18 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOAREA CARE FUGE DE CONTROLUL PSIHIATRIC – CSM a dispus suspendarea din functie a unei judecatoare pe o perioada de 1 an. Masura a fost luata dupa ce magistrata a refuzat sa se prezinte la expertiza psihiatrica. Judecatoarea a atacat in instanta hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM prin care a fost trimisa la comisia de specialitate (Hotararea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 March 2025 16:45
Vizualizari: 13162

O judecatoare a fost suspendata din functie pe o perioada de 1 an de Sectia pentru judecatori a CSM. Masura a fost dispusa prin Hotararea nr. 444 din 12 martie 2025, iar motivul consta in refuzul respectivei judecatoare de a se prezenta la controlul psihiatric.


 

Astfel, in decembrie 2024, trecut Sectia pentru judecatori a CSM (foto) a stabilit trimiterea judecatoarei (careia CSM nu ii da numele) la expertiza de specialitate in temeiul art. 199 alin. 2 din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, potrivit caruia: “In situatia in care exista indicii ca un judecator sau procuror sufera de o boala psihica, la sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului, a colegiului de conducere al instantei sau parchetului ori din oficiu, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea judecatorului sau procurorului la expertiza medicala”.

Judecatoarea a fost programata la Comisia medicala de specialitate psihiatrica in 17 ianuarie 2025, insa aceasta nu s-a prezentat, fiind invocata perioada scurta de timp in care i-a fost adusa la cunostinta programarea (14 ianuarie 2025) si data la care trebuia sa aiba loc examinarea (17 ianuarie 2025). De asemenea, magistrata a solicitat reprogramarea sa intrucat nu a primit hotararea din decembrie 2024 prin care a fost trimisa la experitiza de specialitate.


A doua programare, a doua absenta


Drept urmare, judecatoarea a fost programata pentru o alta data in vederea realizarii expertizei psihiatrice, si anume la 28 februarie 2025, fiind instiintata cu circa trei saptamani inainte. Chiar si asa, magistrata a refuzat sa se prezinte, instiintand Comisia ca motivul consta in faptul ca nu i-au fost comunicate inscrisurile care au stat la baza hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM din decembrie 2024 prin care a fost trimisa la expertiza. Un alt motiv pentru care judecatoarea nu s-a prezentat nici a doua oara in fata comisiei a fost acela ca a atacat in instanta hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM prin care a fost trimisa la expertiza.


Sectia pentru judecatori a CSM: refuzul este nejustificat


Totusi, apararea judecatoarei nu a tinut. In acest sens, Sectia pentru judecatori a CSM a decis ca refuzul magistratei de a se prezenta la comisia de specialitate este unul nejustificat, mai ales ca atacarea in instanta a hotararii din decembrie 2024 nu suspenda masura dispusa. Concret, Sectia pentru judecatori a CSM a retinut ca expertiza psihiatrica nu a putut fi efectuata strict din motive imputabile magistratei, astfel ca a dispus suspendarea din functie a acesteia pe o perioada de 1 an.

Suspendarea a fost hotarata in baza art. 199 alin. 6 din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor: “In cazul in care judecatorul sau procurorul refuza in mod nejustificat sa se prezinte, in termenele stabilite, la expertizele de specialitate sau daca expertiza nu se poate efectua din motive imputabile judecatorului sau procurorului, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din functie a acestuia pe o perioada de un an. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, judecatorului si procurorului nu i se platesc drepturile salariale si nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de art. 227 si 231. Aceasta perioada nu constituie vechime in functie. Suspendarea din functie inceteaza inainte de termenul de un an, ca urmare a prezentarii judecatorului sau procurorului la expertiza de specialitate, incetarea suspendarii constatandu-se prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii”.


* Cititi hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM prin care s-a dispus suspendarea din functie a unei judecatoare pe o perioada de 1 an, pentru refuzul de a se prezenta la examinarea psihiatrica

Comentarii

# Dilailah date 17 March 2025 17:06 +2

Cine poate fi ? Tanti de la Iași,probabil, care înființa în fiecare dosar civil câte un Parchet European .

# membrii CSM ar trebui sa faca control psihiatric lunar date 17 March 2025 18:25 +44

Ca justitia de la cap se impute, cum zice proverbul. Si e mai greu sa prevenim decat sa tratam.

# ?????? date 17 March 2025 19:19 0

@ Probabil că au probleme la contractele de achiziție de servicii de specialitate dacă psihiatrul nu este angajatul instituției ?

# ?????? date 18 March 2025 01:28 +1

@ Un alt aspect ar fi că judecătorii sunt inamovibili și independenți, ceea ce nu justifică traseele și asistența de la alegeri personale despre serviciile medicale de expertize , ''oferite'' de CSM ?

# ?????? date 18 March 2025 01:38 0

@ Polarizarea la expertize ar putea provoca și acumulări informaionale periculoase însoțite de restrângeri ale libertăților de decizie, scăderea competitivității de ambele părți ?

# ?????? date 18 March 2025 02:04 0

@ Probabil că intervin și reglementările și practicile din domeniul concurenței ?

# zbor deasupra unui cuib de corupti date 18 March 2025 07:45 +8

N-are nevoie de control pentru ca intreg departamentul de justitie este un ospiciu de zgubilitici.

# Indignat date 18 March 2025 09:43 +3

Pai, treaba poate fi rezolvata simplu, legal! Eu am fost obligat, ani de zile, sa fac o vizita medicala complexa-numai psihologicul dura doua zile- pt a-mi putea pastra slujba, era conditie pt licenta. Nu o faceam, pa si la revedere! La ei...de ce nu se poate?

# Asim Octai date 18 March 2025 20:39 +1

Avem și la judecătoria Medgidia, judetul constanta,o judecătoare care are probleme psihice,sa o cheme la o testare

# Cristi date 19 March 2025 14:08 +1

La Sebeș, Alba, ani întregi a prezidat un judecător bețiv. Zilnic era bat. Probabil a trecut testele psihologice mai ușor decât mătușa asta

# Ioana M. date 19 March 2025 18:57 +1

Daca refuza, inseamna ca e posibil sa nu constientizeze ca e bolnava.Iar daca nu poate constientiza, e nevoie de alte masuri.Legale. Pedeapsa suspendarii poate fi inutila.Un om bolnav trebuie ajutat, nu pedepsit.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva