10 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Judecata stramba - Detinutul Remus Tudor nu este liberat conditionat pentru ca „picteaza abstract” si a intentat procese pentru mizeria din penitenciare

Scris de: | pdf | print

9 November 2010 14:43
Vizualizari: 15022

Unul dintre putinii “vietasi” din penitenciarele romanesti – Remus Tudor (foto) aflat in Penitenciarul Jilava, si care a executat deja 20 de ani de detentie pentru ca intr-o clipa de furie, in tinerete, si-a ucis din gelozie prietena – incearca sa-si obtina liberarea conditionata la care are dreptul conform legii. Numai ca societatea, si aici intelegem inclusiv instanta de judecata, apare nepregatita in fata acestei incercari permisa legal, aceea de a pune in libertate, conditionat, o persoana care da dovezi temeinice de indreptare. Si aici trebuie subliniat faptul ca Remus Tudor este un talent in pictura, tablourile sale fiind la mare cautare atat in tara, cat si in strainatate. Insa, de cand a fost mutat de la Rahova, la Jilava, nu mai are conditii sa picteze. Ba, mai mult, a devenit indezirabil pentru unii deoarece isi apara drepturile si a intentat Administratiei Nationale a Penitenciarelor mai multe procese pentru conditiile indecente de detentie, pe care le-a si castigat.  

 

 

O motivare stangace a Judecatoriei Sectorului 4

Remus Tudor a incercat dupa executarea a circa 7400 de zile de detentie sa obtina liberarea conditionata, conform legii. Comisia de specialitate din cadrul PRMS Jilava a considerat ca Remus “nu este apt pentru reintegrarea sociala.” Petentul s-a adresat Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti (dosar 5285/4/2010) aratand ca in cei 20 de ani a dat suficiente dovezi de indreptare, a pictat (n.n. - de inalt nivel) a participat la numeroase activitati socio-educative in penitenciar si a fost recompensat de 64 de ori. Remus Tudor are si un site propriu: www.remustudor.ro unde isi expune o parte din picturile suprarealiste, in ulei, realizate in penitenciar si care au deja mare cautare (vezi foto 2). E drept, nu-si poate administra site-ul pentru ca nu are acces la el, insa prietenii si familia l-au ajutat aici.

Cu toate acestea, Judecatoria Sectorului 4 (judecator Petre Danut Carpinis) i-a respins cererea de liberare conditionata, la 26.04.2010 cu urmatoarea motivatie: “Din actele depuse la dosar instanta nu poate trage concluzia unor dovezi temeinice de indreptare ale petentului raportat la fapta comisa. Este real ca gravitatea condamnarii nu este un criteriu la aprecierea temeiniciei unei cereri de liberare conditionata, insa dovezile temeinice de indreptare se raporteaza la fapta comisa. Din analiza activitatii sale, instanta constata ca petentul are un comportament din care nu rezulta asumarea faptei comise, regretul pentru aceasta, ci dimpotriva refugiul in arta abstracta, care domina in motivele pentru care a obtinut 64 de recompense. Profilul psihologic vine sa confirme aceasta concluzie afirmandu-se despre petent ca nu tolereaza frustrarea, critica si lipsa de atentie, este perseverent in obtinerea scopurilor avand o viata interioara dominata de conflicte in sfera afectivitatii. De asemenea, la sfarsitul file 33 din dosar, act depus de petent, se arata ca la 02.07.2003 a fost diagnosticat cu tulburarede personalitate de tip paranoid. Multiplele sale actiuni depuse pe rolul instantei vin sa confirme spiritul de fronda si toleranta la mediul penitenciar....”

Deci, din motivarea respingerii cererii de liberare conditionata, rezulta ca daca pictezi, nu e bine, si daca intentezi procese ca ti s-au incalcat drepturile, iar nu e bine. Culmea e, ca daca judecatorul cauzei ar fi citit dosarul si s-ar fi interesat de situatia reala a detinutului Remus Tudor, ar fi aflat ca acesta nu picteaza abstract, ci suprarealist... ca de circa un an de cand a fost inchis la Jilava nu mai are niciun fel de conditii de a picta, si ca din cauza conditiilor mizere de detentie (au fost luni in care nu s-a putut spala) ori care i-au afectat sanatatea (a contractat TBC de la alti detinuti bolnavi cu care a fost tinut la comun), a dat ANP in judecata si a obtinut castig de cauza in mai multe dosare. Cu autoritate de lucru judecat. In aceste conditii, era normal ca omul sa aiba un spirit de fronda! Despre aceste procese – senzationale – Lumeajustitiei.ro va reveni in editiile urmatoare.

Remus Tudor a facut recurs, care i-a fost respins ca nefondat la 30.06.2010 de catre TMB – Sectia a II-a Penala (judecatori Isabelle Tocan, Anca Saru si Claudia Jderu). Nimeni nu a vrut sa ia in seama faptul ca a executat pedeapsa in conditii deplorabile si ca, in pofida acestei situatii dovedite, culmea, cu hotarari judecatoresti, detinutul are un real talent in pictura, care i-ar permite o integrare in societate.

Declaratia omului Remus Tudor

Reporterii Lumeajustitiei.ro l-au vizitat pe Remus Tudor la Penitenciarul Jilava. Am fost impresionati de lupta sa de a demonstra conditiile mizere din penitenciarele romanesti, concretizata prin hotarari judecatoresti pe care le vom publica in editiile urmatoare. Iata ce ne-a declarat Remus Tudor: “Nu am conditii umane, nu am unde sa ma spal, nu am unde sa-mi tin lucrurile personale, le tinem pe ate legate de paturi, iar vesela si tacamurile le tinem in lazi de carton puse sub pat. Gandaci, plosnite... Mie sistemul penitenciar imi spune ca nu sunt apt de reintegrarea in societate. Anul trecut nu am facut baie trei luni si jumatate, anul acesta iar nu a fost apa calda... Exista un ordin al ministrului Justitiei sa doteze camerele cu un dus la 10 paturi, noi stam 14 intr-o camera fara niciun dus. Baia comuna e albie de porci. Eu fac procese sa arat ca ma chinui sa ma mentin om, sa conserv o bruma de umanitate. Traiesc ca o leguma, ca un animal.... iar sistemul incalca art. 27 din CEDO, si instanta imi spune iti respingem cererea de liberare conditionata ca pictezi abstract, desi pictez suprarealist, este cel mai greu stil pentru ca aici trebuie sa inventezi. Deci instanta imi comunica ca nu trebuie sa mai pictez daca vreau sa ma liberez. Judecatorul imi spune sa nu mai pictez!”

Intrebat de noi ce va face in ziua in care va fi eliberat conditionat, Remus Tudor a raspuns: “Voi sta vreo doua luni in tara, in Bucuresti, pe la rude si prieteni. O sa-mi pun actele in regula si ma voi conecta la realitatile lumii din care am lipsit 20 de ani, iar dupa doua luni vreau sa plec cu tablourile mele la Londra, pentru ca oamenii de acolo nu te judeca dupa ce ai facut. Vreau sa supravietuiesc din arta si sa ma afirm. Despre cei care se tem ca voi recidiva, sa stea linistiti. A fost o prostie tinereasca pe care o regret. Am stat 20 de ani inchis pentru cateva secunde de prostie. Eu nu vreau decat sa-mi fac arta. Nici macar nu m-am tatuat in cei 20 de ani, nu beau tuica de penitenciar, si ma consider apt de reintegrare.”

(va urma)

Comentarii

# vally date 9 November 2010 16:07 +3

Daca e condmnat pe viata, ar trebui sa stea cel putin 30 de ani. Dar legea din Romania e facuta de hoti pentru hoti...
PS Liberarea conditionata ar trebui sa se acorde dupa min. 95% din pedeapsa executata efectiv in astfel de cazuri. Sa zica mersi ca traieste si fata aceea e in pamant.

# calin date 9 November 2010 20:03 +1

se vede clar ca omul s-a reintegrat , poate smecherii din penitenciar si judecatorie mai vor cateva tablouri de valoare gratis si omul nu mai vrea sa le faca
ar trebui eliberat , are si el dreptul la viata

# anonim date 9 November 2010 21:22 -5

http://www.ziaruldeiasi.ro/local/braila/destainuirile-unui-condamnat-pe-viata~nip3n

# Harap Alb date 10 November 2010 09:56 +3

Pe viata inseamna PE VIATA! Justitia a fost strimba atunci cand a permis vietasilor prezentarea in fata comisiei de eliberare conditionata, la 20 de ani. Observ ca articolul e nesemnat, deci ma adresez "anonimului" care l-a conceput (banuiesc totusi ca e o femeie, suflet sensibil):
1. De curiozitate, i-ai vazut dosarul penal inainte de a-i admira picturile? Ca chestie, asa, sa vezi cu cine stai de vorba...
2. Ai fi dispusa sa-l ajuti pe criminal, dupa eventuala eliberare, sa se integreze in societate? Eventual, cu o gazduire :)
3. Cu rudele victimei ai fost curioasa sa stai de vorba? Ca sa vezi cat de tare le bucura vestea unei eliberari conditionate?
Astept raspuns in scris :)

# incorect date 10 November 2010 15:28 +4

legile in Roamnia sunt proaste, faptul ca cei condamnati la pedepse pe viata au dreptul efectiv de a se libera conditionat inaintea celor care au de executat pedepse de 30 de ani inchisoar este una din multele aberatii.
Acum, articolul este unul cel putin jenant !
Comisia din penitenciar, judecatorul instantei de fond, judecatorii instantei de control judiciar, toti au dat acelasi verdict : NU admit cererea de liberare.
Toti sunt ,,corupti" intrucat un ,,artist" sta in penitenciar !!!
Sper ca odata ajuns in liberatate ,,sufletul de artist" sa nu se manifeste din nou, eventual cu o pictura abstracta realizata cu sangele altei fete tinere
Rugaminte pentru cei de la LuJu : cenzurati parerile subiective si publicati materiale CORECTE

# Robert Stroud, date 13 November 2010 13:24 0

ati vazut filmul pasararul din alcatraz?

# Spanu date 2 February 2011 20:10 +1

Draga Harap Alb, cate cazuri de condamnare pe viata cunosti tu? Sunt destule, pe internet dar de la 2-3 crime in sus, crime in serie adica. Tudor Remus a comis o singura crima, fara alte antecedente penale. A avut ghinionul sa fie primul criminal dovedit dupa revolutie si a picat Tapul lui Azazel, sa duca toate crimele contrarevolutiei din decembrie.Ete, s-a mai apucat si de pictura, pai da, ca asta facea si inainte de detentie, a absolvit un liceu de arta, nu-i amator.

# Theodor date 28 April 2013 00:50 -2

Remus Tudor,dupa iesirea din puscarie,sub pretextul ca ar vrea sa invete limba engleza,a sunat-o pe sotia mea,gasind in ziar anuntul acesteia despre meditatii la limba engleza,si folosind diferite metode a facut in asa fel ca sotia mea sa plece de acasa si sa aibe eventuale relatii cu el (sotia mea nu vrea sa vorbeasca despre acest lucru,fiindu-i frica,dar mi-a lasat sa inteleg acest lucru),iar pe mine acest Remus Tudor care a fost inchis pe viata pt. crima cu sange rece si cu premeditare,m-a sunat pe data de 02.04.2013 si a incercat sa ma intimideze,simtind ca pierde controloul asupra sotiei mele pe care o bate la cap sa ma convinga sa vindem ceea ce am agonisit impreuna in 25 de ani de casatorie.Am facut si reclamatie la politie.Sotia mea este plecata de aproape 4 luni de acasa si cred cu tarie ca acest individ o ameninta,el dupa 22 de ani de puscarie neavand o situatie si nu se poate intretine neavand un serviciu si cauta sa faca,fara munca.rost de bani.Email:Motudore@yahoo.com

# Theodor date 28 April 2013 01:24 -2

De cand l-a cunoscut pe acest ucigas cu sange rece,sotia mea s-a schimbat total sub influenta acestuia si nu reusesc sa ma inteleg cu ea.Sotia mea a trecut de cateva ori pe acasa de cand a plecat pt. a-mi cere bani si a lua diverse lucruri.Sotia mea avenit acasa ultima oara pe 22.04.2013 si cu aceasta ocazie am observat ca nu mai avea nici bijuteriile de aur pe care i le dadusem cadou (lant,bratara,cateva inele etc.) si intrebata fiind ce afacut cu ele nu a raspuns.Sotia mea a stat aproape o ora acasa si acestui individ,Remus Tudor i s-a parut ca intarzie prea mult si a sunat-o,dar am raspuns eu,iar el m-a amenintat ca suna la politie si ma reclama ca mi-am sechestrat sotia.Am probe pt. tot ce scriu aici.La Sectia de Politie nr.25 doamna de la registratura nu voia sa-mi primesca reclamatia spunand ca nu este decat o parasire a sotului de catre sotie,iar cand i-am spus sa verifice dosarul individului si eventual,mai rapid,sa verifice si pe Google,mi-a spus ca ei nu lucreaza dupa Google.

# Theodor date 28 April 2013 01:51 -2

3. L-am intrebat pe acest ucigas,Remus Tudor,in ce calitate isi aroga drepturi asupra sotiei mele si el in tot acel timp ma ameninta ca anunta politia ca mi-am sechestrat sotia,dar neducand pana la capat amenintarea stiind ca este intr-o situatie penibila.Si va puteti da seama cata credibilitate poate avea un astfel de individ care si-a ucis cu sange rece o colega de serviciu fiindca aceasta nu a vrut sa se culce cu el.Poate acum dupa atatia ani de puscarie si-a mai elaborat si tehnica de constrangere a femeilor,reusind sa-i faca sotiei mele ceea ce-i face.Legea este prea blanda pt. astfel de indivizi,care nici dupa ce au avut norocul sa scape din puscarie nu se potolesc.Sper ca politia sa faca ceva ca acest individ sa nu mai omoare si alti nevinovati.Email-ul meu: Motudore@yahoo.com

# Theodor date 28 April 2013 02:17 -1

4. Si l-am mai intrebat pe ucigasul Remus Tudor \'\'cum se poate ca eu sa-mi sechestrez sotia in casa mea si a sotiei mele?\'\'N-a stiut ce sa-mi raspunda,la fel cum n-a stiut ce sa-mi raspunda cand l-am intrebat: \'\'de ce nu imi lasi sotia in pace?\'\'Soacra mea,afland adevarul despre acest individ,care a ucis cu sange rece,este inspaimantata,fiind nevoita sa apeleze la o firma de securitate,fiindu-i frica sa mai stea in casa,acest individ stiind unde locuieste.Si daca ma suna pe mine sa ma intimideze si sa ma ameninte,la fel poate face cu toata lumea,eventual trecand si la actiune,si nu ar fi prima data cand comite o crima cu sange rece.Daca vede ca ii stam in cale,el cauta sa ne inlature pt. a-si atinge scopul,acela de a face rost de bani fara munca.Nici la puscarie nu a muncit.L-am intretinut noi,contribuabilii,muncind din greu,si platind impozite la statul roman,pt. ca acest parazit care a luat o viata si a nenorocit familii,dupa iesirea din puscarie sa-mi distruga si mie viata. 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2023 – Judecatorii pregatesc bomba bombelor pentru Guvern

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva