15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JOS PRUNA – Magistratii ii cer premierului Ciolos sa se descotoroseasca de ministresa Justitiei, Raluca Pruna: „A probat ca nu intelege rolul si locul justitiei in societate... Duce la alterarea imaginii si credibilitatii unei puteri in stat... Nu mai aduce probe concrete ca (re)prezinta o garantie pentru indeplinirea corespunzatoare a obligatiilor... Responsabilitatea si rigoarea acestei functii o obliga sa paraseasca imediat locul pentru care a dovedit ca nu are vocatie”

Scris de: A.P. | pdf | print

4 September 2016 12:39
Vizualizari: 12766

Magistratii ii solicita prim-ministrului Dacian Ciolos sa se debaraseze de ministresa Justitiei, Raluca Pruna (foto). Judecatorii si procurorii justifica nevoia de schimbare a fostei asistente a Monicai Macovei lansand acuzatii extrem de grave la adresa acesteia. Magistratii cer schimbarea din functie a Ralucai Pruna - altfel, unul dintre oamenii preferati ai premierului - pe motiv de incompetenta, dar si pentru incapacitatea de a intelege rolul si locul justitiei in societate. Totodata, corpul magistratilor apreciaza ca insasi Pruna ar trebui sa faca pasul inapoi, responsabilitatea si rigoarea functiei obligand-o „sa paraseasca imediat locul pentru care a dovedit ca nu are vocatie, dar, mai ales, daruire”.


Demiterea din functie a Ralucai Pruna a fost ceruta de Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de judecatoarea Gabriela Baltag, printr-un comunicat de presa emis vineri 2 septembrie 2016.

Iata comunicatul AMR:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) ii solicita domnului Dacian Ciolos, Prim-Ministrul Romaniei, eliberarea de indata din functie a doamnei Raluca Alexandra Pruna, care – prin recomandarile pe care le formuleaza, cu nesocotirea evidenta si grava a pricipiilor in lipsa carora nu pot fi definite si dezvoltate valorile statului democratic – a probat ca nu intelege rolul si locul justitiei in societate, de vreme ce temele propuse a fi dezbatute si detaliate de doamna ministru Raluca Alexandra Pruna, ca parte a agendei ministeriale ori a celei personale, nu au legatura cu obiectivele sistemului judiciar a caror atingere trebuie sa constituie un subiect prioritar.

Suntem nevoiti sa afirmam, cu profund regret, ca intre actualul ministru al justitiei si corpul de magistrati - cea mai importanta componenta a sistemului judiciar, fara de care functionarea acestuia in parametri de legalitate este imposibila - sunt diferente ireconciliabile, izvorate, printre altele, din comportamentul adoptat de doamna ministru, care, in mod nejustificat si, prin urmare, nepermis, transmite denaturat, nereal (de multe ori) situatiile ce i-au fost aduse la cunostinta in mod documentat, desi respectivele imprejurari nu erau/ nu sunt de natura sa ridice nicio indoiala ori sa determine interpretari diferite sau contrare fata de sensul in care au fost formulate si argumentate.

In cele aproximativ zece luni de mandat, doamna ministru Raluca Alexandra Pruna a generat, ca rezultat al numeroaselor pozitii inacceptabile, lipsite de fundament, exprimate de la inaltimea functiei asumate, fara a intelege impactul acestora in societate si, mai ales, consecintele ce se rasfrang asupra imaginii sistemului judiciar, o ruptura adanca intre functia publica ocupata si corpul de magistrati, dovedind, in aceste conditii, ca nu mai exista niciun remediu pentru reintrarea in parametrii unei stari de normalitate.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) nu isi poate permite sa ignore aceste aspecte ce contureaza o situatie regretabila, dar reala, in contextul careia doamna ministru nu mai aduce probe concrete ca (re)prezinta o garantie pentru indeplinirea corespunzatoare a obligatiilor ce-i greveaza portofoliul, din perspectiva dorintei de a intelege si a pune in practica elementele definitorii vizand principiile, drepturile, libertatile, autoritatea legilor si a hotararilor judecatoresti.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) precizeaza ca sistemul judiciar trage un semnal de alarma privind pierderile la care este expusa Romania prin pastrarea, in continuare, in fruntea Ministerului Justitiei, a unei persoane ce, prin declaratii publice impardonabile, duce la alterarea imaginii si credibilitatii unei puteri in stat.

Este timpul ca doamna Raluca Alexandra Pruna sa inteleaga ca functia publica pe care o ocupa presupune mai mult decat o interpretare personala a ordinii sociale sau o deformare a realitatilor, ca responsabilitatea si rigoarea acestei functii o obliga sa paraseasca imediat locul pentru care a dovedit ca nu are vocatie, dar, mai ales, daruire”.

Comentarii

# Cetateanul date 4 September 2016 13:27 -11

Doamna Baltag, Sigur ca "mai bine mai tarziu decat niciodata". Cereti demisia ca nu are responsabilitate si rigoare... in materie de salarii ale judecatorilor (ca procurorii s-au "rezolvat" singuri. Sigur ca e bine ca magistratii sa aiba salarii mari.... Dar cand prin OUG restrangea drepturi ( vezi oug cu reducerea pedepsei pt cartile scrise in detentie, cea cu modificarile restrictive de drepturi ale CPP si multe altele) de ce nu i-ati cerut demisia? Sau cand declara ca "drepturile sunt un lux"? Ca nu va afecta pe voi direct? Pai e corect? Pai nu!

# vai de mine date 4 September 2016 14:29 +15

Ce fete de experti au aia doi....

# Tica date 4 September 2016 18:03 +13

Da, in special rebutul uman de madam tescovina !

# Mos Aron date 4 September 2016 15:29 +9

Mos Aron, Bordea s-a tras la umbra, cu bun simt. Tu nu ai? Nimic, nimic, nu dai niciun semn? Acasa cu tine, ti-ai mancat malaiul.....

# Cazul Viorica Visan date 4 September 2016 17:56 +4

A urmat recursul la Inalta Curte, pe care judecatorii Lucia Popescu, Nineta Anghelina si Mircea Aron, l-au respins printr-o rasfoire sumara a dosarului, argumentand ca "imprejurarea ca inculpata a revenit asupra recunoasterilor sale anterioare nu constituie temei pentru inlaturarea declaratiilor retractate, din moment ce nu este temeinic si convingator motivata". Cu alte cuvinte, inculpata trebuia sa-l aduca ea pe adevaratul criminal de mana, ca sa fie crezuta. Dupa zece ani, Parchetul Tribunalului Prahova a luat in considerare auto-denuntul fiului condamnatei, Florin Cristian Visan, care a marturisit ca el a comis crima pe fondul certurilor si consumului de alcool. Parchetul a inaintat o cerere de revizuire, iar Tribunalul Alba (judecator Diana Maria Farcas) a achitat-o pe Visan prin sentinta penala nr. 215 din 15 septembrie 2005. Sentinta a ramas definitiva prin neapelare, iar femeia a fost pusa in libertate.

# bota date 4 September 2016 19:23 +2

Care rasfoire ? Nici nu au deschis dosarul nulitatea de Aron si Nineta care l-a condamnat pe Bota pentru evaziune fiscala fara prejudiciu ! Bota a castigat la CEDO, iar saraca femeie ce a primit, mai nimic ! Astia 2 ar fi trebuit arestati de mult: dinte pt dinte !

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 4 September 2016 13:29 -5

CENZURATI!CENZURATI!CENZURATI! DIN CAUZA SALARIILOR VOASTRE NESIMTITE STIATI CA SE TAIE SALARIILE PERSONALULUI AUXILIAR DIN INVATAMINT???de ce nu ati sarit si cind au fost omoriti 3 oameni in bataie la penitenciarul iasi si cind directorul de acolo (vulpe) a fost numit seful administratiei penitenciarelor????!!!!!!!!!!!

# Edelweiss date 4 September 2016 13:38 +3

Și totuși, am impresia că duomnii magistrați cam joacă un fel de „jocuri erotice” cam riscante. Ia să vedem cam ce atribute împrumută recentul lor „protest” de factură cripto-sindicală: Premise: 1. art. 4 din Legea sindicatelor nr. 54/2003 „Persoanele care deţin funcţii de conducere, funcţii de demnitate publică, conform legii, magistraţii, personalul militar […] nu pot constitui organizaţii sindicale.” 2. art. 63 din Legea nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă: „Nu pot declara greva: procurorii, judecatorii, personalul Ministerului Apararii Nationale […]” Așadar, circumstanțele ce stau la baza analizării acțiunii magistraților din ultimele zile sunt cele 2 prevederi legale care INTERZIC magistraților orice formă de asociere sindicală, respectiv dreptul de a declanșa și de a participa la grevă.

# Edelweiss date 4 September 2016 13:40 -3

Boon! Ia să vedem ce anume reprezintă, în subsidiar, recentele memorii ale procurorilor și judecătorilor, în vederea aplicării generale a prevederilor OUG20/2016. Păi, la adăpostul unor vorbe MARI, sforăitoare, despre invariabilitatea principiului nediscriminatoriu, despre importanța socială a muncii de magistrat, despre independența acestora (bla, bla, bla, iu-iu-iu și tra-la-la!) se ascunde O FROMĂ CRIPTICĂ DE ASOCIERE SINDICALĂ și o formă precursoare, dar constitutivă, a unui conflict de muncă. Ce anume reprezintă ASOCIEREA A 1600 de judecători și aprox. 500 de procurori semnatari ai unui memoriu ce îmbracă toate aspectele luptei sindicale? Ce anume reprezintă acțiunea în forță a magistraților dacă nu forma premergătoare a grevei, privită în ansamblul ei ca circumstanță și efect al protestului sindical? Păi ce ne facem, stimaților magistrați, cu interdicțiile impuse magistratului, atât prin legea de organizare a profesiei, cât și prin prevederile diferitelor legi organice?

# Edelweiss date 4 September 2016 13:41 -4

Păi, tocmai pentru dreptul la asociere sindicală, pentru dreptul la grevă prohibit, pentru dreptul la libera exprimare în anumite circumstanțe, pentru dreptul de asociere politică etc, magistraților li s-au stabilit și oferit niște salarii sfruntat și scârbos de nesimțite, raportate la realitatea economică abrazivă a celorlalte categorii sociale. Acum ce facem? Ne sucim prin evoluția metamorfică a modificării schimbării? Și cu phalusul în poziție sodomită și cu sufletul în Bagdad, meditând la nemurirea sufletului nu se poate, dragii taichii magistrați. ORI / ORI! Pentru ca după ce s’tămâna trecută domnii magiștri vărsară, cu o iscusită lovitură de potcoavă, donița interdicțiilor, după ce încercară să se interfereze în sfera și atribuțiile puterii executive, astăzi avem parte de un nou episod al circului denumit „Șarpele Zburător” *: hodoronc-tronc nici mai mult nici mai puțin decât o asociație PROFESIONALĂ a magistraților se pronunță și solicită …

# Edelweiss date 4 September 2016 13:42 0

(țân-te bine de parâmă, neicuță, că vine țunami-ul!) … DEMISIA UNUI MEMBRU AL EXECUTIVULUI. Hait! Ținevas să deie fuguța după o găleată cu apă și gheață și să-i convoace pe domnii magiștri la o tură de Ice Bucket Challenge. Căci, a năibii treabă dacă solicitarea de demisie a unui membru al guvernului nu este ATRIBUTUL PUTERII LEGISLATIVE (Parlament) și se efectuează EXCLUSIV prin intermediul mecanismului parlamentar denumit „moțiune simplă” Concluzie: crecă în țările acelea calde în care și-au petrecut magistrii „binemeritata” vacanță de 60 de zile - Bahamas, Tenerife, Caraibe, Egypt, Dubai, Saudi Arabia – s-au înregistrat anul acesta temperaturi record, caniculă care și-a pus amprenta și asupra indecenței comportamentului magistraților rumâni bătuți de soare în cap. ///// nota explicativă *: „Lume, lume, hai la circ să vedeți Șarpele zburător! O zi zboară, o zi nu zboară. Azi nu zboară și mâine pleacă circul.”

# Vladimârrr...!!! date 4 September 2016 14:27 +12

Dragi si stimati magistrati de ambele feluri si nu numai, abea acuşilea vazurati cat de indigesta este Fructa Tuicii pentru justitia romana ?! Dupa ce de aproape un an o tot otraveste cu produse cu multe grade la soare si la umbra ?! Pai, cu mici exceptii, ce facura preacuratilor, preanevinovatilor, preamagistratilor, de tacutati ca decedatul in cucuruz ?! Hai puneti mana pe tastatura si spuneti-ne cu gurita voastra aseptica si noua prostimii inculte la cap care va plateste, de ce abea acum puseratj mana pe corcodus ca sa scuturati Pruna vicioasa din varful lui ! Face-ti-o acum sau nicio data, ca de nu o faceti o sa murim cu convingerea ca adevaratul  motivul ar putea fi ala cu atingerea la "cardul de sanatate financiara", ceea ce ar fi mult peste puterile noastre de iertare....!!!

# INFORMATI-VA date 4 September 2016 23:12 +5

De-ați verifica, folosind cuvinte cheie adecvate la „CAUTA”, v-ați convinge că AMR a luat atitudine față de aberațiile duduii PRUNA!

# Vladimârrr...! date 5 September 2016 07:29 +4

O sa ma informez, dar pana atunci va rog respectuos sa recititi cele de mai sus pentru a vedea ca n-am omis eforturile distinselor doamne Baltag si Garbovan.Le-am mentionat, e drept neexplicit, in expresia "cu mici exceptii". Si trebuie sa recunoasteti ca interventiile lor desi curajoase au fost exceptii timide, putine si fara efect in fata prapadului care a bantuit si bantuie justitia romana. Si mai ales,nu au fost sustinute de magistrati  care abea acum, cand "durerea de masaele" le strica tihna au inceput sa maraie. Multumindu-va ca mi-ati acordat atentie, va doresc o saptamana buna !

# pelin date 4 September 2016 17:49 +14

Din pacate sunt destul de numeroase abuzurile ce se petrec in cadrul sistemului judiciar,iar personal eu cred,ca va mai curge multa apa pe Dambovita pana cand o sa vedem adoptata si aplicata o Lege a raspunderii materiale a magistratilor si,tocmai de aceea,indrasnesc sa cred ca,macar,o sanctiune morala din partea societatii(colectivitatii)pot primi acei magistrati-care comit asemenea abuzuri din motive ce incalca normele deontologice in vigoare.Abuzuri care contribuie la scaderea drastica a roamanilor in justitie,aducand grave deservicii instititutiei magistraturii si profesionistilor sai.Fara indoiala,R.Pruna nu are ce cauta in fruntea M.J.dand dovada de totala incompetenta,fara a intelege rigorile functiei pe care o ocupa,rolul si locul justitiei intr-un STAT DEMOCRATIC!!!!!!!!

# Categoric date 4 September 2016 19:12 -6

Personajul ,,Edelweiss” nu te mai chinui! Ești obositor, nu te citește nimeni! Înțelegem că ești activat ,,pe perioadă determinată”, dar te rugăm ....lasă oamenii în pace! Vorbește de fotbal! La justiție ești mut, varză.... ca să precizez mai bine! Pa!

# Albumița date 4 September 2016 19:30 -2

Te oftici, te oftici, magistratule? :lol: Cum nu mă citește nimeni, când am comentarii care primesc câte -7, -11, -15 „aprecieri”. Astea ce sunt, Magistratule? Girafele lui Preda? Căci... „n-am venit să aduc pace, ci sabie”. Nu sunt pe acest site ca să vă igienizez vouă dosurile obeze, ci ca SĂ VĂ TRAG CIZME-N SEZĂTOARE! p.s. nu TU apreciezi oportunitatea unui comentariu, ci ADMINISTRATORUL SITE-ULUI. KLAR? Dacă adminul admite, atunci pot să postez chiar și Pentateucul și apoi Catilinarele, iar tu nu ai nici un motiv să scârțâi!

# Albumița date 4 September 2016 19:48 0

Ce-ai pățât, popândău cu bavetă? În nici 4 minute ai ajuns de la +1 la -6 ? :lol: Pricepi ceva din pățania asta? Nimică? Hai să-ți spună nenea care-i meciul. POT ORICÂND să manipulez rezultatul votului, fără să fiu nevoit să alerg ca nebunul pe la calculatoarele din Palatul de Justiție, Parchet sau Judecătorie. Dar NU MANIPULEZ fiindcă sunt mai mult decât entuziasmat când „touche-ul” meu întrunește -15 sau -20 de voturi. Atunci îmi torn un pahar cu ceva având gust puternic și amărui, îmi aprind o țâgară rusască (trecută pe sub vamă, noaptea la ceas de fulgerătură) și zâmbesc satisfăcut că am enervat 15 sau 20 de GUNOAIE! :D :D :D

# categoric,dar zau date 4 September 2016 19:55 +7

Domnului Edelweiss i se-nvart circuitele interneuronale la fel ca beculetele navelor spatiale.Parol!Continuati!

# Floarea reginei date 4 September 2016 20:11 -3

Scuză-mă oleacă, GUNOIULE cu bavetă. Amu am oleacă treabă pe site-urile presei centrale. Mă duc să citesc comentariile de la articolele omonime. Sunt SUPERBE (pe EVZ și Cotidianul). Apropo: dacă ziceți voi - jegurile și gunoaiele - că sunteți mai neprihăniți ca Miriam din Magdala, de ce zeci și zeci de oameni vă umplu frigiderele cu ... carne? Te-ai gândit că această acumulare de aversiune s-ar putea, la împlinirea masei critice, transforma în violență fizică? Și protagoniștii acestui reprobabil act sunt toți din tagma celor ce sunt „mut, varză la justiție”! :eek:

# Din lac in put date 4 September 2016 21:57 +4

Noi cetatenii care raspundem penal pentru orice eroare , fata de procurori si judecatori , va rugam nu o demiteti petru ca mai mult ca sigur o vor umili cu o functie noua in care va avea un salariu dublu decat cel de ministru !

# BULĂ date 5 September 2016 09:44 +1

Un șut în fund = un pas înainte! Noi știm prea bine cît de sus se poate ajunge ... PAS CU PAS :P

# Marin ŢULUŞ, Olt date 5 September 2016 10:41 0

Vreţi să debarcaţi  un ministru  ce nu  vă este pe plac, dar   voi credeţi  că sunteţi mai  buni  şi mai responsabili  decât acest ministru? Lumea vede  şi înţelege  tot ce se întâmplă  şi oare credeţi  că veţi mai rezista  mult  cu acest  sistem? Eu cred  că NU! Preocuparea centrală este  venitul  vostru, care a  fost  majorat prin chiar hotărâri judecătoreşti ,  unii aţi  fost judecătorii ,iar  alţii păgubiţii şi apoi rolurile s-au inversat!Cum a demosntrat  jud.Calin Dragos, aşa nu era drept!Dar despre asta lucrurile  nu mai pot  fi întoarce, insă ce facem  cu oamenii pe care  i-aţi judecat  şi le-aţi dat ,,opere plagiate,neştiinţifice”  şi mai ales  de ce  aţi condamnat avocaţii UNBR Bota(printre care mă număr  şi  eu)?Despre aceste derapaje , cum le place la unii  să spună , nu vorbiţi? Ce fel de legitimitate  mai aveţi  când poporul a suferit atât  de mult  şi când  magistratul (cel vinovat!)a trăit fără nicio grijă şi frică de lege ,dar mai ales de popor?!

# ?????? date 5 September 2016 11:43 +1

Zice pe undeva prin legislatia romaneasca pe care ar trebui sa o aplice *magistratii" si la redactarea careia probabil si contribuie, ca "magistratii" pot lua pozitii publice, cu caracter protestatar si revendicativ, poate influentate politic, dintr-un cadru organizatoric profesional, impotriva unui membru al guvernului in functie , prin criticarea activitatii institutionale a acestuia si a masurilor luate pentru realizarea programului de guvernare ? Or intentiona sa foloasesca si "actiuni sindicale" ?

# ?????? date 5 September 2016 11:57 0

Cum apreciati amestecul "magistratilor" in activitatile "puterii executive" , amestec cu referire la punerea in aplicare a programului de guvernare si la execitarea actului de guvernare si a rglemwntarii de catre guvern in vederea punerii in aplicare a programului de guvernare si a guvernarii efective ? Considerati ca asemenea atitudini incalca principiul separatiei puterilor in stat si pot fi considerate "imixtiuni" in treburile puterii executive ?

# ?????? date 5 September 2016 12:04 +1

Considerati "actiunea" AMR ca putand fi o "initiativa politizata" ?

# ?????? date 5 September 2016 14:22 0

Considerati ca magistratii ar trebui sa aiba dreptul si chiar si initiativa de a ataca reglementarile legislative pe care le considera nelegale , nepricipiape sau neconstitutionale din punctul de vedere al acestor aspecte la institutiile responsabile in privinta unor aeemenea "evaluari" ale legislatiei ? Considerati ca institutiile din domeniul justitiei, avandu-se in vedere si aprecierile domnului Zegrean in privinta necorelarii legislatiei, ar trebui sa aiba anumite atributii institutionale in baza carora sa primeasca , din partea catatenilor, opiniile cu privire la necorelarile legislative, neconstitutionalitate sau abateri de la principiile reglementate, pe care sa le analizeze la nivel "institutional", sa le inainteze altor institutii responsabile si sa urmareasca solutionarea aspectelor semnalate si modul in care problemele semnalate isi gasesc reglementari in adoptarea unor alte acte normative ?

# ?????? date 5 September 2016 14:26 0

Observati ca dupa pensionare, domnul Augustin Zegrean, de exemplu, fiind doar simplu cetatean cu experienta si cu experiente, poate ar dori si dumnealui sa co tribuie la imbunatatire legislatiei aplicata in sistemul legislativ din Romania fara a avea si o cale mai facila care sa ii permita o asemenea contributie ?

# ?????? date 5 September 2016 20:23 0

Cititi si voi la un comentariu anterior "neprincipale" in loc de "neprincipiape" ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva