15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOARE SUSPENDATA DIN FUNCTIE – CSM a sanctionat-o disciplinar pe judecatoarea Fabiola Corina Finta de la Judecatoria Sectorului 5, pentru intarzieri in solutionarea cauzelor si redactarea hotararilor. Acuzatia de exercitare a functiei cu grava neglijenta a fost respinsa. IJ: “A dispus amanarea pronuntarii peste termenul prevazut de dispozitiile legale in 173 de dosare... Nu a respectat termenul legal de redactare in peste 400 de hotarari”

Scris de: G.T. | pdf | print

26 April 2023 15:18
Vizualizari: 4166

Judecatoarea Fabiola Corina Finta de la Judecatoria Sectorului 5 din Capitala a fost sanctionata disciplinar. Decizia a fost luata miercuri, 26 aprilie 2023, de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara.


 

Cu unanimitate, judecatorii din CSM au hotarat suspendarea din functie a Fabiolei Finta pe o perioada de doua luni. Pedeapsa priveste posibila comitere de catre aceasta a abaterilor disciplinare constand in “nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor“ (art. 99 lit. h) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor) si “neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege” (art. 99 lit. r) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

In schimb, tot in unanimitate, Sectia pentru judecatori a CSM a respins ca neintemeiata actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara fata de judecatoarea Fabiola Corina Finta pentru o a treia abatere. Este vorba despre "exercitarea functiei cu grava neglijenta" (art. 99 lit. t) teza a II-a raportat la art. 99/1 alin. 2 din Legea 303/2004 privind statulul judecatorilor si procurorilor).


Iata minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in meterie disciplinara (dosar 28/J/2022):


“Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Finta Fabiola Corina – judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti. In baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica paratei Finta Fabiola Corina – judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti sanctiunea disciplinara constand in 'suspendarea din functie pentru o perioada de 2 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. h) teza I si art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ. Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Finta Fabiola Corina – judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza a II a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Acuzatiile Inspectiei


Judecatoarea Fabiola Corina Finta de la Judecatoria Sectorului 5 a fost trimisa i judecata disciplinara de Inspectia Judiciara, in 10 noiembrie 2022, pentru presupusa comitere a urmatoarelor abateri disciplinare:


- nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor (art. 99 lit. h) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

- neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (art. 99 lit. r) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

- exercitarea functiei cu grava neglijenta (art. 99 lit. t) teza a II-a raportat la art. 99/1 alin. 2 din Legea 303/2004 privind statulul judecatorilor si procurorilor).


Inspectia Judiciara a acuzat-o pe judecatoarea Finta ca a amanat de zece ori, timp de aproape jumatate de an, pronuntarea intr-un dosar. De asemenea, o alta acuzatie a privit amanarea pronuntarii peste termenul legal in 173 de dosare, precum, si intarzierea redactarii a peste patru sute de hotarari:

“La data de 10 noiembrie 2022, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doamna FINTA FABIOLA CORINA, judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, pentru nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, neredactarea hotararilor judecatoresti din motive imputabile, in termenele prevazute de lege, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. r) din Legea 303/2004 si exercitarea functiei cu grava neglijenta, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. t) din Legea 303/2004.

Inspectorii judiciari au constatat ca magistratul vizat a amanat de 10 ori, in perioada octombrie 2021-martie 2022, pronuntarea solutiei dosarului care a stat la baza sesizarii.

De asemenea, judecatorul a dispus amanarea pronuntarii peste termenul prevazut de dispozitiile legale intr-un numar de 173 de dosare si nu a respectat termenul legal de redactare intr-un numar de peste 400 de hotarari.

Situatia de fapt expusa arata ca magistratul vizat si-a constituit o procedura de lucru care a condus la temporizarea procedurilor judiciare, fapt ce indica un management defectuos in gestionarea lucrarilor”.

Comentarii

# Visu date 27 April 2023 10:25 0

Am mai spus si ma repet: nu au voie sa amane pronuntarea nici macar o data, exceptia fiind numai pt motive intrinseci cauzei si prevazute de lege si nu pt motive extrinseci(lipsa de timp - a muschilor personali) neprevăzute de Lege. In concluzie, 99% ar trebui suspendati!

# In aceeași situație, e și Moț Gabriela de la Judecătoria Clu date 27 April 2023 12:56 -1

In aceeași situație, e și Moț Gabriela de la Judecătoria Cluj-Napoca.

# No99 date 29 April 2023 21:49 0

Pentru Visu&co: daca cei ca tine mai au o scuza ca nu au habar care sunt conditiile din sistemul judiciar si cat de subfinantat este cu adevarat sistemul, inspectorii judiciari nu mai au cand uita de volumul imens de activitate din instante și de nr. de dosare pe cap de judecător, mai ales la instantele de prim grad! Puneti mana și investiți în sistem, angajând oameni, dar opriți si modificările legislative cretine, căci altfel se va duce naibii întreg statul roman, atat cât a mai rămas din el!

# ?????? date 1 May 2023 21:22 0

@ Ce bă mai așteptați și cereți saci cu bani la salarii și pensii ca să "promoveze" infracționalitatea și lipsa de cultură, chestiuni pe care le aveți în atribuții de reducere și prevenție, ? Vi se aplică chestia aia cu, ,,nici muncă fără bani și nici bani fără muncă", ?

# ?????? date 1 May 2023 22:04 0

@ Cică să aibă și ei saci cu bani la salarii și la pensii că știu să scrie și să prescrie la infracțiuni și la corupție, ? S-au făcut multe dosare care au fost prescrise că salariile din magistratură și veniturile din avocatură nu aveau suport în infracționalitate și corupție, fiind mai mari decât se muncea, reevaluările lu' Băsescu nefiind "îndestulătoare", ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva