale.

Desi apreciem ca era esential pentru Ministerul Justitiei, si nu numai, la acea data nu a fost publicata si lista persoanelor care au intrat in Arhiva SIPA in 2005-2006, existand informatii ca pana si consilieri lui Macovei, jurnalistul Dan Tapalaga si judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto stanga), au avut acces in arhiva SIPA.

Pe de alta parte, este cu atat mai relevanta indicarea persoanelor care au intrat in perioada 2005-2006 in Arhiva SIPA, in conditiile in care exista indicii ca toate comisiile constituite ulterior lunii iulie 2005-ianuarie 2006, au fost nelegale. Aceasta intrucat in Hotararea de Guvern din 2005 s-a precizat ca termenul limita pana la care se putea intra in Arhiva SIPA era 15 iulie 2005.

Cu privire la intrarile in Arhiva SIPA din 2005, ministrul Justitiei nu a facut insa nicio referire in documentele transmise, desi, in baza Hotararii de Guvern din 2005 era obligatorie intocmirea unui raport, fie si pana la data de 15 iulie 2005.

Raluca Pruna: “La nivelul Ministerului Justitiei s-a apreciat ca ar fi necesara emiterea unui nou act normativ, cu aceeasi valoare, care sa constituie temei pentru desigilarea arhivei fostei D.G.P.A.”

Despre accesul in Arhiva SIPA a vorbit si fosta ministresa a Justitiei Raluca Pruna care, in 2016, a incercat desecretizarea Arhivei SIPA, marturisind atunci ca din 2006 nu a mai existat niciun act normativ care sa permita accesarea arhivei.

Iata ce declara Raluca Pruna in iulie 2016:

In prezent, arhiva fostei D.G.P.A. se afla, sub sigiliu, in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor si cuprinde atat dosare de personal, cat si alte documente specifice.

De la data desfiintarii D.G.P.A. si pana in prezent au fost inregistrate la Ministerul Justitiei o serie de solicitari fie din partea societatii civile – de clarificare a acestui aspect, fie din partea unor justitiabili - motivati de necesitatea probarii cererilor adresate unor instante judecatorești in exercitarea drepturilor lor, de punere la dispozitie a unor documente din arhiva fostei D.G.P.A., fara ca aceste solicitari sa poata fi legal solutionate, la acel moment, datorita lipsei de temei legal cu privire la institutia competenta sa desigileze si sa inventarieze, respectiv sa predea documentele acestei arhive ori sa realizeze copii ale acestor documente.

Avand in vedere faptul ca nu a mai fost emis un act normativ de prorogare a termenului prevazut in Hotararea Guvernului nr.127/2006, la nivelul Ministerului Justitiei s-a apreciat ca ar fi necesara emiterea unui nou act normativ, cu aceeasi valoare, care sa constituie temei pentru desigilarea arhivei fostei D.G.P.A., inventarierea acesteia, accesarea documentelor de interes pentru justitiabili si distribuirea, respectiv predarea documentelor catre autoritatile competente”.

Comentarii

# SOV date 3 August 2017 14:54 +3

infracțiunile descrise sunt prescrise. :P

# DODI date 3 August 2017 21:50 +3

Diferența dintre dorel și play boyul rata se măsoară în ... centimetri. În rest aceeași aroganță, aceeași apetență spre sluj și pupincurism, aceeași predilecție pentru clanțele licuriciului, egalitate logoreică lipsită de conținut. Deocamdată de unul am scăpat, de celălalt nu ne lasă PSD și ...ciolanis. Dar până când?

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 3 August 2017 15:57 +2

si ce daca a sesizat?O SA FIE O ALTA MERMELEALA, DUPA CUM NE/AM OBISNUIT

# livia date 4 August 2017 07:09 +1

Parca sesizase Parchetul trimitand vis a vis niste hartii care nu au mai ajuns. A sesizat si DIICOT-ul, sau nu mai stie pe cine si ce a sesizat?

# mitica date 4 August 2017 12:40 0

A sesizat DIICOT-ul! Cred ca nu stie pe cine a sesizar pentru aia au spus ca n-au primit nimic! Poate iar, ca deobicei, ne arunca praf in ochi! :cry: :sad:

# IO date 5 August 2017 08:12 0

:lol: Te interesează arhiva SIPA?De când :cry:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva